Tujina

Nekateri Slovenci podaljšujejo turistični obisk v Nepalu

Ljubljana, 29. 04. 2015 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Nikoli se še nismo ubadali s primerom tako neresnega predajanja turističnim občutkom ob dejstvu, da je Nepal soočen s silno tragičnimi posledicami," pravi Šter. Sicer pa MZZ spoštuje odločitev tistih, ki v Nepalu ostajajo, da bi pomagali. Gre za izkušene ljudi. Vse več slovenskih zdravnikov je pripravljeno pomagati.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj se dogaja s Slovenci v Nepalu?
    02:26
    Iz SVETA: Kaj se dogaja s Slovenci v Nepalu?
  • Iz SVETA: Slovenski zdravniki ponujajo svojo pomoč
    00:56
    Iz SVETA: Slovenski zdravniki ponujajo svojo pomoč
  • Iz 24UR: Vlada o pomoči Nepalu
    00:55
    Iz 24UR: Vlada o pomoči Nepalu

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva je bilo v času potresa v Nepalu 65 slovenskih državljanov. Pet jih je državo zapustilo, dva preko mednarodnega letališča v Katmanduju. Trenutno sta v Dubaju, naslednja destinacija je Istanbul, je povedal vodja konzularnega sektorja Andrej Šter. Trije so Nepal zapustili preko meje z Indijo.

Trenutno v Nepalu ne pogrešajo več nobenega slovenskega državljana. Dva, ki so ju dalj časa pogrešali, sta se oglasila in sta trenutno blizu Katmanduja oz. njegovega letališča in nameravata državo zapustiti. Večina ostalih Slovencev je na poti v Katmandu.

"Lahko bi rekli konec dober, vse dobro. A naša akcija še vedno ni zaključena, ker razmere v tej državi so vse slabše," je povedal Šter in opozoril, da zaradi obilnega dežja obstaja veliko tveganje zemeljskih plazov.

Poziv Slovencem, naj Nepal zapustijo

Poleg tega v številnih mestih, tudi v Katmanduju, začenja primanjkovati najosnovnejših dobrin. Prihaja tudi do roparskih tatvin. Zaradi pomanjkanja vode trpi še higiena, zaradi česar so možni izbruhi bolezni. Prav tako so otežena potovanja. "Za razdalje, ki jih je bilo moč prej prepotovati v uri ali dveh, je sedaj potreben cel dan ali tudi dva," je dejal Šter. "Naš nasvet tistim, ki so še v Nepalu, je, da na prvi varen način, ki se jim ponudi, državo zapustijo," je dodal Šter.

Nekateri podaljšujejo turistični obisk

Turisti na letališču čakajo na let domov.
Turisti na letališču čakajo na let domov. FOTO: Reuters

Po ocenah MZZ pa se je okrog 30 odstotkov Slovencev odločilo, da bodo nadaljevali svoj obisk Nepala. "Ne razumemo tistih, ki so se odločili za podaljšanje turističnega obiska. Gre za nerazumno tveganje preko racionalnih meja," je bil oster Šter.

"Nikoli se še nismo ubadali s primerom tako neresnega predajanja turističnim občutkom ob dejstvu, da je Nepal soočen s silno tragičnimi posledicami," je dodal.

Ali veste, da obstaja spletna aplikacija MZZ, kjer prostovoljno sporočite informacije o potovanjih?

Šter je še ostro kritiziral dejstvo, da nobeden od Slovencev ni uporabil spletne aplikacije MZZ, s katerim je mogoče prostovoljno sporočiti informacije o potovanjih. "Gre za evidenco, ki bi bila za te primere izredno dragocena," je zatrdil Šter.

Nekateri nimajo primernega potovalnega zavarovanja

Prav tako je kritiziral odločitev številnih v Nepalu potujočih, ki imajo sklenjeno šibko potovalno zavarovanje, ki ne pokriva večjih tveganj. "K sreči se po naših podatkih v Nepalu nikomur od Slovencev ni nič zgodilo, a če tam pride do zloma noge ali resnejše bolezni, bomo imeli težavo," je opozoril Šter in omenil enega od članov skupine, ki potuje v organizaciji agencije TrekTrek, ki je na nekem mestu obtičal zaradi vročine.

"Morda bo treba organizirati prevoz. V tem primeru je to strošek, ki zadane njega, svojce ali morda agencijo, s katero potuje," je povedal Šter. "Žalostna je ugotovitev, da Slovenci potujejo tako, kot živijo – zelo lahkomiselno. Zanašamo se na igro srečnih naključjih. Tokrat so se zadeve izšle. Zaenkrat," je dejal Šter.

Ta je še napovedal, da bodo zaradi obremenitev, ki jo pomoč Slovencem v Nepalu povzroča slovenskemu veleposlaništvu v indijskem New Delhiju, tja poslali dodatnega zaposlenega.

Šter je izrazil upanje, da bodo Nepal preostali potujoči Slovenci zapustili do sredine maja.

Spoštujejo odločitev tistih, ki ostajajo, da bi pomagali

Nemška skupina reševalcev v Nepalu.
Nemška skupina reševalcev v Nepalu. FOTO: Reuters

Obenem pa na MZZ spoštujejo odločitev tistih, ki bodo ostali v Nepalu, da pomagajo prizadetim. Omenil je dva zdravnika, ki sta v Nepalu potovala, a bosta sedaj pomagala vsak v svoji bolnišnici.

Ostaja tudi nekaj usposobljenih in izkušenih, ki bodo pomagali kot reševalci ali kako drugače. To so po besedah Štera predvsem tisti iz skupine alpinista in vodnika Vikija Grošlja.

Sicer pa so iz uprave za zaščito in reševanje sporočili, da iščejo možnosti za odhod zdravnikov, ki so se pripravljeni odpraviti v Nepal v sklopu državne reševalne pomoči. "Prijavljenih je šest prostovoljcev, možnosti za vključitev v reševalne operacije pa sta dve: da jih država Nepal potrdi, sprejme in vključi v svoje medicinske ekipe ali da se priključijo zdravniškim reševalnim ekipam drugih evropskih držav, ki so že tam ali odhajajo v Nepal," pravijo.

Prek mehanizma civilne zaščite Evropske unije so na prizadeto območje odšle tri medicinske ekipe: iz Italije, Češke in Velike Britanije. Po zadnjih informacijah najbolj potrebujejo šotore, hrano, sanitetni material in zdravila.

"Ker gre za državno reševalno pomoč je zdravnikom potrebno zagotoviti vso logistiko (prevoz, nastanitev, prehrano …) in pogoje za delo. Uprava te aktivnosti usklajuje tudi z Mehanizmom CZ EU, kjer koordinacijski center za nujni odziv usklajuje glavnino reševalne in humanitarne pomoči, ki jo Nepalu pošiljajo članice EU," so še razložili.

Kako bo pomagala naša država?

Pomoč mora biti organizirana.
Pomoč mora biti organizirana. FOTO: Reuters

Slovenska vlada je za pomoč Nepalu že odobrila 50.000 evrov neposredne finančne pomoči, je povedal premier Miro Cerar. Kot je dejal, gre za humanitarno pomoč, ki jo je vlada namenila za pomoči potrebne v Nepalu.

Dodal je, da je Slovenija odprta tudi za druge oblike pomoči. Tako naj bi razmišljali tudi o morebitni napotitvi skupine zdravnikov v Nepal. "Prilagajali se bomo situaciji," je dejal predsednik slovenske vlade. "Javljajo se zdravniki, ki bi želeli iti tja na pomoč. V tem primeru, če bo to izvedljivo, bo država nudila ustrezne pogoje, predvsem tudi zagotavljala varnost," je napovedal premier.

Na pomoč tudi slovenski planinci

"Slovenski planinci in alpinisti pogosto obiskujemo Nepal, poleg tega Planinska zveza Slovenije že dolga leta sodeluje s Planinsko zvezo Nepala, 35 let je tudi vodila šolo za gorske vodnike v Manangu," pravijo v Planinski zvezi in zato so se pridružili zbiranju sredstev za prizadete prebivalce. Slovenske planince tako pozivajo, naj prispevajo po svojih zmožnostih, denar pa zbirajo v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Generalnim konzulatom Nepala v Sloveniji.

Poleg tega bo zveza tudi sama nakazala donacijo za pomoč Nepalu, nameravajo pa pripraviti tudi dobrodelno prireditev za zbiranje pomoči.

Kako lahko pomagate vi?

Pomoč za prebivalce, ki jih je prizadel potres, zbirajo tudi številne slovenske humanitarne organizacije, med njimi Rdeči križ, Unicef, Karitas in Adra Slovenija. Z zbranim denarjem bodo kupili medicinsko pomoč, šotore, odeje, hrano, pitno vodo, čistila, orodja za reševanje in podobno. Prispevate lahko na naslednje račune:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, SI-1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
Sklic: 00 937065
Namen: Potres Nepal
Koda namena: CHAR
BIC: SKBASI2X

Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 3025 9875 526
Sklic: SI00 41888
Namen: Potres v Nepalu: pomagajte otrokom zdaj!
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: SI00 880
Namen: Potres Nepal
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana
TRR: SI 56 6100 0000 7360 804
Sklic: ni reference
Namen: NEPAL
Koda namena: CHAR
BIC banke: HDELSI22

Sredstva je mogoče nakazati tudi na poseben račun Veleposlaništva Nepala v Berlinu in bodo namenjena prizadetim v potresu v Nepalu.
DEUTSCHE BANK, Berlin
IBAN: DE59 1007 0000 0435 4411 01
Account No.: 435441101
Bank Code No.: 10070000
BIC: DEUTDEBBXXX

Posamezniki lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF ali UNICEF5 na 1919 in darujejo 1 ali 5 evrov za nujno pomoč otrokom v Nepalu. S pošiljanjem SMS sporočila lahko posamezniki prispevajo 5 EUR tudi tako, da pošljejo KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2.

Rdeči križ Slovenije sporoča, da lahko naročniki mobilnih storitev Si.mobila in T-2 že danes donirajo 1 evro z besedo NEPAL1 na 1919 ter 5 evrov z besedo NEPAL5 na 1919. Čez nekaj ur, točneje od polnoči dalje, bodo lahko z SMS sporočili donirali tudi uporabniki storitev Telekoma, Izimobila in Debitela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

snifff
30. 04. 2015 09.08
+3
Interesantno... in kam vse te "dobrodelne organizacije" nakazujejo podarjen denar? Ali ne moremo tudi sami nakazat direktno na tist plemeniti račun, kamor nakazujejo te organizacije, ker imam občutek, da se velik del nakazil najprej v teh organizacijah porazgubi...desetina pa gre naprej... verjetno bo zagovor kakšnega pametnjakoviča velikost bančne provizije.
ficfiric 1
30. 04. 2015 08.57
Tist ki lahko pomaga naj pomaga...lepo od njih...ostali se pa fotkajo za na facebook...naj fotkajo se izraelce kako sam narocene otroke resujejo nadomestne matere jih pa ne zanimajo...vazn da zidi dobijo iz vsake katastrofe kar hocejo...ostalo jih ne zanima...
binmister
29. 04. 2015 21.33
+1
Na koncu pa jih bo država Slovenija pakirala domov kot so pakirali že iz Egipta na račun nas .Da bi vsakemu na betico padla ena opeka bi bil vesel.Zanima me kje bo končal ta denar prek dobrodelnih organizacij če vemo da so pri UNICEF kradli .
Angela Franko
29. 04. 2015 19.57
+6
KAJ JE S TEMI NAŠIMI LJUDMI ???? SAJ NEMOREŠ VERJETI DA SO LAHO TOLIKO NEVEM KAJ NAJ REČEM LJUDJE TAM SO BREZ HRANE VODE IN TI SE GREDO TURISTE !!!!??? KDO SO TI LJUDJE ????
sloZebra
29. 04. 2015 20.14
+3
Kolikor sem razumel iz enega prispevka (mislim da na tv slo) je podaljšala skupina, ki dol dejansko pomaga, v skupini pa naj bi bila tudi zdravnica - če so podaljšali zaradi tega je njihovo dejanje plemenito, v nasprotnem primeru se pa strinjam s teboj
dinamitek
29. 04. 2015 20.19
+4
nekaj jih pomaga, nekaj pa špila turiste naprej
Alojz Han?i?
01. 05. 2015 18.37
Pred 6 leti sem bil na treku v Nepalu. Takrat sem se še doma spraševal, če je to "prav", da za 9 ljudi (pohodnikov) skrbi 36 domačinov (nosačev, kuharjev, vodnikov.....). Med samim trekom pa sem spoznal in tudi med pogovori z nosači..... da smo s tem veliko družinam pomagali, da so si lahko privoščile to in ono. Polek tega pa med pohodniki verjetno ni človeka, ki nebi imel s seboj nekaj svinčnikov, zvezkov in drugih šolskih potrebščin, ki bi jih dal v odročnih vasicah učiteljem, ki najbolje vedo, kateri otroci te stvari najbolj potrebujejo. Ne razumem komentarjev, češ da so vsi "turisti" ki obiščejo Nepal bogatuni in kaj sploh počnejo tam. Predlagal bi jim, da gredo vsaj enkrat v življenju malo dlje kot do BTC- ja.
dinamitek
29. 04. 2015 19.16
+3
klasika kapitalizma-če neki plača bo koristil do konca, da bi jih vsaj na koncu skuhal ko ne bo več hrane za domačine
anjerd
29. 04. 2015 18.40
+4
Ko bo kaj šlo narobe, pa naj jih država rešuje? Malo morgen!