Tujina

Na Columbiji so imeli 40 sekund za rešitev

Washington, 31. 12. 2008 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Astronavti z raketoplana Columbia so imeli samo 40 sekund časa, da bi se rešili pred smrtjo. To so ugotovili v Nasi, ki je predstavila tudi končno poročilo o dogodku.

Raketoplan Columbia ob vzletu ... Astronavti niso nikoli več stopili na Zemljo.
Raketoplan Columbia ob vzletu ... Astronavti niso nikoli več stopili na Zemljo. FOTO:

Posadka leta 2003 ponesrečenega ameriškega raketoplana Columbia je ob vrnitvi na Zemljo imela le nekaj sekund časa, da se odzove na nepričakovano katastrofo, je ameriška vesoljska agencija Nasa zapisala v končnem poročilu o nesreči raketoplana, v kateri je pred nekaj manj kot šestimi leti tragično preminilo vseh sedem članov posadke.

Nasa je v 400 strani dolgem poročilu, ki ga je objavila v torek, sicer še enkrat potrdila, da je bila tehnični krivec za katastrofo zaščitna pena, ki je med vzletom 16. januarja 2003 odpadla z zunanjega rezervoarja za gorivo ter zadela in poškodovala keramično toplotno zaščito na krilu raketoplana. Poškodba je bila za raketoplan usodna ob vrnitvi na zemljo 1. februarja 2003, ko je ta ob vstopu v Zemljino ozračje zagorel, posadka pa razmer ni več mogla obvladati.

V končnem poročilu Nasa ugotavlja, da je imela posadka le 40 sekund časa, da se ustrezno odzove na nastale razmere, nato pa je pritisk v kabini Columbie padel, zaradi česar so astronavti izgubili zavest. Ker so se sprva trudili, da bi rešili nastale težave, je 40 sekund minilo, preden so si uspeli namestiti zaščitne obleke.

"Padanje pritiska znotraj raketoplana je bilo tako drastično, da so bili člani posadke onesposobljeni, še preden so si uspeli namestiti zaščitne obleke, ki omogočajo popolno zaščito ob padcu pritiska," je Nasa zapisala v poročilu. Ob tem so Nasini strokovnjaki še dodali, da so zaščitni sistemi na raketoplanu za kratek čas sicer delovali, vendar pa je bil učinek padca pritiska tako močan, da se člani posadke sploh niso več zbudili iz nezavesti.

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije v torkovem poročilu še ugotavljajo, da se je posadka soočila še z nekaterimi razmerami, ki bi bile zanje tudi sicer lahko usodne. Tako varnostni pasovi kot čelade naj astronavte ne bi pravilno varovali, ob ločitvi potniškega modula pa naj bi bila posadka izpostavljena izredno nizkim temperaturam in razmeram, ki so bile skoraj enake vakuumu.

Avtorji poročila, ki opisuje dogajanje v trenutkih pred katastrofo Columbie, so med drugim zapisali kar nekaj priporočil, da bi se podobnim katastrofam v prihodnje lahko izognili. Med drugim Nasa tako priporoča avtomatsko namestitev zaščitnih sredstev in spremembe v zasnovi zaščitnih čelad in pasov. Strokovnjaki ob tem dodajajo, da je potrebno večji poudarek v pripravah astronavtov nameniti tudi ravnanju v izrednih razmerah.

Zadnji posnetki nesrečnih astronavtov
Zadnji posnetki nesrečnih astronavtov FOTO:
Delci raketoplana Columbia
Delci raketoplana Columbia FOTO: Reuters
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veteran_91
31. 12. 2008 13.10
+1
To poročilo NASE je brez veze. Astronavti bi imeli možnost preživetja če bi potem, ko je bilo jasno iz posnetka vzleta raketoplana , da je kos izolacije pogonske rakete ( velik kot aktovka) zadel zunanji rob levega krila raketoplana in zaščitni keramični segment št. 7 predrl, ter naredil luknjo površine cca. 0,4 kvadratna metra. Z izhodom enega ali dveh astronavtov bi lahko preprečili katastrofo astronavtov saj bi lahko ugotovili za kako resno poškodbo krila raketoplana gre. Ker v vodstvo poleta pri NASE ni verjelo, da lahko penasta obloga enostavno predre zaščitno keramično oblogo če prileti na kritične segmente z hitrostjo 800 km/h. To je dokayala šele neodvisna komisija, ki se je odločila simulirati zadetek pene v keramično oblogo. Šele pri navedenem segmentu št.7 se je pokazala rušilna moč izolacijske pene. Zato so tudi pri predzadnjem poletu astronavti z vesoljskim sprehodom sami popravili v manjšem obsegu poškodovano zaščito in se je polet končal brez problemov.
gixxer
31. 12. 2008 11.38
Ad astra per aspera...god speed
theta
31. 12. 2008 11.33
\"Strokovnjaki ob tem dodajajo, da je potrebno večji poudarek v pripravah astronavtov nameniti tudi ravnanju v izrednih razmerah.\" Čudo.. če to morajo znati vsi poklicni piloti letal... a za raketoplan pa jih sploh niso treniral? NASA AMATERJI? :)