Tujina

VIDEO: Ledena mora se nadaljuje

Beograd/Rim/Moskva, 08. 02. 2012 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./Ni.J./STA
Komentarji
103

Razmere v Srbiji so zelo resne. Po napovedih se bodo temperature ponekod spustile tudi do –30 stopinj Celzija. Izredno nizke temperature vladajo tudi v Romuniji. Zamrznila je celo Donava. V Italiji so razmere kritične na jugu.

Iz Romunije poročajo o izredno nizkih temperaturah. Led je na nekaterih območjih prekril tudi reko Donavo. V mestu Braila na severovzhodu države so kamere posnele ljudi, ki se sprehajajo po zaledeneli reki. Na območju so namerili –20 stopinj Celzija. Romunska televizija ProTV je ob tem opozorila, da je tovrstno početje izredno nevarno. Več v videu.

Sicer pa ob tem opozarjamo, da so tudi v Sloveniji ponekod zamrznile reke in jezera. Nikar pa ne hodite po ledu tam, kjer drsališče ni urejeno, saj je to izredno nevarno!

Sprehod po mogočni Donavi
Sprehod po mogočni Donavi FOTO: ProTV
Po napovedih vremenoslovcev naj bi bilo jutri v Srbiji najhladnejše jutro, odkar se je začelo obdobje mraza in snega. Pričakujejo, da bodo temperature med –25 in –15, lokalno tudi –30 stopinj Celzija.

Srbija: Opazujejo reke

V Srbiji še naprej s strahom opazujejo reke. Včeraj se je Ibar že začel razlivati v mesto Kraljevo, razlita voda pa je v kratkem času tudi zamrznila, je poročala dopisnica srbske nacionalne televizije.

Ivica Dačić, vodja republiškega štaba za izredne razmere in notranji minister Srbije, je danes med zasedanjem kriznega štaba dejal, da so razmere v državi še vedno težke, a da naj bi po napovedih padavine ponehale. Dačić je opozoril, da so največja nevarnost poplave, ki bodo nastale, če bodo na rekah nastali ledeni čepi, poroča Blic.

Dačić je opozoril, da morajo led razbiti, da bi se izognili poplavam. Akcija razbijanja ledu se bo začela danes na reki Ibar. Poplave na omenjeni reki bi lahko poškodovale tudi turbine elektrarne, je še poudaril Dačić.

Dejal je še, da bodo pri čiščenju snega in ledu sodelovali vojaki in policisti, a da potrebujejo tudi primerno mehanizacijo. Dačić je povedal tudi, da so Srbiji pomoč ponudile tudi druge države, a da zaenkrat pomoči ne potrebujejo.

Srbske oblasti pozivajo prebivalce, naj varčujejo z energijo. Državi namreč grozi energetski kolaps. Zaradi izrednih razmer so obstale tudi nekatere hidroelektrarne.

Direktor javnega podjetja Srbija vode Nikola Marjanović je že danes zjutraj znova opozoril, da je prav Ibar trenutno najbolj kritičen.

Marjanović je dodal, da razmere na drugih rekah v Srbiji niso tako kritične in dramatične. Kljub temu Marjanović pravi, da ni razlogov za paniko. Dodal je, da njegovi strokovnjaki opazujejo tudi reki Velika Morava in Nišava.

Srbske oblasti so zaradi ledu danes prepovedale plovbo po Donavi, Savi in Tisi, ki so zamrznjene. Na Donavi so danes namestili tudi dva ledolomilca.

Toplarna v Beogradu
Toplarna v Beogradu FOTO: Reuters
Zima vpliva tudi na kriminalce, ugotavlja srbski notranji minister Ivica Dačić. Število kriminalnih dejanj v Srbiji je namreč v nenavadno mrzlih februarskih dneh po njegovih besedah upadlo kar za 40 odstotkov. "Zanimivo je, da pretekle dni nismo zabeležili niti ene kraje vozila," je dejal Dačić.

Kako je na cestah? Sicer plužne službe delajo neprestano in ne počivajo, a kljub temu sta na cestah sneg in led, tudi na avtocestah. Temperature so krepko pod ničlo, ponekod tudi –22 stopinj Celzija, zato prebivalcem svetujejo, naj ostanejo doma.

Srbska vojska se je danes zjutraj odpravila na pomoč družinam, ki so odrezane od sveta na višje ležečih območjih v okolici Kraljeva. Na druga krizna območja pa s helikopterji dovažajo hrano in najnujnejše življenjske potrebščine.

Sicer pa se bo danes na teren odpravil tudi srbski predsednik Boris Tadić. Obiskal bo ogrožene družine, nato pa se bo še sestal s predstavniki civilne zaščite in kriznega štaba. V Srbiji je sicer zaradi posledic mraza umrlo 12 ljudi.

Hrvaška: Zjutraj temperature krepko pod ničlo

Na Hrvaškem so danes sicer zabeležili zelo nizke temperature, ponekod v severnih in vzhodnih delih države tudi minus 21 stopinj. Gre za enega izmed najbolj mrzlih začetkov februarja na Hrvaškem v zadnjih 50 letih.

Tudi Hrvati so se prebudili v izredno mrzlo jutro. Tako so v mestu Beli Manastir namerili –22 stopinj, v Osijeku kar –20 stopinj Celzija.

Naši sosedi še naprej opozarjajo, da je na nekaterih cestah led, tako da voznike pozivajo k previdni vožnji. Močen veter je znova zaprl obe avtocesti proti hrvaški obali. Avtocesta je zaprta v smeri proti Reki, in sicer med odcepoma Delnica in Kikovica, na avtocesti proti Dalmaciji pa med odcepoma Sveti Rok in Posedarje.

Burja v hrvaški občini Kolan
Burja v hrvaški občini Kolan FOTO: Facebook stran hrvaške občine Kolan
Ribe, ki jih je prinesla "čudežna burja".
Ribe, ki jih je prinesla "čudežna burja". FOTO: Facebook stran hrvaške občine Kolan

Prebivalci otoka Pag pa so bili danes zjutraj izredno presenečeni. Le najstarejši meščani Kolana se spomnijo, da bi burja na obalo metala ribe, sipe in podobne morske živali, ki jih je možno izbirati kot v ribarnici. Burja je ribe in druge morske živali iz morja vrgla na kakšnih desetih kilometrih obale med mestom Pag in plažo Zrće, ljudje pa so se sprehajali z vrečkami in pobirali nepričakovana darila iz morja, je poročala Hrvaška televizija (HTV).

Meščani pravijo, da "čudežna burja", ki prinaša ribe, ni pihala vsaj 50 let. Fotografije današnjih razmer so predstavniki občine Kolan objavili na svojem Facebook profilu.

Pobiranje rib na Pagu
Pobiranje rib na Pagu FOTO: Nova TV

BiH: Vojska in civilna zaščita ne počivata

Tudi v Bosni in Hercegovini so namerili izredno nizke temperature, še naprej pa so nekatera območja odrezana od sveta.

V BiH je mraz v zadnjih 24 urah zahteval tri življenja, vse tri žrtve pa so zabeležili na območju Mostarja. Razmere so sicer še vedno najhujše v Hercegovini, kjer imajo že več dni težave z oskrbo elektrike in vode.

Črna gora: Najhuje na severu države

Iz Črne gore poročajo o težavah zaradi obilice snega, silovitega vetra in tudi nizkih temperatur, ki so doslej terjale dve življenji. Najhuje je še vedno na severu države, kjer je neprehodnih večina cest, skoraj vse vasi pa so odrezane od sveta. V krajih Mojkovac in Kolašin so zaradi snega že 48 ur brez elektrike. Drugod po državi se razmere normalizirajo.

Italija: Opozorila pred novim valom snežnih padavin

Nizke temperature, sneg in led so od minulega petka v Italiji terjale že več kot 40 žrtev.

Italijo, ki si še ni opomogla od obilnih snežnih padavin pred nekaj dnevi, bo konec tega tedna znova zajelo obilnejše sneženje. Vremenoslovci snežne padavine napoveduje predvsem za osrednjo Italijo, tudi Lacij, kar bi znova utegnilo ustaviti življenje v prestolnici.

Razmere so trenutno najbolj kritične na jugu Italije. V nekaterih predelih regije Bazilikata po poročanju italijanskih medijev neprestano sneži že zadnjih 72 ur. Ponekod je zapadlo že meter snega, mnoga naselja so nedostopna. Sneženje je zajelo tudi Sardinijo.

Nizke temperature, ki jih ponekod ne pomnijo že več kot 30 let, so v minulih dneh povzročale velike težave v oskrbi z vodo zaradi zamrznjenih in popokanih cevi. V Torinu je danes obstala podzemna železnica, saj so na več postajah popokale zaledenele cevi, voda pa je zalila tire.

Potniki na nekaterih vlakih so zaradi poledenelih tirov, ponekod porušenih dreves in snega ostali v vagonih ujeti več ur, so poročali italijanski mediji. Na italijanskih železnicah sicer poudarjajo, da so storili vse, kar so lahko, da pa se soočajo z izrednimi razmerami. Ponekod je železniške tire prekrila med 10 in 15 centimetrov debela plast ledu.

V Rimu so se danes, po štirih dneh, šolarji in dijaki znova vrnili v šolske klope. Ker vremenoslovci napovedujejo, da bo konec tedna sneženje znova zajelo tudi prestolnico, je pričakovati, da bodo šole znova zaprli.

Rusija: Številni mrtvi

Izredno nizke temperature so danes znova izmerili tudi v Romuniji, Belorusiji, Ukrajini in na Poljskem. Te so se gibale med 20 in 30 stopinj pod ničlo. V Ukrajini je od začetka hladnega vala umrlo najmanj 130 ljudi. Na Poljskem pa so ponoči zabeležili še pet smrtnih žrtev.

V mestu Novorosijsk in okoliških vaseh ob Črnem morju na jugu Rusije je silovit veter ponoči poškodoval daljnovode in odkrival strehe, brez elektrike pa je ostalo 28.000 ljudi. Zaradi poškodb kot posledic vetra je moralo 74 ljudi poiskati pomoč v bolnišnici.

Temperature v Rusiji so se danes gibale med 22 in 33 stopinj Celzija pod ničlo, na območju Kolime na ruskem Daljnem vzhodu pa so izmerili celo 55 stopinj pod ničlo. Hud mraz je od začetka leta v Rusiji sicer zahteval že 110 življenj, je sporočilo rusko ministrstvo za zdravje.

Bolgarija: Težave z Donavo

V Bolgariji, kjer je zaradi mraza doslej umrlo enajst ljudi, nizke temperature povzročajo težave tudi v rečnem prometu na Donavi. Na njej nastajajo ledene ploskve, pri mestu Ruse in vzhodno od njega pa je zamrznjenih 90 odstotkov reke, so danes sporočile bolgarske oblasti, ki so že v torek ustavile rečni promet.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko Šukljan
09. 02. 2012 20.23
+2
Umrlim mir in pokoj...in večna luč naj jim sveti...posledica pohlepa posameznikov...kam gremo??????????????????????????
Samojed1982
09. 02. 2012 11.46
+1
Zdaj pa več ne vem ali je z mano kaj narobe, da se mi zdi zima kul ali pa je narod postal izjemno pomehkužen in popolnoma nepripravljen na težke razmere kot je npr -30°C, meter, dva tri... snega. S spoštovanjem seveda do tistih, ki so izgubili življenja v mrazu ne glede na razlog, ki je marsikdaj pri brezdomcih (in ne samo pri njih) alkohol... Ko je bil pa december nadpovprečno topel, sem se pa jaz držal za glavo in (skoraj edini) odkimaval, da to pa res ni normalno...
JezekTekaTeka26
09. 02. 2012 10.45
-4
Bo treba pojačat Schengen, da rođoti gor k nam ne udarjo ... še tega se nam manjka ...
Agitator
09. 02. 2012 10.38
+3
Ko je drugih problemov preveč...je najbolše in najlažje pisat o vremenu.
Feels_good_man
09. 02. 2012 07.41
+36
Res ste mi smešni s temi komentarji. zdej vsi trdite da se začenja nova ledena doba, čez pol leta ko bo en teden sonček in nad 30°C boste pa vsi javkali o globalnem segrevanju
Mahi
09. 02. 2012 09.57
+10
Internet ljudi poneumlja in verjamejo vsem kvazi znanstvenikom, ki napovedujejo različne rezultate svojih kvazi raziskav. Zime so od vedno bile in vedno bodo. Ta teden nas je zajel polarni mraz, tako kot nas poletni zadane vročinski val. In to ni nič novega in v zgodovini se je vse to že dogajalo. Pač naraven ciklus zemlje, vremena, letnih časov ipd.... Te prerokbe kot so, da prihaja ledena doba so dobesedno smešne. Poleti bodo ti isti znanstveniki napovedovali da prihaja sušno obdobje in vročinska doba zaradi globalnega segrevanja. bla bla bla. Drugače pa, tako ali tako vremenoslovci napovedujejo prihodnji teden otoplitev.
GreenOasis
08. 02. 2012 23.54
+46
Ptuj ima sedaj - 22 pa kaj čemo. Malo mora mrčes pocrkat.l
Madridista7
08. 02. 2012 23.25
+18
In verjetno še kar ljudi vrjamete da "globalno segrevanje" ni nateg iz višjih krogov.Sam sem privrženec teoriji ki pravi , da bo zaradi opočasnitvije in sčasoma tudi ustavitvijo morskih tokov po svetu(zaradi vse večje koncentracije sladke vode-topljenje ledu) sledila ledena doba.
Logic Popeye
08. 02. 2012 23.34
-9
tole je posledica globalnega segrevanja. zdajle imajo v severni ameriki in na arktiki toplo, mrzli zrak je pa k nam pripihalo.
chiken
09. 02. 2012 07.04
+15
spet klamfate neumnosti. to so normalni ciklusi v zemljinem podnebju, kaj je tu tako težko razumeti.
Odpri..Oci
09. 02. 2012 07.37
+9
lpower... pa ti res ne veš, kaj govoriš.... "znanstveniki" - alarmisti po parih IPCC plačanih univerzah si ravno sedaj razbijajo glave, ker so satelitske meritve pokazale, da se količina ledu v himalaji v zadnjih 10 letih ni zmanjšala niti za "štamperle" !!!!! (IPCC trdi, da čez 25 let v himalaji ne bo več ledu ....) In sedaj iščejo razlog, zakaj NARAVA ni upoštevala "njihovih računalniških modelov" !!!!!!!! Da ne govorim o tem, da so samega guruja Gore-a pri njegovem poskusu ustvarjanja panike tokrat IGNORIRALI celo najbolj alarmistični presstitutki, saj se je arktika povečala do te mere, da tudi laži o otoplitvah na polih ne morejo podpreti z ničemer !!!!
Nimivseeno
09. 02. 2012 07.42
+1
To je velika možnost, da se topli zalivski tok, ki ogreva S evrope prekine. Saj če pogledaš izsledke ice core ugotoviš, da je včasih ta skok v hladno obdobje zelo sunkovit in nenaden. Če pa pogledaš T glede na geografsko širino ugotoviš, da je v Kanadi na tej širini za 10 stopinj manj, kot v angliji.
YXY
09. 02. 2012 09.44
+1
Ne vem kaj hočete s temi komentaji dokazati, svojo neumnost al kaj? Globalno segrevanje ne pomeni samo vročine!
srecnii
08. 02. 2012 23.06
+8
Saj pa to ni take panike, če je zunaj -20°C, če v gore hodiš pozimi se oblečeš pa je...mi smo imeli čez dan -14°C + vetr skupaj skoraj -30°C pa sem vseeno zunaj delal le 2x bolj oblečen.
ochi
09. 02. 2012 04.46
+7
ko bo zmanjkalo elektrike, boš drugače govoril.
furmank
09. 02. 2012 11.07
-1
Če je temperatura -14 lahko veter piha 200 na uro bo temperatura še vedno -14..Če tega ne veš se pa pri tej temperaturi vsedi v avto, se pelji 200 pa boš videl da kaže zunanjo temperaturo še vedno enako
TtheG
08. 02. 2012 22.43
+7
Ni zime za eskime :=)
Esprit
08. 02. 2012 22.16
+0
Mraz - zdravilo proti kriminalu Enako je študiral Hitler. Nimate blage veze kako nizko ste. Verjetno se imate še po vrhu za humaniste,....tudi tole je poznano iz zgodovine.
neziie
08. 02. 2012 21.55
+2
A je blo dons kej na dnevniku kako se je treba oblečt jutr. A bo burja pod al čez 180.To so pomembni podatki da se lohk preživi dan.
neziie
08. 02. 2012 21.57
+15
Pa en italijanski ribič je reku da se mu je ulov v morje prevrnu ,tko da na pagu ni blo čudeža.
Zloby
08. 02. 2012 21.44
+6
zima je ane, taka kot ze dolgo ne!
hcaine8
08. 02. 2012 21.07
+20
Ja, to sem pa opazil tudi pri nas. To je edina korist od tega, da država časti elektriko ciganom - imajo pretoplo, da bi hoteli it ven krast. Ampak na žalost bodo vse za nazaj noter prinesli, takoj ko se malo otopli.
flowerca
08. 02. 2012 23.20
-18
za tisti kilogram krompirja,ki ga nakradejo Romi te pa res ne bo konec vzel !! tebi hcaine8
CrushLow
08. 02. 2012 20.34
+15
... ni dzabe un rek ..... "da jih dajo na hladn" .. haha
perozobale
08. 02. 2012 20.19
+11
Kaj je pi**e, zima?
avvalvasor
08. 02. 2012 20.15
+4
ste naredili raziskave? koga vse ste vzeli v vzorec? delujete kot neznanstveni novinarji, smešite se s svojimi naslovi člankov in samo na 24-ur se vse vrti okrog snega in mraza, drugi portali o tem ne težijo.
risk07
08. 02. 2012 20.14
+6
mislim kako delate s tem mrazom. koda ni zima in koda je prvič na svetu temperatura pod nulo.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
08. 02. 2012 20.03
+35
Mraz - zdravilo proti kriminalu TO VSEKAKOR NE DRZI OZIROMA SPLOH NE DRZI SAJ KRADEJO SVETOVNI VODITELJI .Ce pa ze kdo kaj ukrade od navadnih smrtnikov to zaradi prezivetja .Naprosam da spremenite zgornji naslov in sicer KRADEJO VODITELJI seveda kar pa drzi 10000 procentno
kleopatra-1
08. 02. 2012 20.15
+13
Danes imajo naši politiki kulturni dan, danes ne kradejo. Jutri je pa seveda novi delovnik ...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
08. 02. 2012 20.17
+3
kleopatra -1 se popolnoma strinjam Hvala.Prelep pozdrav
okhasan
08. 02. 2012 21.04
+6
kleopatra, celo Bog imel en dan počitka))))). danes oni kulturno zapravljajo)))
kleopatra-1
08. 02. 2012 19.57
+12
24ur, zdaj vem je pa to zmanjšanje kriminala tako zelo všeč, da obračate naslov vsakih 5 minut?
Porito_Bahorini
08. 02. 2012 19.48
+8
Sem že mislil, da je Goršek začel delati STROKOVNO...