Tujina

Na Hrvaškem predvolilni molk

Zagreb, 26. 12. 2009 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedniška volilna kampanja je bila burna in na trenutke tudi zabavna. Zdaj pa gre čisto zares. Hrvaški državljani bodo izbrali najboljšega.

Lokalne volitve na Hrvaškem
Lokalne volitve na Hrvaškem FOTO: Reuters
V nedeljo bodo lahko sicer prvič doslej brez pomoči drugih glasovalo tudi kakih 6000 slepih oseb na Hrvaškem. Glasovnice bodo namreč natiskali tudi v Braillovi pisavi za slepe.

Na Hrvaškem, kjer bodo v nedeljo potekale doslej pete predsedniške volitve, se je ob polnoči začel predvolilni molk, ki bo trajal dva dni. Končal se bo namreč v nedeljo ob polnoči, ko bo državna volilna komisija (DIP) tudi objavila prve neuradne izide volitev.

Kot poročajo hrvaški mediji, DIP vse volilne štabe in predsedniške kandidate poziva, naj se danes in v nedeljo vzdržijo dajanja kakršnih koli z volitvami povezanih sporočil. Prepovedana so propagandna sporočila vseh vrst, tudi preko elektronske pošte in sms sporočil.

Kdo bo novi predsednik?

V nedeljo bo lahko natanko 4.495.006 hrvaških volivcev svoj glas enemu od 12 predsedniških kandidatov oddalo na 6866 voliščih na Hrvaškem in v tujini. Od tega bo slednjih 250 v 55 različnih državah. Največ, 124, volišč bo odprtih v BiH. Tri volišča bodo na voljo tudi hrvaškim vojakom v misijah na Kosovu, v Afganistanu in na Golanski planoti. Kot zanimivost velja omeniti, da bodo prvi že danes po srednjeevropskem času lahko glasovali Hrvati na Novi Zelandiji, volitve pa bodo v ponedeljek po srednjeevropskem času zaključili volivci v Los Angelesu.

Potreben bo drugi krog

Lokalne volitve na Hrvaškem
Lokalne volitve na Hrvaškem FOTO: dnevnik.hr

Vse javnomnenjske raziskave sicer napovedujejo, da bo za izvolitev predsednika potreben drugi krog, ki bo 10. januarja 2010. Največ glasov naj bi v prvem krogu prejel socialdemokrat Ivo Josipović, v drugi krog pa se bo sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah uvrstil še zagrebški župan in neodvisni kandidat Milan Bandić. Na drugi krog računa tudi neodvisni kandidat Nadan Vidošević.

Volišča bodo odprta od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer. DIP bo do zaprtja volišč javnost dvakrat - ob 12. in ob 17. uri - seznanil z volilno udeležbo. Prve neuradne izide volitev bo DIP objavil na novinarski konferenci ob polnoči, ko se bo na Hrvaškem tudi končal volilni molk.

Komercialni televiziji RTL in Nova TV bosta izide vzporednih volitev objavili takoj po zaprtju volišč ob 19. uri, medtem ko se je Hrvaška televizija (HTV) odločila, da bo počakala na objavo prvih neuradnih izidov ob polnoči.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
27. 12. 2009 00.35
jaz sem se nasmejal
VolilecSI
26. 12. 2009 17.29
Na teh volitvah bo padla še ena izmed zadnjih komunističnih enklav! Ostaja le še Slovenija!
acim
26. 12. 2009 17.11
Hrvaška kot pravna država danes:ker je hrvaška policija priprla nekdanjega policijskega poveljnika Sačića,osumljenega za umor 5 srbskih dedkov in babic v vasi Grubo,se je danes v znak protesta in za takojšnjo izpustitev na svobodo zbralo in skozi mesto organizirano prodefiliralo več tisoč hrvaških bojevnikov za "pravno državo".To je slika demokratične Hrvaške.
M-teorija
26. 12. 2009 15.59
Pri nas pa ne, zato lahko, če čem povem, na katerega konja bi stavil. Kar se pa tiče glasovnic za slepe, pa je to dobro. Pri nas bi pravzaprav že v predvolilni kampanji lahko veliko natisnili tega. Mogoče bi potem prenekateri volilec spregledal koga bo volil.
kurcvasgleda01
26. 12. 2009 14.59
jez se strinjam s teboj