Tujina

Na leto zavržemo kar 1,3 milijarde ton hrane

New York, 14. 05. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V državah v razvoju je glavni razlog za visok odstotek zavržene hrane v tem, da se živila pokvarijo, še preden dosežejo potrošnika. V razvitih državah pa je problematično to, da zavržemo še uporabno hrano.

Žito
Žito FOTO: Reuters

Po podatkih Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri ZN (FAO) vsako leto zavržemo kar 1,3 milijarde ton hrane. Razlog je neučinkovitost v celotni verigi preskrbe s hrano, pravi poročilo ZN, ki temelji na raziskavi švedskega inštituta za hrano in biotehnologijo. Zmanjšanje te številke bi imelo "takojšen in pomemben" vpliv na življenje v najrevnejših državah.

Medtem ko je problem, da v razvitih državah grosisti in trgovci zavržejo še uporabno hrano, pa v državah v razvoju tiči vzrok v slabi embalaži, neprimerni predelavi, konzerviranju in shranjevanju ter v transportu živil.

Povprečen evropski in severnoameriški potrošnik zavrže od 95 do 115 kilogramov hrane na leto, največ sadja in zelenjave. V nasprotju pa povprečni potrošnik v podsaharski Afriki, južni in jugovzhodni Aziji odvrže le od 6 do 11 kilogramov hrane. Študija je tudi pokazala, da se prebivalcem držav v razvoju ravno zaradi revščine in nizkega dohodka zdi nesprejemljivo zavreči hrano ter da potrošniki z nizkimi dohodki na splošno kupujejo manjše količine hrane.

Zelenjava
Zelenjava FOTO: Reuters

Kaj je rešitev?

V poročilu kot rešitev predlagajo, da se zmanjša odvisnost od velikih trgovskih centrov in poveča spodbujanje neposredne prodaje kmetijskih pridelkov potrošnikom. Prav tako predlagajo sodelovanje med trgovci na drobno in dobrodelnimi organizacijami. Tako bi lahko neprodana, a popolnoma užitna hrano namesto v smeti romala v roke potrošnikov.

Rešitev za države v razvoju je, kot pišejo v poročilu,  v okrepitvi celotne verige preskrbe s hrano. Posebno skrb pa je treba nameniti shranjevanju, obdelavi in pakiranju hrane.

"Glede na omejene rezerve naravnih virov je bolj učinkovito zmanjšati količino zavržene hrane kot povečati njeno proizvodnjo, da bi prehranili vedno večje število ljudi," je v poročilu zapisala organizacija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SilverWarior
14. 05. 2011 21.06
@DarhVader Glavni problem za lakoto v nerazvitih državah je ta, da si ljudje nimajo kje pridelati hrane (vsa rodovitna zemlja pripada raznim bogatašem in velikim korporacijam). Poglejmo si en velik in javno znan primer: Na območju amerike je pred prihodom belcev živelo več kot 6 miljonov indijancev. Nato pridejo tam belci z orožjem in rečejo: Ta zemlja sedaj pripada nam, vi pa se lahko odselite drugam.". Sprva so se indijanci res preseljevali na druge kraje in niso nudili veliko upora. A belci so tako nadaljevali naprej, zavzemali vse več in več zemlje, ki je nekdaj pripadala indijancom. Ko so le ti to uvideli so se začeli upirati. A ker so imeli belci takrat že strelno orožje so lahko večino teh uporov zatrli. To je na koncu vzelo več kot 5 miljonov indijanskih življenj. Od tega jih je več kot tretina umrla zaradi lakote, saj so jih belci odrilnili na nerodovitna področja. Isto se sedaj dogaja v vseh nerazvitih državah, le da postopek poteka nekoliko počasneje.
Odpri.oci
14. 05. 2011 20.52
Focus pa še naprej straši z "prenaseljenostjo" in "pomanjkanjem hrane".... in hoče po celem svetu (po naročilu Teda Turnerja) uvesti KITAJSKI SISTEM ENEGA OTROKA !!! To je : v primeru druge zanositve..... obvezen splav in sterilizacija !!!! . PS : Društvo FOCUS je eden večjih prejemnikov proračunskega denarja za delovanje "nevladnih organizacij" !!!!!
rakasam
14. 05. 2011 19.30
kaj boš gnilo sadje zelenjavo jedu.... kupš neki kar ne ješ kaj boš sosedi dal k noče uzet... al kaj boš s tem?
volek
14. 05. 2011 14.10
Podekvatorska Afrika ima odlične pogoje za pridelavo vsakovrstne zelenjave, žitaric in sadja. samo, kdo bo delal? Bližnja okolica Nila je rodovitna, še posebej z namakalnimi sistemi, pa ne samo v Egiptu, tudi v Sudanu, samo kdo bo delal. Bo teba belsko delovno silo posalti tja, da bodo črni siti in se razmnoževali kot kobilice.
gantarm
14. 05. 2011 11.52
Glavni problem razvitega sveta so veliki trgovski centri, ki prodajajo veliko preveč hitro pokvarljive hrane {jogurti, torte, pripravljena živila: solate, pečene jedi...}. Tisti z najnižjimi dohodki razmišljajo zelo racionalno in ne kupijo jogurta za 2 € ali več, ampak najcenejšega. Na drugi strani pa mladina v razvitem svetu, tudi v Sloveniji, preživi preveč časa na internetu {Facebook, YouTube...}, kar pa ni tako velik fizični napor, da bi potrebovali veliko hrane. Veliko hrane potrebujejo fizični delavci, ki pa so žal premalo plačani za pogosto kupovanje dragih priboljškov.
Audy
14. 05. 2011 11.13
DarhVader, četudi boš dal Afriki vse to, bodo še vedno stradali. V Etiopiji je obdelanih samo nekaj procentov obdelovalnih površin. Ostalo sedaj kupujejo arabci in kitajci, da bodo imeli zase
MoreLife
14. 05. 2011 10.21
Ko bo posekano zadnje drevo, ulovljena zadnja riba, zastrupljena zadnja reka,... takrat boste ugotovili, da denarja ne morete jesti! Boste pa lahko GSO...in boste ratal GSO :) haha
MoreLife
14. 05. 2011 10.20
@njanez43 število prebivalcev sploh ni problem! To je umetno ustvarjen problem!!! Samo za primer... na svetu je 6,8 miljarde ljudi...samo avstralija ima 7,617,930 km2 površine. Kar pomeni da bi lahko celotno človeštvo preselili v avstralijo. Ves ostali svet pa bi lahko bi prazen...toliko o prevelikem številu ljudi! Si še enakega mnenja? Hrana...malo manj mesa žret pa se bo lahko pridelal še kaj druzga kot pa krma za živino...kmetom, ki praznejo državno blagajno vzet zemljo pa jo dat tistim, ki bi jo radi obdelovali pa je ne morejo. Evo...pa mamo hrano...vidš kok je simpl...sam če maš pa na vrhu države teličke , ki polnijo svoje žepe pa ni čudn da zmanjkuje hrane...kar je v resnici ne...drugače folk nebi bil tako zavaljen! Malo manj hrane pojest...da namo ratal taki kot v ameriki. Sicer pa ni problema ker je ta hrana itak vsa umetna...je ni škoda...pa dober tek!
Chilly_Willy
14. 05. 2011 08.50
Ne vidim problema ...
marjanka9
14. 05. 2011 08.46
happy007 Zato, ker "tržno usmerjeni" hrano raje zavržejo, kot da bi jo dali lačnim.
kurcvasgleda01
14. 05. 2011 08.35
in zakaj potem tolko lakote na svetu??
DarhVader
14. 05. 2011 08.21
kako že gre tisti rek hmm ne daj revežu ribo, raje ga nauči lovit ribe tako bo vsak dan preživel in ne samo en dan... Vem, da bo to malo kruto samo zakaj imajo države v razvoju po 10 otrok? Potem pa čakajo samo hrano, dobredelne ustanove kot so unicef, rdeči križ,...pa to lepo izkoriščajo, da si polnijo žepe. Če hočejo res pomagati, naj jim dajo semenja, kramp in lopato.
zlobniCO2
14. 05. 2011 08.13
upornik18
14. 05. 2011 07.50
meeercaaatorrr najboljši sosedddd!!!!:D
zlobniCO2
14. 05. 2011 07.41
mmm hrana sm kr lačen
njanez43
14. 05. 2011 07.38
Problem je v nenadzorovani rasti prebivalstva. Več ko bo tretji svet imel hrane, bolj se bodo množili, na koncu pa zmanjkalo hrane in resursov za vse. Mar res ni mogoče ustaviti te norije? Tako, kot se je že pred dvajsetimi leti lahko enostavno izračunalo, da pretočni pokojninski sitem ne bo deloval v nedogled, se tudi v primeru števila prebivalstva da izračunati enako. Najprej bo problem pitna voda, potem pa se bodo začele podirati domine !
Tomaz1980
14. 05. 2011 07.28
Največji problem je ta, da če je letina obilna mleko raje zlijejo v odtočne kanale in zažgejo žita, samo da obdržijo vrednost BANDA lopovska!!!