Tujina

Na Hrvaškem se je začel predvolilni molk

Zagreb, 09. 01. 2010 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaškem se je pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev začel volilni molk. Tako policija kot Uskok sta zanikala, da naj bi vodila več preiskav proti predsedniškemu kandidatu Bandiću.

Milan Bandić
Milan Bandić FOTO:

Po petku, ko je bila kampanja pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev še na vrhuncu, na Hrvaškem danes vlada volilni molk. Hrvaška policija in urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) sta medtem zanikala poročanje nekaterih medijev, da naj bi vodila več preiskav proti predsedniškemu kandidatu Milanu Bandiću.

Kazenske prijave proti Bandiću?

V petek, le nekaj ur pred začetkom volilnega molka, je za razburjenje poskrbelo nekaj hrvaških medijev, ki so ob sklicevanju na tiskovnega predstavnika Uskoka Vuka Đuričića poročali, da naj bi se hrvaška policija ukvarjala z več kazenskimi prijavami proti Milanu Bandiću. Kot je poročal spletni portal index.hr, naj bi dokazni material za nekatere sumljive posle celo neposredno bremenil zagrebškega župana Bandića.

Predvolilni molk, ko sta prepovedana tako vsaka promocija predsedniških kandidatov kot tudi napovedovanje volilnih rezultatov, je začel veljati ob polnoči in se bo nadaljeval v nedeljo. Hrvaška volilna komisija je sicer že pred prvim krogom volitev 27. decembra sporočila, da se lahko kljub temu po zaprtju volišč ob 19. uri objavijo rezultati vzporednih volitev.

Policijska preiskava proti Bandiću, ki se bo v nedeljskem drugem krogu za predsedniški stolček spopadel s kandidatom socialdemokratov Ivom Josipovićem, sicer favoritom, naj bi potekala v kar 21 primerih, med drugim v primeru, znanem kot Krašograd, v katerem naj bi že celo pripravljali obtožni predlog proti Bandiću.

Pozneje so tako na policiji kot v Uskoku zanikali, da naj bi prejeli 21 kazenskih prijav proti Bandiću, pa tudi da naj bi Đuričić potrdil, da poteka preiskava proti Bandiću. Kot so pojasnili, je Đurić za nekatere medije zgolj potrdil javnosti že znano dejstvo, da preučujejo morebitne zlorabe in odgovornost posameznih uradnih ali odgovornih oseb iz mesta Zagreb ali zagrebških trgovskih družb oziroma da ugotavljajo, ali so sumi o morebitnih kaznivih dejanjih utemeljeni.

Kandidat socialdemokratov Ivo Josipović
Kandidat socialdemokratov Ivo Josipović FOTO: Reuters

Policija: Zadeve ne bomo več komentirali

Obenem so na policiji v petek poudarili, da s svojimi izjavami nikakor ne želijo sodelovati v predsedniški kampanji in kakor koli vplivati na izide nedeljskega drugega kroga volitev, zato zadeve ne bodo več komentirali, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Doslej smo javnost dosledno seznanjali z rezultati vseh pomembnejših zaključenih kriminalističnih preiskav, kar bomo naredili tudi v prihodnje," so še dodali.

V petek zvečer se je oglasil tudi sam Bandić, ki je Uskoku očital nesprejemljivo vpletanje v volilno kampanjo. "Tiskovni predstavnik Uskoka je v sodelovanju z nekaterimi mediji deset ur pred začetkom volilnega molka sprožil ugibanja o domnevnih preiskavah, kar so pristojne institucije zanikale šele zvečer," je med drugim dejal Bandić in ocenil, da je tovrstno poigravanje z ugledom institucij in njim kot predsedniškim kandidatom kršitev demokratskih in pravnih načel.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

putar
09. 01. 2010 19.49
kaj pa to slovence spoh briga?
koly666
09. 01. 2010 14.39
Da bi le ta volilni molk trajal kakšnih 120 let in ne samo en dan !
tempel
09. 01. 2010 13.43
res vec pisejo o hrvatih ko pa o sebi
SloNejc88
09. 01. 2010 13.31
važn da je več člankou o hrvaški k pa o sloveniji?
Capi-22
09. 01. 2010 13.17
kak je ta josipović ko milki serijski morilec haha