Tujina

Muslimanki na letalu niso želeli dati neodprte pločevinke, 'ker bi jo uporabila kot orožje'

Washington, 01. 06. 2015 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Muslimanka Tahera Ahmad je na letalu želela popiti pločevinko dietne pijače, a ji je stevardese niso želele dati. Neodprto pločevinko bi namreč po njihovem mnenju lahko uporabila kot orožje. Nato so jo z diskriminatornimi izjavami napadli še nekateri potniki.

Tahera Ahmad je svojo izkušnjo na letalu opisala na svojem Facebboku.
Tahera Ahmad je svojo izkušnjo na letalu opisala na svojem Facebboku. FOTO: Facebook

Ameriški letalski prevoznik United Airlines se mora braniti očitkov glede diskriminatornega obnašanja do muslimanske potnice. Tahera Ahmad je bila potnica na notranjem letu, ki so ji zavrnili prošnjo, da bi prejela zaprto pločevinko dietne pijače.

Potovala je iz Chicaga v Washington, kjer bi kot predstavnica univerze Northwestern sodelovala na konferenci o vzpodbujanju dialoga med izraelsko in palestinsko mladino.

Med letom je torej stevardeso zaprosila za pločevinko pijače. Stevardesa je 31-letnici, kot je zapisala na svojem Facebooku, odvrnila: ''Žal mi je, ampak ne morem vam dati neodprte pločevinke''.

Čez nekaj trenutkov pa je sopotnik dobil neodprto pločevinko piva, zaradi česar se je Ahmadovi porajalo vprašanje o dvojih pravilih. Stevardesa ji je po njenih navedbah razložila: ''Nimamo dovoljenja, da bi dajali neodprte pločevinke, ker bi jih lahko na letalu uporabili kot orožje''.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Presenečena Ahmadova je zaprosila potnike, naj jo podprejo, a doživela je še več diskriminatornih izjav. Nek potnik se je, kot je zapisala, celo zadrl: 'Vi muslimani, morate utihniti, saj veste, da bi jo uporabili kot orožje, zato utihnite''.

Za Chicago Sun-Times je Ahmadova naknadno pojasnila, da je bilo obnašanje stevardes še toliko bolj pokroviteljsko in diskriminatorno, ker so jo označili za grožnjo. ''To je bil grozljiv občutek,'' je dejala Ahmadova in dodala, da se ji je stevardesa do zdaj že opravičila ter da je priznala, da omenjeni moški ne bi smel izreči zgoraj zapisanih besed.

Ahmadova je še dodala, da se ji je opravičil tudi pilot in jo odpeljal k službi, kjer je lahko vložila pritožbo. Stik z njo želijo vzpostaviti tudi pri sami letalski družbi, da bi dobili natančnejši vpogled v dogajanje. Incident naj bi se po njihovih navedbah zgodil na letalu Shuttle America, ki je pogodbenik za United Airlines.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3