Tujina

Na Hrvaškem solidarnostna splošna stavka

Zagreb, 25. 02. 2014 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
4

Sindikalne centrale so na Hrvaškem k dvourni stavki pozvale vse delavce tako v javnem kot zasebnem sektorju. Stavkali so v znak solidarnosti z delavci, ki že več mesecev niso prejeli plač. Sindikate moti tudi nov zakon o delu.

V znak solidarnosti z delavci, ki že več mesecev niso prejeli plač, so na Hrvaškem pripravili vsesplošno stavko. Sindikalne centrale so k stavki med 12. in 14. uro pozvale vse delavce tako v javnem kot zasebnem sektorju. Udeležilo se je je več tisoč ljudi.

Stavka na Hrvaškem
Stavka na Hrvaškem FOTO:

Kot poročajo hrvaški mediji, so med dvourno stavko stavkali učitelji, zato so starejše učence domov izpustili prej, pouka ni bilo, za najmlajše pa je bilo organizirano varstvo. Stavkali so tudi v drugih javnih ustanovah, kot so gledališča, zdravstvene ustanove pa so delovale normalno, poroča Dnevnik.hr.

Na železniških postajah je obtičalo več kot sto vlakov, za krajši čas se je ustavil tudi javni mestni promet v večjih hrvaških mestih, kot so Zagreb, Reka, Split in Osijek. Stavkajoče so s sirenami podpirali vozniki avtomobilov na mestnih ulicah, večjih težav pa ni bilo.

Dnevnik.hr sicer navaja, da je glavni razlog za stavko nezadovoljstvo z novim zakonom o delu, ki ga sprejemajo v saborju. Sindikalisti za sredo napovedujejo tudi protestni shod. Najbolj jih moti uvedba fleksibilnega delovnega časa, lažji in hitrejši postopki odpuščanja in možnost degradacije po vrnitvi s porodniške.

Sindikati zadovoljni z udeležbo

Velika udeležba kaže, da je stavka uspela, je ocenil predsednik Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške Mladen Novosel, ki meni, da so vladi poslali močno sporočilo, da so se hrvaški delavci in državljani končno zbudili. Pozval jih je, naj se v sredo pridružijo protestom, ki jih nameravajo organizirati pred poslopji vlade in sabora, če bodo na dnevnem redu parlamenta spremembe delovne zakonodaje.

"Državljani se morajo zbuditi in dojeti, da se mora oblast bati državljanov in ne obratno, kot je zdaj," pa je dejal predsednik Matice hrvaških sindikatov (MHS) Vilim Ribić.

Predsednik Neodvisnih hrvaških sindikatov (NHS) Krešimir Sever pa je napovedal, da bodo sprožili tudi nove stavke in proteste, če oblast in delodajalci, ne bodo upoštevali usode delavcev. Med drugim je omenil tudi politično organiziranje proti vsem, ki želijo odvzeti pravice hrvaškim delavcem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sime sime
26. 02. 2014 13.39
+3
pa sej ste zdej v EU kaj se hocte da dobite plačilo za svoje delo...eh tukaj v evropi se zivi od obljub ne pa od denarja in hrane...tako da kar navad te se novi evropejci...
.jest
25. 02. 2014 16.16
+9
Semolič, glej in se uči. Nikjer niso take ovce, kot v slovenistanu, ki samo čakajo. Potrebno bo tudi kaj ukreniti.
ebiga
25. 02. 2014 12.57
+4
A majo rožce s seboj? Brez rožic ne bo nič...........
deathbite
25. 02. 2014 12.55
+28
Še sindikat imajo boljši kot v Sloveniji!