Tujina

FOTO in VIDEO: Breivik je na sodišču jokal. A ne, ker bi mu bilo žal

Oslo, 16. 04. 2012 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvi dan sojenja Andersu Behringu Breiviku je zbrane v sodni dvorani na sodišču v Oslu še posebej pretresel tonski posnetek, na katerem neko dekle med Breivikovim napadom policijo več minut prosi za pomoč. Breivik sicer trdi, da sodišča ne priznava.

V Oslu se je začelo sojenje norveškemu desničarskemu skrajnežu Andersu Breiviku, ki ga obtožnica bremeni, da je julija lani v Oslu z avtomobilom bombo ubil osem ljudi, nato pa še 69 ljudi, predvsem najstnikov, na otoku Utoya, kjer je bil kamp, ki ga je organizirala vladajoča laburistična stranka.

Tožilstvo je prvi dan sojenja predstavilo več dokazov, med njimi tudi tonski posnetek, ki je pretresel dvorano. "Pohitite, pohitite," prosi dekle, v ozadju pa je slišati strele in krike. Na posnetku se zdi, kot da policist, ki je klic sprejel, njenim izjavam dlje časa ni verjel.

Predvajali so tudi posnetka dveh Breivikovih telefonskih klicev na center za klic v sili. Pred tem je tožilstvo predvajalo doslej še neobjavljeni posnetek Breivikovega napada v vladni četrti v Oslu, v katerem je umrlo osem ljudi. Na posnetku, ki so ga posnele nadzorne kamere, je videti ljudi, ki gredo proti Breivikovemu kombiju, parkiranemu v četrti, nato pa kombi eksplodira.

Breivik, ki naj bi v prihodnjih dneh sam stopil na prostor za priče, je ob začetku sojenja priznal, da je izvedel poboj, a zanikal krivdo. Dejal je, da je ubijal v samoobrambi. Poudaril je še, da ne priznava norveških sodišč, ker so jim mandat podelile politične stranke, ki zagovarjajo multikulturnost.

Kot je pred dnevi povedal eden od Breivikovih odvetnikov Geir Lippestad, namerava napadalec v pričanju pred sodiščem izraziti obžalovanje, da med napadi julija lani "ni šel še dlje". Med sojenjem naj bi sicer predstavil svoje ideološke motive. Odvetnik še meni, da je treba Breiviku prisluhniti, saj so njegove besede najpomembnejši dokazni material. Dodal je, da je Breivikov svetovni nazor težko razumeti.

Začetek sojenja je v sodni dvorani spremljalo okoli 200 ljudi, večinoma svojci žrtev, tisti, ki so preživeli Breivikove napade, in novinarji. Številni med njimi so med procesom jokali.

Breivikove solze niso bile namenjene njegovim žrtvam.
Breivikove solze niso bile namenjene njegovim žrtvam. FOTO: Reuters

Vse oči uprte v Breivikovo vedenje

Prav toliko pozornosti kot dokazni material je na sodišču vzbujalo Breivikovo vedenje. Poleg laične javnosti so prav to budno spremljali tudi štirje psihiatri, ki jih je imenovalo sodišče in ki so pred začetkom sojenja podali nasprotujoči si oceni njegovega psihičnega stanja.

Breivik je pozornost vzbudil že ob prihodu v sodno dvorano. Ko mu je paznik z rok snel lisice, je salutiral z iztegnjeno roko, dlan pa je imel stisnjeno v pest. Nekateri pravijo, da gre za pozdrav skrajnih desničarjev, drugi, da gre za nacistični pozdrav.

Breivik večino časa ni kazal nobenih čustev. Ko je tožilka Inga Bejer Engh brala obtožnico, je le strmel predse. Enghova je med drugim dejala, da tako hudih zločinov na Norveškem v modernih časih ne pomnijo. Tožilka je prebrala tudi seznam vseh žrtev, katerih večina je bila rojena v 90. letih preteklega stoletja. Nobene reakcije obtoženca ni bilo niti po predvajanju posnetka, na katerem njegove žrtve kličejo na pomoč. Breivik je ob poslušanju le globoko vdihnil.

Je pa jokal, ko so predvajali 12-minutni film, ki ga je Breivik objavil na dan napadov in v katerem govori o svojih namenih ter razlogih. Tožilec Svein Holden je pojasnil, da so dolgo razglabljali, ali naj film predvajajo. Naposled so se odločili, da je to nujno.

Prišteven ali neprišteven?

Breivikovo psihično stanje bo sicer igralo veliko vlogo pri izreku sodbe. Sodišče je naročilo dve mnenji o prištevnosti obtoženca. Že pred meseci je bilo objavljeno prvo mnenje, v katerem je Breivik ocenjen za neprištevnega, po drugem mnenje, ki je bilo predstavljeno pretekli teden, pa je Breivik prišteven. Če bo sodišče razsodilo, da je neprišteven, bo moral na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico, v nasprotnem primeru pa mu grozi ječa. Najdaljša kazen, ki mu grozi, je 21 let zapora, vendar je mogoče, da mu kazen podaljšajo in ga tako zadržijo za rešetkami do konca njegovega življenja.

Sojenje je težka preizkušnja predvsem za družine žrtev in za tiste, ki so napad preživeli. Jorid Nordmelan, ki je preživela pokol na Utoyi, je povedala, da se bo sojenja udeležila zato, da bi slišala Breivikovo pričanje. "To je zgodovinski dan za Norvežane. Še nikoli nismo imeli sojenja, kot je to, zato ne vemo, kaj se bo zgodilo. Tožilci so mi dejali, da bo njihova predstavitev zelo grozljiva, da bi tako ljudje lahko čutili, kaj je storil tam," je za BBC povedala Nordmelanova.

Za sojenje je predvidenih deset tednov, sodbo pa naj bi sodišče izreklo še pred prvo obletnico napadov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (443)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Virtuoz12
17. 04. 2012 17.31
+1
Hladnokrvno in lastnoročno je ubil čez 70 ljudi in oni mu sodijo ? Pa ljudje moji to je smešno...nemorte soditi takemu človeku no... *
panekdo_
17. 04. 2012 15.03
+0
vertex
17. 04. 2012 09.37
-4
prej ali slej bo okusil islamsko klobaso
Jimi1
17. 04. 2012 08.08
+0
V dvorani se je precej jokalo. Le eden med njimi je spuščal "solze radostnice"...., kot izgleda.
Karim Allstar
17. 04. 2012 07.25
+3
Tako visoko izobrazen in nakonci naredi nekaj tako zelo groznega... Nemorem verjet res... Lepo je zivel, kot sem zasledil iz posnetkov je tudi veliko potoval, dal veliko cez... Res nemorem verjet. Imej je bogato zivlenje nakonci pa naredi kaj takega... Groza res.
WikiX
17. 04. 2012 06.41
+2
Danes marsikdo glanca doma orožje in si domišlja, da je poklican in na svetem poslanstvu, vendar na srečo le redkim uspe narediti kaj škode, kaj šele ubiti koga. Postati serijski morilec ne more biti le stvar priprav in orožja, ti fanatiki imajo navadno tudi ogromno sreče, večina takoh zgodb se konča še veliko prej, preden uspejo sploh izvleči orožje. Breivik menda misli, da je pilot bojnega letala, za pilote v Iraku in Afganistanu pa res ni bilo nič nenavadnega, da so pobijali par tisoč ljudi, včasih tudi v enem dnevu. Vse v rok službe. Še bolj zanimiva je zgodba pilotov, ki so odvrgli atomski bombi na Japonsko, kar je preveč, je preveč, ti fantje potem niso bili več prepričani, da so bili na pravem delovnem mestu, pri pravem delodajalcu. Enako se včasih dogaja s pazniki v zaporu ali modernimi rablji, ki s svojimi rokami pripeljejo žrtev na morišče, prej ali kasneje se vsakdo zlomi, ko se zavedo, kaj dejansko počnejo, za koga oziorma zakaj so ravno njihove roke krvave. Nekdo mora početi tudi to, čeprav se sliši zelo pomembno ubijati popolne tujce v imenu države, ki njim osebno niso storili nič žalega in tudi nihče ne more vedeti, kako je v njihovi koži, smo na koncu vsi le ljudje. Tudi Breivik trdi, da je vojak, le da zgleda nima vojske, niti nacije, pravzaprav je še uniformo najbrž kupil v kakem Army shopu. Je pa prepričan, kot ob tašnem dejanju tudi mora biti, da se je boril za pravo stvar in pobil veliko sovražnikov, kar se njega tiče, je bil uspešen. Upam, da bo zdaj dobil možnost zagovarjati svojo osebno državo na sodišču in prepričevati svetovno javnost, da ni šlo drugače, ker ena od hujših stvari, ki se mu lahko zgodi je zagotovo, da sploh ni imel prav, da je pobijal napačne ljudi, napačne otroke, povrh tega menda ni pokončal nikogar iz vlade, le skupino mimoidočih, skratka njegova misija bi bila tudi iz vojaškega stališča velik neuspeh. Me res zanima, le mu je Norveška sposobna dokazati, kako se je motil, ker šele potem bi mu postalo jasno, kakšno veliko napako je storil, kakšen popoln bedak je ispadel in kako butast je v resnici, potem bi imela tudi dolgoletna oziroma dosmrtna kazen pravi smisel. Zdi se mi pomembno, da mu sodišče to dokaže, ker potem ni bil noben vojak, ni se boril proti nikomur, ki bi mu storil kaj slabega, nič ni bilo res, v kar je verjel, torej je le še en navaden bolan morilec. Pravzaprav naj si sam pride gor, kdo in kaj je on v resnici.
NotMe
17. 04. 2012 06.37
+12
Groza me je, ko vidim, koliko je psihopatov na tem forumu. Narediti bi mogli sojenje po hitrem postopku, za zaprtimi vrati. Z prisotnostjo medijev bodo dosegli le to, da se bodo njegova dejanja in glumljenje heroja zazdela strašno kul še kakšnemu njemu podobnemu iztirjencu. In bomo spet brali o pokolu.
DonMiltonFriedman
17. 04. 2012 02.53
+1
Škoda časa vseh teh ljudi, vislice al pa električni stol. Če ni €, lahk jst plačam vrvico al pa elektriko.
MrKritik77 .
17. 04. 2012 02.18
+0
Ni problem drugačnost kot taka, problem je v napačnem odnosu do drugačnosti. Ko se enkrat to dojame, gre samo še na bolje.
Akssii
17. 04. 2012 01.46
+2
Meni naj ga pošljejo na dom.......mi je zmanjkalo kosti za v juho !
LKOHOL
17. 04. 2012 01.35
-2
nemorem si pretstavljati tega psihota ko je bil mlajsi....kako je gledal tujce oz priseljence in klel v seb....:)))
Crni.si
17. 04. 2012 01.08
+3
NI OPRAVIČILA.
VolkBrenin
17. 04. 2012 00.41
+0
admin, zahvaljujem se za vse moje izbrisane odgovore hibernaciji...
Faust
17. 04. 2012 00.22
+7
Daj ljudstvu notranjega sovražnika in jim boš lahko prodal vse.
M_teorija
16. 04. 2012 23.49
+2
In tale cmera, jokavček naj bi bil nadrasa!?
saoirse
16. 04. 2012 23.31
+6
vsi,ki ste pametni in ''razumete'' dejanje tega psihopata ste hipokriti in nakladači.Predstavljajte si,da je bil eden izmed strahopetno pobitih vaš otrok.Res me zanima vaše ''razumevanje'' in pametovanje od tu naprej...oz,z drugimi besedami: bi ravnodušno sprejeli dejstvo,da je bil vaš otrok ubit za ''pravično,belo-tradicionalno-evropsko-protiislamsko obrambno stvar'',ker je nek osebek v svoji glavi izbral to metodo kot opravičljivo?
saoirse
17. 04. 2012 00.06
+7
pobil jih je,ker so bili člani podmladka vladajoče stranke,ki zagovarja njemu sovražno multikulrnost in so imeli takrat nek tabor na otoku Utoya.To je suhoparno dejstvo.Ostalo pa grozljiva nočna mora.
xct
17. 04. 2012 07.00
AIZ, ti si šele kekec! Sej ne moreš tk napisat! Preveč gledaš CNN!
LambadoTheGreat
16. 04. 2012 23.31
+5
Gnusen zločin, ki opozarja na resničen problem.
M_teorija
16. 04. 2012 23.33
+4
M_teorija
16. 04. 2012 23.11
+8
Sožalje svojcem žrtev, sožalje norvežanom, da se je to zgodilo, sožalje očetu morilca gnusnih zločinov!!!
M_teorija
16. 04. 2012 23.23
+5
Omenjeni še vedno trpijo! Ampak komu to razlagam!?
VolkBrenin
16. 04. 2012 23.25
-1
M_teorija
16. 04. 2012 23.32
+4
Žal ti je samega sebe. Ljudje brez predsodkov nimajo teh problemov .
M_teorija
16. 04. 2012 23.41
+3
Mene ni sram komur koli kazati svojih prepričanj. Pokaži ti svoji mami, če smeš!
VolkBrenin
16. 04. 2012 23.58
+0
ne smem...kaj češ...a si zdej happy...sam včasih bi bilo zate bolj pametno če bi svoja prepričanja zadržal zase...hm...mogoče pa ti predsodki do drugače mislečih tega ne dovolijo...
M_teorija
17. 04. 2012 00.12
+3
Nimam nobenih nagnjen, ki mi jih poskušaš vsiliti. Nimam pa tudi nobenih predsodkov do takšnih ali do drugačnih, samo da so ljudje, da se držijo načel. -Ne stori drugim, nič takega, kar sam ne bi želel, da drugi storijo tebi. -Svoboda posameznika naj bo v mejah svobode drugih.
VolkBrenin
17. 04. 2012 00.38
+0
ničesar ti nimam namena vsiliti...lahko to rečeš zase ?...tudi jaz imam načela, in se jih držim...po tvoje se jih nebi smel...svoboda, enakost, bratstvo...od kje tebi ideje , da imam predsodke ??? in svoda naj bi bila za VSE enaka..mar ne...
wanker
16. 04. 2012 23.06
+2
kr mal zrnecu podobn:)
Igor__Zmaj
16. 04. 2012 23.01
+5
Njegova morija je dejanje iz obupa, ker se zaveda kaj se dogaja. Ne zagovarjam nasilja, sploh pa ne pobijanja nedolžnih ljudi, ampak marsikje po evropi so se muslimani že tako naplodili da bodo to v dokaj bližnji prihodnosti postale muslimanske države.In obrambe pred takim miroljubnim osvajanjem ozemlja praktično ni. Če so angleži iz istega razloga ali bojazni pospravli Diano, v čem je potem ta Breivik drugačen ? Preden pritisnete minus pomislite kako bi v vas v domovinah teh priseljencev sprejeli če bi prišli poletno oblečeni in zahtevali postavitev krščanske cerkve???
NejCARE
16. 04. 2012 23.03
+12
Kako lahko sploh opravičuješ poboj 77 nedolžnih najstnikov?!
AIZ
17. 04. 2012 00.03
-5
Sej je napisal da se mu zdi to dejanje sporno in nezaslišano ! Namen je bil pa realen !