Tujina

Na letališču obtičalo 20.000 kovčkov in torb

Bruselj, 15. 05. 2013 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na bruseljskem letališču se kopičijo kovčki in druga prtljaga, več deset letov pa so odpovedali. Delovanje letališča že tri dni ovira stavka osebja, ki skrbi za prtljago.

Mnogi so morali noč prebiti na letališču, saj so samo v torek odpovedali 49 letov.
Mnogi so morali noč prebiti na letališču, saj so samo v torek odpovedali 49 letov. FOTO: Reuters

V torek so odpovedali vsaj 49 poletov oziroma okoli sedem odstotkov vsega načrtovanega prometa. Več poletov je imelo ob tem zamudo zaradi stavke zaposlenih v izvajalcu storitev Swissport Handling.

Na Aerodromu Ljubljana so pojasnili, da so s stavko na bruseljskem letališču seznanjeni, a ta "ne vpliva na rednost letenja k nam".

Swissport je eno od dveh podjetij, ki na letališču skrbita za prtljago.
Swissport je eno od dveh podjetij, ki na letališču skrbita za prtljago. FOTO: Reuters

Swissport je eno od dveh podjetij, ki na letališču skrbita za prtljago. Njegove storitve uporablja skoraj 30 letalskih družb, vključno z nemško Lufthanso in belgijsko Brussels Airlines.

Pogajanja med sindikatom in vodstvom Swissporta še niso obrodila sadov. Tako se je na letališču od začetka stavke v nedeljo do zdaj nakopičilo okoli 20.000 kovčkov in torb.

Razlog za stavko pomanjkanje osebja in slabi pogoji

Stavka za zdaj ne vpliva na polete iz Bruslja v Ljubljano.
Stavka za zdaj ne vpliva na polete iz Bruslja v Ljubljano. FOTO: Reuters

Delavci Swissporta opozarjajo na slabe pogoje dela in pomanjkanje osebja. Po navedbah sindikatov prtljago na eno letalo včasih nalagata le dva delavca, medtem ko so to opravilo prej opravljali vsaj štirje.

Stavka je precej neprijetna za potnike. Številni potujejo le z ročno prtljago, saj ne želijo izgubiti svoje lastnine. Številni potniki, ki so prispeli v Bruselj, so medtem ostali brez kovčkov. Od njih se lahko poslovijo, dokler delavci ne bodo znova začeli delati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaca15
15. 05. 2013 21.27
+1
Pravljica o evropi se nezadrzno siri....
populus
15. 05. 2013 23.52
+1
par let še pa je nebo več ,bo lepo razpadla