Tujina

Na 'morilskem' nožu sledi Knoxove, ne pa tudi Kercherjeve

Firence, 02. 11. 2013 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italiji poteka vnovično sojenje Amandi Knox zaradi umora Meredith Kercher. Nova analiza kuhinjskega noža, s katerim naj bi bilo dekle umorjeno, je prinesla presenečenje. Na nožu namreč so DNK sledi Knoxove, ne pa tudi žrtve.

Amanda Knox in Raffaele Sollecito
Amanda Knox in Raffaele Sollecito FOTO: Reuters

Nove analize kuhinjskega noža, s katerim naj bi bila leta 2007 umorjena britanska študentka Meredith Kercher, so pokazale, da je na njem DNK Amande Knox. A na njem ni DNK sledi žrtve.

Kuhinjski nož so na dan odkritja umorjene našli v stanovanju prav tako obtoženega Raffaela Sollecita, nekdanjega partnerja Knoxove. Prvi testi so pokazali tako DNK Knoxove kot Kercherjeve in je nož tako postal pomemben del prvega sojenja, v katerem sta bila Američanka in njen italijanski partner obsojena umora.

Poročila so po letih po umoru vzbudila vprašanja, ali je bil nož dejansko uporabljen v zločinu. Zagovorniki obtoženih so predstavili teorijo, da je na nožu res DNK Knoxove, saj je nož uporabljala pri kuhi, ni pa nujno, da so ga uporabili za umor. Odvetnica Sollecita Giulia Bongiorno je dejala, da ti rezultati ''kategorično izključujejo nož kot morilsko orožje''.

Ugotovitve so v javnost pricurljale že pred sredino obravnavo na vnovičnem sojenju. Tretje obravnave naj bi se udeležil tudi Sollecito. Knoxova se v Italijo ni vrnila.

Spomnimo

Takrat 21-letno Kercherjevo iz južnega Londona so leta 2007 našli mrtvo v stanovanju, ki si ga je v Perugii delila z Knoxovo, ki je bila tam na študentski izmenjavi. Tožilec je dejal, da je bila žrtev večkrat zabodena in da je umrla v spolni igrici, ki ni potekala po načrtih. Knoxova je trdila, da je bila usodne noči v stanovanju Sollecita, kjer je kadila marihuano in gledala film.

Knoxova in Sollecito sta bila leta 2009 obsojena na 26 oz. 25 let zapora zaradi umora Kercherjeve, oktobra 2011 pa je bila sodba razveljavljena, češ da so analize DNK dale nejasne rezultate. Tretji obsojeni, Rudy Guede iz Slonokoščene obale, je še vedno v zaporu. Marca je vrhovno sodišče sprožilo nov postopek, češ da so v razsodbi drugostopenjskega sodišča pomanjkljivosti, protislovja in nedoslednosti, in odredilo ponovno sojenje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
02. 11. 2013 14.47
+6
in sedaj je teorija zopet splavala po vodi... in bo treba spet neki drugega najti... pa magari še tretje,četrto,šeto sojenje... namesto da bi pomislili na to... da mogoče pa Amanda res ni kriva..
Ata_Smrk
02. 11. 2013 08.46
+17
...nekdanjega partnerka Knoxove..., adminka dobro jutro!!!