Tujina

Na Costi Concordii odkrili še pet trupel

Giglio, 22. 03. 2012 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dva meseca po tragediji potniške ladje Costa Concordia so reševalci našli še pet trupel. Število smrtnih žrtev se je tako povzpelo na 30, dve osebi pa še vedno pogrešajo. Medtem so nafto iz ladje že skoraj popolnoma izčrpali.

Več kot dva meseca po nesreči ladje Costa Concordia, ki je 13. januarja nasedla ob zahodni italijanski obali pri otoku Giglio, so reševalci danes odkrili še pet trupel. Našli so jih nekje med razbitinami in morskim dnom, niso pa sporočili nobenih podatkov o spolu ali starosti žrtev. S tem se je število smrtnih žrtev povzpelo na 30, trupel dveh oseb pa še vedno niso našli.

Costo Concordio naj bi iz morja izvlekli v roku enega leta.
Costo Concordio naj bi iz morja izvlekli v roku enega leta. FOTO: Reuters

Na krovu Coste Concordie je bilo v času nesreče 4229 potnikov in posadke. Nesrečo je zakrivil kapitan ladje Francesco Schettino, ker je plul preblizu obale in zato nasedel na čeri. Obtožnica ga bremeni večkratnega uboja iz malomarnosti in pobega s potapljajoče se ladje, on pa vse obtožbe zanika.

Schettinu v primeru obsodbe grozi 15 let zaporne kazni za vsako smrtno žrtev v nesreči. Za sam brodolom je sicer predvidena kazen deset let zapora, dodatna zaporna kazen pa Schettinu grozi, ker je z ladje zbežal pred potniki in zanje ni primerno poskrbel. Po navedbah dokumenta državnih tožilcev iz Grosseta kapitanu, ki je trenutno v hišnem priporu v svojem stanovanju blizu Neaplja, grozi skupno najmanj 2697 let zaporne kazni.

Sicer pa italijanska obalna straža in policija 24 ur na dan varujeta razbitine Coste Concordie. Nafta je iz ladje skoraj že popolnoma izčrpana. Naslednja faza bo zajemala čiščenje morskega dna in okolice ladijskega trupa, potem pa bodo ladjo dvignili iz morja. Vse skupaj naj bi trajalo eno leto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.