Tujina

Taksist Mohamed za pot od avstrijsko-madžarske meje do Dunaja računa 150 evrov

Zagreb/Železno, 26. 09. 2015 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Množični prihodi migrantov v številnih državah Evrope povzročajo precejšnje težave, a po drugi strani precej dobro poslujejo avstrijski taksisti. Med njimi je Mohamed, ki zasluži tudi do 450 evrov na dan s prevažanjem migrantov od avstrijsko-madžarske meje do Dunaja.

Na Hrvaško je v petek vstopilo skoraj 10.000 beguncev, od začetka begunske krize pa skupno 65.000, je danes sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

Iz Zagreba so sporočili, da je v petek največ beguncev v državo prišlo na območju Tovarnika, Iloka in Strošinca. Prav v slednjem na srbski strani danes na vstop v Hrvaško čaka okoli 2.000 beguncev, je potrdil poveljnik Civilne zaščite Jadranko Perinić.

Del beguncev je v začasnem sprejemnem centru v Opatovcu, od koder jih vozijo do mejnih prehodov Baranjsko Petrovo selo, Terezino Polje in Botovo. Promet na mejnih prehodih Bajakovo in Tovarnik pa danes v obe smeri poteka brez težav.

begunci v Tovarniku
begunci v Tovarniku FOTO: Reuters

V Avstrijo prek meje z Madžarsko prišlo skoraj 11.000 beguncev

Avstrijska policija na Gradiščanskem je sporočila, da je v Avstrijo prek meje z Madžarsko v petek prišlo skoraj 11.000 beguncev.

Večina je prišla prek mejnega prehoda Nickelsdorf na Gradiščanskem. Od polnoči do danes zjutraj je do Gradiščanske prispelo še dodatnih 2.600 prosilcev za azil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA in dodaja, da gre za bistveno manjšo številko kot dan prej, ko je v enakem časovnem obdobju samo na mejnem prehodu Nickelsdorf bilo 4.500 beguncev.

Taksisti si manejo roke

Zaradi beguncev pa precej dobro poslujejo avstrijski taksisti. "Računam 150 evrov za pot do Dunaja. Gre za fiksno ceno, ne glede na število potnikov na vožnjo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 30-letni v Avstriji rojen Mohamed, ki ponavadi dvakrat ali trikrat na dan pelje migrante od meje do avstrijske prestolnice. Pot je sicer dolga okoli 80 kilometrov.

"Preden se je vse to začelo, so bili vozniki lahko srečni, če so zaslužili 150 evrov v 12-urnem delavniku," je povedal taksist, ki ga ne moti, da včasih tudi po pet ali šest ur čaka na migrante na meji, ker ima zagotovljen posel.

Na mejnem prehodu Nickelsdorf, ki ga je zadnje dni prečkalo na tisoče migrantov, se na avstrijski strani vije dolga kolona več kot 100 taksistov, ki čakajo na naslednji vlak z migranti, ki se ustavi na madžarski strani. "Tako je že mesec dni. Trenutno je tu večina taksistov z Dunaja," je povedal Mohamed.

Številni taksisti v Nickelsdorfu, med njimi tudi Mohamed, so potomci imigrantov, a se ne počutijo krive, da z migranti kujejo velike dobičke, saj je po njihovih trditvah biti taksist na Dunaju težavno. Prav tako lahko migranti uporabijo brezplačni avtobus, poznajo pa tudi cene prevoza s taksijem, ko pridejo v Nickelsdorf.

Val beguncev na Madžarsko ne pojenja

Medtem pa tudi val beguncev proti Madžarski pa ne pojenja. V petek je mejo nezakonito prestopilo 8.159 beguncev, od tega jih je 7.895 prišlo prek hrvaško-madžarske meje, ostali pa prek srbsko-madžarske meje, kar je sicer manj kot dan prej. Pet beguncev so zaradi domnevno ponarejenih dokumentov priprli. Od januarja dalje je na Madžarsko po zadnjih podatkih prišlo 259.308 beguncev.

Od začetka zaostrene madžarske zakonodaje o migracijah in državni meji so do danes na Madžarskem sprožili 241 kazenskih postopkov zaradi nezakonitega prehoda meje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni