Tujina

Na Koroškem postavili dvojezične table

Celovec, 07. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na zasebnih zemljiščih na avstrijskem Koroškem so postavili 148 simboličnih dvojezičnih krajevnih napisov.

Na zasebnih zemljiščih na avstrijskem Koroškem so postavili okoli 140 simboličnih dvojezičnih tabel (Foto: POP TV)
Na zasebnih zemljiščih na avstrijskem Koroškem so postavili okoli 140 simboličnih dvojezičnih tabel (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Protestno akcijo je organiziral Odbor za Vidno domovino, katerega člani so tako slovensko kot nemško govoreči prebivalci pokrajine. Odbor se zavzema za ohranjanje slovenskega jezika in njegovo javno rabo.

S tem so pripadniki obeh narodov, slovenskega in avstrijskega, poudarili "zgodovinsko zraslost dvojezične dežele". Kot je na sklepni prireditvi v Šentprimožu v Podjuni dejal predstavnik odbora Vidna domovina Vladimir Smrtnik, sicer predsednik Enotne liste, edine slovenske politične stranke v Avstriji, so "deželi vrnili ime, čast, prihodnost in dušo".

Obenem je Smrtnik poudaril, da odbor z današnjim dnem še ni zaključil dela. Postavljanje dvojezičnih tabel je minilo brez večjih incidentov, vendar pa nekaterim zasebnikom grozi ovadba zaradi kršenja gradbenega reda in uredbe o skrbi za podobo kraja.

Kot je še dejal predstavnik odbora Vidna domovina, so si Slovenci na avstrijskem Koroškem doslej "vse, kar so dobili, morali izboriti sami". Hkrati se bodo "trudili, da bodo ohranili dvojezično identiteto dežele za prihodnje rodove".

(Foto: POP TV)
(Foto: POP TV) FOTO: POP TV


Na sklepni prireditvi v Šentprimožu je spregovorila tudi predstavnica koroške socialdemokratske stranke (SPÖ) Sieglinde Trannacher, ki je glede uresničitve razsodbe avstrijskega ustavnega sodišča o dvojezični topografiji menila, da "se morajo načela pravne države uveljaviti tudi v praksi". Po njenem mnenju prebivalstvo na avstrijskem Koroškem nima težav s sožitjem, "ne smejo nas pa razdvajati politične sile, ki v resnici ne iščejo konsenza, temveč konflikt".

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3