Tujina

Izpoved priče: Ko se je dvignil dim, sem videl trupla na ulici

Oslo, 24. 04. 2012 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Travmatično izkušnjo z dneva pokola na Norveškem je pred sodiščem delil tudi varnostnik, ki je preko varnostnih kamer videl Breivika, ki je pripeljal vozilo, ki je nato eksplodiralo. Kljub vsemu pa je uspel rešiti posnetke, ki so postali ključno dokazno gradivo.

Norveški policist, varnostnik in strokovnjak za eksplozivne snovi so danes v pričanju na sodnem procesu proti norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku opisali zmedo, ki je zavladala v Oslu po Breivikovem bombnem napadu v tamkajšnji vladni četrti. Ocenili so, da je kaos omogočil napadalcu, da se je izmuznil in izvedel še napad na otoku Utoya.

Vodja policijskih operacij Thor Langli je dejal, da so po eksploziji v norveški prestolnici dobili informacije o dveh osumljencih – enem nordijskega videza in enem nenordijskega videza – in še dveh podtaknjenih bombah. Kot se je še spomnil, je stal ob vodji protiterorističnih enot v času, ko je ta prejel klic o napadu na Utoyi, 40 kilometrov od Osla. "Na njegovem obrazu sem videl, da gre za nekaj zelo resnega," je povedal in dodal, da je nato z njegovih ust razbral "streljanje na Utoyi".

Breivik na sodišču - 1
Breivik na sodišču - 1 FOTO: Reuters

Nato je policija prejela informacijo, da so na otoku streljali na okoli 50 ljudi. Na Utoyo so nemudoma poslali protiteroristične enote, in ko so prispele tja, kakih 70 minut po eksploziji v Oslu, je bilo ubitih ali ranjenih že okoli 100 mladih, je danes še povedal Langli. Dodal je, da je oba napada takoj povezal. "Nisem si mogel predstavljati, da obstajata dve osebi s tako norimi idejami," je dejal in se obrnil k Breiviku.

Bil je priča eksploziji in rešil bistveno dokazno gradivo

Varnostnik Tor Inge Kristoffersen, ki je bil v vladni stavbi, je pred sodiščem opisal travmatično izkušnjo, ko je videl eksplozijo, ki je terjala osem življenj. Dogajanje je spremljal preko varnostnih kamer v kleti poslopja. Videl je manjše tovorno vozilo, iz katerega je izstopil moški, oblečen v uniformo varnostnikov.

Kristoffersen je s pomočjo kamere približal prizor in razbral registrsko tablico, takoj na to pa je vozilo razneslo in umrlo je osem oseb. "Polovica naših kamer je nehala delati, slika je izginila. Slišali smo zamolkel hrup in celotno poslopje se je streslo, strop se je upognil kot voda," je opisal dogajanje.

Številne kamere so bile uničene, a ne vse, in ko se je dim dvignil, je Kristoffersen videl trupla, ki so ležala na ulici. Čeprav je iz stropa, kjer so bile cevi, puščala voda, je varnostnik vseeno uspel rešiti posnetke. Izkazalo se je, da so bili ti bistveno dokazno gradivo, saj so prikazovali Breivika, oblečenega v uniformo, ki je zapuščal kraj dogajanja. Kristoffersen je na sodišču govoril tudi o kolegu, ki je umrl v eksploziji, in drugih sodelavcih, ki zaradi psiholoških posledic ne morejo več delati.

Ljudje pred sodiščem, kjer poteka sojenje, polagajo rože v spomin na žrtve pokola.
Ljudje pred sodiščem, kjer poteka sojenje, polagajo rože v spomin na žrtve pokola. FOTO: Reuters

Strokovnjak za eksplozivna sredstva pri norveški obrambni agenciji Svein Olav Christensen pa je na sodišču pokazal fotografije prizorišča eksplozije 950-kilogramske bombe. Ta je med drugim naredila globoko luknjo v betonsko ploščad pod avtomobilom in tudi v podzemno garažo pod njo.

Spomnimo ...

22. julija lani je Breivik najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na Utoyi, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence tabora in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Obtožen je terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.

Proces proti Breiviku se je začel prejšnji teden, napadalec pa je pričanje končal v ponedeljek. Sojenje naj bi potekalo še devet tednov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LAVI?
24. 04. 2012 21.22
+0
o čem se pa gre ta manifest ,ker ga nenajdem da bi si prebrala a gre za dobre stvari ali slabe stvari .....če pravite da je dober manifest zakaj je naredil tako veliko neumnost pa bi kako drugače pokazal ali pa nevem na en drug način pokazal ta manifest ne pa tako neumnost naredit ubiti nedolžne ljudi menim da ni neumen ali slab človek po videzu in tudi vidim v očeh da mu je kar žal za to vse ali pa se motim ,sam pravi da če nebi okoli sebe dal ta zid ki ga ima da bi se zlomil noben neve kaj dela v celici lahko mu je žal in joka pa vendar ne želi pokazati tukaj na televiziji ..nevem VELIKA nepotrebna neumnost ki pa jo je treba neglede na kaj kaznovati ...
kmardra
24. 04. 2012 18.44
+2
Norveška je bila primer socialne države in oaza miru.To je trebalo porušiti z CIA-nim človekom programiranega uma.
Elias47
25. 04. 2012 07.46
+2
Seveda jim tudi niso smeli pustiti, da bi Norveška prekinila svoje sodelovanje pri NATO-vih zločinih v Libiji, kot so poslali predlog v parlament nekaj tednov pred "Breivickovim morilskim pohodom", ker bi potem še druge države sledile Norveškem zgledu. S tem Black Op-om pa ZDA in NATO niso samo Norveški poslali sporočilo, ampak tudi vsem drugim državam, ki bi si drznile pomisliti na prekinitev sodelovanja ali financiranja NATO-ja - Severnoameriške Teroristične Organizacije (North American Terorist Organization) in imperialistično kolonialistične teroristične ZDA ...
Jure Herer
24. 04. 2012 17.02
+2
Za vse ki jih zanima kaj so lucidne sanje Lucidne sanje so sanje v katerih se človek popolnoma zaveda dejstva da se nahaja sredi sanj in to svojo vednost uporabi za spreminjanje toka sanj. vabljeni na fejsbuk v skupino : Lucidne sanje
KekecImaVasRad
24. 04. 2012 16.34
+16
Ne razumem, zakaj se mu sploh sodi? Pa a ni jasno, kam tak človek sodi...
Sonja Gorjup
24. 04. 2012 17.55
-1
philosopher
24. 04. 2012 15.54
+5
Ma bolš bi blo, da ga spoznajo za blaznega, pa da je teh 21 let pod vplivom močnih zdravil, da mu bo slina tekla iz ust noč in dan, pa da bo ko pride vn lahk sam še samomor nardil.
Angelski
24. 04. 2012 16.30
-10
ni še spoznan za krivega, zato so tvoji komentarji skrajno žaljivi
Jimi1
24. 04. 2012 16.39
+2
Po svoje so imeli srečo, da je velik del udarnega vala požrlo "podzemlje" garaž. Drugače bi se ona 1 eksplozija celo res končala z rušenjem vladnega poslopja, pa še kakšnega okoli..... No ja....relativno "srečo", ker se zaradi premajhne škode v 1 napadu ni ustavil...
smajser
24. 04. 2012 15.50
-1
24UR.COM TAKOJ UKINITI BAGRO PROCESUIRATI
VolkBrenin
24. 04. 2012 15.42
+1
Policijske enote so v tem primeru zamočile na celi črti... Takšen stavek je ZELO naivno razmišljanje nekega vodilnega vodje reševanja...skratka nesposoben.... "Nisem si mogel predstavljati, da obstajata dve osebi s tako norimi idejami," je dejal in se obrnil k Breiviku. Naslednji stavek je...Da je takoj povezal oba dokodka....ČE je v prevem primeru zaznati nesposobnost in "opravičevanje"...pa je ta drugi že HVALISANJE....Lovska je tudi, da je strokovnjak za eksplozivna sredstva pri norveški agenciji za obrambo pokazal fotografije...POKAŽE jih lahko VSAK...tudi papež, če hočete...Koliko klicev in kaj je rekel breivik, je dobila policiji...in NI odreagirala ne omenjajo več javno....njihova izjava na "začetku"/po napadu....klicev nismo jemali resno... Same " buče". Nesposobni vsi vpleteni, ki naj bi vsaj poskušali preprečiti ali omiliti pokol.
JezekTekaTeka35
24. 04. 2012 16.46
+1
Res me čudi da je norveška policija tko na izi ... glede na to da je vedno manj belcev ...
Elias47
25. 04. 2012 07.47
talula1
24. 04. 2012 15.42
+4
PA KAJ SE ČUDITE...MED 8 MILIJARDAMI LJUDMI PA DA NEBI NAREDILA MATI NARAVA ENEGA TAKEGA.....
Jimi1
24. 04. 2012 16.41
+4
Hja, ko bi bil samo eden.... Več jih je, samo ne "uspe" ravno vsakemu. Pa ona zaplemba 10 ton v Afganistanu ? Imeli so pač "krompir"....
boer
24. 04. 2012 17.31
+6
mati narava ga je naredila pametnega, družba ga je naredila extremista tebe je pa mati naredila takšnega da se boš tukaj nekaj sprenevedal in spraševal v neskončnost in poudarjal da ti ni razumljivo
Elias47
25. 04. 2012 07.51
Ni ga takšnega naredila mati narava ampak CIA - MK programiranja. Pri ustvarjanju psihopatov je skoraj vedno vpletana "elita" (Vatikan in Zionisti); tako je bilo s Hitlerjem, Stalinom, "dumbya" Bušom, demonon Chanijem, .... kakor tudi z Breivickom in tudi z Obamsterjem.
sikorsky
24. 04. 2012 15.09
-18
Ne bom komentiral.
VolkBrenin
24. 04. 2012 15.21
+34
to narediš tudi tako, da sploh NIČ ne napišeš.