Tujina

Na Hrvaškem nova velika korupcijska afera povezana s Sanaderjem

Zagreb, 03. 10. 2011 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška policija preiskuje poslovanje največje hrvaške družbe s področja informacijske tehnologije, skupine M San, zaradi suma korupcije pri pogodbah družbe z nekaterimi ministrstvi in javnimi podjetji od leta 2004.

Po navedbah časnika Jutarnji list je država zgolj lani M Sanu plačala 450 milijonov kun (60 milijonov evrov), ta pa je prek svojih podružnic v Srbiji, BiH in Makedoniji lani nakazal 300.000 evrov na račun podjetja Alia savjetovanje, ki je v lasti nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja.

Ali bo na Hrvaškem stekel še en proces zoper Iva Sanaderja?
Ali bo na Hrvaškem stekel še en proces zoper Iva Sanaderja? FOTO: Reuters
Član uprave skupine M San je upokojeni general hrvaške vojske Damir Krstičević, ki naj bi ga HDZ na prihodnjih parlamentarnih volitvah kandidirala za poslanca v volilni enoti v Dubrovniku, skupaj s premierko Jadranko Kosor, piše časnik.
M San je zasebna družba, ustanovljena leta 1995. Do leta 2001 se je prebila na vodilno mesto na trgu računalniških storitev na Hrvaškem. Takrat je tudi Krstičević postal član uprave.

Hrvaška policija preverja vse pogodbe, ki jih je M San dobil na podlagi javnih razpisov. Med drugim preiskujejo dokumentacijo v Hrvaški poštni banki, hrvaškem elektrogospodarstvu ter ministrstvih za kmetijstvo in znanost, kot tudi v vladni agenciji za "elektronsko Hrvaško", dodaja zagrebški časnik. M San je posloval tudi s hrvaško carino, Podravko, hrvaškimi železnicami in ministrstvom za morje, promet in infrastrukturo.

Časnik še izpostavlja, da je hrvaški kmetijski minister Petar Čobanković leta 2009 podpisal štiri pogodbe s sestrskim podjetjem M Sana, King ICT, v vrednosti približno dveh milijonov evrov, in sicer brez javnega razpisa. Na eno od omenjenih pogodb za računalniške storitve naj bi se pritožila tudi ameriška družba Hewlett-Packard.

Po navedbah Jutarnjega lista je policija tako podrobno preiskavo kot tokrat pri M Sanu doslej sprožila le v primeru Fimi-medie, oglaševalske družbe, prek katere naj bi z denarjem iz javnih podjetij in ministrstev polnili črne sklade HDZ. "Na podlagi tega je možno sklepati, da tožilstvo in policija, poleg suma podkupnine Sanaderju, sumita tudi na razširjeno korupcijo v vladnih resorjih in podjetjih," poudarja časnik.

Omenja tudi, da je M San veliko poslovno rast zabeležil prav v času premierja Sanaderja in je med letoma 2008 in 2009 zabeležil 30-odstotno zvišanje prihodkov. Le četrtina prihodkov je bila dosežena na tujih trgih, tri četrtine pa so posledica pogodb z ministrstvi in vladnimi podjetji, sklene časnik.

Podjetje je priznalo, da jim je Sanader svetoval.
Podjetje je priznalo, da jim je Sanader svetoval. FOTO: Reuters

M San je sicer zasebna družba, ustanovljena leta 1995. Do leta 2001 se je prebila na vodilno mesto na trgu računalniških storitev na Hrvaškem. Takrat je tudi Krstičević postal član uprave.

Medtem se je s sporočilom za javnost odzvala uprava družbe, ki je poudarila, da so pripravljeni sodelovati s preiskovalci. Potrdili so, da je bil Sanader eden izmed njihovih svetovalec, potem ko je odstopil s premierskega položaja, sicer pa da niso mogli vedeti, kaj se bo zgodilo z njim.

Zatrdili so tudi, da časnik pretirava s številkami, ko govori o vrednosti posameznih pogodb, omenjene pogodbe s kmetijskim ministrstvom pa da so podpisali na podlagi zakona o javni nabavi. Poudarili so, da so bile tudi ostale pogodbe v skladu z zakoni.

"Obžalujemo, ker z omenjenimi medijskimi napadi poskušajo škoditi M San skupini in omalovaževati strokovnost ter naporno delo več kot 1200 delavcev v distribuciji, sistemskih integracijah in kmetijstvu," se še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justime
03. 10. 2011 21.07
pri nas pa nimamo tako velikih zaporov za take lopove.že tako so prepolni
pehtateta
03. 10. 2011 14.26
jappa, že obtožuješ? po hitrem postopku?
kameltrajbar
03. 10. 2011 13.35
..hrčki so svojga lepo popokal...kdaj bo pr ns janša klavir igral....:)
poksi592
03. 10. 2011 13.08
Kdo ve kdo pa je slovenski M San?
scipio
03. 10. 2011 12.46
baratanje s podatki na Balkanu (balkanska informatika) vedno dobi dimenzijo velikega in bolj ali manj umazanega denarja. slovenci smo tudi v tem še vedno balkanci. *
ArabiaTerra
03. 10. 2011 11.57
Sanader je naredil napako, ker je odšel iz oblasti in ostal sam.. Njegov slovenski dvojnik te napake ne bo naredil ampak bo rajši hujskal svojo polovico volilcev proti drugi polovici volilcev in bo tako na račun političnega razdora metal slovenskemu narodu pesek v oči.. saj vemo kateri razdor je to vi komunisti eno, vi belčki drugo blablabla.. gremo sabotirat pokojninsko reformo, čeprav vemo, da bo država izgubila boniteto in bodo zato krediti dražji za vse in podobno.. gremo rušit sistematsko vse državne institucije, zato da ljudje ne bodo verjeli njihovim odločitvam.. ni važna dobrobit naroda, važno je samo, da se določena oseba obdrži na oblasti, potem bo pa že on naredil drugo republiko, napisal novo ustavo in novo zgodovino.. in partizani bodo postali vojni zločinci, domobranci pa zavedni borci za slovenstvo
bingo 1
03. 10. 2011 11.53
Super slika in prilika za milijone evra v korupcijski zadevah od enega doktorja in teologa takega lahko samo da ga pozdrave z bog Ivo super si naredil za svoj žep,pač kot vodilni v državi ni važno za državljane vglavnem da dr Ivo ima milijone evra v bankah Lichensteina---ps a je tole sploh za sodišče da se vleče kot yara kača---bingo x Munchen----
Jimi1
03. 10. 2011 11.08
Če kdo analizira dogajanje "spodaj" ima prav vsak njihov dogodek ali afera brata "dvojčka" v Sloveniji..... Pa pustimo se presenetiti !