Tujina

Na Dunaju iztekel plutonij

Dunaj, 04. 08. 2008 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V laboratoriju Mednarodne agencije za jedrsko varnost južno od Dunaja je iztekel radioaktivni plutonij. Na agenciji zagotavljajo, da ni nevarnosti za ljudi.

Radioaktivni plutonij je onesnažil 'zgolj' skladišče, so sporočili z mednarodne agencije.
Radioaktivni plutonij je onesnažil 'zgolj' skladišče, so sporočili z mednarodne agencije. FOTO: Reuters

Radioaktivni plutonij je v laboratoriju iztekel v noči na ponedeljek. Plutonij je iztekel iz zaprte posode v skladišču okoli 2.30 ponoči, ko v laboratoriju ni bilo nikogar. Izlitje je sprožilo alarm, vendar po prvih podatkih ni prišlo do onesnaženja okolja.

"Zaradi naraščanja pritiska v mali zaprti vzorčni posodi v sefu za shranjevanje je prišlo v skladišču ob okoli 2.30 do kontaminacije s plutonijem. V tistem času ni bilo v laboratoriju nikogar. Vse kaže, da ni prišlo do nobenega izpusta radioaktivnosti v okolje," so sporočili iz Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA). Laboratorij IAEA je trenutno zaprt, preiskava dogodka pa še poteka.

V Franciji so se julija letos kot po tekočem traku vrstile težave z nuklearkami. Konec julija je preplah zajel tudi Finsko. Na enem izmed reaktorjev je namreč zagorelo.
V Franciji so se julija letos kot po tekočem traku vrstile težave z nuklearkami. Konec julija je preplah zajel tudi Finsko. Na enem izmed reaktorjev je namreč zagorelo. FOTO: Reuters

Tudi iz avstrijskega ministrstva za okolje so sporočili, da avstrijski laboratoriji niso zabeležili povečane radioaktivnosti, tako da nihče ni bil ogrožen.

Mohamed El Baradej je že lansko leto opozarjal, da laboratorij ne izpolnjuje vseh varnostnih standardov.
Mohamed El Baradej je že lansko leto opozarjal, da laboratorij ne izpolnjuje vseh varnostnih standardov. FOTO: Reuters

Generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej je sicer že novembra lani opozarjal, da je objekt v Seibersdorfu zastarel in ne izpolnjuje varnostnih standardov Združenih narodov. V laboratoriju, zgrajenem v 70-ih letih 20. stoletja, testirajo vzorce, ki jih na terenu zberejo inšpektorji IAEA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zakretene
05. 08. 2008 18.52
Gremo protestirat v Jodlarijo in zahtevat da zaprejo "nevarni laboratorij". Saj se še vsi spomnemo Černobila. ;-)) A so jodlarski zelenci kaj noreli in rajali tam naokrog?
okhasan1
04. 08. 2008 20.56
zakaj ne pomislijo na možnostj sabotaže. to je že tako očitno da bolj ne mora bitj. eu nekdo poskuša spravitj v velik drek. res že po zaroti diši .
Navihanko
04. 08. 2008 19.50
Pa tok so imeli za povedat ob našem pravočasnem obveščanju o napaki v AC krško. Pa se je nakoncu izkazalo le za tiskarskega škrata. Tukaj se pa že igračkajo......
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 18.47
sladoledcebula: Tvoja transparentnost je prenizka da bi se mi2 dalje sploh kaj pogovarjala o tej zadevi. Da se razumemo, v mailih nisem nobenemu jebal nič, kot praviš, sem samo na preprost način izrazil svojo laično jezo nad neljubim dogodkom, ki lahko pridobi na zapletenih razsežnostih... :)) glej sladoledcebula, ne jezi se preveč ti na mene, ker to samo škodi zdravju. Če bi sam poznal zadevo bi mi že v prvem postu napisal tako lepo, brez jeze, kot mi je WEPER. Ampak ker očitno tudi sam slabo poznaš zadevo...pišeš nekaj kar tja v 3 dni in se delaš prepametnega sladoledcebula, ne sklepaj prehitro in ne sklepaj po svoji pameti, kaj jaz komu pošiljam.... pa umiri se fant, pojej košček čokolade, spij pivo ali pa skadi cigaret ali pač nekaj da se malo pomiriš. Vidim da sem te razf...l do konca, kar ni bil moj namen.
sladoledcebula
04. 08. 2008 18.19
jao jao ma kakšne imbecil si ti. ko ti rečem da si neumen takoj žalim, ko pa pošiljaš maile in jebeš vsem vse je pa iuredu? weper ti je lepo povedal, verjamem DA NIMAŠ POJMA KAJ SE JE RAZLILO KAKO IN KOLIKŠNA JE RESNIČNA OGROŽENOST pametuješ pa tu ko....sam nisem vedel in sem čakal d abo nek weper malo obrazzložil kako in kaj. PS glede francije izlitje ni neposredno vplivalo okliške države in jim NI BILO POTREBMO OBVESTITI OZIROMA IZDATI VSESPLOŠNEGA PREPLAHA. GLEDE VLADE SE STRUNJM, glede tega da si ti neumen zafrustriran debilček se pa še marsikdo. aja glede dogodka v kršku so se opravičili ter ljudje nan hodnikih ustanove vedo da je bil krško po ne potrebnem popljuvan.
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 15.51
@weper: všeč mi je tvoj argument, ker poznaš zadevo. Hvala za opombo. Ja, sem poslal mail tudi NY in v Švico. Jezik ki sem ga poslal našemu SLO Greenpeacu nisem uporabljal v mailu v NY, Švico in Avstrijo.
jonson
04. 08. 2008 15.29
Roxabell Ti kar piši, ampak dej napiš brez kletvic, pa bolj diplomatsko. Meni se tudi ne zdi prav, da v našem primeru NEK, ko se je zgodila napaka so se vsi zganili, kot da smo najslabši narod na svetu. Ko pa se zgodi kakšni zahodni državi, potem so se zgodile "napake", ki niso tako hude in nikomur ne škodijo, ker so na zahodu pravi strokovnjaki, medtem, ko mi strokovnjakov nimamo. Ampak tudi če nič ne pišemo: V teh zadnjih primerih se je izkazalo, da Slovenci nismo nič slabši od drugih zahodnih držav. Verjemite mi, da v luči teh dogodkov so dobili pravo sliko o Sloveniji (v pozitivnem smislu).
weper
04. 08. 2008 15.09
Roxabell, ta izliv plutonija ne moreš enačit z našim primerom, ker nam avstrijci niso očitali nesreče, ampak napačno izpolnjen obrazec (beri: namesto, da bi jih obvestili, da je bil pač neki izpust, so jih obvestili, da je šlo za vajo). Poleg tega je na Dunaju prišlo do puščanja testnih vzorcev in to v prostorih IAEA, kar pomeni, da je ta zadeva v pristojnosti OZN. Tako da bi moral ta svoj mail poslati tudi v New York. Sicer nimam čisto nič proti posameznim pobudam, me pa živcira jezik, ki ga uporabljaš v pismih (če si seveda tisto kar si postal tudi dejansko poslal), saj na ta način preusmeriš pozornost iz vsebine na obliko in izničiš poanto pošiljanja pisma.
dgorfb
04. 08. 2008 14.36
Roxabell Glede greenpeace-a sem hoto ravno to komentirat, pa si me prehitel. ...res kje so zdaj?!?
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 13.43
Torej se vsi strinjate potem z DUE in njemu podobnimi,da ostanemo vsi lepo tiho in pritrdilno odkimavamo z glavami Avstrijcem, da ta njihov izliv radioaktivnega plutonija pa resnično ni bil nič nevarnega v primerjavi z našim NEK-om? Ok, glave dol - to kar najbolje znamo, samo zavoljo ljubega miru pred sosednjimi državami.. pa da ne bodo spet govorili da smo balkanci - ker to pa je res absurd, ane? c-c-c, revčki bogi-ki komentirate tukaj, po vas bodo vedno lahko hodli in vas teptali. Vi pa namesto da bi se ubranli in jih nazaj, pa boste raje sorojaka v drek potisnili.. no, saj, to kar Slovenci najbolje znamo.. drugim hrbte nastavljat da nas oberejo in potlačijo, našim pa nože v hrbte zarivat, da preživimo.,..
preprostež
04. 08. 2008 13.33
Roxabel, s takim hujskanjem in besediščenjem si nam bolj v sramoto kot naši lastni politiki.
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 13.32
Heh, najbolj zanimivo pa je to, da bi rad malo zastopal našo državo in pokazal drugim da smo Slovenci tud ljudje ki znamo razmišljat s svojo glavo in zarad tega znamo tud na prste stopit komu ki nas zajebava, strokovno/nestrokovno-čist vseeno. Vi pa namesto da bi še kakšen "strokoven" mail poslali ali pa pač malo začinli zadevo, vi, rojaki, pa se zdaj na mene spravljate, ker pač želim da se enaka zadeva (sevanje) enako vrednoti tudi v drugih EU državah in ne da se enim (NEK-u) serje po glavi, enim pa bi se moralo skozi prste gledat, zato ker so pač Avstrijci, Nemci...kdorkoli že. Zdaj bi morali bit mi tiho, ker imamo "kao" že tako skrhane odnose. In zaradi tega bi morali bit tiho kot miši??? Bravo!!!.. upam da ne bo kdo od DUE ali pa CEBULE kdaj na kakšnem pomembnem mestu v politiki, ker pol smo v pi.zdi še večji kot smo zdaj... še bolj glave dol in še bolj hrbte nastavljat da nas lahko drugi fajn klestijo po njih.. Taki kot sta vi2, so odgovorni da je naša država tako pohlevna pred drugimi in da se lahko vsak z njo zajebava in ji zadava vsakič nove pogoje! Taki so odgovorni da nas drugi ne spoštujejo in zaradi tega potem pride do prepirov, ker se pa na vsakih 50 pi.zd, najde en g.Plemeniti ki zna povedat kar je treba povedat v obraze in povedat to kar bi moralo vseh ostali 50 govoriti v en glas! SRAMOTA za DUE in SLADOLEDCEBULA!
due
04. 08. 2008 13.09
Roxabell pazi malo na besedišče. zaradi takšnih kot si ti se slovenija z nobenim sosedom ne razume. moreš znat stvari povedat na primeren način, če pa tega nisi sposoben bodi raje tiho. čudno slovenci smo skregani z italijani, hrvati in avstrijci. pa tudi z madžarim nismo v nevem kakšnem odnosu. pa mi smo itak najboljši narod, vsi ostali so slabi. mi smo normalni, vsi ostali so nori ane??? malo se zmaisli nad svojim razmišljanjem in načinu izražanja.
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 12.58
Pa glej sladoledcebula... ce tebe poslušajo samo ko se predstavljaš za nekoga ki nisi in se pretvarjaš tudi drugače da si nekdo kar drugače nisi, si sam si kriv. Jaz sem NEKDO in se pa ne rabim tako tudi pogovarjat če nočem, ker to kar jaz napišem/povem se obveljavi v vsakem primeru, če pišem strokovno ali pa tudi ne... odvisno je od pristopa in od stasa, ki pa ga tebi vsekakor verjetno primanjkuje, da se moraš za vsako tebi obveljaljeno stvar maskirat in šminkat za nekoga ki drugače nisi. Piši strokovno če ti paše, če ne pa ne, Jaz sem danes poslal 6-7 mailov po samo strokovnih ustanovah, pa vsi vejo za kaj sem pisal in kaj sem mislil. Pisal sem po večini angleško in mailov nisem kopiral, zato ker ne moreš vsakemu poslati isti mail. Veš, ljudje smo si različni ;) Pa ne rabiš me naslednjič žalit, ker s tem samo kažeš kako si kot 100% slovenec večji podn kot nek balkanec, za katerega me ti imaš.
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 12.31
V vsakem primeru bo erase to bin.. pa če bi Janša mail poslal.. al tega ti ne razumeš, da je tak vseeno kdo pošlje in kak napisano pošlje... ...je pa bistvo da vsaj NEKDO pošlje. Je pa seveda logično da več takšnih neznanstvenih in znanstvenih mailov dobijo, bolj bodo "rdeči" Tak da se lahko pridružiš in napišeš nekaj pametnega še ti ;)
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 12.29
@cebula: Tebi je ful bed očitno za avstrijce, kaj si bodo mislili... ti si meni taki revež bogi, posranec da ni večjega! Posranec ki se skriva za bednim nicknameom. Posranec kot je posrana vsa naša vlada. Taki patroni kot si ti vodijo na žalost našo državo, zato pa nas lahko =be vsak ki ima 5 min cajta. ooo, ti bogi sladoled cebula, kar smiliš se mi.
sladoledcebula
04. 08. 2008 12.27
Roxabel če je že kdo podoben klošarju si ti. s svojimi izpadi katerimi sramotis slovenijo, če se pošlje se pošlje kulturno napisan majl v katerem izraziš splošno zaskrbljenost nad tem dogodkom, lahko blefiraš in se predstaviš kot javni usluzbenc v zdravstvu, kot zaskrbljeni vodja slovenskih ekologov etc... blefiraj da te bodo vzeli resno. stem izpadom izpadeš idio.t in edino kar bodo storili bo erase email to bin?
sladoledcebula
04. 08. 2008 12.23
Roxabel ČESTITAM pravi biser si, slovenski rod je ponosen na tebe in tvoj slogovno prazen besednjak. pri nas je šlo za napako v elektrarni tu je iztekel plutonij ki ne more ogroziti 200 km oddaljene slovneije
Rok Pirc 1
04. 08. 2008 12.22
@sladoledcebula: Pa zakaj si ti taki klošar, mi poveš prosim?
sladoledcebula
04. 08. 2008 12.20
Roxabell daj kar pošlji jim email. pokazi svojo balkanskost!!!daj da vidimo česa si sposoben. zaradi takšnih kot si ti nas imajo avstrijci za balkance