FIT 24UR

Na Hrvaškem zaradi gripe umrli dve osebi, število obolelih je vsak dan večje

Zagreb, 09. 01. 2018 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Hrvaškem je največ obolelih za gripo na območju Zagreba, v medicinskih ustanovah pa so že porabili vse zaloge cepiva proti gripi. Več obolelih je tudi pri nas. V zadnjem tednu lanskega leta so potrdili skoraj 60 obolelih.

Zaradi gripe je v ponedeljek v bolnišnici v Zagrebu umrla starejša oseba, gripa pa naj bi bila usodna tudi za starejšo žensko, ki je umrla v bolnišnici v Koprivnici. Na Hrvaškem so prejšnji teden našteli približno 2000 obolelih za gripo, vrhunec epidemije pa pričakujejo v prihodnjem tednu.

Vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni v HZJZ Bernard Kaić je povedal, da je na Hrvaškem število bolnikov z gripo vsak dan večje, vrhunec epidemije pa pričakujejo do konca tega tedna ali v začetku prihodnjega.

Največ obolelih je na območju Zagreba in zagrebške županije, so zapisali na spletni strani HZJZ.

Kot je dodal Kaić, je bila lani situacija zaradi gripe slabša, ker so imeli na vrhuncu epidemije med 8000 in 9000 obolelih tedensko. Lani je zaradi gripe in zapletov, ki jih povzroča pri kroničnih bolnikih in starejših osebah, umrlo 27 ljudi.

V hrvaških zdravstvenih ustanovah so že porabili vse zaloge cepiva.
V hrvaških zdravstvenih ustanovah so že porabili vse zaloge cepiva. FOTO: iStock

V hrvaških medicinskih ustanovah so porabili že vse zaloge cepiva proti gripi, posamezne odmerke cepiva pa je še možno dobiti pri družinskih zdravnikih, je povedal Kaić. Na Hrvaškem so sicer letos zagotovili 295.000 odmerkov cepiva proti gripi.

Na Hrvaškem trenutno prevladuje gripa tipa B, ki ni bila vključena v letošnje cepivo, je dejal Kaić, a dodal, da to ne pomeni, da cepivo ni učinkovito. Lani je na Hrvaškem prevladovala gripa tipa A.

Sicer pa je sezona gripe v razmahu tudi v Sloveniji. 

"V Sloveniji smo že zaznali posamezne primere gripe, kar pomeni, da v prihodnjih tednih lahko pričakujemo povečevanje števila obolelih z gripo. Kakšna bo letošnja sezona gripe, je nemogoče napovedati. Običajno pa je vsako leto vrh sezone gripe konec januarja oziroma februarja, ko beležimo največje število obolelih", so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Po podatkih NIJZ za teden od 25. do 31. decembra so virus gripe tipa A in B odkrili pri 16 odstotkih od 421 testiranih vzorcev. Od tega je 77 odstotkov gripe tipa A. Pri devetih odstotkih testiranih vzorcev pa je šlo za respiratorni sincicijski virus (RSV). 

Zaradi respiratornih okužb in gripe so prepovedali obiske na kliničnem oddelku za nefrologijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, obiske so omejili tudi v slovenjgraški, novomeški in šempetrski bolnišnici. V Bolnici Petra Držaja v Ljubljani pa so odprli oddelek za epidemije, ki je namenjen bolnikom, ki zaradi gripe ali drugih okužb dihal potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, virus pa se hitro in enostavno širi med prebivalci. Po ocenah zanjo vsako sezono zboli do 10 odstotkov naših prebivalcev, kar pomeni približno 200.000 ljudi.

Sezona gripa iz južne na severno poloblo, z eno najhujših epidemij se spopadajo Britanci

Lanska sezona gripe v Avstraliji je bila huda, zabeležili so več kot 300 smrtnih žrtev. Obolevali so tudi otroci, zlasti v starostni skupini od pet do devet let. Sezona gripe na južni polobli pa je lahko indikator tiste, ki se je začela na severni polobli. Za dodaten strah med prebivalci je poskrbela novica, da razsaja nevaren sev, t.i. avstralska gripa. Z eno najhujših epidemij griper se tako že spopadajo tudi Britanci. Primerov je kar štirikrat več kot lani, kar povzroča hude obremenitve v bolnišnicah, umrlo pa je tudi že več ljudi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Indigo Pingvin
09. 01. 2018 20.09
+2
Iz tujine poročajo, da je cepivo fenomenalno slabo. Še slabše kot lani, ko je bilo ekstremno slabo. Pogoglajte malo novice po tujih medijih.
Zrkizz
09. 01. 2018 19.00
-7
Cepit, nujno cepit vse ljudi v Sloveniji, kdor se ne bo cepil 10.000€ kazni! Na Hrvaskem ze mrtvi pri nas so tudi vsako leto, dajmo to prepreciti, edini nacin je obvezno cepljenje. Gripo lahko ustavimo!
Sara2206
10. 01. 2018 18.14
pa ste to prebrali, da cepivo ne deluje? Ni pravega seva notri. To da vseeno malo deluje je zgolj ugibanje.
backdraft
09. 01. 2018 18.33
-2
hitro se cepit!