Tujina

Na Nizozemskem kmalu pomoč pri umiranju starejšim, ki jim ni več do življenja?

Haag, 13. 10. 2016 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemska vlada razmišlja o novem zakonu, ki bi starejšim, ki niso bolni, a čutijo, da je njihovo živeljenje dovršeno, omogočil pomoč pri samomoru. Ta je za zdaj nezakonita, je pa bila Nizozemska skupaj z Belgijo prva država na svetu, ki je leta 2002 legalizirala evtanazijo pod strogimi pravili.

"Ljudem, ki so po globokem razmisleku prepričani, da je njihovo življenje dovršeno, bi morali pod strogimi pogoji omogočiti, da ga na dostojen način, ki ga bodo sami izbrali, tudi končajo," sta v skupnem pismu parlamentu zapisala nizozemska ministra za zdravje in pravosodje. Ob tem sta izpostavila, da je občutje, da je življenje nekoga dovršeno, navzoče predvsem med starejšimi in novi zakon bo namenjen prav njim. Pri tem nista omenjala določene starosti.

"Ti ljudje ne vidijo več nobene možnosti, da bi življenje osmislili, globoko čutijo izgubo neodvisnosti in ostajajo osamljeni, morda tudi za to, ker so izgubili bližnjega. Prav tako jih prežema utrujenost in občutek izgube lastne vrednosti. A da bi lahko končali življenje, potrebujejo pomoč," sta še zapisala ministra.

Za pomoč pri samomoru bi lahko zaprosili ljudje, ki ne vidijo več nobene možnosti, da bi življenje osmislili, globoko čutijo izgubo neodvisnosti in ostajajo osamljeni.
Za pomoč pri samomoru bi lahko zaprosili ljudje, ki ne vidijo več nobene možnosti, da bi življenje osmislili, globoko čutijo izgubo neodvisnosti in ostajajo osamljeni. FOTO: Thinkstock

Umreti bi pomagal t.i. pomočnik pri smrti

Pomoč pri samomoru na Nizozemskem za zdaj ostaja nezakonita, a leta 2013 sodišče ni kaznovalo moškega, ki je priznal, da je 99-letni materi pomagal umreti. Sodniki so takrat razsodili, da je dejanje izvršil iz ljubezni.

V skladu z novimi predlogi bi v primeru pomoči pri samomoru ukrepal t. i. pomočnik pri smrti, ki bi bil nekdo, ki je zdravstveno usposobljen ali ki je bil deležen posebnega usposabljanja. Ta pomočnik bi odobril pomoč pri samomoru, potem ko bi razsodil, da ni nobenega zdravljenja, ki bi presegel željo po smrti. V primeru evtanazije pa bi odbor specialistov naknadno potrdil, da se je sledilo zakonu.

Vlada v Haagu namerava o novih predlogih spregovoriti z zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci, nato bi pripravili nov zakon, o katerem bi na koncu razpravljal še parlament.

Največ evtanazij med rakavimi bolniki

Na Nizozemskem je od leta 2002 legalizirana evtanazija, ki pa se jo lahko izvede šele, ko dva zdravnika potrdita, da za bolnika ni druge razumne rešitve in da je njegovo trpljenje "nevzdržno in brez možnosti izboljšanja". Takšna pravila so sicer odprta za interpretacijo, zaradi česar so v tujini sprožila polemike.

Sledilo je tudi več razprav o tem, ali naj se evtanazijo omoči tudi na smrt bolnim mladoletnikom v starosti med 12 in 18 let. Poleg tega so kot "nevzdržno trpljenje" interpretirali tudi nekatere duševne bolezni, kot je demenca.

Na Nizozemskem so lani našteli 5516 primerov evtanazije, kar predstavlja 3,9 odstotka vseh smrti. Več kot 70 odstotkov tistih, ki so se odločili za končanje življenja na ta način, je bolehalo za rakom, okoli 2,9 odstotka pa jih je imelo demenco ali psihiatrične bolezni. Število evtanazij je sicer od leta 2010, ko so jih zabeležili 3136, precej poraslo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
13. 10. 2016 22.42
-4
Bo*ano. Kdor bo hotel narest samomor ga tudi bo zakaj je treba to uzakonit, fuj.
vicki
13. 10. 2016 21.18
-2
In potem se to samo še stopnjuje...najprej je bil dovoljen splav, potem evtanazija na smrt bolnih, nato starih in naveličanih življenja,...kaj sledi? Bolje bi bilo vlagati v programe za kvalitetno življenje v vseh starostnih obdobjih in kvalitetno zdravsveno oskrbo, kamor sodi tudi pravočasno odkrivanje depresije in drugih psihičnih bolezni.