Tujina

S pariškega letališča evakuirali 2.000 ljudi

Pariz/Düsseldorf/Bruselj, 24. 12. 2010 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sneg in mraz tudi danes povzročata preglavice voznikom in potnikom v več evropskih državah. Na pariškem letališču so zaradi velike količine snega na strehi evakuirali 2.000 ljudi.

Potniki na letališču Charle de Gaulle
Potniki na letališču Charle de Gaulle FOTO: POP TV

Vreme po Evropi še vedno povzroča težave. Zaradi odpovedi letov zaradi snega in nizkih temperatur je na največjem francoskem letališču, pariškem letališču Charles de Gaulle, minulo noč ostalo ujetih okoli 2.000 potnikov.

Večini potnikov, katerih leti so bili odpovedani, so letalske družbe uspele priskrbeti namestitve v hotelih. Tistim, ki so obtičali na letališču, pa so po navedbah francoskih medijev dali na voljo zložljiva ležišča in odeje.

Zaradi snega na strehi evakuirali terminal

Francoska policija je s terminala na pariškem letališču evakuirala 2.000 ljudi, saj obstaja bojazen, da bi se lahko zrušila streha, na kateri je zaradi obilnih snežnih padavin velika količina snega. Evakuacija je potekala mirno, pristojne službe pa so že začele streho čistiti in naj bi jo v kratkem tudi očistile. Leta 2004 se je namreč nekaj tednov po tem, ko so terminal odprli, zrušil del strehe, pri tem pa so umrli štrije potniki.

Težavam na letališču še ni videti konca, saj so pristojne oblasti zaradi pomanjkanja sredstva za odmrzovanje letal in nizkih temperatur na letališču odpovedale najmanj 50 odstotkov poletov.

potniki na pariškem letališču
potniki na pariškem letališču FOTO: Reuters

Glavno pariško letališče se je s podobnimi težavami soočalo že pred dnevi, ko je bil zaradi snega in nizkih temperatur pravi kaos tudi na številnih drugih evropskih letališčih, med drugim na londonskem Heathrowu in v Frankfurtu.

Zaradi snega je oviran tudi promet na letališču v Düsseldorfu na severozahodu države. Po navedbah letaliških oblasti so morali danes odpovedati 65 od 335 predvidenih poletov.

Kakšne so pravice potnikov?

Evropska komisija je sicer na posebni spletni strani zbrala vse pravice potnikov na dlani. Pravijo, da so potniki ob velikih zamudah v letalskem prometu upravičeni, da jim letalska družba zagotovi oskrbo (možnost telefonskega klica, osvežilne pijače, obroka, namestitve, prevoza do kraja namestitve), če zamuda traja dve uri ali več za lete do 1500 kilometrov, tri ure ali več za daljše lete znotraj Evropske unije ali za druge lete med 1500 in 3500 kilometri, štiri ure ali več za lete nad 3500 kilometri zunaj EU.

potniki na pariškem letališču
potniki na pariškem letališču FOTO: Reuters

Če zamuda traja več kot pet ur in se potnik odloči, da potovanja ne bo nadaljeval, je upravičen tudi do povračila stroškov vozovnice in letalskega prevoza do izhodiščnega kraja potovanja.

Če potnik pride do svoje destinacije z zamudo treh ur ali več, je lahko upravičen do enakega nadomestila kot v primeru odpovedi leta, razen če lahko letalska družba dokaže, da je zamuda posledica izjemnih okoliščin. Poleg tega lahko zaradi zamude od letalske družbe zahteva izplačilo odškodnine.

Številni zastoji na nemških cestah

Na severu Nemčije je za nocoj napovedano novo močno sneženje.

V Nemčiji je ponoči padal leden dež, zato je na cestah danes poledica, ki močno otežuje promet in povzroča zastoje v več delih države. Na avtocesti med Hannovrom in zvezno deželo Saška-Anhalt so nastali skoraj stokilometrski zastoji, avtocesta med Berlinom in Hamburgom pa je bila zaprta zaradi več prometnih nesreč. Na avtocesti med Berlinom in Münchnom se je zgodilo verižno trčenje, v katerem je bilo udeleženih 51 vozil. V njem je umrla ena oseba, deset je bilo poškodovanih.

Na petih vlakih, ki so ponoči zaradi nizkih temperatur obtičali na progah med Berlinom in Hannovrom, je moralo noč preživeti okoli 700 potnikov.

Ohromljeni tudi Belgija in Nizozemska

Zasnežene ceste na severu Francije
Zasnežene ceste na severu Francije FOTO: Reuters

O kaosu v cestnem in železniškem prometu zaradi snega poročajo tudi iz Belgije in Nizozemske. Na cestah promet ovirajo predvsem tovornjaki, ki so obtičali na vozišču kljub prepovedi vožnje. V belgijski prestolnici je novozapadli sneg povsem ohromil mestni promet, po vsej državi pa je nastalo za skupno 500 kilometrov zastojev. V železniškem prometu prihaja do velikih zamud vlakov, po obilnem sneženju pa so dopoldne zaprli letališče v belgijskem Eindhovnu.

Težave pa imajo tudi na letališču v Bruslju, kjer deluje le ena vzletno-pristajalna steza. Belgijsko obrambno ministrstvo je zato potnikom, ki so obtičali na letališču, dalo na voljo začasna ležišča.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 12. 2010 12.26
"Na pariškem letališču so zaradi velike količine snega na strehi evakuirali 2.000 ljudi." "saj obstaja bojazen, da bi se lahko zrušila streha, na kateri je zaradi obilnih snežnih padavin velika količina snega." Koliko pa, dejansko, drugače je to manipuliranje. To kar se dogaja letos, kaže na res ob upen sistem in tehnologijo, srednji vek, kaj č'mo, kers e povsod špara, ni tehnologije, ki bi bila vredna časa v katerem živimo, z ozirom na možnosti, ki obstajajo, pa zaradi napačnih interesov manjšine, niso v rabi. Koliko škode bo še prenesel ta svet in ta civilizacija, ki bolj, tako se zdi, nazaduje, kot napreduje, če gledamo tehnološko plat, čeprav ta resda ni prednostna, saj je prej še kaj drugega, osebna duhovna zrelost ipd., pa ne v smeri malikovanja. Boberx1="hehhehe narod neumen potuje med prazniki" Hja, če so slabo, brez alternativ, načrtovali svoje potovanje, naj se pol ne čudijo posledicam, in zakaj jim je treba iti zadnji dan.
tejci182
24. 12. 2010 23.30
če maš rezervirano karto že dva mesca to ne pomeni da si glup in da rineš nekam u tri ... Okoliščine so slučajno take da je vse trenutno zaprto. Zato nekar s takimi glupimi kam nekateri rinemo
HLAPCI.HLAPCI
24. 12. 2010 19.51
tounto24.12.2010, 09:33 0 Na Londonskem letališču Charles de Gaulle imajo dober burek. In na novem delu stropove ki so jih delali Slovenci.
skydrol7
24. 12. 2010 17.55
@tounto LHR - London Heathrow UK CDG - Charles Degaulle France pa lepe bozicne praznike !
boberx1
24. 12. 2010 15.28
za pravo ceno se prevoz vedno najde....10k Eurov za taxi do Slovenije dobite takoj....tako da ne natepavat
boberx1
24. 12. 2010 15.27
hehhehe narod neumen potuje med prazniki
tejci182
24. 12. 2010 11.51
OMG, v nedeljo mam rezerviran let za pariz :(
morkonja
24. 12. 2010 11.10
včeraj sem govoril s sodelavcem,ki je ostal v parizu,danes je naložil robo za slo.takih je kar precej,zato priporočam tistim,ki hočejo domov naj se postavijo ob cesti N4,ki vodi iz pariza.
morkonja
24. 12. 2010 11.03
včeraj sem govoril s sodelavcem,ki je ostal v parizu,danes je naložil robo za slo.takih je kar precej,zato priporočam tistim,ki hočejo domov naj se postavijo ob cesti N4,ki vodi iz pariza.sigurno bojo pomagali.
drzavljan007
24. 12. 2010 09.57
Sestra je ostala v Parizu, ker je Easyjet odpovedal let. Je rekla, da so vsi vlaki zasedeni, da se ne da dobiti nobenega rent-a-car-a, skratka, da nimajo nobene druge možnosti kot počakat na naslednji let...
durs.
24. 12. 2010 09.33
Na Londonskem letališču Charles de Gaulle imajo dober burek.
icca
24. 12. 2010 09.13
Eindhoven ni v Nemciji, temvec na Nizozemskem.
icca
24. 12. 2010 09.12
Eindhoven ni v Nemciji, temvec na Nizozemskem.
proofreader
24. 12. 2010 09.02