Tujina

Na Hiosu divja požar, slovenski turisti so na varnem

Atene/Murska Sobota, 20. 08. 2012 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na grškem otoku Hios že več dni divja požar, ki ogroža tudi nekatera naselja. Slovenski turisti za zdaj niso ogroženi, vendar jih bodo premestili, če bi se izkazalo, da bi se lahko ogenj razširil tudi proti njihovim letoviščem.

Prebivalci vasi Kalamati si ogledujejo divjanje požara na Hiosu.
Prebivalci vasi Kalamati si ogledujejo divjanje požara na Hiosu. FOTO: Reuters

Na otoku Hios že zadnje tri dni divja požar, s katerim se ukvarja 120 tamkajšnjih gasilcev, na pomoč pa jim je prišlo še 110 gasilcev s celine, 50 prostovoljcev in 79 pripadnikov grške vojske. Požar gasijo tudi z devetimi letali in štirimi helikopterji. Grški mediji poročajo o okoljski katastrofi, saj so ognjeni zublji do zdaj že uničili okoli 30.000 hektarjev gozdnih in kmetijskih površin.

Trenutno je najhuje na območju vasice Pirgi in Olympus Panagias Sikelias. Gasilci, prostovoljci in vojaki so vso noč gasili in pazili, da se požar ni razširil na bližnja naseljena območja. "To je za nas po potresu leta 1881 največja katastrofa," je povedal župan Hiosa Plydoros Labrinoudis. Največje težave pri gašenju namreč povzroča veter, ki dosega hitrost tudi do 8 vozlov, hkrati pa se tudi nenehno spreminja smer vetra.

Gasilci se trenutno najbolj trudijo omejiti širjenje požarnega območja. Trenutno gori na osrednjem in južnem delu otoka, gasilci pa želijo preprečiti širjenje na sever. Po besedah župana bi izgubljena bitka z ognjenimi zublji povzročila nepopravljivo škodo.

Na otoku raste tudi nizko drevje mastika, ki jo uporabljajo v različne namene. Lahko se uporablja kot naravni žvečilni gumi, kot začimba, v farmacevtske namene ali za kuhanje. Ravno pridelovanje mastike pa je eden galvnih virov zaslužka za prebivalce otoka.

Samo danes je sicer v Grčiji izbruhnilo še pet novih gozdnih požarov, gasilci pa se še vedno s šestimi požari na drugih področjih po državi. Vlada je zaprosila Španijo in Italijo, da ji na pomoč pošljeta svoja letala za gašenje.

Otok Hios.
Otok Hios. FOTO: Google Maps

Na otoku tudi slovenski turisti

Na otoku so tudi slovenski turisti. Predstavnik agencije Intelekta Boris Farkaš je povedal, da so njihovi turisti nastanjeni v mestih Hios in Karfas. Vsakodnevno so v stiku z vodičko in njihovim agentom, ki poročata o stanju. Za zdaj so vsi na varnem in jih požar ne ogroža, v agenciji pa večkrat dnevno spremljajo stanje požarov. V primeru, da bi lahko požar ogrozil njihove stranke, imajo zanje pripravljen rezervni scenarij, po katerem bi jih najverjetneje z ladjo prepeljali na otok Lezbos. Tam ima agencija tudi svoja agenta in vodiča. Sicer so ti slovenski turisti zadnji njihovi turisti na otoku in se v Slovenijo vrnejo v soboto, novih pa po tem letos ne bodo več pošiljali, je še pojasnil Farkaš.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neziie
20. 08. 2012 19.11
+1
Nad Osilnico gori ,Mariborčani niso ogroženi.
fairtex444
20. 08. 2012 17.35
-2
evo novica za vas, 24 ur......umrl je Tony Scott :S
Ondre
20. 08. 2012 17.33
+2
Kje je Hios? Otok je Chios
Urša Nered
20. 08. 2012 17.51
+7
.Chios je angleška verzija, Hios pa slovenska... lp iz Hiosa