Tujina

Na moskovskih ulicah je 'notranja vojska'

Moskva/Washington, 06. 12. 2011 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
12

Po protestih, ki so sledili volitvam, je na ulicah Moskve "notranja vojska", povišali so tudi stopnjo pripravljenosti varnostnih sil. Iz ruske prestolnice medtem poročajo o novih protestih, pa tudi aretacijah.

Ruske oblasti so na ulice Moskve napotile pripadnike posebnih paravojaških enot notranjega ministrstva in povišale stopnjo pripravljenosti varnostnih sil. Tako so se odločili zaradi množičnih protestov proti premierju Vladimirju Putinu in njegovi Enotni Rusiji zaradi domnevno množičnih kršitev na nedeljskih parlamentarnih volitvah.

V Moskvi so že nove aretacije.
V Moskvi so že nove aretacije. FOTO: Reuters
Aretirali so tudi opozicijskega vodjo Ilijo Jašina, ki bo moral za 15 dni v zapor.
Aretirali so tudi opozicijskega vodjo Ilijo Jašina, ki bo moral za 15 dni v zapor. FOTO: Reuters

Po besedah predstavnika enot ruskega notranjega ministrstva Vasilija Pančenkova ima namestitev pripadnikov posebnih enot en sam cilj, ki je "zagotoviti varnost državljanov". Neimenovani tiskovni predstavnik moskovske policije je dejal, da za varnost na ulicah skrbi do 4.000 policistov in pripadnikov posebnih enot. Poudaril je, da ne gre za "nič izrednega".

Na policiji so sicer opozorili, da so odločeni preprečiti morebitne vnovične neprijavljene proteste. Kot so zapisali na spletni strani, "bodo kakršne koli provokacije v skladu z zakonom preprečene", tisti, ki poskušajo organizirati neprijavljene oziroma nedovoljene proteste, pa "zelo dobro vedo, da bodo pridržani". Prav tako neimenovani tiskovni predstavnik ruskega notranjega ministrstva je medtem povedal, da bo poostren varnostni režim veljal vse do konca uradnega štetja glasov, oddanih na nedeljskih volitvah.

Na spletu medtem pozivajo k vnovičnemu neprijavljenemu protestu v središču Moskve, kjer se je zbralo okoli 600 oseb. Med njimi so tudi člani prokremeljske mladinske organizacija Naši, ki so v podporo Enotni Rusiji vpili: "Rusija, Putin!" Pripadniki opozicije so jim odgovorili z vzklili: "Svoboda, Rusija brez Putina!" Očividci sicer že poročajo o prvih aretacijah, prijeli naj bi okoli 10 protestnikov.

Rusko sodišče je zaradi sodelovanja v protestih proti aktualnemu predsedniku vlade izreklo 15-dnevno zaporno kazen za razvpitega protikorupcijskega blogerja Alekseja Navalnyja. Navalny naj bi v ponedeljek s poročanjem o demonstracijah oviral delo pravosodja, proti Putinu pa je protestiralo več tisoč ljudi.

Ulice v središču Moskve je sicer že včeraj preplavilo več tisoč protestnikov, ki so glasno nasprotovali izidom nedeljskih volitev. Takrat so aretirali več kot 400 ljudi, med njimi enega od vodij opozicijske skupine Solidarnost Iljo Jašina, ki mu je sodišče zaradi upiranja ukazom policistov že izreklo 15-dnevni zapor. Jašin je sodbo označil za politično motiviran in montiran proces, namenjen zastraševanju javnosti.

Clintonova: Volitve niso bile pravične

Sporne volitve medtem odmevajo tudi v mednarodni politiki. Po mnenju ameriške državne sekretarke Hillary Clinton volitve niso bile niti svobodne niti pravične. Spomnila je, da so mednarodni opazovalci odprli vprašanje morebitnih kršitev, kot so ponarejanje glasov, manipulacije z volilnimi seznami in "druge problematične prakse". V Washingtonu so po njenih besedah zaskrbljeni tudi ob navedbah o nadlegovanju domačih opazovalcev volitev, ob čemer je spomnila na hekerske napade.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
07. 12. 2011 10.29
+4
Smešno in hkrati žalostno je gledati kako ruski mediji poskušajo pomanjšati pomen protestov v Rusiji in povečati pomen protestov v ZDA, v amerišhik medijih pa ravnajo enako (poskušajo pomanjšati pomen ali celo molčati o protestih v svoji državi medtem pa čimveč pozornosti preusmeriti na proteste v Rusiji)...
der.janez
06. 12. 2011 20.58
+5
to je tko kot ce bi specialcem reku vojska :D v rusiji je to vojska v zda varnostniki a se kej vec povem:D
klemenju
07. 12. 2011 10.41
+2
točno to sem hoto napisat očitno je tudi pri nas ali drugje na zahodu po ulicah vojska ko so protesti oziroma nas ta ista vojska terorizira, ko smo na nogometnih tekmah :( ZDA se naj brigajo kar za sebe, ker je bilo pri njih že dosti nepravilnosti na volitvah pa jih doben ne sme kritizira oni pa očitno lahk vsiljujejo svoje (ob tem je bila na 2 mestu komunistična stranka, ki je še večji nasprotnik ZDA :) )
yokerxdinterfan
06. 12. 2011 20.26
+0
noja američani nej bojo kr tih sej veste bush pa algore
yokerxdinterfan
06. 12. 2011 20.26
oh če že druzga ne kle direkt pokažejo ka mislljo nardit in kak je stanje američani oz voditelji si pa sami pesek v oči mečejo
Carantanian
06. 12. 2011 20.01
+9
Američani pa kar naj bojo tiho, ker niso nič bolj demokratični kot Rusi - - - -samo v lepši papir majo zavito svojo diktaturo
Nimivseeno
06. 12. 2011 19.34
+6
Kako so volitve ukradene se je videlo leta 2000, ko niso znali prešteti glasovnic vse dokler niso na FOX news sporočili, da je zmagal Bush. Ponovnega štetja nikoli ni bilo.
Nimivseeno
06. 12. 2011 19.26
+4
Bodo ZDA osvobodile upornike iz rok nasilnega diktatorja tudi v tem primeru?
zalijanc
07. 12. 2011 09.13
+3
nimajo časa, sestavljajo izgovore za napad Irana.
PissingOnTalmud
06. 12. 2011 18.23
+5
Ni pomembno kdo koga voli, pomembno je kdo glasove steje.
Nimivseeno
06. 12. 2011 19.36
+4
Zato so pa v ZDA vpeljali elektronsko štetje. Samo v čip postaviš softwere kam mora it preferiran glas.
odbogaposlan
06. 12. 2011 18.10
+5
tudi ameriško vlečenje jacka niso nobene volitve. hehhe