Tujina

FOTO: Zaradi orkana v Guantanamu premeščali zapornike

Kingston/Havana, 25. 10. 2012 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Orkan Sandy je trčil ob obalo Kube, tik pred tem pa se je okrepil v orkan 2. stopnje. Na Kubi so sicer na tleh ostala letala, evakuirali pa so tudi več kot 55.000 prebivalcev. Na Jamajki in na Haitiju je orkan že divjal in v obeh državah zahteval po eno žrtev, dosegel pa naj bi tudi Florido.

Orkan Sandy je danes zgodaj zjutraj dosegel jugovzhod Kube, pri čemer so evakuirali že najmanj 55.000 prebivalcev, predvsem zaradi bojazni pred poplavami in visokimi valovi, ki so visoki do devet metrov. Pred tem je orkan divjal nad Jamajko, ki jo je zapustil kot orkan prve stopnje, nad morjem se je okrepil v orkan druge stopnje, nad Kubo pa njegovi vetrovi pihajo s hitrostjo okoli 175 kilometrov na uro. Sunki so po poročanju ameriških vremenoslovcev še nekoliko močnejši. Dosegali naj bi hitrosti do 183 kilometrov na uro, vendar kubanske oblasti pravijo, da piha s hitrostjo kar 245 kilometrov na uro. Za zdaj o žrtvah s Kube ne poročajo.

Kubo je orkan dosegel pri mestu Santiago de Cuba, drugem največjem mestu v državi. V mestu, ki leži več kot 700 kilometrov jugovzhodno od Havane in ima okoli pol milijona prebivalcev, je porušilo več dreves. Zaradi orkana so brez elektrike ostali tudi v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo. Nekaj zapornikov so premestili na varnejše lokacije.

Ameriški vremenoslovci predvidevajo, da bo orkan ogrozil tudi Bahame, kjer so že izdali opozorilo, prav tako pa pred orkanom opozarjajo prebivalce vzhodne obale Floride.

Na Kubi so oblasti ustavile vse polete z vzhodnega dela države in proti njemu, hkrati so na tem območju ustavile tudi avtobusni in železniški promet. V hotele se je tako zateklo okoli tisoč turistov, ki bi morali danes leteti z letali.

Kmetijske pridelke, med njimi sladkor in kavo, so shranili v skladišča, skoraj 3000 delavcev, ki obirajo kavo v Santiagu de Cubi, pa so poslali domov. V provinci Holguin proizvodnja v predelovalnem obratu niklja, ki je eden glavnih izvoznih proizvodov za Kubo, ni obstala.

Kubanci tudi skušajo zaščititi svoje domove pred hudim neurjem. "Vreme postaja zelo grdo," je povedal samozaposleni delavec Esteban O'Reilly, ki dodaja, da je za kubansko zaščitno svetnico prižgal svečo.

Na Jamajki in Haitiju po ena žrtev

Orkan Sandy je na Jamajki zahteval življenje moškega, na katerega so padle skale, ko se je želel pred orkanom zateči v svojo hišo v vasi pri Kingstonu. Na Jamajki je sicer Sandy povzročil številne električne mrke, poplavljal ulice in odkrival strehe. Edini dobavitelj elektrike na Jamajki je sporočil, da je bilo brez elektrike kar 70 odstotkov odjemalcev. "Del moje strehe na verandi je kar tako izginil, vsaj petim mojim sosedom pa je odneslo celotno ostrešje," je povedal 55-letni Walford Freak, ki živi v obalnem mestu Iter Boreale. O smrtni žrtvi orkana poročajo tudi s Haitija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
25. 10. 2012 23.04
+2
Glede na to, da so jih "trenirali" utapljanje , ne vem zakaj so jih premeščali..
olpop
25. 10. 2012 22.13
+5
Od 779 zapornikov v Guantanamu so bili na koncu samo trije obsojeni za kakršen koli zločin ali terorizem...toliko o Ameriški "demokraciji"
olpop
25. 10. 2012 22.13
ni_mi_vse_eno
25. 10. 2012 17.47
+3
Zaporniki so že navajeni od waterboardinga na vodo :)
Ramzess
25. 10. 2012 15.35
Premeščali so zapornike, ne premešali kot se je prebralo meni, hm.