Tujina

MZZ: Iran naj sodeluje z IAEA

Teheran, 12. 11. 2011 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanje ministrstvo je zaskrbljeno zaradi najnovejšega poročila IAEA, ki vsebuje informacije o možnih vojaških dimenzijah iranskega jedrskega programa. Clintonova pa je pozvala Iran, naj čim prej odgovori na poročilo.

Iranska jedrska elektrarna Bušer
Iranska jedrska elektrarna Bušer FOTO: Reuters

Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo skrb glede najnovejšega poročila Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki pravi, da je Iran v preteklih letih razvijal jedrsko orožje. Predvsem je naše zunanje ministrstvo zaskrbljeno, ker poročilo vsebuje tudi verodostojne informacije o možnih vojaških dimenzijah iranskega jedrskega programa.

MZZ pričakuje, da bo Iran v celoti in dosledno sodeloval z IAEA ter v polni meri izvajal resolucije VS OZN in Sveta guvernerjev IAEA, ki med drugim nalagajo, da Iran nemudoma prekine vse aktivnosti, povezane s programi bogatenja urana.

Slovenija sicer zagovarja, da je treba nadaljevati z režimom mednarodnih omejevalnih ukrepov ter hkrati iskati možnosti za preseganje sedanjega stanja v okviru političnega dialoga. Na MZZ še dodajajo, da Slovenija v celoti podpira diplomatske napore, ki jih vodi visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Catherine Ashton skupaj s Francijo, Kitajsko, Nemčijo, Rusko federacijo, Veliko Britanijo in ZDA.

Clintonova pričakuje odgovore

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je danes pozvala Iran, naj čim prej odgovori na poročilo IAEA. "Pričakujemo, da bo Iran na resna vprašanja v poročilu IAEA odgovoril v prihodnjih dneh," je dejala Clintonova.
Clintonova je še dejala, da ZDA z zavezniki preučujejo naslednje korake, s katerimi bi povečali pritisk na Teheran.

Poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pravi, da je Iran v preteklih letih razvijal jedrsko orožje.
Poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pravi, da je Iran v preteklih letih razvijal jedrsko orožje. FOTO: Reuters

IAEA pridobila zaskrbljujoče informacije

Glede na informacije, ki jih je pridobila IAEA in ki jih ima za verodostojne, je Iran od leta 2003 pa vsaj do 2010, če ne še naprej, razvijal "jedrsko eksplozivno napravo". Šlo je za strukturiran program, ki se lahko še vedno nadaljuje, opozarja agencija.

Za podkrepitev trditev, da je Iran razvijal atomsko bombo, ima IAEA okoli 1000 strani dokazov, zatrjujejo na sedežu agencije na Dunaju.

Agencija se je sicer v dosedanjih poročilih osredotočala predvsem na zmogljivosti Irana, da lahko proizvaja cepilne elemente (uran in plutonij), ki pa se vendarle lahko uporabljata tako za proizvodnjo elektrike kot atomske bombe.

Iran: Jedrski program je miroljubne narave

Iran je vseskozi zatrjeval, da je njegov jedrski program miroljubne narave in da nikakor ne razvija jedrskega orožja. Novo poročilo IAEA ga postavlja na laž, vendar pa v Teheranu vztrajajo in menijo, da poročilo IAEA temelji na ponarejenih podatkih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
15. 11. 2011 14.48
@Bu.Da Iran ima jedrsko orožje, vsaj 10 glav, že nekaj let. Dejstvo je samo, da Iran ne skuša sam narediti jedrsko orožje, tako kot nas skušajo to prepričevati ZDA in Izrael, kot izgovor za posredovanje. Iran jih je kupil, kar pa ga je stalo tisočkrat manj, kot pa bi, če bi jih skušali sami nerediti, pa še velika nevarnost bi bila, da bi pri testiranjih kaj šlo narobe. Iranu se ne splača proizvajati jedrskih bomb samim, ker je tisočkar ceneje in varnejše, če jih kupijo. Tudi Pakistan, Indija, Egipt in druge države so iz teh razlogov raje kupile svoje jedrske bombe od ZDA. Če bo do tega posredevanja v Iranu od strani ZDA, Izraela in VB prišlo, potem bo JOJ, ker Iran jih ima vsaj 10. Izrael vsaj 300, ZDA vsej 5000, Pakistan vsaj 60, Egipt vsaj 20, Indija nekaj sto, Anglija in Francija nekaj sto, Rusija nekaj tisoč, Kitajska nekaj tisoč, ..... torej.... Torej Iran jih že ima; torej ni problem strahu, da bi Iran "bil blizu da bi jih lahko sam izdelal", tudi ni strahu, da bi jih uporabil, ker če jih že v preteklih letih ni, jih tudi vnaprej po nepotrebi ne bo! Problem je Izrael, ki hoče onesposobiti Iran, ki jim je še edina prepreka, ki ovira Izrael pri njihovih svijarijah. Tole vam pa garantiram, ker to potrjujejo tudi vse prerokbe; če bodo v naslednjih letih uporabljene jedrske bombe, bodo zato, ker bodo le-te začele najprej uporabljati ZDA in/ali Izrael, morda celo v ZDA, da bi dobili izgovor za svoje posredovanje, tako kot so naredili 9-11, da so lahko napadli Irak. Pred leti sem bral poročilo, da je pod Chaney-evo "stražo" v ZDA "čudežno" izginili nekaj jedrskih konic. V tem primeru pa bo to tudi uradni začetek Tretje Svetovne Vojne! Prerokbe jasno potrjujejo, da glede jedrskega orožje in Tretje Svetovne vojne niso problem Iran, Kitajska ali Rusija, ampak so glavni problem ZDA in, predvsem, Izrael, ki bodo vse to sprožile oz. začele ("preventivno") uporabljati!!! Jmmanuelove ("jezusove") prerokbe jasno povejo, da bodo židi (Zionisti) krivi za uničenje sveta! Tudi za uničenje Evrope, Balkana in s tem tudi Slovenije, bodo najbolj odgovorne ZDA, ne samo ker bodo skupaj z Izraelom začele Tretjo Svetovno, kar bo sprožilo maščevanje Afričanov, Azijcev in Arabcev, da bodo iz maščevanja, zaradi Evropske podpore ZDA in Izraelu, napadli Evropo, ampak bodo ravno ZDA tiste, ki bodo odmetavale nastrašnejša kemična, biološka in jedrska orožja za množično uničevanje in tudi uporabljala HAARP nad Evropo, Balkanom in tudi nad Slovenijo, da bi zaustavili fronto, s tem pa bodo pobili tudi skoraj vse Evropejce in seveda tudi (vse) Slovence. Torej največja grožnja temu planetu in tudi nam ni Iran, Rusija ali Kitajska, kot skušajo to lažno prikazati ZDA in Izrael, ampak so ravno Izrael in ZDA največja grožnja temu planetu, s tem pa tudi nam. Torej nehajmo že enkrat podpirati te demone in jim verjeti, ker bomo nazadnje spoznali, da so še milijonkrat slabši kot Hitler; vendar pa tokrat ne bo povratka!!!
KungFuPanda
13. 11. 2011 09.07
T_one potem ti trdiš, da Iran 100% ne poizkuša narediti jedrskega orožja? Jaz nisem tako suveren, ker nisem bil tam in nisem videl kaj se dogaja. Seveda je tu takoj dvom, ker Ameriške trditve niso najbolj kredibilne (iz razlogov, ki si jih že ti omenil). Me pa vseeno skrbi, ker Iran tudi ni država, ki bi ji lahko pretirano zaupal. Tako da jaz sem za to, da vseeno inšpektorje pustijo k sebi če nimajo nič za skrivat. Tehnologija je pa tako že znana, tako da ni tu nekih skrivnosti. Mislim pa, da če bodo res napadli, bo to največja napaka. S tem bodo tako poslabšali situacijo v svetu da tudi sami več ne bodo mogli funkcionirat. Samo ker drugega ne znajo...
T_one
13. 11. 2011 06.07
Itak; propaganda! Clintonova v bistvu hoče povedat Iranu: "Sodeluj in dokaži da nimaš oz. ne delaš atomske; mi ti pa itak ne bomo verjeli, tisto kar boste povedali, bomo predstavili kot laž, nazadnje pa vas bomo vseeno napadli, da še vam pokrademo nafto!" Stara zgodba, že znana izpred časov pred napadom na Irak. Tudi takrat je moral Irak dokazovati da nima, kar je tudi počel, ZDA pa so "dokazovale" nasprotno. Se še dobro spomnim Powela, kako je v Združenih Narodih kazal fotografije potujočih laboratorijev na kamionih in vpil: "Tule so dokazi, poglejte". Medtem ko je Hans Bliks in njegova komisija ves čas vpila, da Irak nima ničesar od tega, kar so ZDA propagirale. Vemo kako se je vse to končalo, da je bilo vse to orožje samo v domišljiji lažnivih ameriških politikov. Rezultat: čez milijon pobitih, čez milijon pregnanih, Irak struskan, čisti kaos, nafta v Iraku pokradena, na stotisoče ton osiromašenega urana odloženo v Iraku, .... Ko so nekoč potem vprašali "dumbya" Busha, kje je Irakovo orožje za množično uničevanje, je pogledal po mizo in rekel: "tu spodaj ga ni", nato je pogledal na drugo stran in zopet rekel: "tudi tamle ga ni". Norce si delajo iz vas! Sedaj so ZDA vsaj že tako daleč, da imajo že pod kontrolo tudi Mednarodne komisije, da predstavljajo "poročila", kot jim ukažejo ZDA, tako kot tudi vsi zahodnjaško usmerjeni mediji. Zgodba pa se bo končala enako; le da bo tokrat cel svet čutil posledice; če razumete kaj mislim! Kako lahko nekdo nekaj dokaže da nima? Predvsem, če nihče noče verjeti, ne glede kakšne dokaze predstaviš, tako kot je bilo to primer v Iraku? Tam so še mednarodnim komisijam dovolili, da so iskale, pa niso ničesar našle. Tudi če Iran prinese slike vsakega milimetra svojega ozemlje, na površju, po zemljo, kjerkoli, bodo začeli tile američani trditi, da imajo skrito v kakšni sosednji državi, če tam ne bo, bodo trdili, da ima na Luni, potem Marsu, drugem sončnem sistemu, čl-ovce pa bodo seveda tem bednim ameriškim bedarijam verjele; tako kot vedno. Nazadnje pa bodo vseeno napadli, kar imajo že v planu že vse od leta 1999, kot so splanirali tudi vojne z Irakom, Afganistanom, Libanonim, Sirijo, Pakistanom, Severno Korejo, Venezuelo in ostalimi državami "osi zla", ki pa so seveda, seveda čisto "naključno", točno tiste države, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo... in torej teh držav ne morejo tako zapufat pri tej banki, da bi lahko le-ta nazadnje postala lastnica države, ker ji države, zaradi krize, ne bodo mogle povrniti dolga ...
T_one
13. 11. 2011 05.41
Madonca, kaj pa se je godilo s KnightTemplarSL; nehal je podpirati ZDA in njeno kolonialistično imperialistično politiko?? Ali se je končno prebudil?
KungFuPanda
12. 11. 2011 23.31
Naše ministrstvo se nima kaj vtikat v te zadeve. Samo tiho naj bojo, ker take prepoznavnosti ne rabimo. Iran ne sme delati jedrskega orožja, tako kot ga ne sme nobena druga država. To kaže na mentalno zaostalost države. Vsi tisti, ki v tem trenutku zagovarjate Iran: zakaj pa ne pokaže inšpektorjem, kaj delajo? Kaj imajo za skrivati? Seveda so Američani in Izraelci zelo problematični, ampak če predsednik Irana odkrito pove, da bo takoj, ko bo imel atomsko bombo, to odvrgel na Izrael... potem čisto razumem njihovo zaskrbljenost. Mentalnemu bolniku pač ni dobro dati pištole. Države bi morale razgrajevati in ne proizvajati to orožje.
mes
12. 11. 2011 17.34
Slovensko zunanjo ministrstvo je zaskrbleno,ha,ha zaskrbleni ,so vam američani tako ukazali.
HLAPCI.HLAPCI
12. 11. 2011 16.17
Iran sodeluje z IAEA večina te pravljice ki nam jo zdaj trosijo je iz leta 2004 amerika išče načine kako prikazat Iran kot grdo državo in nek način da upravičijo svoj napad ki pa ne bo prvo vmešavanje zda v Iran priporočam filmček IRAN (is not the problem)
kim llsung
12. 11. 2011 13.49
pa dajte jim ze mir
Platon23
12. 11. 2011 12.33
CrusaderKnight12.11.2011, 11:36 Ti a mi znaš povedati kje je Irak dobil kemično orožje so ga razvijali sami? Ali je morda prišel od kje drugje? Kdo jih je zalagal z veliko količino orožja da so napadli Iran? To kar je storil Sadam je bil samo preizkus kako zadeva deluje v realnosti in to mu je omogočil kdo? Kdo mu je dajal lažna poročila glede Kuvajta in da imajo proste roke ter da ne bo prilo do posredovanja če se oni odločijo za napad? Ter kdo ga je na koncu s pomočjo laži tudi odstranil? Hvala za odgovore lp
Aaron-Heydar
12. 11. 2011 12.32
Prekleti bedaki na zunanjem ministrstvu! Pustite Iran pri miru in ne mešajte dreka tam kjer se vas ne tiče, ker imate še zadevo s patrio za skidati pred lastnim pragom!
Gavrane20
12. 11. 2011 12.22
Patrie da ne pozabm :P haha
Gavrane20
12. 11. 2011 12.21
Srcno upam da ne bojo poskusal z vojasko silo posegat v Iran ker mam zlo slab obcutk no edino kar je dobr da smo v Sloveniji kdorkol bi prsu do nas bi se zjoku od smeha in nas pustu pr miru k bi zagledu pilatuse kalasnikove pa enga ubogega triglav-a :D
domka
12. 11. 2011 11.51
Najbolje bi bilo, da se Slovenija ne meša v te posle!
KnightTemplarSL
12. 11. 2011 11.49
Dejstvo je, da do zdaj je samo Amerika uporabila atomsko bombo v vojni in to nad civilnim prebivalstvom. In ta ista država se zdaj dela kot policaj drugim in jim govori kaj ne sme in kaj lahko. V naši sodobni zgodovini kdo je vedno začel vojne v drugih državah? Irak so obtožili, da imajo orožje za množično uničevanje in na podlagi tega so napadli, kje je orožje? aja samo kar so našli je naftno polje... Napadejo Avganistan, ker pač je en tam jamski človek perfetkno porušil dvojčka...pridelava opija se je povečalo od kar so tam američani in ta opij potuje v Kosovo in od tam v Ameriko, zato so pa bili tako zavzeti, da Kosovo postane država. Vse je povezano če malo bolj podrobno pogledate.
CrusaderKnight
12. 11. 2011 11.36
krtaca1512.11.2011, 10:506 In kje je bil nazadnje uporabljen bojni strup?!? Amerika ne krši Ženevske konvencije, nkar je Iraq oz. saddam uporabiljal to nad kurdi in ostalimi, v miru in tudi med ameriško invazijo. Uporabljali so IED-je, odskočne mine, vse kar je prepovedano! Upam da ta režim ki grozi sosedom tudi pade, čim prej tem bolj, pa če je potrebno vojaško posredovanje tudi prav! Iran drugag kot pa žugat in grozit itak ne zna!
zalijanc
12. 11. 2011 11.02
Če želimo uravnotežen sistem na zemlji, moramo sprejeti dejstvo, da Iran ima jedrsko orožje in da se Ameriko postavi pod strožji nadzor proizvodnje smrtonosnega orožja v laboratorijih za mikrobiologijo in kemofarmacijo.
ArabiaTerra
12. 11. 2011 10.51
Kimavci na MZZ-ju sodelujejo v akciji pranja možganov zahodni populaciji..
krtaca15
12. 11. 2011 10.50
Mene pa zanima kdo bo pregledal ameriko ker skrivajo (uporabljajo) bojne strupe, viruse in jedrsko orozje. A niso bili edino amerikanci taki packi da so vrgli atomski bombi na civilno prebivalstvo?
mcc
12. 11. 2011 10.30
mene skrbi da izrael ima atomsko,,,!??