Tujina

Na libijsko-tunizijski meji nekaj deset tisoč beguncev

Tunis, 01. 03. 2011 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V dobrem tednu je iz Libije v Tunizijo pribežalo skoraj 75.000 ljudi. Visoki komisariat ZN za begunce je ob meji postavil prehodni tabor, kjer pa še nujno potrebujejo pomoč zaradi higienskih razmer in pomanjkanja pitne vode.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) opozarja, da je stanje na meji med Libijo in Tunizijo kritično. Včeraj je namreč iz Libije pribežalo okoli 14.000 ljudi, kar je največji val beguncev, odkar so se začeli nemiri. Po pričakovanjih UNHCR naj bi danes mejo prečkalo še od 10.000 do 15.000 ljudi. "Vidimo množico ljudi, ki čakajo, da bi prečkali mejo. Veliko je takih, ki čakajo že tri ali štiri dni v mrazu, brez zavetja in hrane," je povedal vodja intervencijske ekipe UNHRC Ayman Gharaibeh. "Običajno so prvi trije dnevi krize najhujši. Zdi se, da se tukaj stvari slabšajo iz dneva v dan," je dodal.

Delavci čakajo na prestop libijsko-tunizijske meje.
Delavci čakajo na prestop libijsko-tunizijske meje. FOTO: Reuters

Tunizijske oblasti poročajo, da je od 20. februarja iz Libije zbežalo od 70.000 do 75.000 ljudi. Na tisoče jih je obtičalo na meji in pričakujejo jih še več. Predstavnica za odnose z javnostmi  UNHCR Melissa Fleming je dejala, da "je vedno bolj pomembna organizacija hitrega transporta beguncev, saj lahko samo tako preprečimo humanitarno krizo."

UNHCR je pozval države, naj pomagajo pri evakuaciji več deset tisoč ljudi, ki so se iz Libije zatekli v sosednjo Tunizijo.

Včeraj je UNHCR postavil 500 šotorov v novem prehodnem taboru. Danes so postavili še dodatnih 1000. V taboru bo zatočišče našlo okoli 12.000 ljudi. V četrtek pa bosta na obmejno območje poleteli dve letali s šotori, opremo in zalogami za še dodatnih 10.000 oseb.

Pitne vode še vedno primanjkuje in tudi higiena je vprašljiva, zato je UNHCR za pomoč zaprosil Rdeči križ in Unicef. Predstavnike UNHCR pa skrbijo predvsem begunci, ki so ostali na libijski strani meje.

Tunizijski reševalec pregleduje Egipčana, ki je zbežal iz Libije.
Tunizijski reševalec pregleduje Egipčana, ki je zbežal iz Libije. FOTO: Reuters

Medtem pa iz Egipta poročajo o 69.000 beguncih, ki so iz Libije zbežali 19. februarja. "Med begunci so večinoma Egipčani. V druge kraje in mesta so že prepeljali večino beguncev, ob meji jih je ostalo še kakih 3000," je povedala Flemingova.

UNHCR je danes odpeljal medicinske zaloge in hrano v vzhodno Libijo. Pošiljka je bila poslana na zahtevo plemenskih vladarjev in cilj bo dosegla predvidoma jutri. V pripravi pa je že naslednja pošiljka.

V Libiji komisariat še vedno deluje in v prostorih v Tripoliju sprejema begunce. Pomoč ponujajo tudi tistim, ki ne morejo do njih.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wizeman
03. 03. 2011 22.37
Kaj se ti tu nekaj koprčiš. Če se prav spomnim, bi se tudi ti rad šel neko revolucijo pri nas. Veš, sine, revolucija ni tako, kot xBox, da ga ugasneš, ko se naveličaš streljačine.... Naj grejo sedaj na fejsbuk iskat zatočišče, če so se na fejsbukovo pobudo šli revolucijo.
bitnabit
02. 03. 2011 00.12
Tako kot so rekli, začelo se bo z letom 2011.
HLAPCEVSKINAROD
01. 03. 2011 22.53
NAJ PRIDEJO V SLOVENIJO!!! SLOVENIJA MULTIKULTURNA DRŽAVA!!! LJUBIM PRISELJENCE!!!
major1
01. 03. 2011 21.29
Ljudje se bojijo maščevanja, če ne pade Gadafi.