Tujina

FOTO: Potekajo priprave na pogreb, Castrova sestra, ki živi v Miamiju, se ga ne bo udeležila

Havana, 27. 11. 2016 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kubanci se bodo od legendarnega voditelja Fidela Castra poslovili z množičnimi žalnimi slovesnostmi in štiridnevno pogrebno procesijo. Pokopali ga bodo v Santiagu. Prav tam, kjer je Castro leta 1953 prvič poskušal zanetiti revolucijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kuba žaluje
    02:42
    Iz 24UR: Kuba žaluje
  • Iz 24UR: Izrazi sožalja z vsega sveta
    02:29
    Iz 24UR: Izrazi sožalja z vsega sveta
Kot poročajo lokalni mediji, se Castrova sestra Juanita Castro, ki že desetletja živi v Miamiju, pogreba ne bo udeležila. "Glede na neprimerne govorice, da se odpravljam na Kubo na pogreb, želim jasno povedati, da se nikdar nisem vrnila na otok in se tudi tokrat ne nameravam," je dejala Castrova. Ob tem je poudarila, da se ne veseli smrti nobenega človeka, še posebej nekoga, ki si deli ime njene družine. "Kot Fidelova sestra se soočam z izgubo človeka, s katerim sem si delila kri," je še povedala. Juanita Castro je bila edina od Castrovih sorojencev, ki je javno nasprotovala komunističnemu režimu, ki ga je vodil. V Miami se je priselila leta 1964 in celo sodelovala v zaroti Cie, s katero so želeli Castra odstraniti s položaja.

Kuba žaluje za dolgoletnim voditeljem in očetom kubanske revolucije Fidelom Castrom, ki je umrl v petek v starosti 90 let. Kubanci se bodo od legendarnega voditelja poslovili z množičnimi žalnimi slovesnostmi in štiridnevno pogrebno procesijo.

Castra naj bi upepelili včeraj, prvi dan devetdnevnega žalovanja, ki so ga razglasile oblasti.

Na komunističnem otoku danes potekajo priprave na žalne slovesnosti in niso predvideni nobeni uradni dogodki. Ti se bodo začeli v ponedeljek, ko so državljane povabili, naj se zberejo na znamenitem Trgu revolucije v Havani. Žara s pepelom bo nato štiri dni potovala po državi. Pogreb bo 4. decembra v drugem največjem kubanskem mestu Santiago.

Prav v Santiagu je Castro leta 1953 prvič poskušal zanetiti revolucijo, vendar mu ni uspelo. Čez šest let mu je uspelo strmoglaviti diktatorja Fulgencia Batisto.

Vzroka Castrove smrti niso sporočili, po neuradnih navedbah pa je že vrsto let bolehal zaradi težav na črevesju. Nazadnje se je v javnosti pojavil 13. avgusta ob praznovanju svojega 90. rojstnega dne.

Kuba
Kuba FOTO: AP

'Kubo vrnil ljudem' in 'Nasilno je zatrl opozicijo'

Njegovi podporniki trdijo, da je Kubo vrnil ljudem, nasprotniki pa ga obtožujejo zatiranja opozicije. Med drugim se je v zgodovino zapisal tudi kot človek, ki se je s svojim komunističnim režimom pred nosom ZDA zoperstavil desetim ameriškim predsednikom in preživel več kot 600 poskusov atentatov.

Njegov brat Raul Castro je februarja 2008 tudi uradno postal kubanski predsednik, aprila 2011 je prevzel še vodenje kubanske komunistične partije. Za cilj si je postavil "posodobitev" kubanskega socialističnega gospodarstva in uvedel številne spremembe. Med drugim je Kubancem dovolil imeti v posesti hiše in avtomobile. Otoplil je tudi odnose z ZDA.

Fidel Castro je bil sicer levičarskim politikom velikokrat navdih, še posebej v Latinski Ameriki in Afriki, a jih je velikokrat zaradi vladanja s trdo roko doma spravljal tudi v zadrego. Po njegovi smrti po oceni poznavalcev velikih političnih sprememb na Kubi ni pričakovati.

'Kanada bo za Castrom žalovala'

Na Castrovo smrt se je danes odzval tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki je Castra označil za izjemnega voditelja, za katerim bo Kanada žalovala. "Čeprav kontroverzna osebnost, so tako njegovi kritiki kot podporniki prepoznali njegovo ogromno predanost in ljubezen do kubanskega ljudstva, ki je do El Comandanteja gojilo globoko in trajno naklonjenost," je dejal.

Trudeaujev oče, nekdanji premier Pierre Elliott Trudeau, je bil prvi voditelj države članice zveze Nato, ki je potoval na Kubo. Državo je obiskal leta 1976, ko je bila ta sredi hladne vojne. "Vem, da je bil moj oče zelo ponosen, da ga je lahko klical prijatelj, in Fidela sem imel priložnost srečati, ko je moj oče preminil," je dejal Trudeau, ki je Kubo z namenom krepitve vezi sicer obiskal minuli teden.

Rohani: Castro je bil neizprosen bojevnik

Sožalje ob Castrovi smrti je izrazil tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je Castra označil za neizprosnega bojevnika. Kot je zapisal v pismu Castrovemu bratu Raulu, mu je tragična novica povzročila veliko žalost in bolečino.

"V času, ko zatirani narodi po svetu trpijo zaradi kršitev najbolj očitnih in temeljnih človekovih pravic, kot so mir, pravičnost in svoboda, je sreča, da obstajajo svobodni ljudje in bojevniki, ki ne odnehajo z bojem vse do zadnjih dni svojega življenja, da bi zastavo pravičnosti ohranili visoko," je zapisal Rohani, ki se je s Fidelom in Raulom srečal septembra na Kubi. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
28. 11. 2016 12.02
+1
Na naši zmlji so diktatorji vsi tisti, ki nočejo prodat svoje države amričanom. Preprosta matematika. Tako Assad, Huseion, Gadhafi,... Ded ima jajca ne pa naši politiki, ki še black fiday dajo da ja človek misli da že v ameriki živi.
Nightyfly
28. 11. 2016 10.34
+1
CyberWorm90 27.11.2016 19:54:19 -3 3 nerabim ženske da mi kuha : ))) najboljša hrana mi je k si jo sam skuham : ))) drgač so najwečji mojstri kuhanja moški če nis še pogruntu : ))) moški k nezna kuhat zame ni moški itd : )))*****************************ah , daj no Cyber . Se fajmostri majo kuharce , ker se raje posvecajo nebeskim zadovoljstvom , Saj ves , ko vidi dve meloni kuharce in kako lepo miga s tazadnjo ko mesi testo za kruh ..... pozabi na vse ostalo in jo poduci o nebeskem kraljestvu . Jaz nimam pojma o kuhanju - razen kave, zato pa moja pravi , da naj raje delam kaj drugega ,kiharijo pa prepustim tistim,ki so za to poklicani ..... pa lep dan .
Nightyfly
28. 11. 2016 10.26
širimresnico 27.11.2016 22:53:48 -1 10 11 eni tako lažete kako smo super živeli v jugi....takole je bilo: v tujino si lahko potoval nekajkrat na leto.************************nekaj mi povejte - kako imate lahko tak obraz , da to pisete ....!!!! Kaj bi bilo , da bi se prvo preprical .
Ferdo Crni
28. 11. 2016 09.08
+2
Celo življenje se je boril proti kapitalizmu potem pa umre na Črni petek. 50% skonto.
KungFuPanda
28. 11. 2016 08.49
+3
Sicer zdaj pljuvate po Castru, vendar so imeli Kubanci v tistem času dve možnosti: Castro ali Batista. In Castro je komunistično revolucijo razglasil šele po tem, ko so ga Američani razglasili za komunista in ga poskušali odstraniti. Takrat se je zatekel po sovjetsko pomoč. To ni bil prvi ameriški kiks, po južni ameriki so večino upornikov proti diktatorjem razglasili za komuniste. Zadnji intervjuji bivših sovjetskih državnikov dokazujejo, da sovjeti sploh niso imeli apetitov po južni ameriki in da so se uporniki k njim zatekali po pomoč zaradi ameriških sankcij proti njim.
Ferdo Crni
28. 11. 2016 08.54
-1
Američani so ga razglasili za komunista????? Aja...
KungFuPanda
28. 11. 2016 09.08
+1
Poglej malo kakšen dokumentarec, v katerega so vključeni tudi bivši sovjetski politiki. Sem bil letos na Kubi in sem pred tem precej njihove zgodovine preštudiral. Najprej so bile sankcije s strani ZDA, šele kasneje, ko se je Castro zatekel po Sovjetsko pomoč, je razglasil, da je bila revolucija komunistična.
Ferdo Crni
28. 11. 2016 09.11
-1
Kdo je zdej razglasil komunizem? Američani ali Kastro?
KungFuPanda
28. 11. 2016 09.13
+2
Ameriška CIA se je tako bala komunistov, da je v vsakem uporu proti katerem koli diktatorju videla komunistično revolucijo. S tem so naredili precej škode po svetu.
KungFuPanda
28. 11. 2016 09.21
+1
Ferdo, ne vem, če tule zapenjaš za posamezne besede, ne želiš pa videti slike: CIA je v Castru videla komunista in zato so ZDA proti njemu uvedle sankcije ter ga poskušale odstraniti. Zato se je zatekel k Sovjetom po pomoč in posledično razglasil komunizem.
KungFuPanda
28. 11. 2016 09.24
+1
Kaj je bilo prej, ali kura ali jajce je tu vprašanje. Ampak v vsakem primeru bi ZDA z diplomacijo lahko precej vplivale na potek kubanske revolucije in stanje bi lahko sedaj bilo precej drugačno. Je pa kubanski komunizem oz ameriški embargo precej dobro vplival na kubansko naravo, ki je ena izmed najbolj čistih.
Ferdo Crni
28. 11. 2016 09.36
-1
Glej... očitno gledaš samo tisto kar ti odgovarja. Eno vprašanje - ti v neki državi vidiš potencial - recimo odkriješ neko rudo. Plačaš parcelo, plačaš dajatve, urediš pogodbo z lokalnim veljakom (kdorkoli že je) in začneš graditi vlagati denar, zaposliš okoliško prebivalstvo. In začneš seveda tudi služiti. Potem pa pride tip z rdečo zvezdo, ti nacionalizira tovarno (ukrade po domače) vse dogovore pogodbe in dovoljenja raztrga na koščke. ... kaj bi si ti mislil potem???? Ti resno misliš da je tu samo otroški strah pred nekom?
KungFuPanda
28. 11. 2016 10.08
+1
Ti tudi vidiš tisto, kar ti ustreza. Kuba je pred Castrom bila leglo ameriške mafije. Tudi uradna zgodovina to prizna.
KungFuPanda
28. 11. 2016 10.25
+1
Sicer pa to, kar si napisal zveni precej romantično... Plačaš parcelo, dajatve, pogodbo... Realnost je pa čisto druga. Kuba je po osamosvojitvi morala biti odvisna od ZDA in jo je ta leta 1898 okupirala. Poleg tega ti tudi očitno ni jasno, da ameriški vladi ni šlo toliko za njihove investicije, kot za strah pred komunističnim vplivom pred njihovimi vrati. Še enkrat: poglej, kaj imajo glede tega sedaj povedati bivši sovjetski voditelji, ki so bili takrat na oblasti.
Ferdo Crni
28. 11. 2016 11.13
-1
Eno vprašanje - zakaj se nekdo boji komunizma? Odgovor je v mojem prejšnem postu. Po celem svetu se je izvažal nek komunizem in socializem in vsi so imeli interes nacionalizirati premoženje, tovarne, stroje.... določenih družb. Torej KRAJO po domače. Lopovov se pa je za bati. Drugo: primer trenutnega Iraka; tam nafto črpajo vse največje naftne države sveta. Američani, rusi, Kitajci, Francozi.... itd. Preden kdorkoli od njih zakoliči prazno parcelo mora plačati državi irak provizijo. Od vsakega prodanega sodčka gre 30% avtomatično državi Irak. Torej Irak kot država ne rabi delati NIČ. Pa še ljudi jim zaposlijo. Je pa čisto kastrovska navada dreti se o "krajah" grdih kapitalistov.
KungFuPanda
28. 11. 2016 11.27
+1
Porast komunizma je bil ponesrečen odgovor izkoriščanega in zelo revnega delavskega razreda na kapitalizem, kateri je v veliki meri imel akumulirano bogastvo, ki si ga velikokrat lastnik ninsam pridelal, ampak podedoval. Zato lastnik ni imel stika z realnostjo in ni imel posluha za zaposlene. Težava izkoriščanega razreda je bila, da kljub dobrem nauku socializma (govorim o ureditvi in ne diktaturi) tega ni mogoče sprovesti, dokler zavest naroda ne bo dovolj visoka, da sistema ne bodo izkoriščali. S tem predvsem mislim na voditelje, pa tudi celoten narod. Zato mislim, da bi skandinavci bili najboljši v kateri koli ureditvi, ker se držijo reda. Kjerkoli drugje pa niti ni pomembno, kakšna ureditev je, vedno bo nekdo nasankal. Nisem zagovornik ne socializma, ne kapitalizma, ampak višje zavesti naroda, kjer bi se vsak posameznik moral sam zamisliti in ne biti preveč egoističen in lakomen. Dobre in slabe ureditve ni. So samo dobri in slabi ljudje.
Ferdo Crni
28. 11. 2016 11.59
+1
Dobro - teh komunističnih dizertacij sem se jaz naposlušal še v prejšnem sistemu. temu se drugače reče demagogija. Komunizem kot operacijski sistem države se je začel z oktobrsko revolucijo. Lenin ni bil nič drugega kot virus, ki so ga namestili nemci, da bi Ruse eliminirali iz vojne (prva svetovna vojna). torej nemci so Lenina naložili na vlak in zraven še polno denarja. Pa je blo. V sloveniji je bilo zelo podobno - Ljubljano so "osvobodili" pozerji na belih konjih. Isti večer je bil razglas da vse avtomobile (privatne) pripeljejo v štab komunistične partije. Tam so jih konfiskirali in potem so se komunisti naokoli prevažali v avtomobilih. Če so potrebovali razlog so lastnike enostavno razglasili za kolaborante. To se je zgodilo znanemu ljubljanskemu podjetniku Moskoviču. sicer židu. Njega so že leta 1941 deportirali v Auswic skupaj z družino kjer so vsi končali v krematoriju. Leta 1945 ga je KP razglasila za kolaboranta in izdajalca in konfiskirala vilo in vanjo naselila sedež KP. Sedaj v tej vili domuje stranka SD.
KungFuPanda
28. 11. 2016 12.07
Zavest ljudi, še posebno v sloveniji je na precej nizkem nivoju. Poskušaj kupiti rabljen avto. Vsi so nekarambolirani, vsi imajobrealne kilometre, dokler ne greš raziskovat. Zabto pa rabiš dobrega mehanika, ki ima vpogled v zgodovino popravil, napravo za merjenje debeline laka in nekoga, ki ti lahko preveri realno stanje kilometrov. In potem pričakuješ, da te ne bodo nategovali tam, kjer je korito?
Ferdo Crni
28. 11. 2016 12.51
Ne razumem kaj hočeš povedati? Odkar obstaja človeštvo obstajajo tudi takšna in drugačna nagnenja- lakomnost, lenoba, pridnost, znanje, neznanje,...... Ko nek sistem želi izkoreniniti človeške lastnosti in jih nivelira kot mravlje - vsi so isti in enaki - nastane ponavadi izredno kruta diktatura. Sistemi se ločijo na dve osnovni veji: eno so primitivni sanjaški sistemi, ki sanjajo o vsevesoljni enakosti - pravzaprav Borg-sistemu, kjer so vsi isti, imajo iste potrebe, iste želje, iste vzgibe in isto znanje. Drugo so sistemi, ki se zavedajo človeških dobrih in slabih lastnosti, jih sprejemajo in jih poskušajo kontrolirati preko zakonodaje, represivnih aparatov, šolstva...... itd.
KungFuPanda
28. 11. 2016 13.05
Ne govorim o istih potrebah in željahnza vse ljudi. Govorim o eni zelo pomembni vrlini človeka: pravičnosti. Dejstvo je, da je največja težava vsake napredne civilizacije, da prej doseže takšno stopnjo tehnološkega razvoja, da poseduje zmožnost, da se sama uniči, kot pa pride do zavesti, da mora za to, da se ne bo samouničila, sodelovati in ne izkoriščati vsega (in vseh) okoli sebe. Zato pride do samouničenja in na tej poti smo tudi mi. Ta teorija je ena izmed teorij, zakaj še nismo srečali druge napredne civilizacije v vesolju. Če smo že tako globoko zabredli v debato...
KungFuPanda
28. 11. 2016 13.14
Hočem ti povedati, da je tudi kapitalizem s.anje, ker naj bi se reguliral sam preko povpraševanja in ponudbe, dejstvo pa je, da to ni res. Mogoče na nižjem nivoju, v trgovini. Vendar so vojne precej odvisne od ekonomskih interesov in resursov, ki so prisotne v določeni državi. Prav tako gre za višanje dobičkov na račun neetičnih dejanj, kar vidim kot ekvivalent komunistični diktaturi pod pretvezo svobodne volje in demokracije. Mogoče zvenim kot nek sanjač in aktivist, vendar sem poslovno in privatno videl veliko, tudi tretjega sveta in opažam, da ga bomo uničili v želji po dobičku.
KungFuPanda
28. 11. 2016 13.16
Sem torej del tega kapitalističnega sveta in mi niti ne gre tako slabo. Pa vendar mi ni všeč, kam gredo stvari.
KungFuPanda
28. 11. 2016 13.16
Sem torej del tega kapitalističnega sveta in mi niti ne gre tako slabo. Pa vendar mi ni všeč, kam greso stvari.
prašek
28. 11. 2016 08.32
+1
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
28. 11. 2016 08.35
+4
širimresnico .................. Ti širiš NEresnice. Veš , tudi jaz sem živel v bivši Jugoslaviji , potoval kadarkoli kamorkoli. Razen določenih držav , katere so pač zahtevale vizum, nam je bilo vse odprto ! Boni za bencin so res bili kaki dve leti, pa ni bi9lo nobenega problema , dobil jih je vsakdo in sosed sosedu jih je dal, če jih ni rabil ! Povej tako, kot je bilo !!!!!! Še enkrat : ne pozabi , da nas je še vedno veliko, ki smo tisto življenje okusili in preživeli !
Nightyfly
27. 11. 2016 22.59
+4
Svcetujem branje intervjuja oz .zapiskov ,ki jih je naredil Gianni Minà, eden najbolj spostovanih novinarjev RAI veliko let nazaj v Kubi , ,kjer je imel intervju s Castrom - 16 ur dolg intervju , do 6 zjutraj .Gianni je jedel sendvice , Fidel pa 16 ur samo caj . Povzetek tega sem bral in poslusal samega novinarja na TV . Tam je tudi povedal in obrazlozil ,zakaj Fidel ni bil diktator . Poslusal sem ga spet danes, ko je govoril o Castru in pravi , da ne misli spremeniti nirti besede o tistem kar je napisal ali povedal takrat . Dodal je samo , da sedaj ve veliko vec , kako so ameriske vlade ,Cia in ostale sluzbe posiljale ljudi , agente ,ali placevale ljudi na Kubi , da bi naredili puc , ali vsaj ubili Castra . Izrazil je zeljo , da bi to storil sedanji predsednik Obama ....... seveda ne bo . Ob tem mi je prisllo na misel ,kako so skusali ubiti Tita , in narediti vstajo v Jugi . Tudi tu jim ni uspelo . Ljudje so na Kubi in v Jugi stali na strani sistema .
Ferdo Crni
28. 11. 2016 08.55
-2
Eno je 16 ur delati intervju in jesti sendviče, drugo pa živeti na kubi s 50 eur na mesec.
Nightyfly
28. 11. 2016 10.19
+2
ferdo ,,,,,,, vidim, da niste razumel poante . Torej dajte si prebrati vsaj kaj je napisal ta novinar . Mogoce boste videl se drugo plat medalje . Nisem napisal ,da ima kdorkoli prav , ampak sem napisal samo nekaj dejstev ,dogodkov . Lahko mi pa napisete vase mnenje , zakaj je celotno ljudstvo stalo za Castrom celih 50 let in vztrajalo kljub embargu . No , mi lahko napisete ? Samo ne mi odgovoriti, da je imel Catro vse Kubance pod prisilo . Niti en sam clovek se ne pusti tlaciti , ce tega noce .
Ferdo Crni
28. 11. 2016 12.05
Ježeš ježeš -- ljudstvo je stalo za Kastrom? Kakšen je to argument? Ljudstvo je stalo tudi za Hitlerjem mar ne? In to ljudstvo je bilo tako zaljubljeno v kastra, da so bili pripravljeni celo plavati med morskimi psi da so prebegnili v grdo kapitalistično ZDA. Obratno ni plaval nihče. V času kastra je v zda pobegnilo miljone kubancev. Miamiju pravijo mala Havana in Floridi druga Kuba. Drugo : tisto kar si ti podal ima zelo malo dejstev. dejstvo je, da je intervju bil, da je novinar jedel sendviče in da je kastro pil čaj. Vse ostalo pa je kastrovo nakladanje in nakladati je znal zelo na dolgo.
širimresnico
27. 11. 2016 22.53
-3
eni tako lažete kako smo super živeli v jugi....takole je bilo: v tujino si lahko potoval nekajkrat na leto...mislim da max vsake 3 mesece....jedlo se je v glavnem krompir pa zelje, meso je bilo na mizi parkrat na mesec.....bili so boni za bencin...redukcije elektrike so bile nekajkrat na mesec. družina je imela max en avto in to jugo ali stoenko...vsake par mesecev smo šli v trs ali celovec , da smo kupili osnovne potrebščine...na meji smo se tresli , da nam niso vsega zaplenili ali tako ocarinili , da sploh ne bi mogli plačati...v glavnem smo bili ves čas vsaj malo lačni saj ni bilo hrane , da bi cela družina jedla 4-5 obrokov dnevno...max 2-3...v sredni šoli sem sanjaril , da bi nekoč imel dovolj denarja da bi si kupil lahko dva hotdoga...če pa je kdo slučajno stegnil gobec proti partiji pa je izgubil službo ali celo končal v zaporu.....obleke smo nosili od svojih staršev, jaz sem nosil plašč od starega očeta...nogavice in spodnje hlače so se krpale toliko časa dokler se je dalo....smo pa bili bolj zadovoljni kot sedaj , ker nismo imeli nobenih informacij kako živijo zunaj komunizma.....
MA007
28. 11. 2016 08.01
+1
Hahaha kaj pa ti govoris da si v tujino lahko potoval samo nekajkrat letno hahaha dej to prodajaj v vaski gostilni
MA007
28. 11. 2016 08.02
+2
V tujino si sel kadar si hotel samo potni list si sel iskat kot danes tako da prosim ne lazi tukaj nakladac
Ferdo Crni
28. 11. 2016 09.07
-3
V tujino se je potovalo tudi tako, da si moral plačati depozit. Torej žalostno je, da predvsem mladi, ki juge niso ne videli in ne doživeli klobasajo o boljšem življenju v totalitarnem skorumpiranem sistemu. Drakonsko carinjenje izdelkov, pomankanje osnovnih živil (moka, olje, kava, margarina....)... Da se ti kolca po teh časih je lahko le indikator, da se v sloveniji še perejo možgani.
sagesse
27. 11. 2016 21.59
+6
.Ko sem bil prvič na kubi 1992 me je šokiralo koliko prostitucije je tam, od odvetnic,zdravnic do kmetic... vsak drugi kubanec mi je ponujal ženo,hčer,sestro.... nekateri imajo oprane glave kot naši socialisti.Kubance sem razumel,ker so imeli totalno blokado informacij,,toda kaj se je zgodilo z našim folkom?? Da so pokradli slovenske banke,nekdanje družbene firme, se naj zahvalijo gospodu kučanu in njegovemu nacionalnemu interesu..... in ker se nikakor nočejo soočiti z resnico,,so si našli notranjega in zunanjega sovražnika,kateri je kriv za vse...(janša in zda).. kakšno imamo korupcijo v javnem sektorju--NORO,,, ali je to problem sistem?? na finskem imajo tudi kapitalizem,pa tega ne poznajo,,kje je potem problem?? v družbenem sistemu prav gotovo ne,, ok če si IQ 25,, je pač to to..
helter skelter
27. 11. 2016 22.13
+11
mentalna deformacija - reveži ki jim je komunizem opral možgane do nepovratka... bolezen se večkrat prenaša na potomce...
KungFuPanda
28. 11. 2016 08.28
+3
Jaz pa mislim, da ni kriv komunizem. Kriva je mentalna naravnanost naroda. Mislim, da dokler bo 90% ljudi, ki prodaja rabljen avtomobil razmišljalo o tem, da bi nazaj prevrteli kilometre, ne moremo pričakovati, da bodo ljudje na položajih ravnali pošteno. Če mi nategujemo svoje kupce, potem si zaslužimo, da nas drugi nategujejo.
Komendator
27. 11. 2016 21.39
+2
dbitls 27.11.2016 15:41:01 3 14 11 Še vedno nimam odgovorov, zato prosim, da mi jugonostalgiki, levičarji, titofili, ki objokujejo Castrovo smrt, odgovorijo na nekaj mojih vprašanj??? Zakaj v vseh poznanih komunističnih (tudi fašističnih) državah državljani nimajo pravice prosto potovati iz države?*********************kot prvo morate nekaj pojasniti . Zakaj je bila Ljubljana okupirana ,obdana z bodeco zico , ven ali noter so sli pa samo ljudje vredni zaupanja . Ko boste na to odgovoril ,boste nasel odgovor tudi na vase vprasanje , ---- Tole z žico je samo dokaz, da sta komunizem in fašizem zelo podobna!
KungFuPanda
28. 11. 2016 08.39
+1
Komunizem niti takšen kapitalizem, kot ga imamo sedaj nista v redu. Se sprašujem, koliko bolje je sedaj, ko te vsak, ki prodaja rabljen avtomobil, poskuša prepričati, da ni bil karamboliran in da ima realne kilometre... Ti pa ob prverjanju vidiš, da laže. Posamezniki nismo nič boljš od diktatorjevi, le moči nimamo take... Mentaliteta ljudi se kaže v mentaliteti vodstva naroda. Sama družbena ureditev nič ne pomaga, če je narod pokvarjen. Verjamem, da bi pri skandinavcih tudi socializem bolje deloval (komunizem in socializem zame nista isto. Komunizem je zame diktatura, socializem pa družbena ureditev).
Žužica
27. 11. 2016 20.38
+5
oni vsaj žalujejo,se ve zakaj...ko bo pr nas naš predsednik,cera,jj..itd umrli,bo narod feštal,ker od naših voditeljev ni absolutno nič od nič naredil korist za svoj narod,samo skregal nas je,zastava bo gor plopotala,plačenci naj jokajo jaz zihr ne bom
samuray1
27. 11. 2016 19.58
-3
Raztegnjena žica od SV do JZ SLO je enako tako kot nekdanja žica okrog Ljubljane,le produkt fašističnih pokvarjenih sanj. V to nikakor ne štejem naš domači politični gnoj,ker isti mora,enako tako kot so nekoč morali naši kleče plazeči domači izdajalci in podrepniki izvrševat naloge fašističnih delodajalcev.Navadni parazit v novejši zgodovini je vsekakor Franc Jožef I. Habsburško-Lotarinški,Winston Leonard Spencer Churchill,Adolf Hitler in Benito Mussolini. Kapitalistični sistem je skozi zgodovino pokazal da je že sam po sebi zločinski sistem številnih diktatorjev,morilcev in vplivih zahodnih tajkunov,ki so svoj kapital nakradli in naropali skozi številne vojne,sužnje lastništvo, nečloveško izkoriščanje delavcev,diktature in podobno.Tukaj nebom posebej omenjal genocid nad Indijanci,Indijci,Japonci,Vietnamci,Rusi,Židi,Iračani,Somalci ter ostalimi južnoameriškimi državami,med katerimi najbolj izstopa Kuba kot opozorilo vsem uporniškim narodom in državam ki niso pripravljene zgolj prikimavat Ameriki Angliji.. Toda danes govorit in zagovarjat tezo o fašistični žici okrog Ljubljane , o vrednotah nemoralne morale ljudi vrednih zaupanja ki so lahko svobodno zapuščali območje bodeče žice pod nadzorom fašističnih klavcev je skrajnje nemoralno,malomeščansko podtalno razmišljanje posameznika, kateremu že kronično primankuje zdrav razum,ali pa se gre za eklatantni šizofrenični psihopatizem, Vse v enem;: Zahodnjaški, pod krinko demokracije, elitni kapitalistični gnoj,je nekoč ustvaril komunističnega Lenina samo zato da bi destabiliziral Rusijo,sedaj pa jim je za vse kriv Vladimir Vladimirovič Putin. Torej ne glede na sistem vladavine,če nisi podrepnik si odpadnik.. Isti so pripravljeni na vse da bi bi se dokopali naravnih bogastev Rosije,toda projekt 4202 kot garant delavskemu ljudstvu, je obenem protiutež za prizemljitev podivjanih zahodno imperijalistično hegemonističnih elit .Isti, vsekakor bo,potešil pokvarjene sanje zahodneega političnega gnoja. Fidel Castro naj počiva v miru,toda njegove ideje,pogum in delo naj še naprej živi v srcih vseh svobodomiselnih,poštenih in častnih ljudi.Njegova sestra se je žal nekoč ukvarjala s terorizmom,
MATEJ5321
27. 11. 2016 20.25
+4
sagesse
27. 11. 2016 20.29
+0
Fidel castro,mao,tito,pol pot,stalin,kim-jong,un.. sami človekoljubni mirovniki,kateri so se in se borijo za resnićno demokracijo...bla,bla... No pa gremo v realnost.Skupaj jim je uspelo pobiti 100.000.000 svojih državljanov,za utrditev svoje oblasti in čisto vsi našteti so pobili čisto vso konkurenco.Zanimivo,da v omenjenih državah razen juge ljudje sploh niso imeli potnih listov in niso smeli zapustiti svoje države--če so jih slučajno ujeli na meji za vse enako smrtna kazen.Koliko svobode so čutili za življenje teh diktatorjev??Koliko navadnih delavskih ljudi na kubi ali severni koreji ima doma internet,računalnik,,koliko tujih kanalov lahko sprejmejo?? Vam povem,,NIČ,,, oziroma peščica partijske elite.zanimivo,da svoje naslednike pripravijo vnaprej,,največkrat po krvni liniji,,kot v monarhijah--res vrhunska demokracija..na socialistični način.Lahko se greste nekateri socialiste z polno ritjo,največkrat službo v javni upravi in nakladat neumnosti.PUTIN-nekdanji agent KGB,, je rusijo poenotil in poskuša narediti rusijo spet veliko,po totalnem razsulu,katerega je naredil jelciin.Toda Purin z socializmom nima nobene veze:V rusiji je trdi kapitalizem s tem da je energetika v državnih rokah,kar je prav:Putin je globoko veren in vsi župniki imajo plačo visokošolskega profesorja,pravoslavna cerkev je oproščena vseh davkov in vse sakralne objekte obnavlja in gradi država,,tako da v tem pogledu si boste vsu socialisti izbrati drugega vzornika.je proti multi-kulti zgodbicam tudi geji nimajo nobenih pravic,,,,, Putin je v bitu trdi desničar in ne razumem od kje vam ideja,da je Putin socialist-ali bog ne daj komunist??? Komunisti-socialisti ste izumirajoča vrsta in to je dejstvo,in vsa agresija vam ne bo prav nič pomagala........ venezuela,, najbogatejša država srednje amerike,, demokratični socialisti so jo v sako 12 letih spravili na kolena,,in danes folk nima niti za kruh,,,res sistem,za katerim stremi cel svet--sanjači..
MATEJ5321
27. 11. 2016 20.41
+2
sagesse socializam je pisan lenuhom na kožo. Zato ne bo nikoli propadel.
samuray1
27. 11. 2016 21.06
+3
že sam podatek ki govori o tem kako si vsak navaden smrtnik jemlje za pravico predalčkat Putina,ter mu pripisovat trdo desničarstvo ,kaže na irelevanco in samovšečnost nakladačev ki z realnostjo niste na čistem.Izmišljenim 100 miljonskim žrtvam bo treba prešteti še stvarne več sto miljonske žrtve angleškega kraljestva,turškega sultanata,avstroogrcev,kakor tudi ostalih kapitalističnih diktatorjev,sužnjelastnikov... In kaj potem če je bil agent KGB? Mar bi mogo bit filmski igralec,škof ali kakšne druge sorte delomrznež.Mogoče glupavi Janša ali Kardelj ali gasterbajter Pučnik. Venezuela??? vsi podatki o havariji njenega gospodarstva ,enako kot belohišni ameriški manifest o kolonizaciji Venezuele se skrbno hranijo v beli hiši. Ni sistem ustvaril človeka,ampak je človek ustvaril sistem. Vse ostalo je morala.
sagesse
27. 11. 2016 21.50
+1
samuray1/// jaz z rusijo poslujem že 10 let:vsaj 1 X na mesec sem v moskvi ali sankt peterburgu... in parkrat v novosibirsku,, pa kaj nakladate o putinu,,omg... aha ... sužnjelastništvo je kakor kapitalizem,, sežiganje čarovnic RKC je bil tudi kapitalizem?? .. a ste vsi špricali zgosovino v šoli?? Dejstvo je da so čisto vsi voditelji socialistično-komunističnih državah zganjali neverjeten teror nad lastnim narodom,,, z enim sami argumentom me demantirajte...samo z ENIM.........
vsismosužnji
27. 11. 2016 19.56
+2
zda so želele da mifaja,ki je v najtesnejši povezavi z državno policijo, administracijo in sodstvom, svoje posle v zda vodi iz kube tako bi imeli izgovor pred ljudstvom da jih pač ne morejo loviti v drugi državi!!!
vsismosužnji
27. 11. 2016 19.52
-1
kuba je dokaz,da se da preživeti tudi brez ameriške marele!!!pa kaj marele,načrtno so jo želeli pokoriti in uničiti!!!ni američanom uspelo in to jih zelo zelo boli!!
širimresnico
27. 11. 2016 19.57
+6
seveda se da....do raspada sovjetske zveze so le ti vsako leto kubi podarili 5 milijard...ko je bilo tega konec pa takole: 2/3 kubancev živi od denarja svojcev , ki živijo in delajo v zda( torej od ameriškega denarja), 1/3 kubancev (tako moški kot ženske ) pa od prostitucije....
Nightyfly
27. 11. 2016 19.40
+3
Pa se to ---zenske peljite na vecerjo in jih imejte radi . Te dneve se borijo po mestih , da bi bile bolj spostovane in vsaj varne .Da ne bi bile tepene kar naprej ,,,, pa se kaj hujega .
korintos23
27. 11. 2016 19.42
+0
Meni je pa moja danes fajn kosilo in večerjo naredila!
korintos23
27. 11. 2016 19.42
-1
CyberWorm90
27. 11. 2016 19.49
+0
da neboš pozabu dat protezo w kozarc wode predn greš spat : )))
piljan
27. 11. 2016 19.51
+4
Kočevc,ne bodi nevoščljiv,če ti nobena ne skuha kosilo.
CyberWorm90
27. 11. 2016 19.54
-3
nerabim ženske da mi kuha : ))) najboljša hrana mi je k si jo sam skuham : ))) drgač so najwečji mojstri kuhanja moški če nis še pogruntu : ))) moški k nezna kuhat zame ni moški itd : )))
CyberWorm90
27. 11. 2016 19.54
+0
ženske mam za čist ene druge stwari ne pa da mi bo kuhala itd : )))
korintos23
27. 11. 2016 19.55
+1
Moški kateri ženske nima tudi ni moški!
Nightyfly
27. 11. 2016 19.55
+2
kori ...... benti , si se izmuznil .... jaz sem mislil na to , da izvleces vsake toliko tosl iz zadnjega zepa in jo povabis ven .....
CyberWorm90
27. 11. 2016 19.55
-1
kdo prau da nimam ženske to je sam w twoji zblojeni glawi : )))
Nightyfly
27. 11. 2016 19.57
+1
kori ....pazi se , najljubse orozje zensk je strup . Toliko v vednost . Je bolje , da jo zastrupi kuhar v restavraciji .
CyberWorm90
27. 11. 2016 19.57
-3
ampak ok korintos neče priznat da je lopou k podpira lopowa cmerota tko da : ))))
korintos23
27. 11. 2016 19.58
+4
Cyber, sam si to napisal, o podpori tudi, o vinu, katerega na črno kupiš in na litre spiješ, tudi, kaj ti ni jasno?
Nightyfly
27. 11. 2016 19.58
+2
Cyber ,povej mu , da so na kocevskem -medvedke .Take s kremplji . Pol jo pa prevaraj, ce se upas .
CyberWorm90
27. 11. 2016 19.59
-1
lej sm že spodej napisal rajš dam šwercerju k pa lopouski wladi : ))) pa si interpretirej kokr hočeš : ))))
korintos23
27. 11. 2016 19.59
+2
Nightfly, sem si žensko poiskal s strupom in sva že 43 let skupaj, obljubljena eden drugemu, nič mi ne manjka, samo zdravja si želim da jo še malo po svetu popeljem.
Nightyfly
27. 11. 2016 19.59
+4
ja , cyber , ves , ce ljudje v drzavi ne placujejo davkov postane divji zahod in posledicno -beda .
Nightyfly
27. 11. 2016 20.00
+3
CyberWorm90
27. 11. 2016 20.01
nightfly to morš prwo zokniju powedat k lifra neobdawčen keš ke na ciper prek MOL proračuna pol pa naprej : ))) mislim da boš meu dolg spisek predn boš do mene pršu : )))
Nightyfly
27. 11. 2016 20.24
vsismosužnji
27. 11. 2016 19.40
+5
med castrovo vladavino je tistih 10 ameriških predsednikov ukazalo pomoriti več kot milijardo ljudi!!!seveda pa je 600 neuspešnih atentatov katasrofalna sramota za CIA!!
Nightyfly
27. 11. 2016 19.39
+5
Stari -Tito , in Castro sta kljub vsemu umrla od starosti . Kljub desetletnim poskusom vseh mogocih najbolj specialnih enot ,ki so skrbele za likvidacije politikov . Na koncu so morali Ameri nekako pri Francisku intervenirati , da diplomatsko ublazi to sramoto 50 letne totalne ekonomske blokade s Kubo .- da si Zahod vsaj malo opere vest . 50 let so izvajali nasilje nad kubanskim ljudstvom ,ki ni imelo drugega izhoda .Samo zato , ker si je izbral drugacno pot od ameriskih igralnic ,ki so bile posejane po Kubi . In seveda hlapcevstva Ameriki . Je Nobelovega nagrajenca kaj sram ? Kljub temu , da je kubanski clovek v bistvu globoko veren . Kanadski premier me je presenetil . Vsaka mu cast . Bomo videli ali bo sel Pahor na nove photo .shootinge ....in to na Kubo ....
Frane Šajn
27. 11. 2016 19.38
+6
Bildi kje si voooooare jouuuuuuuu ? na ni ga, da ga ni fršlok bildiiiiiiiiiiiiii! OOOO, AAAAAAAA si še živvvvvvvvv!??????
Frane Šajn
27. 11. 2016 19.42
+4
Ajej ni ga več! Pa glih dobr smo se ujeli. Bildi saj ne bomo več tako žleht prid nazaj nooooooooooooo!
Frane Šajn
27. 11. 2016 19.46
+4
Bildi pa bodi baba če že nisi dec prid no ne daj se prosit! kot kakšna jungferca?
piljan
27. 11. 2016 19.52
+4
MATEJ5321
27. 11. 2016 20.33
-1
Frane kolk ti placajo, da pises neumnosti?
Frane Šajn
27. 11. 2016 22.58
+3
Toliko kot tebi le da imam malce več na stalnost!
Frane Šajn
27. 11. 2016 22.59
+3
Toliko kot tebi le, da imam malce več dodatka na stalnost kapi!
korintos23
27. 11. 2016 19.36
+7
V čast Castru, morajo vsi kadilci, člani SDS, 3 dni kaditi cigare Kubanke.
Frane Šajn
27. 11. 2016 19.39
+5
Ja ma Broz jih je dobival Havanke zastonj oni bodo pa kar navadne kratke domače kot bi zapalil neopran štrupf.
korintos23
27. 11. 2016 19.32
+7
SDS po anketi vodi, vedno ko ji je dobro kazalo je na volitvah pogorela.
srebrnibreg
27. 11. 2016 19.34
+5
Kar tako naj ostane. Sedanji bildi in takratni bodičasti jim je napovedoval kar 90+ pa so vseeno doživeli šok od enega novinca. Sedaj jih bo pa Nataša scat peljala ali pa Brglez, če bi prevzel SMC.
korintos23
27. 11. 2016 19.37
+6
srebrni, krucifiks, zakaj si to napisal, sedaj si jim večer pokvaril.
srebrnibreg
27. 11. 2016 19.38
+5