Tujina

Muslimanke ne smejo plavati v svojih kopalkah

Pariz, 13. 08. 2009 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoske oblasti so muslimankam prepovedale kopanje v javnih bazenih v posebnih kopalkah, ki pokrivajo večino telesa. "Gre za vprašanje javne higiene,“ trdijo.

Začelo se je julija z muslimanko, ki je v tako imenovanem burkiniju plavala v javnem bazenu v mestu Emerainville vzhodno od Pariza. Oblasti so jo opozorile in ji prepovedale to početje, saj naj bi jih skrbela javna higiena. "Osebje jo je spomnilo na pravila, ki veljajo v vseh javnih kopališčih. Ta med drugim prepovedujejo kopanje oblečenim,“ je dejal upravitelj omenjenega kopališča.

Burkini
Burkini FOTO: Reuters

Ženska je sicer Francozinja, ki je sprejela islam. Kopalke je kupila prav zato, da se ji med kopanjem ni treba slačiti, kar je v nasprotju z njeno vero in prepričanji. "Gre preprosto za segregacijo,“ je dejala. "Borila se bom za spremembe. Če pa bitko izgubim, ne izključujem niti selitve iz Francije.“

Župan Emerainvilla Alain Kelyor je incident komentiral z besedami, da "to nima nobene zveze z islamom“, da takšne kopalke niso muslimanske in da "takšen tip kopalk v Koranu ne obstaja“.

Prepoved prihaja v času, ko francoske oblasti skušajo omejiti nošnjo burk, predsednik Nicolas Sarkozy pa v govorih poudarja, da te krhajo žensko dostojanstvo.

V Franciji sicer živi največ muslimanov v Zahodni Evropi – kar pet milijonov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didiss
14. 07. 2010 13.00
NO JA O TEMU BI LAHKO NA VELIKO IN SIROKO DISKUTIRALI GLEDE HIGIENE,AMPAK GLEDE KOPALK JIH ZE SAME AVSTRALKE RADE KUPUJEJO IN SO ZACELE NOSITI NA PLAZAH ZARADI SAMEGA UV ,KI JE VSAKO LETO BOLJ SKODLJIV KOT LJUDJE SE SPLOH ZAVEDAJO,...
Fancy.alien
27. 08. 2009 01.52
jan333 13.08.2009, 15:06 57 Zadnje demografske napovedi kaže, da bo Evropa čez 30 let muslimanska, Evropejci imamo povprečno pod 1,5 otroka na družino oni pa baje po 8. Islamski teroristi že sporočajo, da ne bodo več potrebni teroristični napadi, saj daj bodo na miren način dosegli cilje, na mehek način islamizirali Evropo in svet. V Franciji je baje že danes 30 % vseh mladih do 20 let muslimanov. Čez 30 let bo pol Francije muslimanske. Čez nekaj desetletij bodo tako lahko dosegli večino v parlamentu in lahko bodo sprejeli katerikoli zakon, npr. prepovedali druge vere in uvedli obvezno nošenje burk,.. Pred kratkim sem bil v muslimanski državi in sem se moral popolnoma podrediti njim, sicer bi bil kaznovan ali bi me zaprli, kot marsikatere tujce. Oni so prav tako tujci v tujci državi in že sedaj izsiljujejo ter na vsakem koraku uveljavljajo svoje pravice, proti državi, ki jim daje kruh. Če jim kaj ni všeč naj gredo nazaj v svoje matične države (seveda ne bodo šli ker bodo tam zaslužili 10x manj). Po sploh nisem nacionalist, gre samo za pravila, ki se jih mi v islamskem svetu moramo držati, oni pa se jih tu ne bi rabili, ter se sklicujejo na versko segregacijo. Sicer pa itak je so muslimani eni izmed najpamatnejših saj bodo s tem pripopmogli da se bomo lazje uničili in bo tako nastala novejsa civilizacija in brezrazredna in brezverska družba....in prav je tako.
Bolivar
15. 08. 2009 01.46
Doncarleone Participante si malo obrnil ,če zamenjaš vloge religij pol pa dobiš ta pravo sliko!
Piko Boss
14. 08. 2009 16.29
a se lohk v iranu nag kopam na plazi. Vrjetn ne
Doncarleone
14. 08. 2009 14.52
+1
Kake eni pišete ko se pogledate v ogledalo ali sploh vidite sebe ? Z odprtimi očmi se ozrite okoli sebe kristjani so tisti,ki delajo nemir po svetu in množično pobijajo nedolžni narod vi pa še naprej nasedaje lažem Amerike lenuhi začnite že delat ne pa po cele dneve sedet za kompom in nabijat prazno slamo spake senilne:
identiteta
14. 08. 2009 14.15
Pravilno!!! Naj se te svoje zapovedi igrajo tam od koder prihajajo, nas Evropejce pa pustijo pri miru. In mi jim hočemo zgraditi džamijo??!!!!....mal se zamislite tisti, ki se strinjate s tem. Islam ne pozna demokracije!!!
maneno48
14. 08. 2009 13.01
a so moške kopalke tud tadolge gate, pa zimska majca ?
brec8
14. 08. 2009 12.48
kok grejo men na živce te muslimanske fore
faggit
14. 08. 2009 10.27
kako, sottozero? evropa ima krščanske temelje? si bolan? ne, ima sekularne temelje, demokratične temelje. v evropskih državah je vera ločena od politike...da, seveda se skuša cerkev stlačiti v vsak kotiček političnega sveta, ampak to je le zahrbtna taktika za večji vpliv, ni pogoja, da to pomeni, da imajo eu države temelje v krščanstvu.
M-teorija
14. 08. 2009 09.38
Po mojem sploh ne gre za vero. Hotla je hitreje plavat od ostalih, pa je imela na izbiro britje ali obleko.
No_pasaran
14. 08. 2009 09.11
Vse vere bi morali prepovedat !!!
sottozero
14. 08. 2009 07.53
ciaobella 13.08.2009, 13:28 POTRDITEV V PLUS = 89 Če se preseliš v Muslimansko državo spoštuješ običaje, ki vladajo tam. Se pravi ne hodiš na pol gol po mestu. Ravno tako se v Evropi ne kopamo oblečeni v Atlantisu. ********************** Se popolnoma strinjam ! Spoštovanje mora biti Z OBEH STRANI. Islam ni nič BOLJ "občutljiva" religija, kot so vse ostale. Evropa ima KRŠČANSKE TEMELJE. In pač drugačne navade. In tu se MORAMO SPOŠTOVATI VSI. NE GLEDE NA VERO. A OBIČAJE boste v Evropi SPOŠTOVALI NAŠE! Če pa komu ni prav...it's free world....POJDITE PAČ DRUGAM!
nintendo64@email.si
14. 08. 2009 02.47
melanhonija 13.08.2009, 19:39 Svoboda posameznika je omejena s svobodo drugega posameznika, ali ne? Oblačila nikoli ne pomenijo poseganje v svobodo drugega posameznika. Le povej mi kakšna svoboda ti je kratena ker nekdo nekaj nosi oz. ne nosi? Kaj je tisto česar več svobodno ne moreš početi, ker je nekdo gol ali oblečen v rjuho? Pa da ne boste samo kritizirali te odločitve. V pariških bazenih še je vedno obvezna nošnja plavalne kape, moškim pa ni dovoljena nošnja kratkih hlač ampak smejo nositi samo klasične kopalke.
nintendo64@email.si
14. 08. 2009 02.41
sanci.al če države o tem nočejo voditi statistike, ne pomeni, da tega ni! Islamske države zaradi tega nevodenja kao nimajo homoseksualcev, nimajo prostitucije, nimajo AIDSa, nimajo drog itd. Le kako jih nimajo, če pa vsak teden obesijo koga zaradi teh prekrškov? Tudi islamske države imajo veliko AIDSA: Sudan, Somalija, Eritreja, Čad itd. V azijskih islamskih državah pa o tem pač ne vodijo statistike.
Abacus
14. 08. 2009 02.32
Meni pa je tud tvoj komentar všeč in ga podpiram.... kontra-skids 14.08.2009, 02:22 2 deadea /francija je ena izmed najbolj nacionalisticnih drzav. to kaj se tam dogaja crncem, judom muslkimanov se dogaja redko kje. podobno se dogaja z vsemo drzavami ki so bile med drugo sveto vojno na strani zaveznikov. te drzave pocasi propadajo in izgubljajo svojo demokraticno podobo./ Joj Deadea pa ti res nisi čist ,če bi bila Francija tako nacionalistična verjetno nebi pustila tem ljudem živeti v lastni državi ,pomoje so še premalo nacionalistični! Drugače pa si ti tipičen primerek islamskega fašista ,in si lahko srečen da živiš tu v Evropi ,kjer se nimaš kaj za bati ,za enkrat ,samo upaj da se res ne bo kaj spremenilo ,kot sam omenjaš ,kajti potem ne bo lepo! sicer tega ne želim nikomur ampak ,če pogledaš islam zelo najeda države kot so Francija(5 od 65 milijonov je muslimanov) ,Nemčija(6 od 82 milijonov) ,VB(4 od 60 milijonov) in Rusija (25 milijonov od 140 milijinov) in če bi res prišlo do črnega scenarija ,verjemi ,da bi stopile skupaj in bi druga drugo podprle ,ZDA pa nebi protesitirale(saj same s 7 milijoni muslimanov od 307 spadajo med redke srečneže ,ki se jim je uspelo temu pojmu delni islamizaciji izogniti),mogoče kako diplomatsko noto bi poslale kajti že iz sočutja ,ki ni pristno ampak bi pa! Tako da ,je bolje če taki kot ti raje ne stegujete preveč gobca in raje delate v spravljivem tonu ,saj so se tako že začeli številni grdi pokoli ,nažalost sta za nasilje vedno odgovorna dva! ADMIN NE BRIŠI TEGA! Se podpišem!
Abacus
14. 08. 2009 02.31
kontra-skids 14.08.2009, 01:56 2 crni_jezek_teka /koliko malo besedne razlike med "burkini" in "bikini" ampak vidna razlika je pa gromozanska...haha/ Dobra primerjava : ) ,sm se nasmejal iz srca! Lepo ,da ti je všeč...hehe
Bolivar
14. 08. 2009 02.22
+1
deadea /francija je ena izmed najbolj nacionalisticnih drzav. to kaj se tam dogaja crncem, judom muslkimanov se dogaja redko kje. podobno se dogaja z vsemo drzavami ki so bile med drugo sveto vojno na strani zaveznikov. te drzave pocasi propadajo in izgubljajo svojo demokraticno podobo./ Joj Deadea pa ti res nisi čist ,če bi bila Francija tako nacionalistična verjetno nebi pustila tem ljudem živeti v lastni državi ,pomoje so še premalo nacionalistični! Drugače pa si ti tipičen primerek islamskega fašista ,in si lahko srečen da živiš tu v Evropi ,kjer se nimaš kaj za bati ,za enkrat ,samo upaj da se res ne bo kaj spremenilo ,kot sam omenjaš ,kajti potem ne bo lepo! sicer tega ne želim nikomur ampak ,če pogledaš islam zelo najeda države kot so Francija(5 od 65 milijonov je muslimanov) ,Nemčija(6 od 82 milijonov) ,VB(4 od 60 milijonov) in Rusija (25 milijonov od 140 milijinov) in če bi res prišlo do črnega scenarija ,verjemi ,da bi stopile skupaj in bi druga drugo podprle ,ZDA pa nebi protesitirale(saj same s 7 milijoni muslimanov od 307 spadajo med redke srečneže ,ki se jim je uspelo temu pojmu delni islamizaciji izogniti),mogoče kako diplomatsko noto bi poslale kajti že iz sočutja ,ki ni pristno ampak bi pa! Tako da ,je bolje če taki kot ti raje ne stegujete preveč gobca in raje delate v spravljivem tonu ,saj so se tako že začeli številni grdi pokoli ,nažalost sta za nasilje vedno odgovorna dva!
Bolivar
14. 08. 2009 01.56
crni_jezek_teka /koliko malo besedne razlike med "burkini" in "bikini" ampak vidna razlika je pa gromozanska...haha/ Dobra primerjava : ) ,sm se nasmejal iz srca!
trapo
13. 08. 2009 23.08
Verjetno nista šla sama okoli?
trapo
13. 08. 2009 23.06
V totalitarnem režimu se pač o negativnostih ne govori. Si mogoče mislil da imajo v muslimanskih državah prost dostop do interneta in da novinarji delujejo svobodno tako kot v Evropi. Verjetno še nisi slišal za iranskega šaha, idr. In prosim ne pridigaj o čistosti . odvisno od posameznika kot si že sam ugotovil, ampak Albanci so vseeno v muslimanski veri. Si mogoče že obiskal Albanijo ali pa Črno goro od pristanišča Bar navzdol - tako da prosim ne o tem.