Tujina

Na Irskem splav dovoljen le, če je nosečnica v smrtni nevarnosti: 'Ne umirate še dovolj'

Dublin, 10. 06. 2015 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Irskem ženske ne smejo splaviti niti v primeru posilstva, smrti ploda ali ogroženega zdravja, temveč šele, ko so v smrtni nevarnosti. "Počakati moramo, da je ženska dovolj bolna. Kako blizu smrti morajo biti?" je dilemo osvetlil nekdanji direktor dublinske porodnišnice.

Na Irskem ženske ne smejo splaviti niti v primeru posilstva.
Na Irskem ženske ne smejo splaviti niti v primeru posilstva. FOTO: Thinkstock

V večini evropskih držav, z izjemo Andore, Malte, Poljske in San Marina, je splav dovoljen. Ženske imajo v prvem trimesečju pravico prekiniti nosečnost, kasneje pa je, če gre za posebne okoliščine (če je ogroženo njihovo življenje, razvoj zarodka ali okoliščin, povezanih s starostjo nosečnice in načinom spočetja).

Posebna izjema pa je Irska, saj je tam splav prepoveden, razen v primeru, da je življenje nosečnice resno ogroženo. A določiti točko, ko se težava prevesi v življenje ogrožajoča, je praktično nemogoče in pogosto usodno. Irske ženske ne smejo narediti splava niti v primeru posilstva, hude ali smrtne okvare ploda ali ogroženega zdravja, kar je po mednarodnem pravu njihova človekova pravica.

"Nedavni referendum o porokah istospolnih parov je Republiko Irsko prikazal kot odprto in vključujočo družbo, toda v državi ni vse tako rožnato. Človekove pravice žensk in deklet so dnevno kršene zaradi ustave, ki jih obravnava kot stroje za rojevanje otrok," je dejal Salil Shetty, generalni sekretar mednarodne organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International (AI).

AI je v včeraj objavljenem poročilu o irskem zakonu o splavu z naslovom Ona ni zločinka: Vpliv irskega zakona o splavu zbrala pretresljive primere, ko so irske oblasti nosečnicam odrekle nujno zdravljenje in dale prednost življenju ploda - tega ščiti ustavno dopolnilo iz leta 1983.

Poročilo med drugim vključuje zapise pričevanj žensk, ki so morale potovati v tujino, da bi lahko splavile, saj so spontano splavile in zaradi restriktivne zakonodaje morale v sebi več tednov nositi mrtev fetus.

Irski zakon o splavu namreč le-tega dovoljuje le v primeru, da je ogroženo materino življenje. Gre za eno najbolj restriktivnih zakonodaj na svetu. Zaradi nje letno mora po primerno zdravstveno oskrbo v tujino potovati 4.000 žensk, so zapisali v poročilu. Tiste, ki si poti v tujino ne morejo privoščiti, posegajo po nezakonitem splavu, za kar pa je zagrožena 14-letna zaporna kazen.

Pustili umreti 31-letnico, ki je spontano splavila

Leta 2012 Irsko pretresla medijsko odmevna smrt Savite Halappanavar. 31-letna Indijka je spontano splavila, a zdravniki zaradi zakonodaje niso želeli sprožiti splava, zato je morala v sebi več tednov nositi mrtev plod.

Po njeni smrti so se na Irskem odvijali protesti, saj je preiskava pokazala, da bi njeno smrt lahko preprečili. Identificirali so kar 13 priložnosti, ko bi zdravniki lahko posredovali in ji rešili življenje, pa tega zaradi stroge zakonodaje niso storili. Tudi ta tragedija ni spodbudila spremembe zakonodaje.

Smrt Savite Halappanavar je sprožila proteste, na katerih so zahtevali uzakonitev pravice do splava.
Smrt Savite Halappanavar je sprožila proteste, na katerih so zahtevali uzakonitev pravice do splava. FOTO: Reuters

Stroga zakonodaja in pomanjkanje jasnosti pri tem, kdaj je življenje matere dovolj ogroženo, da lahko zdravniki posredujejo ter zagrožene sankcije in kazenski pregon za zdravstvene delavce pomeni, da so ''noseče ženske in dekleta, ki potrebujejo splav zaradi zdravstvenih razlogov, prisiljene počakati, da se njihovo zdravstveno stanje dovolj poslabša, da lahko upravičijo medicinske posege".

AI je pozvala k spremembi irske ustave in dekriminalizaciji splava. "Nosečnice, ki potrebujejo splav, se stigmatizira in obravnava kot zločinke, zato so prisiljene odpotovati v tujino, kar terja visok davek pri njihovem duševnem in telesnem zdravju. Irska se mora soočiti z realnostjo in njenim grozljivim vplivom na več tisoč ljudi vsako leto," je povedal Shetty.

Zdravniki pojasnjujejo, da pogosto ne morejo predvideti, s kakšno hitrostjo bo težava napredovala do stopnje, ko bo postala smrtno nevarna niti ne morejo jasno določiti točke, ko se to zgodi. Zelo težavno je določiti točko, ko je zdravje dovolj ogroženo, da lahko posežejo in nudijo zdravljenje v skladu z zakonodajo. Rezultat tega je, da zdravstveni delavci odrekajo zdravljenje, pogosto pa je, ko lahko začnejo zdraviti, že prepozno.

Peter Boylan, porodničar, ginekolog ter nekdanji glavni in klinični direktor dublinske porodnišnice National Maternity Hospital, je za AI pojasnil, po kako tanki pravni in etični črti mora hoditi zdravniško osebje: "Po (trenutni zakonodaji) moramo počakati, da ženske postanejo dovolj bolne, preden lahko ukrepamo. Kako blizu smrti morajo biti? Na to vprašanje ni odgovora."

"Ne umirate še dovolj"

V poročilu je AI navedla nekaj primerov, ko so zdravniki ''čakali, da se zdravje nosečnice kritično poslabša'', "ženski s samomorilskimi nagnjenji niso nudili nujno potrebne psihične pomoči", klinično mrtvo nosečnico so ohranjali pri življenju, s čimer so kratili njeno pravico do dostojne smrti.

"Da zdravnik reče ’ne umirate še dovolj’, kakor ni dovolj umirala Savita Halappanavar, dokler ni umirala že tako, da je niso mogli več rešiti, saj je infekcija uničila njeno telo, je barbarsko," je AI povedala Alison Begas, predsednica organizacije Dublin Well Woman, ki ženskam svetuje o možnostih glede nosečnosti.

Ženska, ki je 14 tednov nosila zarodek, ki ni imel srčnega utripa, je povedala, da je morala potovati v svojo matično državo, Španijo, da je lahko prejela primerno zdravstveno oskrbo. "Nisem se počutila varne," je povedala. "Bila sem zares prestrašena. Bilo je jasno, da če bi se stanje kaj zakompliciralo, bi me ti ljudje postili umreti," je dejala.

Zdravniško osebje ni opravilo carskega reza na ženski, ki je bila hudo bolna, saj se je balo, da bi s tem poškodovalo plod. Namesto tega so jo prisilili v 36-urni porod in ji govorili, da je njihovo delo "skrbeti za otroka, otrok je na prvem mestu".

Zahteve po spremembi ustave

Poročilo AI zaključi, da mora "Irska spremeniti ustavo in odstraniti člen o zaščiti zarodka".  "Irska mora spremeniti ustavo in prenehati ščititi plod. To se mora nujno zgoditi, saj trenutna irska zakonodaja dnevno ogroža življenja žensk in deklet," je povedal Colm O'Gorman, izvršni direktor Amnesty International Irska.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
25. 05. 2018 17.41
+1
Vedno kadar je vera tako vplivna v vseh sferah družbe pride do takšnih stvari pa ni važno, katera družba je to in s katero vero ima opravka. Pa vendar so Irci v glavnem katoliki,ki imajo svoja pravila, za katere sedaj ni važno, kdo jih je vpeljal v katoliško folkloro ..., pa jih je kdo vprašal ob rojstvu ali si želijo biti katoliki ?
Strelja?ko
11. 06. 2015 22.07
+1
Glede mrtvega otroka, bi bil za odstranitev. Zdravje ženske važna, za vse drugo... pak ne. Zakaj ... živimo v hedonističnem svetu brez spoštovanja do svojih teles...js ga, vi?
ROMELS
11. 06. 2015 10.20
+1
Tako je prav.
iGURT
11. 06. 2015 00.35
+0
Niso Irci tako odločili - vlada je.
iGURT
11. 06. 2015 00.36
+0
V demokatičnem zahodu ne bo človek odločal o sebi in svoji usodu, drugi bodo ?
496344
10. 06. 2015 19.39
+11
Nositi mrtvega otroka je ne samo nezdravo za zensko,ker se lahko resno okuzi ampak tudi psihicno trpljenje.
BURGA
10. 06. 2015 20.22
+3
To lahko od človeka zahteva le najbrutalnejša zločinska organizacija. Je pa res, da so Irci sami krivi za stanje v svoji državi.
Ov3r9000
10. 06. 2015 19.20
+5
Res bolno da imajo lahko takšno zakonodajo, kjer je ženska lastnina države samo zato ker ima plod, verjetno se jim gre "za otroke" do takrat ko se fetus rodi, po tem pa je nekako vsa odgovornost prenesena na starša. Kaj če ima otrok kakšno zelo hudo bolezen ali razvojni manjko - recimo takšno da mora nekdo konstantno za njega skrbeti ali biti v bolnišnici, potem so starši brez izbire prisiljeni imeti takšnega otroka in zanj skrbeti celo življenje, nošenje mrtih fetusov in ogrožanje življenja nosečnic pa absurd brez primere... Fetus je zelo daleč od popolnoma zavedujočega in razvitega bitja (komaj nekaj več kot skupek celic z "navodili" za nadaljni razvoj). Lahko tudi npr. kontracepcija odpove (niso vse 100%), in potem je prisiljena imeti otroka kljub temu da si tega morda ne želi, nima zadostnih finančnih sredstev ali intelektualno temu ni dorasla, da o posilstvih itd. sploh ne govorimo.
AtaAufbiks
10. 06. 2015 18.46
+9
Primitivci katolibanski! Ženska je lastnica svojega telesa in tistega kar je v njem in ne država, cerkev ali bogovi!
kemuri
10. 06. 2015 15.56
-2
sem konzervativen, ampak v primeru posilstva, da pa ne sme ženska splaviti, je pa narobe..za druge razloge pa,..ja, 1 - krat splav ok. se zgodi, vsak naslednji splav 2000 €, ker se potem ženska že dela norca iz otrok , sebe, življenja .
kemuri
10. 06. 2015 15.55
-2
sem konzervativen, ampak v primeru posilstva, da pa ne sme ženska splaviti, je pa narobe..za druge razloge pa,..ja, 1 - krat splav ok. se zgodi, vsak naslednji splav 2000 €, ker se potem ženska že dela norca iz otrok , sebe, življenja .
tornadotex
10. 06. 2015 15.52
+4
Trapasti irci,kot da so še v kameni dobi.
tantadruj1
10. 06. 2015 15.46
+4
Glede na to, da otrok nima nobene besede pri tem ali se rodi ali ne, kaj šele da si izbira starše, bi bilo mogoče ravno obratno prav, poostriti pravila, kdo ima sploh lahko otroke. Nesrečni otroci ne bodo nikoli dobri državljani... zato bi vsi otroci morali biti srečni. za to je pa treba prej poskrbeti.
BURGA
10. 06. 2015 20.09
tantadruj1
10. 06. 2015 15.42
+11
NAJBOLJŠE DA ŽENSKE PAČ NEHAJO SEKSATI NA IRSKEM. (zanositi pa sploh ne, ali je tudi zaščita prepovedana) bo hitro sprememba. Drugače pa naj se začnejo masovno izseljevati, ker to ni normalno.
Shisui
10. 06. 2015 14.46
+24
Osebno bi dal kastrirati vse župnike na Irskem, navadno leglo pedofilov in mišljenja iz železne dobe. Če bi bilo po njihovo, ženske še dandanes ne bi volile. SRAMOTA.
crazy but true
10. 06. 2015 15.33
-3
Jest ne bi dal volit tistim, ki nimajo pojma kaj volijo, ne glede na spol. Švicarji so uvedli volilno pravico za ženske šele 1972, pa jim nič ni falilo prej..
BURGA
10. 06. 2015 20.10
+2
resnicaosvobaja
25. 05. 2018 17.24
+1
V Švici imajo ženske volilno pravico od leta 1971, v Sloveniji pa ženske volijo od začetka totalitarnega režima 1945 in ne prej, ko smo imeli večstrankarski sistem
crazy but true
10. 06. 2015 14.43
-1
Katoliška cerkev na irskem podpira prepoved splava zaradi tega ker izhaja iz ideje, da se življenje otroka zgodi ob spočetju. Stranski efekt tega je dobra nataliteta. Padec natalitete skrbi veliko ljudi, vendar s prepovedjo splava ne bodo dosegli nič. Kakšna etična pravila glede splava imajo Irci je pa stvar Ircev.
Shisui
10. 06. 2015 14.49
+13
Po taki logiki Janezek naredi genocid nad 80 milijonov potencialnih ljudi, ko si ga na WCju na hitro na roko vrže. Skratka neumnost, ena od mnogih, katere trobi katoliška cerkev.
crazy but true
10. 06. 2015 14.54
+2
Po tej logiki potrebuješ jajčece + semenčece. V Ameriki so imeli konkretne debate, ali lahko uporabiš oplojena jajčeca za pridobivanje izvornih celic ali ne.
Shisui
10. 06. 2015 15.00
+9
Dokler telo ne razvije živčnega sistema in dovolj povezav v možganih je popolnoma vseeno ali so jajčeca oplojena ali ne.
crazy but true
10. 06. 2015 15.06
+1
Kdaj točno je otrok, otrok je stvar debate, samo kar se mene tiče oplojeno jajčece ni otrok. Samo razlagam zakaj so na Irskem tako proti splavu. Če sprejmeš hipotezo, da se takrat "zgodi življenje" potem je splav umor, ki je dovoljen samo če je ogroženo materino življenje. To je stvar Ircev.
BURGA
10. 06. 2015 20.13
Torej je stvar npr. Afganistancev ali bodo imeli v državi demokracijo ali ne.
resnicaosvobaja
25. 05. 2018 17.28
Če je ogroženo materino življenje, pa po njihovem ni sporno ubiti novonastalo življenje ? Je katero življenje več vredno ?
sokii123
10. 06. 2015 14.37
+7
bolano, kake pravile so to.
vrtojb
10. 06. 2015 14.28
+11
LGBT je ok, splav pa ne? Jao, to je demokracija.
ninchy19
10. 06. 2015 14.24
+14
a to resno?..mislm k da bi ziveli v 15 stoletju
ho?emVšolo
10. 06. 2015 14.23
-9
potem se splača eno bogato napumpat
Northwest
10. 06. 2015 14.11
+29
Poglejte zgodovino.Vatikan je narocil,naj bodo cerkveni zakoni na prvem mestu na irskem.Tam se nobeden far ni sedel zaradi zlocinov,ki so se dogajali v 250.samostanih oziroma rejniskih hisah pod okriljem cerkve.Nimam nic proti veri sami,samo cerkev je pa naredila veliko gorja.
Prtegneniste
10. 06. 2015 14.03
+7
Verski ekstremisti.