Tujina

Na Danskem homoseksualne poroke tudi v cerkvah

Koebenhavn, 23. 11. 2011 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Danska, prva država, ki je omogočala civilne poroke istospolnih partnerjev, je zdaj storila še korak naprej. Dovolila jim je namreč tudi cerkvene poroke, in to pod enakimi pogoji, kot veljajo za preostale pare.

Par
Par FOTO: Reuters
Danska je bila leta 1989 prva država na svetu, ki je homoseksualcem omogočila sklenitev civilne zveze oz. t. i. registrirano partnerstvo. S tem so se pravice istospolnih partnerjev praktično izenačile s pravicami heteroseksualnih parov. Vseeno pa homoseksualci niso dobili tudi pravice do verske poroke.

Danski homoseksualci se bodo kmalu lahko poročali tudi v cerkvah državne Evangeličanske luteranske cerkve, je odločilo dansko ministrstvo za enakost spolov in cerkvene zadeve. "Vsi člani Evangeličanske luteranske cerkve na Danskem morajo imeti priložnost, da se poročijo v cerkvi, ne glede na njihovo spolno usmerjenost," so poudarili.

"Danska vlada je odločila, da se bodo istospolni pari lahko poročali v cerkvah pod enakimi pogoji kot heteroseksualni pari in lahko se bodo klicali zakonski partner," je v izjavi za javnost sporočilo dansko ministrstvo.

"Prvo poroko pričakujemo že prihodnjo pomlad," je dejala Ellen Aagaard Petersen, novinarka uradnega časnika danske Cerkve. Kot je pojasnila, bo do uveljavitve te odločitve potrebnih še kakšnih šest mesecev.

Danska Cerkev, ki ima okoli 4,5 milijona članov, je sicer homoseksualnim parom že vse od leta 1997 ponujala "verski blagoslov" njihove zveze, ne pa tudi cerkvene poroke. Prav tako parov ne bi vodili v svojih župnijskih knjigah, da so poročeni. Z novo odločitvijo vlade bo zdaj mogoče tudi to. Pastorji bodo sicer imeli možnost odkloniti sklepanje tovrstnih zvez, je še pojasnila Aagaard Petersenova. "Pastor bo lahko rekel ne, vendar bo drugi rekel da," je pojasnila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3