Tujina

Na ISS alarm zaradi uhajanja amoniaka: astronavti so na varnem

Moskva/Miami, 14. 01. 2015 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Mednarodni vesoljski postaji so morali zaradi uhajanja amoniaka evakuirati ameriški del postaje. Pri Nasi menijo, da je šlo za lažen alarm, ki naj bi se sprožil zaradi napake na senzorju. Tudi ruska vesoljska agencija trdi, da astronavti niso bili v nevarnosti.

Posnetek z ISS
Posnetek z ISS FOTO: Reuters

Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so morali danes zapustiti ameriški del postaje, kjer se je oglasil alarm, da uhaja amoniak, ki se ga sicer na postaji uporablja za hlajenje električnih naprav. Astronavti so se zato umaknili v ruski del postaje, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskosmos.

Na krovu ISS je trenutno šest astronavtov - trije Rusi, dva Američana in Italijanka. Trenutno so vsi na varnem, ameriški del pa so izolirali.

Kot so še sporočili iz Roskosmosa, so nadzor misije zdaj predali ameriškim kolegom v Houstonu, ki se bodo odločili, kako bodo odpravljali napako na tem modulu.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je nato sporočila, da je amoniak res uhajal. So pa pojasnili, da se je znotraj ameriškega dela ISS oglasil alarm, ki opozarja pred uhajanjem tega plina, zaradi česar se je vseh šest astronavtov umaknilo v ruski del postaje.

"Nadzorniki ISS niso prepričani, ali je alarm morda sprožil sunek v pritisku, okvara senzorja ali pa težava v računalniškem releju," je prek Twitterja sporočila Nasa.

"Posadka je na varnem. Uhajanja amoniaka nismo potrdili. Posadka se je odzvala na povečanje pritiska v hladilnem sistemu," so še sporočili.

Ko se je oglasil omenjeni alarm, je bila posadka budna že dve uri in je raztovarjala tovor, ki ga je pred dnevi na postajo pripeljala kapsula Dragon zasebne družbe SpaceX. Takrat je na postajo prispelo kar 2,5 tone zalog in znanstvene opreme.

Uhajanje amoniaka je sicer poleg požara in padca pritiska ena največjih nevarnosti na krovu ISS, ki kroži okoli 400 kilometrov nad površjem Zemlje.

V letih 2009 in 2013 sta se zunaj ISS že zgodila dva incidenta z uhajanjem amoniaka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

juwel
14. 01. 2015 17.48
+5
akaj se ne da komentirati drugi prispevek o muslimanih v parizu ?....imamo svobodo govora tudi ostali kristjani oz katoliki ki smo v v vecinui v eu ?! Toliko o svobodi govora...
Sporo
14. 01. 2015 18.00
+3
Tako uredništvo izkazuje spoštovanje do svojih zvestih bralcev. Hvalijo se z visokim obiskom strani, nezavedajoč se, da večina bralcev prebira članke po diagonali...do pravih informacij in zabave pa prihajajo preko komentarjev. Da ne omenim, da so komentatorji zastonj delovna sila, ki v enem samem dnevu spišejo več materiala, kot vsi prepisovalci 24.ur v vsem letu.
luckyss..
14. 01. 2015 16.41
+11
Tako zmedenega poročanja pa še ne.." Pri Nasi menijo, da je šlo za lažen alarm"......Nasa je nato sporočila, da je amoniak res uhajal. ..... Uhajanja amoniaka nismo potrdili..........A se mal zajeb....?!
1airbus
14. 01. 2015 17.28
+4
kure bedne
14. 01. 2015 16.28
+12
Hehe še dobro, da obstaja ruski del postaje. Vendar v eni sapi pišete " posadka je na varnem" uhajanja amoniaka nismo potrdili. Po drugi strani pa naslov, da te kap. Zdaj pa razumi 24ur, če moreš.
1airbus
14. 01. 2015 17.30
+2
To je posledica štirih razredov os.šole.
Bendit
14. 01. 2015 17.45
+1