Tujina

Na Islandiji vendarle predčasne volitve

Reykjavik, 23. 01. 2009 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Islandski premier je zaradi zdravstvenih težav napovedal svoj odstop. Zaradi gospodarske krize in nezadovoljstva državljanov pa se obetajo tudi predčasne volitve.

Protestniki na Islandiji že od oktobra izražajo svoje nezadovoljstvo z razmerami v državi.
Protestniki na Islandiji že od oktobra izražajo svoje nezadovoljstvo z razmerami v državi. FOTO: Reuters

Gospodarska kriza je Islandiji zadala hud udarec, vlado pa prisilila, da skliče predčasne volitve, je dejal tamkajšnji premier Geir Haarde, ki se za položaj ne namerava več potegovati. O podrobnostih naj bi s predstavniki koalicijskih strank sicer govorili še ta konec tedna. Islandska zakonodaja namreč ne predvideva predčasnih parlamentarnih volitev niti v primeru, če pred koncem mandata odstopi premier.

Haarde pa se je za tako potezo kljub temu odločil, saj otoško državo sredi Atlantskega oceana že od oktobra pretresajo protivladni protesti. Protestniki se ne strinjajo s politiko trenutne vlade, nezadovoljstvo pa je vzpodbudila predvsem svetovna gospodarska kriza, ki je nekdaj cvetoči islandski finančni sektor popolnoma porušila. Sledil je bankrot treh največjih državnih bank, ki jih je bila islandska vlada zatem prisiljena nacionalizirati. Poleg tega je skokovito porasla inflacija islandske nacionalne valute, krone, prebivalci pa so se začeli soočati z brezposelnostjo, ki je doslej skorajda niso poznali.

Haarde ima zdravstvene težave, zato ne bo več kandidiral za predsednika stranke.
Haarde ima zdravstvene težave, zato ne bo več kandidiral za predsednika stranke. FOTO: Reuters

Volitve že spomladi?

Kljub številnim gospodarskim težavam pa je premier poudaril, da s položaja odstopa predvsem iz zdravstvenih razlogov. Pojasnil je, da so mu zdravniki pretekli teden odkrili tumor na grlu, kasnejše preiskave pa so pokazale, da gre za maligno tkivo. "Svetovali so mi takojšnjo operacijo. Ker pa te ne bo mogoče opraviti na Islandiji, bom že konec tega meseca ali pa v začetku prihodnjega na operativni poseg odpotoval v tujino," je pojasnil.

Prav zaradi resne bolezni in s tem negotove prihodnosti se je Haarde odločil, da se na prihajajočem kongresu stranke ne bo več potegoval za predsednika Neodvisne stranke, s čimer se odreka tudi možnosti, da bi bil na predčasnih volitvah znova izvoljen na mesto premierja. Sklic predčasnih volitev mora sicer potrditi tudi predsednica koalicijske Zavezniške stranke Ingibjorg Gisladottir, ki se vrača z obiska na Švedskem. Gisladottirjeva je sicer že v četrtek pozvala Haardeja, naj predčasne volitve skliče že spomladi.

Medtem je vodja opozicijske stranke Zelena levica Steingrimur J. Sigfusson poudaril, da si v stranki volitev želijo čim prej. "Vsak teden je dragocen. Velik napredek je že to, da je vlada spoznala, da so pomladne volitve neizogibne. Premieru sicer želim najboljše želje, kar se tiče zdravja. Ne glede na to pa je ljudstvo zahtevalo predčasne volitve in odstop vlade. Te zahteve še zmeraj veljajo.”

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.mdC.
23. 01. 2009 23.28
Klampfman: Bencin je bil full dražji, alkohol pa čiki pa so imeli približno isto ceno al si ti grimsbot ki generira random poste?
kriss714@amis.net
23. 01. 2009 21.31
Tudi pri nas bodo.
Klampfman
23. 01. 2009 18.58
@SPICELJ Pod prejšno vlado (čeprav so bili kreteni na kvadrat) smo imeli vsaj poceni bencin, alkohol in čike.
Jožajoža
23. 01. 2009 17.47
pri nas imamo to smolo, da smo državo delali za kakšnih 10 barab,lopovov in k u r v .debilni slovenclji pa nič
SPICELJ
23. 01. 2009 17.34
pri nas smo jih pustili vladati do konca in smo jih zrušili na rednih volitvah.....
borkosan
23. 01. 2009 17.25
Vendarle. Upam, da bodo v kratkem tudi pri nas !