Tujina

Na Hrvaškem zbirajo podpise za referendum

Zagreb, 30. 11. 2009 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška državljanska pobuda 'Morje je kopno' je zbrala 150.000 podpisov za referendum glede meje s Slovenijo. A za razpis referenduma potrebujejo 450.000 podpisov.

Hrvaška državljanska pobuda 'Morje je kopno' je do nedelje opolnoči, ko je potekel zakonski rok za zbiranje podpisov za referendum glede spora o meji s Slovenijo, zbrala približno 150.000 podpisov, je sporočil koordinator pobude Ivica Relković.

Pogled na Piran
Pogled na Piran FOTO: Mateja Klavs
Slovenska stranka SNS je v pisni poslanski pobudi vladi predlagala, naj zaprosi Rusijo, da v arbitražno sodišče za reševanje spora o meji s Hrvaško imenuje svojega arbitra. Po mnenju predsednika in poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega "ima Rusija na tem področju ogromne izkušnje".

Okoli 150.000 podpisov so dobili zgolj na območju Zagreba in Splita, v prihodnjih dveh tednih pa bodo aktivisti pobude drugod po Hrvaški na njihov zagrebški naslov pošiljali sezname s podpisi na referendumsko pobudo, ki jih bodo potem preverjali. Doslej so poslali več kot 300.000 obrazcev za referendumske podpise v 29 hrvaških mestih, podpise pa naj bi saboru dostavili najpozneje do sredine decembra.

Majhna možnost za referendum

Da bi sabor razpisal referendum, na katerem bi zahtevali, naj sporazum o meji s Slovenijo določi Meddržavno sodišče v Haagu ali Mednarodno sodišče za pravo morja v Hamburgu, morajo zbrati najmanj deset odstotkov podpisov vseh volivcev ali približno 450.000 polnoletnih državljanov.

Relković je poudaril, da bodo podpise v sabor poslali ne glede na njihovo število. Spomnil je, da lahko sabor razpiše tudi posvetovalni referendum, če ni dovolj podpisov. Je pa ocenil, da v tem primeru referenduma zagotovo ne bodo razpisali, saj je sabor 20. novembra potrdil arbitražni sporazum o načinu urejanja spora o meji s Slovenijo.

Koordinator referendumske pobude je sicer prepričan, da je omenjena odločitev sabora neustavna, ker niso počakali na sklenitev njihove referendumske pobude, čeprav so uradno napovedali zbiranje podpisov. Kot je dodal, je sabor s potrditvijo arbitražnega sporazuma zrušil ustavno pravico državljanov do referenduma. Po njegovem mnenju bi poslanci lahko počakali z arbitražnim sporazumom, saj bodo zadnjo letošnjo sejo sabora sklenili 11. decembra.

Relković je napovedal, da bo pobuda zaradi saborske odločitve poslala ugovor na ustavno sodišče, kritiziral pa je tudi javno televizijo, ki po njegovem mnenju ni ustrezno spremljala "najpomembnejšega vprašanja v zadnjih nekaj letih". Napovedal je, da bodo v prihodnjih dneh redno obveščali javnost o številu podpisov, ki so jih dobili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdoasa
30. 11. 2009 16.40
Pa naj grejo v Evropo, naj bo še njim "lepo".
kozarc1
30. 11. 2009 16.20
Kar naj zberejo in zmagajo, vsaj nam ne bo treba € stran metati.
Uporabnik113189
30. 11. 2009 16.05
Upam da bodo uspeli in izglasovali, da so proti sporazumu. Če kaj pomaga dam tudi svoj podpis. Menda itak nimajo pojma kdo je v volilnem imeniku, tam je čudo mrtvih duš, pa je popolnoma vseeno če glasuje še pol slovenije. Kosorjeva pa nima časa, da bi ugotovila kdo sploh v resnici prebiva v HR in kdo je še njihov državljan. Štala velika, za skidat pa ni nikogar.
petdan
30. 11. 2009 15.16
Z Jelinčičem res ni nekaj v redu. Od kdaj pa rusi slovijo kot demokrati - zlasti vodstvene strukture.
mattjager
30. 11. 2009 13.53
HRVATOM BLOKADOOOO! Ko smo se mi pripravljali za vstop v EU smo se klanjali vsem in vsaki zahtevi, k nam so prihajale razne evropske komisije ki so ugotavljale naš napredek in vse kar so zahtevali smo storili in še več saj imamo nekatere stvari bolj stroge kot druge EU države. A Hrvati pa še kljubujejo postavljajo ribolovne cone itd... In se grebejo za to kapljico morja kdo bo jim pa rešil vprašanja meje z drugimi njihovimi sosedje. Baje nimajo problemov le z Mađžari ker ne poznajo jezika. Z ostalimi sosedi pa imajo še težave za večje kose zemlje kot pri nas vendar se grebejo le za ta zalivček. OBVEZNO NEPREKLICNO BLOKADOOOOO!
LOBANJA
30. 11. 2009 13.24
NOshit
30. 11. 2009 13.12
Čez 10 let bo nekdo za diplomsko nalogo posnel kratek igrani film z naslovom: Piranski zaliv je naš!
ggzz
30. 11. 2009 13.07
Upam, da jih bodo zbrali dovolj, da jim potem lahko spet blokado serviramo. Razen, če ni Pahor v vsem pokleknil pred temi Balkanci.