Slovenija

Avstrija omejila število prosilcev za azil, Slovenija bo sprejela podobne ukrepe

Dunaj/Ljubljana, 20. 01. 2016 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 19 min

Avstrijske oblasti so določile zgornjo mejo za število prosilcev za azil, ki jih Avstrija še lahko sprejme, letos naj bi jih sprejeli 37.500. Ekonomskih migrantov naj ne bi več sprejemali. Avstrijske poteze so sprožile reakcijo v državah na balkanski migrantski poti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Avstrija spreminja pogoje
    00:51
    Iz SVETA: Avstrija spreminja pogoje
  • Iz SVETA: Nov sprejemni center v Špilju
    03:26
    Iz SVETA: Nov sprejemni center v Špilju
  • Iz SVETA: Parlamentarci o begunski krizi
    02:36
    Iz SVETA: Parlamentarci o begunski krizi
  • Iz 24UR: Države zapirajo meje
    02:52
    Iz 24UR: Države zapirajo meje
  • Iz 24UR: Centri bolj ali manj samevajo
    02:16
    Iz 24UR: Centri bolj ali manj samevajo
  • Iz 24UR: Avstrijci zavrnili 20 migrantov
    01:30
    Iz 24UR: Avstrijci zavrnili 20 migrantov
  • Iz 24UR: Kaj se dogaja v Avstriji?
    01:41
    Iz 24UR: Kaj se dogaja v Avstriji?
  • Iz 24UR: Kakšen je postopek na meji s Hrvaško?
    01:07
    Iz 24UR: Kakšen je postopek na meji s Hrvaško?
  • Iz 24UR: Italija na meji s Slovenijo s tremi žariščnimi točkami
    01:54
    Iz 24UR: Italija na meji s Slovenijo s tremi žariščnimi točkami
  • Iz 24UR: Zaprt mejni prehod Gevgelija
    02:19
    Iz 24UR: Zaprt mejni prehod Gevgelija
  • Iz 24UR: Slovenija in Hrvaška se še nista dogovorili o novem režimu
    01:10
    Iz 24UR: Slovenija in Hrvaška se še nista dogovorili o novem režimu
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Kozlovičeva in Gorenak o migracijah
    11:00
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Kozlovičeva in Gorenak o migracijah
Werner Faymann
Werner Faymann FOTO: AP
Na današnjem begunskem vrhu na Dunaju so se predstavniki avstrijske vlade, zveznih dežel in občin dogovorili, da bo Avstrija letos sprejela 37.500 prosilcev za azil. Do 30. junija 2019 naj bi Avstrija skupno sprejela 127.500 prosilcev za azil, kar je okoli 1,5 odstotka vsega avstrijskega prebivalstva.

Glede na danes doseženi dogovor naj bi Avstrija letos sprejela okoli 37.500 prosilcev za azil, prihodnje leto 35.000, leta 2018 30.000. Do sredine leta 2019 naj bi v Avstrijo prišlo le še 25.000 prosilcev za azil. Skupno je tako zgornja meja za sprejem prosilcev za azil 127.500. V to število ni vključenih 90.000 migrantov, ki so lani zaprosili za azil v Avstriji.

Za zdaj še ni jasno, kaj se bo zgodilo, če bo ta zgornja meja presežena. Avstrijska vlada je napovedala, da bo naročila dve pravni mnenji. Avstrijski kancler Werner Faymann je to rešitev označil za "zasilni načrt", ki naj bi služil tudi temu, da "pretrese" EU. "V Avstriji ne moremo sprejeti vseh prosilcev za azil," je povedal kancler.

Podkancler Reinhold Mitterlehner je ob napovedi zgornje meje napovedal, da veliko število migrantov enostavno preobremenjuje avstrijski sistem. Zato bodo po njegovih besedah stavili tudi na ostrejši mejni nadzor, ki bo zajemal stroge kontrole in registracijo, da bi se tako pripravili na morebitno zavračanje migrantov na meji v prihodnje.

Po pisanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung so se na vrhu dogovorili še za hitro obravnavo migrantov iz varnih držav s pospešitvijo ustreznih postopkov. Uveljavljal se bo tudi začasni azil, prav tako pa bo oteženo združevanje družin prosilcev. Azilantom bodo v prihodnje namesto denarne pomoči nudili več materialne pomoči, ostreje pa se bo ukrepalo v primeru zlorab pri prejemanju podpore.

Avstrijci ne bodo več sprejemali ekonomskih migrantov

Sprejemali bodo le tiste, za katere bo mogoče ugotoviti identiteto, tiste, ki nameravajo prositi za azil v Avstriji ali Nemčiji ter tiste, ki niso v evidencah kriminalistične policije in ne predstavljajo varnostnega tveganja. Svoja vrata bodo pustili odprta le za omejeno število begunce z ogroženih območij, medtem ko ekonomskih migrantov sploh ne bodo sprejemali.

Špilje
Špilje FOTO: AP
Nevladniki kritični do avstrijske postavitve zgornje meje migrantov, EU razumevajoča

Nevladne organizacije, med drugim Amnesty International (AI), so se kritično odzvale na odločitev o postavitvi zgornje meje. AI Avstrija je avstrijske oblasti pozval, naj najdejo "konstruktivne rešitve, ne da bi omejile pravice tistih, ki iščejo zaščito". Nevladniki so tudi opozorili, da s postavljanjem zgornje meje kršijo Ženevsko konvencijo o beguncih.

V organizaciji za prosilce za azil Asylkoordination Österreich so prepričani, da zgornje meje ne bodo odvrnile ljudi od prihoda v Avstrijo in bo stranski učinek okrepitev tihotapljenja ljudi.

EU se je odzvala bolj razumevajoče. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je dejal, da ima Avstrija tako kot Nemčija skrbi, da bo "ostala sama" pri reševanju migrantske problematike. Zato razume odločitev avstrijskih oblasti. A nikogar, ki beži pred vojno, "ne bo odvrnilo, če nekdo reče, da ima zgornjo mejo", je opozoril.

V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 289 migrantov, so sporočili z Generalne policijske uprave. Slovenijo je medtem danes zapustilo 1170 migrantov. Letos je v državo vstopilo že 41.776 migrantov, zapustilo pa jo je 42.772 migrantov, so še zapisali na Generalni policijski upravi.

Avstrija začela poskusno izvajati nov sistem sprejemanja migrantov

Avstrijske oblasti migrante na prvi postaji pregledajo osebno in njihovo prtljago ter jih povprašajo po osebnih podatkih, kam so namenjeni in kje bodo zaprosili za azil. Nato pridejo do dejanske mejne kontrole, kjer jim pregledajo dokumente in preverijo identiteto. Tu se bo tudi odločilo, ali je potrebna njihova vrnitev ali se jih lahko spusti naprej. Če bodo zaprosili za azil v Avstriji ali Nemčiji, pa bodo večinoma lahko potovali naprej, če ne, pa bodo morali nazaj.

Po besedah tiskovnega predstavnika policije avstrijske Štajerske Fritza Grundniga so s slovensko stranjo dogovorjeni, da jim za razliko od prej, ko je lahko iz namestitvenega centra v Šentilju naenkrat prišlo tudi po tisoč beguncev, ta po novem pošilja manjše skupine beguncev, nekje od 50 do sto ljudi.

Pri vračanju beguncev na slovensko stran bodo po njegovih besedah upoštevali različne kriterije, ne le zaželeno državo azila: "Če oseba predstavlja varnostno tveganje, če poda napačne podatke o identiteti ali nacionalnosti in če je ta oseba pri nas že v preiskavi." Prav tako bodo begunce vračali na slovensko stran, če bodo ti predložili ponarejene dokumente.

Identiteto preverjajo prek predloženih dokumentov, zbranih podatkov ob registraciji begunca v drugih evropskih državah, tudi Sloveniji, pa tudi s pomočjo tolmačev, ki bodo prek znanja jezika preverjali identiteto begunca.

Zaradi uvajanja novega sistema so danes okrepili prisotnost avstrijske vojske na tem mejnem prehodu. Ti vojaki po besedah Grundniga nimajo posebnih nalog, ampak so tu le v podporo policistom.

Zaenkrat naj bi sprejemali do 500 beguncev dnevno, konec meseca pa naj bi postopno večali njihovo število. V končni fazi, predvidoma februarja, naj bi bili sposobni obravnavati do 10.000 beguncev dnevno.

Begunci lahko vlogo za azil v Avstriji predložijo že kar na tem mejnem prehodu v Špilju. "Postopek bo s tem uradno stekel. Teh beguncev ne bomo odpeljali v zasilna zatočišča tako kot ostale, ampak jih bomo prestavili na drugo postajo, kjer jih bodo obravnavali," je še povedal predstavnik policije.

V slovenski namestitveni center v Šentilju so danes iz Dobove prepeljali okoli 500 beguncev. Tam čakajo na prehod v Avstrijo v manjših skupinah. Kot so povedali v tem centru, zaenkrat z avstrijske strani niso dobili vrnjenega še nobenega begunca.

Györkös Žnidarjeva: Naš cilj je, da pri nas ne bo nobenih viškov

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je na seji DZ odzvala na napoved Avstrije o omejevanju vstopa migrantov. Po njenih navedbah Avstrija še vedno preučuje zakonitost napovedanega ukrepa. Vsaka država EU mora namreč omogočiti dostop do postopka mednarodne zaščite vsakemu tujcu, ki za to zaprosi, je opozorila.

"Za nas je bistveno, da vemo, koga bodo Avstrijci sprejemali. Naš cilj je, da pri nas ne bo nobenih viškov," je dejala. Postopek predajanja migrantov iz Slovenije v Avstrijo tako ostaja enak, tako tudi na Šentilju delo ostaja enako in se usklajujejo z avstrijsko stranjo.

Poudarila je, da ta ukrep ni uperjen proti Sloveniji, ampak proti velikem številu prihoda migrantov.

Slovenija ni tranzitna država po svoji izbiri, ampak zaradi nemške in avstrijske politike odprtih vrat

Poudarila je potrebo po usklajenem delovanju vseh držav na migrantski poti. Če ena država zapre mejo, ima druga država žep, je opozorila. Pri omejevanju sprejemanja migrantov je tako za Slovenijo bistveno sodelovanje s Hrvaško. "Ne moremo sprejemati nobenih zavez do Avstrije, ne da bi bili o tem usklajeni s Hrvaško," je dejala.

Ministrica je tudi opozorila, da Slovenija ni tranzitna država za migrante po svoji izbiri, ampak zaradi politike odprtih vrat v Nemčiji in Avstriji. Zato v teh državah danes vre, je dejala in dodala, da ljudje v teh državah pozivajo k spremembam svoje vlade in nihče za begunsko krizo ne krivi Slovenije. "Mi smo pripoznani, da smo prva država, ki je začela ustavljati migracijski tok," je dejala.

'Ni res, da bi zavrnili pomoč višegrajske četverice'

V sprejemnem centru Dobova Livarna je bilo po podatkih policije ob 18. uri devet migrantov, v šotorišču v Šentilju jih je bilo 20. Te so avstrijski varnostni organi zavrnili, slovenski pa jih še niso prevzeli. V postojnskem centru za tujce je bilo 24 migrantov, so še sporočili s policije.
Slovenija sama migrantskega problema ne more rešiti, saj je odvisna od politike ciljnih držav za migrante, je še dejala. Kot laž je zavrnila nekatere trditve iz opozicije, da je Slovenija zavrnila ponujeno pomoč višegrajske četverice. "Mi smo za pomoč zaprosili in smo jo dobili," je poudarila. V tem trenutku v Sloveniji pomaga 137 tujih policistov.

Je pa Slovenija zavrnila skupno registracijo migrantov na slovenski meji, saj bi to po njenih besedah pomenilo, da bi pri nas vzpostavili "hot spot" vstop vseh beguncev v EU, kar bi privedlo, da bi bil na meji center za begunce za celotno Evropo. Slovenija po njenih besedah tega ne more izvajati.

"Sloveniji nalagate krivdo za nekaj, kar niti EU ni sposobna skupaj rešiti," je sklicateljem seje, na kateri poslanci razpravljajo o posledicah migrantske krize, dejala ministrica.

Avstrijske poteze so sprožile reakcijo v državah na balkanski migrantski poti

Slovenska policija je sporočila, da Avstrija kljub današnjemu dogovoru, da bo omejila sprejemanje migrantov, slednje trenutno še zmeraj sprejema na ustaljen način in njihovega števila za zdaj ne omejuje. V primeru, da bi Avstrija omejila vstop migrantov, pa "predvidevamo enak ukrep tudi na naši zunanji schengenski meji", so dodali.

Na policiji so pojasnili še, da bodo z vsemi migranti, ki jih bodo avstrijski varnostni organi zavrnili, opravili ponovno registracijo vstopa in jih ponovno predali v Avstrijo. Če bodo za azil zaprosili pri nas, pa se bo začel postopek po zakonu o mednarodni zaščiti.

O novi situaciji na meji, ki je posledica avstrijske odločitve, bo slovenska vlada razpravljala v četrtek, je povedal zunanji minister Karl Erjavec in dejal, da je možno, da bo tudi Slovenija na meji s Hrvaško omejila zgornje število migrantov.

Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj so danes začeli poskusno izvajati strožji sistem sprejemanja migrantov.
Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj so danes začeli poskusno izvajati strožji sistem sprejemanja migrantov. FOTO: AP
Erjavec je zagotovil, da ima vlada pripravljene ukrepe za vse scenarije. S tem je odgovoril tudi na vprašanje, ali ima že danes pripravljen ukrep za primer, da Avstrija v Slovenijo vrne večje število migrantov. "Če se bo to dogajalo, se bomo pravočasno odzvali. A ne pričakujte, da bo od četrte ure danes do jutri, ko bo končana seja vlade, tukaj obstalo nekaj tisoč migrantov," miri Erjavec.

Györkös Žnidarjeva je pojasnila, da bo vlada glede na nove okoliščine in glede na to, da se mora odzivati na realno stanje migracijskega toka ter njegovega obvladovanja, v četrtek opravila še en krog razprave in se dokončno opredelila glede ukrepov, ki so v določenem obsegu že predvideni.

"Glede na to, da smo odvisni od politike in ukrepov sosednjih držav, je prav, da se vlada celovito seznani s položajem in zatem, ko bodo zadeve dorečene, seznani tudi javnost," je dodala ministrica. Ni pa želela razkriti, za kakšne ukrepe gre. Prav tako ne more, kot je dejala, komentirati Erjavčeve izjave, da je ena od možnosti tudi omejitev zgornjega števila migrantov, ki jih lahko Slovenija sprejme.

Srbija sprejema le migrante, ki bodo zaprosili za azil v v Avstriji in Nemčiji

Tudi Srbija je ukrepala. Migranti, ki ne bodo izrazili namere za vložitev prošnje za azil v Avstriji ali Nemčiji, od danes naprej ne bodo mogli prepotovati Srbije, je povedal srbski minister za delo in vodja vladne koordinacijske delovne skupine za migracije Aleksandar Vulin.

"Od danes na osnovi odločitve avstrijske vlade, ki sta nam jo predložili vladi Slovenije in Hrvaške, migranti ne bodo mogli nadaljevati svoje poti, če ne bodo izrazili namero za iskanje azila na ozemlju Avstrije in Nemčije," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal Vulin novinarjem med obiskom začasnega sprejemnega centra za migrante v Adaševcih.

Vulin je pojasnil, da migranti, ki želijo priti v druge države oz. želijo prošnjo za azil vložiti v drugih državah, ne bodo mogli prečkati ozemlja Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Nemčije. Po njegovih besedah se je srbska vlada na podlagi odločitev teh držav, da migrantom ne bodo omogočile prehoda svojega ozemlja, odločila za podoben ukrep in je o tem obvestila tudi Makedonijo.

Na meji z Makedonijo so po besedah Vulina že vzpostavljene mejne kontrole migrantov, ki pa jih bodo sedaj še vprašali, kje želijo zaprositi za azil.

Hrvaška napoveduje poostreni nadzor meje s Srbijo

Srbiji je sledila Hrvaška. Notranji minister Ranko Ostojić je danes izjavil, da bo tudi Hrvaška uveljavila nova pravila za sprejem beguncev na meji, potem ko je Avstrija omejila sprejemanje migrantov, Slovenija pa napovedala podobne ukrepe. Pričakuje, da bodo podobno storile tudi ostale države na balkanski begunski poti.

"Poleg doslej zahtevanih podatkov bomo dodali tudi podatek, ali bodo zaprosili za azil v Nemčiji ali Avstriji," je dejal Ostojić za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Kot je dodal, bo Hrvaška ravnala tako kot tudi ostale države na balkanski begunski poti, vključno s Srbijo, iz katere begunci prihajajo na Hrvaško. Napovedal je, da bo več podrobnosti povedal v četrtek na novinarski konferenci v Zagrebu. Skozi Hrvaško je v štirih mesecih begunskega vala šlo nekaj manj kot 600.000 beguncev in migrantov, ki so prišli iz Srbije.

Merklova kritična do avstrijske omejitve glede azilantov; Bruselj ne komentira

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjih pogovorih s visokimi predstavniki Krščansko-socialne unije (CSU) kritizirala odločitev Avstrije, da bo letos sprejela največ 37.500 prosilcev za azil. Dejala je, da bodo s tem otežili pogajanja s Turčijo, so sporočili člani CSU.

Merklova je v pogovorih zavrnila predlog CSU, da bi morala Nemčija število prosilcev za azil omejiti na 200.000. "Strinjamo se o tem, da moramo občutno in dolgoročno zmanjšati število beguncev," je dejala nemška kanclerka. Ponovno je pozvala k iskanju skupne evropske rešitve.

Tako se je odzvala na zahteve predsednika bavarske deželne vlade Horsta Seehoferja, ki se že več mesecev zavzema za omejitev števila prosilcev za azil. "Glede na situacijo v naših mestih in občinah menimo, da nimamo več veliko časa za ukrepanje," je dejala ob pogovorih.

Predsednica nemške vlade in stranke CDU, ki je sestrska stranka CSU, je izpostavila številna srečanja na mednarodni ravni, na katerih bi lahko našli skupno rešitev. Med njimi so pogovori nemških in turških ministrov, donatorska konferenca za begunce v Londonu in februarsko srečanje evropskih voditeljev. "Potem bomo lahko naredili pregled in videli, kje smo," je še dejala Merklova.

V Evropski komisiji medtem odločitve Dunaja niso želeli komentirati. "Ne bomo komentirali namer. Ni sprejet noben pravni dokument in torej za zdaj še ni ničesar, kar bi lahko komentirali," so zapisali v odgovoru na vprašanje STA.

Na protestu vladi očitali neučinkovitost pri spopadanju z migrantsko krizo

Vlada se je v svojih ukrepih za reševanje migrantske krize izkazala za neodločno, prepočasno in predvsem neučinkovito, je na današnjem protestnem shodu poudaril predsednik SLS Marko Zidanšek. Skupaj z ostalimi govorniki je vlado pozval k doslednemu izvajanju schengenskega režima, saj je varnost v Sloveniji po njegovi oceni vsak dan bolj ogrožena.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo nekaj več kot 100 protestnikov, ki menijo, da vladni odziv na migrantsko krizo ni primeren.
Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo nekaj več kot 100 protestnikov, ki menijo, da vladni odziv na migrantsko krizo ni primeren. FOTO: Damjan Žibert
Na pobudo zunajparlamentarne SLS se je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani zbralo nekaj več kot 100 protestnikov, ki so s transparenti in vzkliki izrazili kritiko vladnega odziva na migrantsko krizo. Nagovorili so jih vidni predstavniki SLS, med njimi predsednik Zidanšek.

Po oceni predsednika SLS slovenska vlada s svojim okornim, zakasnelim, nepremišljenim in nestrateškim odzivom na migrantsko krizo postavlja državljane v veliko negotovost.

Dolžna bi bila namreč poskrbeti za varnost državljanov, tako pa je ta po oceni Zidanška "vsak dan bolj ogrožena". Schengenski sporazum medtem po njegovih besedah postaja "le mrtva črka na papirju".

Prisotne protestnike sta nagovorila tudi vodja strokovnega sveta pri predsedniku SLS Andrej Umek in podpredsednik Nove generacije, podmladka SLS, Daniel Valentine. Umek je opozoril, da obsežni migrantski val ogroža praktično vse članice EU, ene bolj, druge manj.

"Je pa vsakemu jasno, da Evropska unija tako številčnega migrantskega vala tudi pri najboljši volji ne more gospodarsko in kulturno integrirati," je dejal. Če bo Evropa še naprej dopuščala neomejeno doseljevanje ljudi z Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike, bo to po njegovih besedah "pomenilo konec evropske družbe, kot so jo predniki gradili skozi stoletja".

V Sloveniji pa sedanja begunska kriza po njegovem mnenju "ruši temelje pravne države". Zato slovensko vlado poziva, naj "preneha spodbujati destrukcijo slovenske demokracije in pravne države ter na slovensko-hrvaški meji dosledno uveljavi schengenski režim".

Ukrepi Avstrije po mnenju večine strank terjajo odziv Slovenije

Ukrepi, ki jih je glede migrantske krize danes sprejela Avstrija, terjajo sorazmerne ukrepe Slovenije, opozarjajo v poslanskih skupinah in dodajajo, da si Slovenija ne sme dovoliti, da postane žep za migrante.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je zaskrbljen, ker lahko v prihodnjih dneh pričakujemo neprijetne slike z naše južne meje, saj da bodo morali naši varnostni organi s silo preprečiti prihod migrantov. Vendar ob tem opozarja, da imamo na eni strani nemotivirane, stavkajoče policiste, na drugi pa DZ še ni aktiviral člena zakona o obrambi, ki vojski podeljuje policijske pooblastila. Zato ga skrbi tudi, da Slovenija ni tako dobro pripravljena na soočanje s to krizo, kot se morda zdi. Če bi vlada bila pripravljena, bi svoje načrte razkrila, s tem pa bi pomirila tako opozicijo kot javnost, meni Tonin.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa ugotavlja, da je Avstrija ocenila gospodarsko, socialno in varnostno situacijo. Ugotovila je, da v teh razmerah lahko sprejme le določeno število migrantov, kolikor družba še lahko prenese in jih integrira.

SDS in NSi kritični do ukrepov pri obvladovanju krize, koalicija vladi v bran

Na izredni seji o posledicah migrantske krize, ki so jo sklicali poslanci SDS in NSi, so bili sklicatelji te seje kritični do ukrepanja vlade pri obvladovanju migrantske krize, medtem ko so koalicijski poslanci stopili v bran vladnim ukrepom in poudarjali, da Slovenija ni sama pri obvladovanju migrantskega toka.

Več poslancev SDS je pozvalo vlado, naj čim prej sprejme ukrepe za varovanje ljudi in premoženja. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je vlado, zlasti ministrico za notranje zadeve Györkös Žnidarjevo, spraševala, zakaj se v Sloveniji urejajo namestitvene lokacije za begunce, če strahu pred tem, da migranti ostajali v Sloveniji, ni.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je ministrico ob napovedi Avstrije za omejevanje sprejema beguncev opozoril, da vse države, tudi po Balkanu, ukrepajo, medtem ko vladna stran danes ni predstavila nobenih ukrepov. "Ampak nekaj bo treba narediti in tukaj nič ne strašimo, ampak vlada bi bila s svojimi ukrepi učinkovita, če bi bila še naprej meja z Avstrijo odprta," je prepričan.

Ivan Škodnik (SMC) meni, da je Slovenija sredi največje poosamosvojitvene preizkušnje. Vlada po njegovih besedah opravlja izredno zahtevno delo in obvladuje razmere. Razmere v državi so zahtevne, stalno spreminjajoče glede na dnevne prilive migrantov, a nikoli doslej niso ogrozile nemotenega delovanja države, je dodal.

Tudi Branko Zorman (SMC) meni, da vlada uspešno obvladuje migrantsko krizo, saj državljani z izjemo občanov Brežic in Šentilja te krize ne čutijo.

Po mnenju Marjane Kotnik Poropat (DeSUS) se EU zaveda, da če pade schengen, to pomeni tudi začetek razpada EU. Zato meni, da se bodo zadeve še spreminjale in da ne bo prišlo do enostranskih ukrepov tako Avstrije kot Nemčije. Kotnik Poropatova verjame, da bo Slovenija ustrezno ukrepala, če bo Avstrija omejila sprejemanje migrantov in Slovenija ne bo postala "žep" za migrante.

Poslanec ZL Matjaž Hanžek ocenjuje, da če bo EU propadla, ne bo zaradi beguncev, ampak zaradi svoje lastne nesposobnosti. Glede na današnjo razpravo pa se boji, da ne bo spodbudilo "kakšnega slovenskega Breivika in bo namesto svinjskih glav uporabil kakšno hujše orožje".

Bela krajina za zdaj brez žično-rezilne ograje ob Kolpi

V Beli krajini so v zadnjih dneh v glavnini odstranili žično ograjo z rezili, ki so jo vojaki postavili ob Kolpi. Na izpostavljenih mestih so jo, ali jo še bodo, nadomestili s kovinsko panelno ograjo, na preostalem rečnem obrežju so ostali v zemljo zabiti železni nosilci, na katere jo lahko po potrebi vrnejo. V kostelski občini ograja še stoji.

Kaj se bo zgodilo v primeru zaprtja slovenske južne meje, predstavniki ministrstva niso povedali, ker scenariji še niso javni. Pravzaprav niso izvedeli nič novega, tako, da je bil nad sestankom razočaran, je povedal metliški župan Darko Zevnik.

O problematiki postavljanja žične ograje z rezili na državni meji ob Kolpi je danes razpravljal tudi državni svet. Državni svetnik Samer Khalil iz interesne skupine lokalnih interesov, ki je dal pobudo za obravnavo te problematike, je opozoril na negativne posledice žične ograje ob Kolpi, ki se ji je uprl velik del tamkajšnjega prebivalstva.

Glede na to, da žico ob reki zdaj odstranjujejo, po njegovih besedah skoraj ni več razlogov za obravnavo te problematike.

Kot je poudaril, od vlade pričakujejo, da skuša zagotoviti varnost prebivalcev ob Kolpi na drug, primernejši način, ki bo ohranjal normalno pretočnost meje, prebivalcem in turistom omogočal dostop do rečnih tokov ter ne bo povzročal gospodarske škode.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga je pojasnil, da ukrepe na meji izvajajo tudi v dogovoru z vodstvi lokalnih skupnosti. Tehnične ovire na meji so bile po njegovih besedah postavljene za zagotovitev varnosti lokalnega prebivalstva in tudi migrantov, ki so v preteklosti že prehajali zeleno mejo. Potrdil je, da so okoli 20 kilometrov žične ograje odstranili, ponekod bodo namreč žico nadomestili s panelno ograjo.

Madžari lahko nemudoma postavijo ograjo na meji z Romunijo

Madžarska je pripravljena na svoji meji z Romunijo nemudoma postaviti žično ograjo, če se bo migrantski tok zaradi ukrepov posameznih držav na balkanski migrantski poti preusmeril od Hrvaške proti Romuniji, je v torek povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Szijjarto je opozoril, da so južne meje Evrope še vedno na stežaj odprte za več sto tisoč migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike, ki želijo prodreti so evropskega ozemlja. Po njegovih besedah bo treba v enotne evropske sile mobilizirati več deset tisoč policistov in vojakov, da bi zajezili prihode nezakonitih migrantov na dolgi grški morski meji.

Makedonija zaprla svojo mejo z Grčijo. Zakaj? 

Medtem je Makedonija na mejnem prehodu Idomeni/Gevgelija nepričakovano zaprla svojo mejo z Grčijo. Makedonska policija je sporočila, da ne sprejemajo več migrantov, ki v svoji prošnji za azil ne navedejo svoje končnega cilja v Evropi. Zaradi tega je pred mejo obtičalo 600 migrantov.

Notranje ministrstvo v Skopju je zaprtje obrazložilo s tem, da je Slovenija vse države na balkanski migrantski poti obvestila o okvari na svoji železniški progi. A na Slovenskih železnicah so danes za STA pojasnili, da promet poteka normalno in da so tudi vlaki z migranti doslej vozili nemoteno.

Mejni prehod Idomeni/Gevgelija leži na glavni poti, prek katere trenutno begunci iz Turčije in Grčije ter Balkana potujejo v Evropo. Od sredine novembra Makedonija vstop v državo dovolili le beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, vse ostale kot gospodarske migrante brez dodatnega preverjanja na meji zavrnejo.

Begunci in migranti čakajo na vstop
Begunci in migranti čakajo na vstop FOTO: AP

Ustanovili bodo urad za migracije

Vlada v naslednjih mesecih načrtuje vzpostavitev urada za migracije, ki bo prevzel celotno oskrbo migrantov in razbremenil nevladne in humanitarne organizacije ter pripadnike Civilne zaščite, je na torkovem delovnem sestanku operativne skupine, organizacij in občin povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Županom občin, v katerih so vzpostavljeni sprejemni in nastanitveni centri, je Šefic zagotovil, da gre za začasne centre, predvidene le za krajše zadrževanje migrantov, še piše na spletni strani ministrstva.

O beguncih govorijo tudi v Strasbourgu, kjer se zavedajo, da rabijo konkretne ukrepe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOS - T
21. 01. 2016 17.06
-1
Kaj se dogaja dans...meja zaprta al ne...bojo ti loleki na oblasti se kak dan cincal al so ze narocil na jesenicah 100 km prave zelezne ograje? Banda nesposobna...
Uporabnik113189
21. 01. 2016 11.14
+1
Mislim oziroma sem prepričan, da Slovenija ne bo imela možnosti da bi se izognila sprejemu beguncev v azil v podobnem številu kot Nemčija, Avstrija. To od nas pričakujejo in če tega ne bo, nas bodo uvrstili med višegrajce, ki jih po svojim merilih štejejo v drugorazredno Evropo. Kar pa za Slovenijo nikakr ni dobro, že tako smo z ugledom precej na psu. Ko spremljam, kako se na sprejem beguncev pripravlja Kanada, so tam resno preučili vse vidike, kaj pomenijo samo moški priseljenci, kaj pomeni stihijsko sprejemanj množice ali samo ženske in otroci. Sklenili so, da bodo sprejemali samo cele družine, ker se na ta način izognejo presenečenjem pri zahtevah za uvažanje družinskih članov ki še niso v državi..Matematika je preprosta, v azil sprejmeš enega, potem pa moraš še 5 ali osem družinskih članov, sicer so same sitnosti in sistem se začne rušiti. Sami moški so problem, ker potem nastane Keln z nadlegovanjem žensk. Erjavc je razlagal, da bi sprejeli podobno kot Avstrijci 1,5% na vso populacijo v Sloveniji in omenil številko 3000. No, kolikor znam matematike to znese 30.000. In najbolj verjetno da bo to prava številka. Paziti bi morali da vzamemo samo družine, po možnosti enake vere kot je večinska pri nas. To bi rešilo za začetek mnogo problemov, pa še vedno jih bo dovolj ostalo Kanadčani se menijo z njimi kar na obalah Turčije in pripravljajo dokumente. No, oni bi jih sprejeli največ 50.000. Bogato za takšno državo, res so širokogrudni...
ooResnicA
21. 01. 2016 08.35
+2
......slow-enija bo spet zamudila v odzivnosti za teden ali dva pa bomo imeli žep da bo JOJ!!!
korintos23
21. 01. 2016 08.24
+0
Včeraj sta pa lepotička in zver imela ta portal prek?
RožleXYX
20. 01. 2016 21.59
+7
piljan
20. 01. 2016 21.56
-2
A DR ivan res ne more dobiti več protesnikov,kot je telih par mandeljcev.Potem bo pa steh vpil ,da jih je bilo na tisoče.Kako bo potem šele sestavil vojsko???
GURT1
20. 01. 2016 21.56
+29
Kje so zdaj jurišniki iz ZL pa naj tulijo Avstrijcem?! Ajmo Hanžek vrži čik pa prazne besede stran pa na juriš!
piljan
20. 01. 2016 21.58
+15
Ma pusti ZL,saj živijo svoje sanje,oni niso krivi za stanje v državi,lahko pa sanjajo.
ooResnicA
20. 01. 2016 21.51
+11
.....v SLO bo nastal tak žep da bo JOJ.....glede na vse izdaje totih zadnjih 25let!!!!!
ooResnicA
20. 01. 2016 21.52
+0
.....vedno so delali proti Sloveniji in Slovencem!!!!
ooResnicA
20. 01. 2016 21.56
+3
.....itak glavo imajo zaradi frizure pa očal brez vsebine globine.....
Grizlibear
20. 01. 2016 21.51
+23
Mene samo nekaj zanima. Če je kdo, ki bi mi razjasnil pojme. Avstrija zavrača tujce h nam. Mi smo vsi znotraj šengenskega območja, kar pomeni mejnih kontrol po pravem ni, ker je to bistvo šengena. In oni bi sedaj zavračali tote, ka bojo čez par ur že nazaj na meji. Če nič drugega, bodo šli pa čez Italijo gor. Kaj zdaj to pomeni, da bo vsaka država si postavila mejne kontrole nazaj? In potem rečejo, da šengen še ni umrl? Po eni strani je prav, da propade, ker tako kot je bil zastavljen, že ne more funkcionirat. Če se gremo nakakšen EU in šengen, potem dajmo zunanjo mejo EU s policijo in vojsko vseh držav članic zapret, zadihtat in niti komarja brez dokumentov ne not spustit.
big_foot
20. 01. 2016 21.55
+14
Ja sam naša gjerkoševa je to opcijo gladko zavrnila
Uporabnik113189
21. 01. 2016 09.42
+1
Po Šengenskem pravu ima država pravico do začasnega suspenza takšne meje, kar so avstrijci trenutno storili. Težava je v začasnosti, saj vsi poznamo zgodbo, ko nas je neki Ivica prosil za začasno postavitev kontejnerjev na meji ki so še danes. Težava neš levice je preprosta. Radi bi bili v Evropi, te družbe pa ne razumejo, nimajo pojma kako funkcionira. Zanašajo se samo na zapisane dokumente, ne razumejo pa da zahod deluje drugače, podobno kot parček, ki se skrivaj odtihotapi v grmovje..Razumeta se brez besed. To jim razlaga desnica, pa tega niso sposobni osvestiti v svojih glavah. Dejstvo je, da je Slovenija dobila ograje s strani zahoda, madžari pa ne. To nikomur nič ne pomeni?
sercek
29. 01. 2016 11.50
+1
IlluminatiAllSeeingEye01
20. 01. 2016 21.47
+23
Bolj nesposobne in pokvarjene vlade še ta država ni imela na oblasti, težko najde večji podn od tega...
pravica00
20. 01. 2016 21.50
+8
Duhec017
20. 01. 2016 21.51
+6
IlluminatiAllSeeingEye01
20. 01. 2016 21.52
+11
Banda leva izdajalska - upam da pockrkajo v najhujših mukah - čimprej tem bolš bo za Slovenijo!
ooResnicA
20. 01. 2016 21.53
+8
sercek
29. 01. 2016 11.54
big_foot
20. 01. 2016 21.46
-3
Ampak ne morem verjet da je toliko opranoglavih svečkarkov sploh še v sloveniji, sicer po postih vidim da jih je veeeeliko manj ker vsak očitno fura kar precej nickov pa vseeno. Tu bi se trgali med sabo in metali vlado. Ja pa pismo a vam ni jasno da če vlada pade se v Sloveniji NIČ NE DOGAJA KAKO LETO... najprej volitve, pol preden se sestavi vlada šele pol začnejo delat kakorkoli že. In v enem letu nas bi tile migranti preplavili. Za lastno korist se gre desnim pa magari vsi izginemo. Pljuc.
pravica00
20. 01. 2016 21.51
+10
upam da bom kmal za cmerarjevo vlado prizgal svecko pa ajde: mir ,ljubezen, bog.
big_foot
20. 01. 2016 21.56
-2
AlternativeFacts
20. 01. 2016 21.45
+10
Prva pot je šla preko Bolgarije. ko so leta 2013 bolgari postavili ograjo se je ta preusmerila na Makedonijo, Srbijo in Madžarsko. Danes, ko se ta druga pot zapira smo lahko 100% da se bo pot ponovno preusmerila na Bolgarijo, Romunijo in Madžarsko, ker je to najkrajša in najmanj naporna pot....Pa bomo potem pisali o Orbanu, ograjah in ostalih desničarskih bajkah......Zato tudi Avstrijci danes povsem ne zapirajo meje, ker vedo, kaj bi fasali, če se pot čez noč spremeni....
big_foot
20. 01. 2016 21.47
+7
Ja sam Orban bo na hitro postavil ograjo še malce višje pa bo spet na varnem.
AlternativeFacts
20. 01. 2016 21.55
-3
zaradi mene če jo postavi 10 metrsko, mu naval par 1000 folka potrga tisti drat v 5 minutah.....
ooResnicA
20. 01. 2016 21.45
+5
....no lefakarji slaboumni ste šparali na varnosti pa vojski zadnjih 10 let sedaj pa imate pogubo!!!.....go SDS Slonenska Straža Zaščita SLO Doma Domovine Edine.....go!!
ooResnicA
20. 01. 2016 21.46
+1
...nič ni z toto (ne)vlado izdajalsko....
piljan
20. 01. 2016 21.47
-2
A že spet 10 let,a si trčen,a pa ti DR ivan še ni navil ušesa.
zek
20. 01. 2016 21.45
+3
In še kritika našim KVAZI neodvisnim medijem! -- Danes prebiram kako bodo politiko zaostrili tudi v Srbiji,Hrvaški in Makedoniji in bodo čez mejo odslej spuščali le tiste,ki se bodo opredelili,da bodo zaprosili za azil v Avstriji in Nemčiji -- NEHAJTE DRAGI NOVINARJI KOT DA SE JE DO SEDAJ KATERI MIGRANT OPREDELIL,DA BO ZA AZIL ZAPROSIL V SLOVENIJI,BELGIJI,ITALIJI,MAŽARSKI,POLSKI,ČEŠKI IN TD......? Seveda na balkanski poti vse do Avstrije se vsaj po današnjih odzivih NE SPREMINJA NIČ in vsem,ki imajo vsaj malo soli v glavi je jasno,da v kolikor Avstrija res dosledno drži tega kar je napovedala danes in čez mejo ne bo več spuščala ekonomskih migrantov ,ki jih je trenutno 70%,potem se nam obeta,da bomo imeli v roku 14 dni na ozemlju Slovenije okoli 20,0000 jeznih migrantov! Seveda pa tudi vemo,da Hrvaška ne bo tako vestno sprejemala vrnjenie migrante,kot bo to počela Slovenija.
Frane Šajn
20. 01. 2016 21.42
+13
Alo Miro ma kej je Bramor več vrnu šolde!?
srebrnibreg
20. 01. 2016 21.38
-3
Kaj je spet svečka tv pogorela, ker so vsi svečkarji kateri so popljuvali ta portal tu?
lnterReflections
20. 01. 2016 21.40
-5
Najhuje je, da stalno pljuvajo po opozicijski ZL in ne po vladi.
valat
20. 01. 2016 21.41
+8
Venus pa ne boš menda spet ZL volil. Takrat bodo že nove stranke.
lnterReflections
20. 01. 2016 21.43
-8
Spet ZL. Prva stranka, ki jo bom obkrožil dvakrat zaporedoma. Ravno s tem, ker je v opoziciji, ji je naslednji mandat zagotovljen.
piljan
20. 01. 2016 21.43
-6
Niso dovolj odprli tošelnov pa noriška crkava.
BobbyP
20. 01. 2016 21.36
+12
Han se boji kakšnega slovenskega Breivika, jaz si jih pa želim za vsaj en bataljon.
mesaja
20. 01. 2016 21.42
-4
Breivik je pobil svoje. Tako isto bi se lahko tudi sam v prihodnosti znašel med žrtvami tega slovenskega Breivika.
karlo6
20. 01. 2016 21.35
+8
No sedaj se nam obeta še večji kaos.Bruselj in Merklova bodo EU pognali v vojno.
zek
20. 01. 2016 21.33
+8
Res ne razumem te vlade kako prestrašeno deluje ko gre za migrantsko krizo! Mislim,da je večini v tej vladi tudi jasno sedaj kaj bi morli že zdavnaj storiti pa jim je očitni izpod časti priznati,da je imel Janša poplnoma prav ko je te prave ukrepe predlagal že avgusta lani ko v Sloveniji še ni bilo nobenega migranta šli so celo tako daleč,da si ne upajo javno priznati,da je želet ograja dejansko OGRAJA,ne ker bi z besedo ograja prikimali Janš so si za ljudstvo in svoje volilce izmislili ime TEHNIČNA OVIRA oh oh oh res nevem kje je problem požreti svoj ego in jasno povedati,da postavljamo ograjo zato da zavarujemo Slovenske državljane in res nevem zakaj je vladi teško stopiti v Bruselj in jasno povedati,da poleg ograje poterbujemo še kakih 5000 tujih policistov na meji,ki bi skupaj z našo vojsko in policijo DOSLEDNO VAROVALI ZUNANJO ŠENGENSKO MEJO! -- Vse kar bi bilo potrebno storiti tej neodločni vladi je,da požre svoj ego in se naj neha ozirati na to kaj bodo o njej pisali nekateri ekstremist na levici !
AlternativeFacts
20. 01. 2016 21.35
+1
Kaj pa je bilo leta 2013? Kakšne ukrepe je pa takrat predlagal?
piljan
20. 01. 2016 21.39
-3
Takrat je DR ivan sam sebi postavil tablo,zelo pomemben ukrep za svečkarje.
martin martin
20. 01. 2016 21.32
+19
.....tudi ukrepi drugih držav so bedni, ker bodo še vedno dopuščali dotok migrantov......saj pravijo da jih bo do l. 2020 prišlo še nekaj milijonov s takim tempom......še vedno ne vidijo, da je je to res načrtno preseljevanje in razpad evrope..........