Tujina

'Brez Nevihte ne bi imeli česa slaviti'

Zagreb, 05. 08. 2011 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Nevihta je bila zmagovita in pravična operacija v čast Hrvaški, v čast Vukovarja, Škabrnje in Dubrovnika," je na slovesnosti v spomin na operacijo Nevihta dejala hrvaška premierka Jadranka Kosor.

Hrvaška zastava
Hrvaška zastava FOTO: Reuters

Na Hrvaškem danes praznujejo dan zmage in domovinske hvaležnosti ter dan hrvaških veteranov v spomin na operacijo Nevihta leta 1995. Osrednja državna slovesnost je bila v Kninu, zbrane pa sta nagovorila hrvaška premierka Jadranka Kosor in predsednik države Ivo Josipović. Slednji je spomnil, da so bili med vojno storjeni zločini tudi nad Srbi.

Kosorjeva je v svojem govoru med drugim poudarila, da "brez Nevihte in brez poveljnikov, ki so jo vodili, danes ne bi bili tu in ne bi imeli česa slaviti". Ob tem je pozdravila vojne veterane in generale, še posebej Anteja Gotovino in Mladena Markača, ki sta bila aprila na haaškem sodišču obsojena na dolgoletni zaporni kazni.

Kot je še dejala, ne bodo nikoli pristali na to, da se dvomi v hrvaške zmage, saj je resnica ena sama – "Nevihta je bila zmagovita in pravična operacija v čast Hrvaški, v čast Vukovarja, Škabrnje in Dubrovnika". Ponovila je, da je Hrvaška vodila obrambno, osvobodilno in upravičeno vojno proti zločinskemu podvigu Slobodana Miloševića in njegovih sodelavcev.

Premierka, ki je v Kninu požela večminutni aplavz, je še zatrdila, da je Hrvaška ne glede na vse, kar je preživela, pripravljena na sodelovanje in sobivanje s svojimi sosedami in je ponosna na svoje manjšine. A kot je poudarila, "naši sosedi morajo razumeti, da so bili tu zlomljeni zobje tiranu in njim odprta evropska pot".

Današnji praznik je na Hrvaškem dela prost dan.

"Naši generali so bili častni ljudje"

Predsednik sabora Luka Bebić je v svojem govoru med drugim spomnil na vizionarsko vodstvo prvega predsednika samostojne Hrvaške Franje Tuđmana in med drugim dejal: "Naši skrivni sovražniki mislijo, da se bomo sramovali svojih zmag, a naši generali so bili častni ljudje in so vodili častne hrvaške oborožene sile."

Josipović je po drugi strani spomnil, da se je treba z žalostjo spomniti vsake nedolžne žrtve in obsoditi vsak vojni zločin. A kot je izpostavil, se operacije Nevihta ne sme postavljati pod vprašaj zaradi "nečastnih dejanj posameznikov, odgovornih za zločine nad Srbi".

Poudaril je, da se Nevihte ne spominjajo "zato, da bi slavili vojno, temveč mir in svobodo, ki ju je prinesla zmaga". "To je priložnost, da se spomnimo ubitih, ranjenih in izginulih," je dejal. Zahvalil se je tudi civilistom, ki so doprinesli k zmagi, ter spomnil, da so pri obrambi in osvoboditvi Hrvaške sodelovale tudi številne manjšine, vključno s Srbi.

Slovesnost je potekala na kninskem stadionu Dinara, kjer se je med drugim zbralo 1200 pripadnikov hrvaške vojske, veteranov ter pripadnikov hrvaškega notranjega ministrstva. Prvič doslej se je ob tem javnosti predstavila formacija bojnih skupin EU, v katerih v okviru skupne varnostne in obrambne politike EU sodeluje Hrvaška.

Državni vrh je v Knin sicer prispel že v četrtek, ko so z odkritjem velikanskega spomenika Nevihta 95 začeli praznovati obletnico zmagovite hrvaške vojaške operacije.

5. avgusta 1995 so hrvaške sile vstopile v Knin, ki je bil od leta 1990 središče srbskega upora proti neodvisni hrvaški državi v mejah, ki jih je imela kot jugoslovanska republika. V operaciji Nevihta je sodelovalo približno 200.000 hrvaških vojakov, ki so v nekaj dneh osvobodili približno petino državnega ozemlja ob svoji vzhodni meji z BiH.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Varga
06. 08. 2011 20.32
Srbi na Hrvašekm ne bi obstali sami tudi brez agresije na njih,če bi že obstali bi bili stalno pod nekim ščitom,ekonomija se ne bi razvijala in bila bi huda revščina...
Marko Varga
06. 08. 2011 20.24
čeprav se dolgoročno na JNA ni dalo računati,saj je bila ta naborniška in tudi oficirski kader je bil mešan.
Marko Varga
06. 08. 2011 20.16
+1
pravo sliko Hrvaške poštenosti so prikazali takoj po umiku JNA in še pred namestitvijo UN na miljevačkom platou,ko so pobili v mir verječe Srbe,prišlo je samo do neke bedne obsodbe Hrvaške,še bolj boleče pa je bilo dejstvo,da Srbija ne pomaga...
Marko Varga
06. 08. 2011 20.08
se je pa zgodil še en pomemben trenutek za Krajino ob povlačenju JNA so mnogi še posebej mladi dojeli kot izdajo in se tudi sami v veliki večini napotili v Srbijo,od takrat naprej se vojska Krajine ni nikoli več popolnila,res da so dobivali neke prostovoljce na pomoč,ampak to so bile večinoma oborožene roparske tolpe,ki niso bile veliko v pomoč,njihovi poveljniki s strašnimi imeni so celo terorizirali redno vojsko in se znašali nad njimi....
Marko Varga
06. 08. 2011 20.02
vrh JNA je moral delati po diktatu Miloševiča,po porazih na Hrvaškem so izvedli čistko v JNA in kao krivce poslali v penzijo,nastavljali so kadre,ki so bili lojalni politiki Miloševiča tako v Srbiji kot v Krajini,s tem pa je bilo vojske konec,namesto ustanovitve Srbske vojske po odhodu Slovenije iz Juge in skupne obrambe,ki bi zagotovo uspela,se je nakaj balinalo z JNA,ki je tudi podpisovala neke sporazume o miru in zaščiti Hrvaških Srbov ob nastanku nove Juge pa so vse zataškali..
Marko Varga
06. 08. 2011 19.53
Janša je tudi nas odbranil.
themagneto
06. 08. 2011 19.47
CVIKEL 06.08.2011, 18:23 0 nimam nobenih sanj o meji na Karlovcu,ki zaradi izdajalske politike iz Beograda ni bila niti možna,Srbija je vse skupaj celo poskušala prikazati kot,da oni ne sodelujejo v vojni,v krajih z večinskim Srbskim prebivalstvom ni bila razglašena vojna kaj šele,da bi speljali kakšno mobilizacijo,bili so prepričani da bo to zadostovalo za očuvanje teh teritorij,uradno Srbija ni bila v vojni in to hinavsko politiko Miloševiča so na koncu plačali prav Srbi iz Hrvaške,kar pa se Tuđmana tiče pa ga ne branit prosim,saj je bil že v 79 letih izgnan iz vojske zaradi ustaških teženj. Mobilizacija na teritoriju Srbije, leta 1991 je bila, vendar je bil odziv slab! Tuđmana pa nikakor ne branim, samo navajam, da ga širša javnost še ni poznala, ko se je vse skupak že pričelo dobro kuhati! O njegovih ustaških težnjah, pa priča samo komunistična, UDBaška propaganda. Dejstvo je res, da jim je križal določene načrte in jim je bil ovira! In kam lažje, za se rešit nekega Hrvata v času SFRJ, kot ga označiti za ustaša! Tako se je dogajalo celih 45let!
themagneto
06. 08. 2011 19.40
-1
Tonček Balonček 06.08.2011, 18:53 0 Če Janša Hrvatom ne bi doniral orožja in municije v najtežjih trenutki, bi bilovse drugače. Žal niso nikoli pokazali hbvaležnosti ne njemu, ne Bavčarju ne nikomur. Dobrota je sirota. Bavčar in Janša imata enostavno predobro srce, sta pa najlepše zapisana v srcih hrvaških domoljubov, ki so po njuni zaslugi premagali sovraga, ki je stegoval kremplje po njihovi zemlji. Nič se ni doniralo!
themagneto
06. 08. 2011 19.39
+1
CVIKEL 06.08.2011, 18:48 0 mene samo boli to,da so Tuđman,Miloševič in Izetbegovič po sporazumu v Dajtinu izpadli kot kakšni ambasadorji miru kot da se ni zgodila katastrofa na teh področjih,no Miloševiča so nato privlekli na sodišče,ampak večinoma zato,da operejo svoj zločin nad Jugo iz leta 1999,za Izetbegoviča in Tuđmana pa je kar narava poskrbela,Franji niso mogli niti Američani pomagati kot leta 1995... Problem je v tem, da se dandanes, vse vlaga v to, da se za vse kar se je zgodilo okrivi samo Tuđmana in Miloševića! Izetbegovića se niti ne toliko izpostavlja, čeprav je imel krvave roke kot vsi ostali! To je nemogoče, da so vsi tej dogodki plod Tuđmanovih in Miloševićevih dejanj! Za zrežirat celo tako tragedijo kot se je zgodila, je potrebno ogromno ljudi in časa! Kje je cel armadni vrh?Za tem stojijo od tujih akterjev do domačih profiterjev, ki še dandanes solijo pamet vsim skupaj na področju ex-YU. Komplet oblasti in opozicije, ki jih imamo, so vsi iz istega kroga(UDBaškega) in na ta način so si priskerbeli nedotakljivost in večno blagostanje, in tu mislim na razne tajkune, vse vrste politikov(ki se že več kot 20 let ponavljajo), raznih funkcijonarjev itd. Vsaj na Hrvaškem, je kralj med njimi Mesić!
Marko Varga
06. 08. 2011 19.25
JNA se je po sporazume odmaknila,UN pa ni kakor vemo ščitil Srbe,medtem se je ustanovila nova Juga,ki ni prevzela nobene odgovornosti za svoje Srbe,Hrvaška pa je tudi postala v tem času priznana država in Hrvaški Srbi so bili pogubljeni...
Marko Varga
06. 08. 2011 19.03
kot sem že napisal je bila največja prevara za Hrvaške Srbe Vensov plan in prihod mirovnih čelad,Vensov plan je imel v bistvu načrt odvlečti JNA in Hrvaške in razorožiti Srbe ter jih potisniti v Hrvaško državo brez pravic,Miloševič je na to pristal in porinil Srbe v prepad,res je da so mu obljubljali,da ne bodo bombardirali Juge in da je Kosovo notranja stvar Srbije in da se ne bodo vmešavali,če bo prišlo do vojne,vsi pa vemo kako se je končalo...
Tonček Balonček
06. 08. 2011 18.53
-1
Če Janša Hrvatom ne bi doniral orožja in municije v najtežjih trenutki, bi bilovse drugače. Žal niso nikoli pokazali hbvaležnosti ne njemu, ne Bavčarju ne nikomur. Dobrota je sirota. Bavčar in Janša imata enostavno predobro srce, sta pa najlepše zapisana v srcih hrvaških domoljubov, ki so po njuni zaslugi premagali sovraga, ki je stegoval kremplje po njihovi zemlji.
Marko Varga
06. 08. 2011 18.48
mene samo boli to,da so Tuđman,Miloševič in Izetbegovič po sporazumu v Dajtinu izpadli kot kakšni ambasadorji miru kot da se ni zgodila katastrofa na teh področjih,no Miloševiča so nato privlekli na sodišče,ampak večinoma zato,da operejo svoj zločin nad Jugo iz leta 1999,za Izetbegoviča in Tuđmana pa je kar narava poskrbela,Franji niso mogli niti Američani pomagati kot leta 1995...
Marko Varga
06. 08. 2011 18.34
ZDA so izkoristile slabe odnose in stare razmere na tleh bivše Juge,stvari so se iz dneva v dan spreminjale tako v politiki kot na bojišču,miloševič je hitro utihnil in ni več nikoli omenjal,da bi vsi Srbi živeli v eni državi,tudi zaradi pasivnosti JNA in nekaterih zgrešenih strategij in posledično porazov je hitro ideja velike Srbije padla v vodo,če je sploh bila kdaj resnično v kakšnem planu,Srbski politiki so na račun Srbov na Hrvašekm in BIh samo tekmovali za kakšen glas na volitvah v Srbiji,resnično pa se ni nihče brigal za Srbe kot narod in kaj bo z njimi,sploh pa se je status Srbov na Hrvaškem spremenila z začetkom vojne v Bih,takrat se je začela prava vojna in vojno dobičkarstvo,Krajina je bila odpisana,mogoče so jo zamenjali za bosansko posavijo,ker imajo Srbi strateški koridor,tam so tudi Srbi zavzeli ta del vse do Save skoraj brez borbe,vkorakali so v prazen bosanski brod,čeprav so imeli tam hrvati in muslimani zelo močno vojsko,celo sami Hrvati so zrušili most,da niso mogli iti v protinapad,šlo je za čisto trgovino..
Marko Varga
06. 08. 2011 18.23
nimam nobenih sanj o meji na Karlovcu,ki zaradi izdajalske politike iz Beograda ni bila niti možna,Srbija je vse skupaj celo poskušala prikazati kot,da oni ne sodelujejo v vojni,v krajih z večinskim Srbskim prebivalstvom ni bila razglašena vojna kaj šele,da bi speljali kakšno mobilizacijo,bili so prepričani da bo to zadostovalo za očuvanje teh teritorij,uradno Srbija ni bila v vojni in to hinavsko politiko Miloševiča so na koncu plačali prav Srbi iz Hrvaške,kar pa se Tuđmana tiče pa ga ne branit prosim,saj je bil že v 79 letih izgnan iz vojske zaradi ustaških teženj.
themagneto
06. 08. 2011 18.11
CVIKEL 06.08.2011, 14:50 0 Krajina je nastala iz nekdanje vojaške Krajine,ki je bila glavni ščit za celo evropo pred Turki,zanimivo je,da Srbi kljub ustavnem pravu in koreninah od 500 let niso mogli imeti svoje države v neki isto paradržavi kot je bila Hrvaška v tistih letih,Albanci na Kosovu pa so kot priseljenci lahko dobili svojo državo in to odtrgano od priznane države Juge,že tu vidiš,da je bila to politika in cilj Zda,da pridejo na balkan... Res je tu večinoma interes in politika, ZDA in ogromno tudi VB! Nažalost so Srbi prvi in največ nasedli njihovemu vpletanju!
themagneto
06. 08. 2011 18.08
CVIKEL 06.08.2011, 17:57 0 Hrvaška politika pod taktirko Tuđmana je na vsak način hotela prisiliti Srbe,da sprejmejo njihovo ustaško politiko v naprej vedoč,da se bodo Srbi temu uprli in nato so to v očeh javnosti prikazali kot greh in opravičevali svoj zločinski pohod leta 1995,no na sodišču za zločince v Haagu so to tudi nazadnje javno povedali in obtožili tudi vodstvo Hrvaške,da je zločinsko kot so to bili vedno v zgodovini.. Ma Tuđman je bil samo reakcija, na dogodke iz konca 80ih let na področju ex-YU! Srbi niso priznavali nikdar nikakršne oblasti Zagreba, niti takrat, ko so imeli privilegije in polovično oblast! A, Haag imaš ti za nekaj relevantnega in objektivnega? Slabo si sledil procesom v tisti kuhinji, vidim!
themagneto
06. 08. 2011 18.05
CVIKEL 06.08.2011, 15:27 0 sicer pa se je izkazalo,da je bila vloga JNA kot nekega zaščitnika Srbov zgrešena,moralo bi se iti v ustanovitev enotne Srbske vojske,saj so itak v JNA bili večinoma še Srbi,tako številčna vojska in dobro opremljena bi bila sigurno faktor na tem področju in tudi mednarodna elita bi se sigurno drugače obnašala...tako pa smo dobili 3 vojske Srbov,ki so ena drugo izdajala za malo nafte in služili pri prodajanju orožja Hrvatom in bosancem... Vidim, da imaš mokre sanje, da bi bila meja pri Karlovcu, vendar ni! Srbi nalašč niso uradno imeli enotne vojske in oblasti, saj bi s tem priznali, to kar smo vsi vedeli in čivkali, da jim je cilj edino meja na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag! Na ta način, so pa imeli izgovore, da samo branijo ubogo prebivalstvo!
themagneto
06. 08. 2011 18.00
CVIKEL 06.08.2011, 14:45 0 pa to ni delniška družba,da moraš imeti 51% delež,manjšina so Mađari in Italjani pri nas,Srbi pa so bili po ustavi konstruktivni narod na Hrvaškem,ne glede na številčno premoč Hrvatov,očitno ne poznaš dogajanj pred 1991 ali pa se delaš neumnega,da bi opravičil ta grozen zločin in eksodus 200.000 ljudi sredi evrope v 20 stoletju.. Kakšna delniška družba...a tebi se zdi pravična taka ureditev neke družbe, države? Kje na svetu si, do zdaj, kaj takega že kdaj videl? To je čisti privilegij manjšine nad večino in popolnoma onemogočeno normalno delovanje družbe, in ni nikakršna pravica!!! Dejansko je imel na ta način, službeni Beograd, preko srbske manjšine(kar tudi dejansko je) na Hrvaškem, totalno oblast na SR Hrvaško! Zdaj, če je to bilo mišljeno kot kazen za Hrvate, za to kar je počela oblast NDH med ww2, naj bo. Dogajalo se je celih 45 let! Na ta način so prevladovali v državnih službah, policiji, direktorskih pozicijah itd. To so ta dogajanja pred letom 1991, na katere se sklicuješ! In zakaj so se začeli upirati in začeli ti. "balvan revolucijo"(17.8.1990) prej kot se je zgodila ta famozna spememba ustave(19.12.1990)? Zakaj so začeli mitingarit po Hrvaški in se upirati uradni oblasti, že od l.1987 naprej, ko ni bilo še niti Tuđmana in niti šahovnice nikjer? Sicer, kaj pa so izgubili z spremembo ustave? Kje je u prejšnji ustavi, omenjena kakšna konstitutivnost? Kaj v pravu, sploh pomeni konstitutivnost, a sploh obstaja za izraz? Dejansko so bili postavljeni, tja kjer jim je mesto! Obdržali so prav vse pravice ki so jih že prej imeli in narejena je bila pravica ostalim manjšinam, živečim na Hrvaškem. Vsak Srb živeč na Hrvaškem, je imel prav enake možnosti in pogoje kot vsi ostali državljani za uspeh! Samo privilegijev, ni bilo več! In ta sprememba ustave, se je zlorabljala le kot izgovor, za kar je sledilo! In ko že omenjaš strašen zločin in genocid, obstajajo dokazi, da jih je lastno vodstvo, dneve pred samo operacijo pozivalo k zapuščanju lastnih domov! In odšli so tisti, ki so l.1991 bili vpleteni v zločine in tisti ki so ponovno nasedli propagandi! Hrvaške sile, tudi če bi hotele izpeljati kaj takega, niso imele zadosti potencijala, do to opravijo v tako kratkem času! Za primerjavo z l.1991, koje bilo pregnanih okoli 300000 nesrbov, v precej daljšem obdobju in številčnejša vojska je to opravljala!
Marko Varga
06. 08. 2011 17.57
-1
Hrvaška politika pod taktirko Tuđmana je na vsak način hotela prisiliti Srbe,da sprejmejo njihovo ustaško politiko v naprej vedoč,da se bodo Srbi temu uprli in nato so to v očeh javnosti prikazali kot greh in opravičevali svoj zločinski pohod leta 1995,no na sodišču za zločince v Haagu so to tudi nazadnje javno povedali in obtožili tudi vodstvo Hrvaške,da je zločinsko kot so to bili vedno v zgodovini..