Tujina

Na Kitajskem prijeli 20 članov južnoafriške človekoljubne organizacije

Peking, 15. 07. 2015 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajske oblasti so prijele 20 članov človekoljubne organizacije iz Južne Afrike. Obtožili so jih povezav s teroristično skupino, čeprav skupini niso dali nikakršnih pojasnil, zakaj so jih aretirali. Organizacija kakršne koli povezave s teroristi zanika, na Kitajsko pa so se odpravili na 47-dnevno potovanje.

Kitajska policija
Kitajska policija FOTO: Reuters
Kitajske oblasti so pridržale 20 članov človekoljubne organizacije iz Južne Afrike, med katerimi je deset Južnoafričanov, devet britanskih državljanov in Indijec, so sporočili iz organizacije Gift of the Givers. Obtoženi so povezav s teroristično skupino in prepovedano organizacijo ter gledanja propagandnih videov.

Skupino so prijeli minuli petek na letališču v mestu Ordos v avtonomni pokrajini Notranja Mongolija. "Nobenega pojasnila niso dobili, zakaj so bili aretirani, mobilne telefone so jim zaplenili, niso imeli dostopa do veleposlaništev in svojih družin," so sporočili iz organizacije, ki se navdihuje pri sufizmu, mistični obliki islama.

Kitajske oblasti so po sestanku predstavnikov veleposlaništev Velike Britanije in Južne Afrike na kitajskem zunanjem ministrstvu v torek pristale na izpustitev 11 članov skupine. Devet jih ostaja v pridržanju, med njimi je pet Južnoafričanov, trije Britanci in Indijec, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med pridržanimi sta južnoafriški kirurg Feroz Suliman in njegova žena Shehnaaz Mohamed. "Družinski člani štiri dni kasneje niso imeli nobenih stikov s pridržanimi," so sporočili iz organizacije, kjer zatrjujejo, da ti posamezniki nimajo nobenih povezav s terorističnimi organizacijami in v svojih državah niso bili kaznovani.

Aretirali so člane človekoljubne organizacije, ki pomaga otrokom v naravnih nesrečah na afriški celini.
Aretirali so člane človekoljubne organizacije, ki pomaga otrokom v naravnih nesrečah na afriški celini. FOTO: Reuters

Skupina je bila po navedbah organizacije na 47-dnevnem potovanju, med katerim naj bi raziskovali starodavno Kitajsko.

Z britanskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so nudili konzularno pomoč devetim britanskim državljanom in dvema britansko-južnoafriškima državljanoma in zahtevali dodatna pojasnila o njihovem pridržanju.

Organizacija Gift of the Givers je bila ustanovljena leta 1992 v Turčiji in trdi, da je največja nevladna organizacija za pomoč v naravnih nesrečah na afriški celini.

Kitajske oblasti so leta 2000 prepovedale vse misijonarske dejavnosti, tudi razdeljevanje verskega propagandnega gradiva. Kitajska komunistična partija, ki je zelo sumničava do tujih organizacij, je v zadnjih mesecih poostrila nadzor nad tujimi človekoljubnimi organizacijami v državi.

Državni mediji so nekatere od njih obtožili, da poskušajo zanetiti revolucijo in zrušiti partijo. Tudi policija je okrepila nadzor nad tujimi misijonarji; lani so ob severnokorejski meji prijeli par kanadskih kristjanov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helvecijaner
15. 07. 2015 15.12
-1
Bo treba lukovič mesečarja tja poslat bo prav tako spoznan kot terorist EU demokracije.