Tujina

'Hrvaška pogajanja z EU je blokirala Pahorjeva vlada'

Zagreb, 14. 06. 2011 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SDS so zavrnili poročanje reškega časnika Novi list, ki je med drugim zapisal, da bi nova slovenska vlada, ki jo bo najverjetneje vodil vodja opozicije Janez Janša, vnovič lahko zapletla vstop Hrvaške v EU.

SDS: Hrvaških pogajanj z EU ni blokirala Janševa, ampak vlada Boruta Pahorja.
SDS: Hrvaških pogajanj z EU ni blokirala Janševa, ampak vlada Boruta Pahorja. FOTO: Aljoša Kravanja

V SDS so zavrnili današnje poročanje reškega časnika Novi list, ki je med drugim zapisal, da bi nova slovenska vlada, ki jo bo najverjetneje vodil vodja opozicije Janez Janša, vnovič lahko zapletla vstop Hrvaške v EU. V SDS so poudarili, da je "pripisovati nekakšne nacionalistične vladne ukrepe stranki, ki je v opoziciji, neresno in nedostojno".

V SDS so v sporočilu za javnost v odzivu med drugim poudarili, da niso nacionalistična stranka. Izpostavili so tudi, da leta 2009 hrvaških pogajanj z EU ni blokirala Janševa, ampak vlada Boruta Pahorja.

Pahor je po mnenju SDS nato v trenutku pritiska in panike popustil in s hrvaško premierko Jadranko Kosor podpisal za Slovenijo neugoden arbitražni sporazum, ki mu je hrvaški parlament celo dodal enostransko izjavo, da Slovenija nima pravice do lastnega teritorialnega izhoda na odprto morje.

SDS je javno in argumentirano nasprotovala temu sporazumu, danes pa ugotavlja, da sporazum velja in da ga ni mogoče preprosto odpovedati, so še zapisali v stranki. Poudarili so tudi, da SDS ne bi v nobenem primeru kršila mednarodnih pogodb.

"Pač pa je opozarjala in še vedno opozarja, da je arbitražni sporazum pomanjkljiv in krivičen, in da utegne prihodnosti vplivati na poslabšanje slovensko-hrvaških odnosov. Če bi po volitvah sodelovala v slovenski vladi, bi SDS poskušala v dialogu s hrvaško vlado doseči umik hrvaških ukrepov, ki postavljajo Slovenijo v neenakopraven položaj in ki celo predpostavljajo apriorno inferiornost Slovenije glede dostopa do mednarodnih voda."

Na Hrvaškem se bojijo Janševe vrnitve

"Slovenska desnica ne more več izničiti arbitražnega sporazuma niti umakniti podpisa, ravno zato pa pritisk lahko prestavijo na referendum o hrvaški pristopni pogodbi," ugotavlja Novi list.
"Slovenska desnica ne more več izničiti arbitražnega sporazuma niti umakniti podpisa, ravno zato pa pritisk lahko prestavijo na referendum o hrvaški pristopni pogodbi," ugotavlja Novi list. FOTO: Damjan Žibert

S tem ko se korak za korakom ruši koalicija premierja Pahorja, se povečuje zaskrbljenost, da bi nova slovenska vlada, ki jo bo najverjetneje vodil sedanji vodja opozicije Janez Janša, vnovič lahko zapletla vstop Hrvaške v EU, piše reški Novi list. Kot dodaja, bodo izidi slovenskega referenduma o članstvu Hrvaške negotovi.

Slovenske ozemeljske zahteve bodo lahko vnovič ovira za Hrvaško, glede na to, da bo ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe prišla na dnevni red v Sloveniji, preden bo znana odločitev arbitražnega sodišča, piše reški časnik.

Navaja, da bo za ratifikacijo pogodbe potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru, kar bo skoraj nemogoče, preden bo Slovenija vedela, ali je dobila izhod na odprto morje, zaradi katerega je slovenski politični vrh pred dvema letoma tudi blokiral hrvaška pogajanja.

Da bi Hrvaška vnovič lahko postala žrtev slovenskega izsiljevanja, opozarjajo hrvaški strokovnjaki, medtem ko slovenski poudarjajo, da se bo v takšnih razmerah težko izogniti referendumu o hrvaški pristopni pogodbi v Sloveniji, poudarja časnik.

V času Pahorjeve vlade so se odnosi med Slovenijo in Hrvaško otoplili.
V času Pahorjeve vlade so se odnosi med Slovenijo in Hrvaško otoplili. FOTO: Miro Majcen

Ne glede na sedanjo otoplitev odnosov med državama, je izid takšnega referenduma, ki bo vnovič podžgal nacionalistično retoriko, vedno vprašljiv. Takrat bo na oblasti najverjetneje Janša, ki vodi politično opcijo nasprotnikov arbitražnega sporazuma, ocenjuje Novi list. Dodaja še, da to možnost omenjajo tako raziskovalci londonskega časnika The Economist kot nemški Der Spiegel.

"Slovenska desnica ne more več izničiti arbitražnega sporazuma niti umakniti podpisa, ravno zato pa pritisk lahko prestavijo na referendum o hrvaški pristopni pogodbi," ob tem še poudarja Novi list.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
15. 06. 2011 23.47
pikanogavička če z enostransko izjavo prekličeš bistvo sporazuma, potem je sporazume neveljaven oziroma si od sporazuma odstopil. Da ti narišem.. Midva se zmeniva, da ti dolgujem 100 eur, potem pa jaz naokoli govorim, da to ne drži in da teh 100 eur nikoli ne boš videla. Lahko rečeva, da je najin dogovor vreden - nič..
zunaj
15. 06. 2011 22.00
SDS lažnivci! Hrvaška enostranska izjava nima nobenega učinka! Tudi Slovenija je dala enostransko izjavo, ki nasprotuje hrvaški izjavi, pa je isto brez pomena za arbitražni sporazum, tako kot hrvaška izjava. Jaz tudi lahko napišem enostransko izjavo da imam v banki na računu milijon evrov, pa to ne pomeni da mi bo banka dala ta znesek. Zakaj? Ker je to ENOSTRANSKA izjava, ne pa dvo- ali več-stranska (torej pogodba)!
mac4_m
15. 06. 2011 20.01
ipel15.06.2011, 09:321 mac4_m15.06.2011, 00:131 ipel14.06.2011, 23:400 mac4_m14.06.2011, 19:203 ipel14.06.2011, 17:260 Slovenec3314.06.2011, 15:283 g. ipel, ti pa mešaš desnico in RKC, a ne veš, da sta to ločena pojma? Sicer pa se ti ni treba poročiti cerkveno, daj se civilno. Pa boš fer do vseh. Saj mogoče nisi eden tistih, koruznikov, ki živi skupaj a vseeno živita vsak zase in mozeta državo s samohranisltvom, olajšavami ipn. Če nisi se ti opravičujem. Si pa na njihovi strani. 1. Ne vem kje si zasledil, da sem enacil desnico in RKC. 2. Ne bos me pa ucil, da niso vse spremembe v zakonih, katere podpira desnica, po pravilih RKC. 3. Nisem eden izmet tako zvanih koruznikov. 4. Glede na to kaksno skodo je nrdila desnica ko je senkavala ravno RKC nepremicnine in ozemlje (spomni se samo Blejskega otoka) je tistih tvojih par koruznikov, ki molzejo drzavo pljunec v morje. ipel, imaš zelo slabo znanje. Čeprav je res, da je simoniti dal v NAJEM za 99 let blejski otok cerkvi (dejansko je na otoku le cerkvica) pa sta premoženje cerkvi vračala drnovšek in kučan. In seveda je sledila podelitev viteškega reda... Povej koliko NAJEMNINE placujejo, da imajo otok v NAJEMU in racunajo obisk na otoku (priznam, da glede placila za obisk nisem preprican, vem pa, da se je govorilo, da bi to racunali, vendar ne vem ali se je to uveljavilo) Povej se kdo je bil glavni pobudnik oziroma kdo je tezil k "vracanju" premozenja cerkvi. Pa ne govori o neznanju prosim. razumem, nemara so povezave med 'desnimi' strankami in cerkvijo, ki ima moč, ki ji ne bi smela pripadati. Cerkev po mojem mnenju ne v politiki ne v gospodarstvu ne bi smela kaj iskati. In tu ti dam prav. Pač ocenjujem, da je to 'flirtanje' ali družabništvo manj škodljivo ali zanemarljivo napram temu kot pa družabništvo 'levih' strank in tajkunsko-sodno-bančne naveze,ki je pokradla in uničila celotno deželo.. Ze ko je govor o tajkunih in podobnih "prijateljstvih"...upam, da se zavedas, da je tistih nekaj dokazanih povezav nic napram vsemu. In upam, da se zavedas, da bo vsak izkoristu sanso za si polnit zepe ko bo enkrat na tej poziciji. Mimogrede pa ze ko vidim, da vsi ne najdejo niti ene svetle tocke pri pahorju, je edini ki dokazano ni kradel. Pa ne zdej razumet tega kot da ga hvalim, ker je drugace za moje pojme popolnoma nesposoben kar se politike tice. ipel, pahor je v politiki vse od osamosvojitve. In to v vrhu politike sd. In večina tajkunov je iz sd,lds, zares. Tudi, če ni bil v nič vpleten pa točno ve kdo je, na kak način in koliko si je 'nabral'. Gledat kriminal pa ne storit nič - in to z najmočnejše pozicije v državi pomeni, da ni dosti boljši od tistih, ki to počno. S svojim nedelovanjem jih namreč ščiti.
Osvald
15. 06. 2011 15.45
Sem mislil da imajo boljševiki vsaj malo dostojanstva in da se bodo vzdržali komentarjev glede na to kakšno so izvolili.
12345s
15. 06. 2011 15.27
he he zopet deluje "reška naveza". Kdo že od naših "koalicistov", ima navezo z Reko?!
tsdafsdfsfgjhtz
15. 06. 2011 14.18
Blokirali so jo tisti ki niso zgradili avtocesto od Postojne do Reke :D
Pošten Zvezdaš
15. 06. 2011 13.01
Vi mislite ,da bo JJ zmagal na volitve zelo se motite.Kdaj bodo redne volitve bomo vsi na volitva in spet bomo porazili Boleči poraz JJ.JJbi moral prej svoje dvorioče čistit ne se mešava in greba kjer ga ne srbi.
Slovanec
15. 06. 2011 12.11
Janša, pošten kot je, zgled sodelovanja in odprtosti ,da bi nekoga blokiral ?! Neeeeee to je sigurno "udbomafia" ven vrgla.... hahaha
pika poka ježek
15. 06. 2011 11.24
Pa kaj ti Hrvati silijo v EU??? Že mi smo naredili napako, ker nismo poslušali Avstrijcev, pa je bila takrat konjunktura, ne pa kriza kot danes.
adorn
15. 06. 2011 11.02
tujega nočemo svojega ne damo..
adorn
15. 06. 2011 11.01
sem za janšo.. čimprej naj pride janša in naredi red.. vedno sem bil za SDS in vedno bom..
VolilecSI
15. 06. 2011 10.58
Po volitvah nemudoma izvest LUSTRACIJO, razpisat MEDNARODNE TIRALICE, sočasno DRUŽINAM Kučana, Zemljariča & Co. ZASEČI VSO PREMOŽENJE, BLOKIRAT vse BANČNE RAČUNE na kanalskih otokih, Švici, Liechtensteinu, v ZDA in drugod PO TUJINI, onemogočiti dostop do premičnega in nepremičnega premoženja in lastništvo prenesti na RS, odprodati in iz izkupička sanirati državo.
ipel
15. 06. 2011 09.32
mac4_m15.06.2011, 00:131 ipel14.06.2011, 23:400 mac4_m14.06.2011, 19:203 ipel14.06.2011, 17:260 Slovenec3314.06.2011, 15:283 g. ipel, ti pa mešaš desnico in RKC, a ne veš, da sta to ločena pojma? Sicer pa se ti ni treba poročiti cerkveno, daj se civilno. Pa boš fer do vseh. Saj mogoče nisi eden tistih, koruznikov, ki živi skupaj a vseeno živita vsak zase in mozeta državo s samohranisltvom, olajšavami ipn. Če nisi se ti opravičujem. Si pa na njihovi strani. 1. Ne vem kje si zasledil, da sem enacil desnico in RKC. 2. Ne bos me pa ucil, da niso vse spremembe v zakonih, katere podpira desnica, po pravilih RKC. 3. Nisem eden izmet tako zvanih koruznikov. 4. Glede na to kaksno skodo je nrdila desnica ko je senkavala ravno RKC nepremicnine in ozemlje (spomni se samo Blejskega otoka) je tistih tvojih par koruznikov, ki molzejo drzavo pljunec v morje. ipel, imaš zelo slabo znanje. Čeprav je res, da je simoniti dal v NAJEM za 99 let blejski otok cerkvi (dejansko je na otoku le cerkvica) pa sta premoženje cerkvi vračala drnovšek in kučan. In seveda je sledila podelitev viteškega reda... Povej koliko NAJEMNINE placujejo, da imajo otok v NAJEMU in racunajo obisk na otoku (priznam, da glede placila za obisk nisem preprican, vem pa, da se je govorilo, da bi to racunali, vendar ne vem ali se je to uveljavilo) Povej se kdo je bil glavni pobudnik oziroma kdo je tezil k "vracanju" premozenja cerkvi. Pa ne govori o neznanju prosim. razumem, nemara so povezave med 'desnimi' strankami in cerkvijo, ki ima moč, ki ji ne bi smela pripadati. Cerkev po mojem mnenju ne v politiki ne v gospodarstvu ne bi smela kaj iskati. In tu ti dam prav. Pač ocenjujem, da je to 'flirtanje' ali družabništvo manj škodljivo ali zanemarljivo napram temu kot pa družabništvo 'levih' strank in tajkunsko-sodno-bančne naveze,ki je pokradla in uničila celotno deželo.. Ze ko je govor o tajkunih in podobnih "prijateljstvih"...upam, da se zavedas, da je tistih nekaj dokazanih povezav nic napram vsemu. In upam, da se zavedas, da bo vsak izkoristu sanso za si polnit zepe ko bo enkrat na tej poziciji. Mimogrede pa ze ko vidim, da vsi ne najdejo niti ene svetle tocke pri pahorju, je edini ki dokazano ni kradel. Pa ne zdej razumet tega kot da ga hvalim, ker je drugace za moje pojme popolnoma nesposoben kar se politike tice.
mkoshi
15. 06. 2011 07.30
ŽELIM SI PREDČASNE VOLITVE IN IZSTOP IZ EU IN NATA.
zombie 1
15. 06. 2011 07.02
Hm Očitno je že določeno kdo bo na naslednjih volitvah zmagu!!!! :P :P
HLAPCI.HLAPCI
15. 06. 2011 05.24
Janša nima nič s tem, to je vse politični konstrukt, podtikanjem delo komunistov, Udbe, letečih slonov.
saintjozef
15. 06. 2011 00.44
mac4_m jožef, delo in dnevnik že precej več let nista več neka verodostojna vira. Lahko si preveriš upadanje njune naklade in boš ugotovil, da je premosorazmerna s kakovostjo in resničnostjo objavljenih člankov. --Sem pričakoval vsaj ugovor na te trditve, če ne tožbo. Kaj pa dolg RS? Sem se tud to izmislil? Zadnja trditev, da sva oba nevedna glede naše politike, se mi zdi kar prava. Lahko noč.
mac4_m
15. 06. 2011 00.28
saintjozef15.06.2011, 00:270 mac4_m Upam, da ti ne bom spanec pokvaril. čemu neki, saj samo debatirava, pač mava različni mnenji, zagotovo pa oba skupaj niti približno nimava pojma o vseh zahojenostih naše politike.
mac4_m
15. 06. 2011 00.27
saintjozef14.06.2011, 23:340 mac4_m tud to si nisem izmislil, da je jj zavrnil ponudbo tuđmana, da se meja postavi v savudriji. In to dvakrat. Danes je čas za trgovino, (orožje) o meji bomo kasneje. Nedeljski dnevnik pred kakšnimi dvemi leti. jožef, delo in dnevnik že precej več let nista več neka verodostojna vira. Lahko si preveriš upadanje njune naklade in boš ugotovil, da je premosorazmerna s kakovostjo in resničnostjo objavljenih člankov.
saintjozef
15. 06. 2011 00.27
mac4_m Upam, da ti ne bom spanec pokvaril.