Tujina

Na Malti v povezavi z umorom novinarke aretirali deset ljudi

Valletta, 04. 12. 2017 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Malteške oblasti so aretirale deset ljudi, ki naj bi bili povezani z umorom novinarke Daphne Caruana Galizia. Novinarka je sredi oktobra umrla v eksploziji bombe, nastavljene v njenem avtomobilu. V preskavo dogodka, ki je pretresel evropsko javnost, so se vpletli tudi preiskovalci FBI.

Malteška policija je aretirala deset ljudi, vsi so državljani Malte, ki naj bi bili povezani z umorom tamkajšnje novinarke in blogerke Daphne Caruana Galizia. Umrla je v 16. oktobra letos. Njen avtomobil je eksplodiral le nekaj trenutkov po tistem, ko je odpeljala izpred doma.

Policija in pripadniki posebnih enot so zaprli številne ceste in omejili pomorski promet.

Malteški premier Joseph Muscat je dejal, da so nekateri od sprva osmih aretiranih že stari znanci organov pregona, nekateri imajo tudi kriminalno kartoteko. Malta Today poroča, da premier ni želel odgovoriti na vprašanje o tem, ali je vseh osem aretiranih sodelovalo pri umoru. Kasneje pa je na Twitterju zapisal, da so aretirali še dva človeka in da preiskava še poteka.

Osumljence za umor novinarke so aretirali v skupni operaciji policije in vojske na različnih krajih. Policija ima zdaj 48 ur časa, da jih zasliši in proti njim vloži obtožnice, če bo to potrebno.

"Imam jasno idejo, kaj so storili in kdo so, ampak vam podrobnosti za zdaj še ne smem zaupati," je dejal Muscat.

Novinarka je umrla 16. oktobra v eksploziji bombe.
Novinarka je umrla 16. oktobra v eksploziji bombe. FOTO: AP

53-letna Galizia je bila glasna kritičarka malteškega premierja Muscata in njegovih laburistov. Njeni trije sinovi so po materini smrti pozvali Muscata, naj odstopi.

Tega sicer ni storil, je pa vlada takoj po dogodku, ki je pretresel malteško ter evropsko javnost, ponudila dober milijon evrov nagrade tistemu, ki bi jim ponudil podatke, povezane z umorom.

V preiskavo so bili vpleteni tudi preiskovalci FBI.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
04. 12. 2017 14.14
-4
3 od 8 priprtih ruski drzavljani, ocitno rusija tudi prek malte pere denar. Denar namenjen za terroriste.
dostojevski II
04. 12. 2017 11.00
+5
"Imam jasno idejo, kaj so storili in kdo so, ampak vam podrobnosti za zdaj še ne smem zaupati," je dejal malteški premier Joseph Muscat...... Kdo so storilci je nepomembno, ker so samo izvajalci-plačanci, kaj so storili že vemo-umorili so novinarko, ki je pisala o politikih, barabah, ki imajo denar v davčnih oazah. Edino kar je pomembno in kot kaže ne bomo nikoli izvedeli je, kdo je NAROČIL umor novinarke.
Opazujemvas
04. 12. 2017 11.17
+3
Novinarko je umoril tisti, ki je ponudil 1 milijon za informacije.
dostojevski II
04. 12. 2017 17.06
53-letna Daphne Caruana Galizia je na svojem blogu poročala o domevnih primerih korupcije med malteškimi politiki. Bila je tudi velika kritičarka predsednika vlade Josepha Muscata, povezala ga je tudi s t. i. afero panamskih dokumentov. Galizijeva je Muscatu očitala, da je skupaj z ženo na skrivne račune v davčnih oazah prejemal plačila azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva oziroma vladajoče družine. Muscat je vse obtožbe zanikal. A Galizijeva ni bila kritična samo do vlade, ampak tudi do opozicijskih politikov. Tako je v enem od svojih zadnjih blogov politični položaj v državi označila za "obupen".