Tujina

VIDEO in FOTO: Protestniki za novega ukrajinskega premierja izbrali Jacenjuka

Kijev, 26. 02. 2014 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1061

Prihodnjo ukrajinsko vlado naj bi do predsedniških volitev vodil Arsenij Jacenjuk, predsedujoči stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko. V prvem odzivu je dejal, da bo Ukrajina "ostala enotna", čeprav je "na robu katastrofe".

Na osrednjem trgu Majdan v Kijevu, kjer se je zbralo več deset tisoč ljudi, so danes naznanili, da naj bi prihodnjo ukrajinsko vlado do predsedniških volitev vodil Arsenij Jacenjuk. Izbral ga je t.i. Majdanski svet, predstavništvo različnih skupin protestnikov, ki so dosegli padec predsednika Viktorja Janukoviča.

Prihodnjo ukrajinsko vlado naj bi vodil Arsenij Jacenjuk.
Prihodnjo ukrajinsko vlado naj bi vodil Arsenij Jacenjuk. FOTO: Reuters

Jacenjuka naj bi v četrtek potrdili še v parlamentu. 39-letni nekdanji zunanji minister Ukrajine je sicer predsedujoči stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko. V prvem odzivu za BBC je dejal, da bo Ukrajina "ostala enotna", čeprav je "na robu katastrofe".

Finančno ministrstvo naj bi prevzel Oleksadr Šlapak, Andrij Parubij, vodja t.i. Euromajdan protesta, pa naj bi postal vodja nacionalnega sveta za varnost in obrambo. Vodja kontroverzne skrajno desne paravojaške skupine Pravi sektor Dmitro Jaroš naj bi postal Parubijev namestnik, vendar pa za zdaj še ni dal odgovora, ali položaj sprejema.

V vladi bo tudi Dmitro Bulatov, aktivist, ki so ga ugrabili in hudo mučili, zaradi česar je moral na zdravljenje v Litvo. Postal naj bi minister za mlade in šport.

Na seznamu ministrov pa ni ne Timošenkove ne Vitalija Klička, ki je bil sicer v prvih vrstah opozicijskih voditeljev med protesti.

Za odstavljenim predsednikom Janukovičem pa so danes izdali mednarodno tiralico. Janukovič je v petek zvečer zbežal iz Kijeva, parlament mu je nato odvzel pooblastila, nove oblasti pa so izdale nalog za njegovo aretacijo.

Takole se ruski oklepnik vozi po ulicah Sevastopola.
Takole se ruski oklepnik vozi po ulicah Sevastopola. FOTO: Reuters Video

Ukrajina neenotna

Po odstavitvi Janukoviča pa Ukrajina še zdaleč ni enotna. V Simferopolu, ki je prestolnica avtonomne republike Krim, se je danes zbralo na tisoče pro- in protiruskih protestnikov. Obe skupini sta protestiratli pred tamkajšnjim parlamentom. Zbrali so se še muslimanski Tatari, ki podpirajo protirusko množico.

Protiruski protestniki podpirajo nove oblasti, proruski protestniki pa pravijo, da novih oblasti ne bodo upoštevali. Rusi so vpili "Rusija, Rusija" in "Berkut", muslimanska skupnost pa je vzklikala "Ukrajina, Ukrajina" in "Krim, ne Rusija". Skupini sta se začeli obmetavati s kamni in steklenicami ter prerivati. Ena oseba je umrla zaradi zastoja srca. Zaradi visokega krvnega tlaka je zdravniško pomoč poiskalo pet oseb, dve osebi pa sta v spopadih utrpeli lažje poškodbe.

Krimeja je avtonomna ukrajinska republika. Večinsko prebivalstvo te republike predtavljajo etnični Rusi, Ukrajincev je manj kot četrtina, slaba osmina prebivalcev pa je Tatarov.

V Sevastopolu visi ruska zastava

Tako so na jugu in vzhodu Ukrajine vse bolj glasne govorice o odcepitvi posameznih delov in morda celo o pripojitvi teh delov k Rusiji. V mestu Sevastopol na Krimskem polotoku so tako celo z vladnega poslopja umaknili ukrajinsko zastavo in jo nadomestili z Rusko.

Med tem pa je Rusija na proruski Krimski polotok poslala vojaške ladje in tudi oklepnike. Rusija ima v Sevastopolu namreč sedež svoje črnomorske flote. Oklepniki pa niso le pred sedežem ruske mornarice, temveč se vozijo kar po mestu.

EU mora odločno podpreti Ukrajince pri politični in gospodarski rehabilitaciji države, predvsem s takojšnjo finančno pomočjo in pripravo donatorske konference skupaj z mednarodnimi partnerji ter z vizumskimi olajšavami, so izpostavili evropski poslanci v razpravi o Ukrajini v Strasbourgu.

Putin ukazal vojski, naj se pripravi

Danes je ruski predsednik vojski Vladimir Putin na zahodu države urgentno ukazal vaje, ki bodo pokazale njeno pripravljenost. Vojske je tudi v polni pripravljenosti, je sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Okoli 60 odstotkov prebivalcev Krimskega polotoka je etničnih Rusov. Rusija je že napovedala, da je pripravljena zaščititi ljudi in vojaška poslopja na Krimskem polotoku. "Če bo Ukrajina razpadla, bo to sprožilo vojno. Izgubili bodo Krimski polotok, prvič zato, ker ga bomo zaščitili, kot smo to storili v Gruziji," je za ameriški časopis Financial Times povedal neimenovani ruski uradnik. Analitiki so že pred tem napovedovali, da bi se lahko ponovil scenarij iz leta 2008, ko je ruska vojska vkorakala v Gruzijo in zaščitila Južno Osetijo. Pri tem je umrlo koli 150 ljudi.

V ponedeljek zvečer so mestni svetniki za župana Sevastopola imenovali prorusko usmerjenga Alekseja Čalija, sicer ruskega državljana. Pred mestno hišo se je takrat zbrala množica ljudi, ki je vzklikala "Rusija, Rusija, Rusija" in "Ruski župan za rusko mesto".

Tudi policijski poveljnik v Sevastopolu Aleksander Gončarov je dejal, da njegovi policisti ne bodo izvajali "zločinskih ukazov" iz Kijeva. Tako so na glavnih cestah, ki vodijo do mesta, že vzpostavili najmanj štiri nadzorne točke, na katerih so ustavljali skrajneže, ki bi želeli priti v mesto.

Včeraj je začasni predsednik Oleksander Turčinov posvaril, da se država sooča z resno "grožnjo separatizma". Svetovalec notranjega ministra Viktor Neganov, ki se nahaja v Sevastopolu, pa je dogodke v mestu označil za udar. "Čalij predstavlja interese Kremlja, ki je verjetno to taktično tudi podprl," je dejal.

Za Janukovičem so izdali mednarodno tiralico.
Za Janukovičem so izdali mednarodno tiralico. FOTO: Reuters

Slovenija za ohranitev celovitosti Ukrajine

Tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec je danes na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko dejal, da obstaja resna nevarnost, da pride do razpada Ukrajine. "Stališče Slovenije je gotovo, da je treba ohraniti celovitost države, to je tudi stališče EU," je poudaril.

Slovenija je pripravljana sprejeti določeno število oseb, ki so bile ranjene v nedavnih spopadih med protivladnimi protestniki in varnostnimi silami v Ukrajini, je povedal zunanji Erjavec. Sredstva za to bodo poskusili dobiti pri slovenskih podjetjih, ki poslujejo v Ukrajini oziroma v tem delu Evrope. Dodal je, da so tudi Nemčija, Češka, Danska, Francija, Estonija, Madžarska in Poljska pripravljene sprejeti ranjence.

Krimski polotok je edina regija v Ukrajini, v kateri etnični Rusi predstavljajo večino, do leta 1954 pa je bilo to rusko ozemlje. Rusija ima v Sevastopolu še vedno sedež svoje črnomorske flote. Leta 1997 je bil sklenjen sporazum, da bo flota lahko tam ostala 20 let, leta 2009 pa je mestni svet od Ukrajine zahteval večje denarno nadomestilo za uporabo pristanišča.

Aprila 2010 sta Rusija in Ukrajina ratificirali sporazum, ki predvideva, da bo lahko Rusija omenjeno pristanišče po letu 2017 uporabljala še 25 let, z možnostjo petletnega podaljšanja vse do leta 2047. Samo v ruski bazi v Sevastopolu naj bi bilo nastanjenih okoli 26.000 ruskih vojakov.

Razpustili zloglasno policijsko enoto

Ukrajinski začasni notranji minister Arsen Avakov pa je razpustil posebno protiizgredniško enoto policije, imenovano berkut, ki so jo protestniki okrivili za večino smrtnih žrtev v nasilju minuli teden. "Berkute ni več," je na svojem Facebook profilu zapisal Avakov. Kot je pojasnil, je podpisal odlok o razpustitvi posebne enote policije, ki nosi torkov datum.

Enota je za številne protestnike postala sinonim za policijsko nasilje v zadnjih tednih protestov, na katerih so tisoči zahtevali odhod predsednika Viktorja Janukoviča. Minuli teden je bilo v spopadih med policisti in protestniki ubitih najmanj 82 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 1500 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1061)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
27. 02. 2014 05.46
+1
Kar protestniki so odločili kdo bo premier.. vsaka čast.. in cez 3 tedne ko jim ta ne bo več všeč... in čez 5 ko jim drugi ne bo.... kak sistem je potem to? 100k odloča o usodi 40 milj? Le zakaj obstajajo volitve?
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
27. 02. 2014 06.40
+7
kašni komunisti, komuniste se vi izmislite k ne najdete pravega razloga za slabo situacijo, pol pa to so krivi komunisti! komunistov ni!!! samo v vaših zavoženih zelnatih glavah!!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
27. 02. 2014 06.41
+4
še v času ko je bil komunizen na vrhuncu je bilo komunistov do 18%, zelnate glave!!!
Ka pa mislis
26. 02. 2014 23.46
+13
ukrajina 2014 = jugoslavija 1992
LovecNaKomuniste
26. 02. 2014 23.44
-7
Kličko bi moral zdaj prit.
Ka pa mislis
26. 02. 2014 23.47
+14
on je dobil kak miljon in ga boli k za ukrajince ruse ipd
XT7
26. 02. 2014 23.47
+10
Nič ne bo. Boksar nima časa, pa še prehladil se je. Drgače pa je trenutno na Maldivih, kjer se potaplja z Julijo (rekli zdravniki, da bo to pomagalo njenemu zdravju in njegovemu prehladu)
Komendator
27. 02. 2014 05.22
+1
IQ007
26. 02. 2014 23.05
+6
Še to. Na letališču Šemedovo še vedno stoji letalo,ki je priletelo iz Frankfurta na katerem je 20 miljard zelencev.Izgleda,da se lastnik( verjetno opozicija,ki je v razpadu) boji priti po njega.Putin bo kmalu imel izplačan Soči.
.jest
26. 02. 2014 22.42
+1
Ta lutkovna igrica bo še zanimiva.
mahhhhga
26. 02. 2014 22.25
+3
Dejstvo je, da bo po vseh teh zdrahah zopet na profitu kitajska pametna politika in njeno gospodarstvo.
nataknem..tenalulek
26. 02. 2014 22.21
+7
burleska.... ki bo trajala, dokler Putin ne naredi red.
IQ007
26. 02. 2014 22.17
+7
Janukovič ima v Ameriki naloženega ogromno denarja.Težko bi prenesel tako izgubo,če bi vojaško posredoval in bi mu denar zamrznili,zato je izdal svoj narod.V Ameriki obstaja po novem neki novi miljarder.Mogoče John Smith.
Dnipro
26. 02. 2014 22.23
+1
Ka pa mislis
26. 02. 2014 23.48
+1
deathbite
26. 02. 2014 22.10
-1
"EU mora odločno podpreti Ukrajince pri politični in gospodarski rehabilitaciji države, predvsem s takojšnjo finančno pomočjo!".... S kreditiranjem jih bodo zasužnjili.
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
26. 02. 2014 22.13
+3
yokerxdinterfan
26. 02. 2014 23.05
+1
eu že med sovjimi članicami nima dosti dela ne dejmo še ukrajino se it
dreko123
27. 02. 2014 00.15
+3
v tem je fora da jih zasužnijo zakaj pa misleš da je eu in amerika naredila to štalo? problem je nastal ker jim je putin spustil cene plina na minimum in obljubil zelo ugodno finančno pomoč... kar pa zahodnjim bančnim mogotcem ni bilo všeč... pa so naredil štalo ki je sedaj zlepa ne bodo rešili
bozicki
26. 02. 2014 21.52
+26
Govor je bil o VLADI NARODNE ENOTNOSTI. Če bi bilo to mišljeno resno, potem bi morali biti v njej enakomerno zastopani vsi. To je NEO-NACISTIČNA vlada!!!
bozicki
26. 02. 2014 21.51
+4
Ha ha....No, ko bo zagotovoljeno zdravstveno varstvo za vse SLOVENCE in to PRAVOČASNO, takrat pa lahko le to ponujamo tudi drugim. Oziroma, je še ena rešitev. KARL naj pristane na znižanje penzij, pa bo denar za tele naciste. Jaz ne dam niti centa za plačane morilce. Na račun nas, to je pa itak višek!!!
deathbite
26. 02. 2014 21.34
+13
Kdo neki ga je izbral?! Ulica? Protestniki? Ukrajinci? Stare politične garniture rinejo na površje, pa če se jih še tako želiš znebiti. Ukrajina rabi pošteno vlado! Pa Slovenija, Hrvaška, Sirija, BiH, Venezuela, Egipt, Tajska,Italija, Španija, Grčija.......tudi! Globalni mali človek je nezadovoljen z neoliberalizmom, ki mu ga pod krinko demokracije vsiljuje kapital! Revolucija tiho in vztrajno trka na vrata......Slavoj Žižek ima prav!
Dnipro
26. 02. 2014 20.36
+18
Cas bo pokazal svoje, kdor tenutno ni v Ukrajini si to predstavlja po svoje, ce pa bi bil tukaj bi se srecal z realnostjo. Nova Vlada, ce jo lahko sploh imenujemo Vlada, ki jo je ze priznala USA&EU, na zalost pa jo se niso priznali protestniki, ki se cakajo. Mnogo so jim obljubili in sedsaj bo treba obljube izpolniti. Prvi negativni zakon je bil sprejet s prepovedjo Ruskega jezika, to je prvi ukaz, da so mesta v vladi zasegli neizobrazeni ljudje iz ulice itd Predstavljajte si da bi Slovenija sedaj sprejela zakon, da na nasih dvojezicnih podrocjih od danes naprej je lahko v uporabi samo Slovenski jezik, vse dvojezicne table v Prekmurju in na obali pa odstranili, kako bi jih dobili po p... od EU, mislili bi da vam je satelit priletel v glavo, ce se ze igrate nekaksne demokrate potem to tudi bodite. O tem kako tolpe ropajo in martretirajo drzavljane pa rajsi ne bi govoril, takega kaosa kot pravijo starejsi Ukrajinci, tukaj se ni bilo.
nevski
26. 02. 2014 20.45
+15
Upajmo, da Ukrajina ne bo Evropska Libija ali Somalija. Nihče si ne želi 10 milijonov in več Ukrajinskih beguncev v EU.
torkov
26. 02. 2014 20.47
+14
Zakon z jezikom, ki so ga že javno kritizirali trije predstavniki treh evropskih držav je še najmanjša težava, če pogledaš da je Ukrajina sedaj edina evropska država, v kateri so ti novi politiki legalizirali neo-nacistično gibanje.
Dnipro
26. 02. 2014 20.48
+7
Erjavec je ze potrdil, da bi lahko Slovenija sprejela nekaj ranjencev na rehabilitacijo, denar pa bi nafehtali po Slovenskih podjetjih, ki so ze tako obubozana in komaj izplacujejo place svojim delavcem.
Dnipro
26. 02. 2014 20.51
+14
Maher11 Poplnoma se strinjam s tabo, to sem govoril ze pred dvema mesecema, sploh ne moremo temu reci drzava, komaj teden, ko je odsel Janukovic pa ze primankuje zivil USD pa poskocil iz 8,20 Hrv na 10, mislim, da sem vse povedal
Dnipro
26. 02. 2014 20.53
+5
Nevski, 10 miljonov je malo, lahko stejes min. 30
Feinstein
26. 02. 2014 20.32
-1
Le kje so vstajniki? Slovenski. Hm...?
Feinstein
26. 02. 2014 20.29
+2
Ata_Smrk
26. 02. 2014 20.22
+0
+8
Slovenija rabi še 6Miljard EUR za sanacijo bank ...pa to ...
drfuzbaler
26. 02. 2014 19.45
-3
Če ga srečam my dam za pir. Tip je faca.
+9
Na podrodčju pravosodja je v Bolgariji, Romuniji in Sloveniji potrebno hitro nekaj narediti!
totalka
26. 02. 2014 19.34
+4
Vsak se ima pravico odcepiti.....tudi Slovenija se je!!!!!
+0
ebiga
26. 02. 2014 19.40
+0
Ni čisto res. V jugi je bila v ustavi zapisana pravica republik do odcepitve. Drugje tega ni.
nevski
26. 02. 2014 20.43
+11
Krim ima poseben status in je avtonomen, ker je to rusko ozemlje, ki ga je Hruščev leta 1954 podaril Ukrajini. S sporazumom o prijateljstvu med Rusijo in Ukrajino iz leta 1997, Rusija nima ozemeljskih teženj do Krima, dokler je Ukrajina prijateljska do Rusije ali nevtralna. Z priključitvijo Ukrajine v EU ali NATO ali sicer sovražnost do Rusije pomeni, da ta sporazum ne velja več in se Krim lahko odcepi od Ukrajine. Rusija nima namena posredovati v Ukrajini, je pa sedaj vse odvisno od Kijeva. Če bo Kijev uredil normalne odnose z vzhodno polovico in uredil normalne odnose z zahodom in Rusijo, se ni za bati, da bi Ukrajina razpadla. Na vzhodu se predvsem bojijo divjanja nacističnih skupin, ki sedaj vladajo Kijevu. Nova vlada bo morala razorožiti te skupine in prenesti oblast na državne institucije.
cemkcku4
26. 02. 2014 21.02
-3
A o Kubanu pa ne boš povedal ničesar??? Ali pa ne veš ali pa želiš povedati samo polovico zgodbe, kakor Putin?
nevski
26. 02. 2014 21.52
+3
Kuban so osvojili Ruski carji, ko so premagali Mongole (Krimski Kanat), Kubanski kozaki pa so bili carska konjenica.
nevski
26. 02. 2014 22.28
+2
Je pa res, da so se po revoluciji Kubanski kozaki borili na strani belega generala Denikina v beli ruski vojski proti boljševikom in ustanovili Kubansko republiko. del kozakov se je želel pridružiti Ukrajini, del pa se je pridružil boljševikom. To je bil zanje najtežji čas, saj niso vedeli komu naj služijo. Boljševiki so jih premagali, Stalin pa jih je preganjal. V današnji Rusiji Kozaki obnavljajo svoje tradicije in sodelujejo z varnostnimi silami. Kuban danes ni sporno ozemlje.