Tujina

Mušaraf: Volitve bodo!

Islamabad, 17. 02. 2008 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pakistanski predsednik Mušaraf je napovedal, da bodo parlamentarne volitve kljub sobotnemu napadu potekale skladno z načrti.

Samomorilski napad na predvolilnem zborovanju opozicijske stranke nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto po besedah pakistanskega predsednika Pereza Mušarafa ne bo oviral ponedeljkovih parlamentarnih volitev.

Po zadnjih informacijah so pakistanske varnostne sile v luči zadnjih dogodkov in nevarnosti pred ponovnim bobmnim napadom, na najvišji stopnji pripravljenosti.

Volitve v Pakistanu bi morale sprva potekati 8. januarja, a so jih zaradi nasilja, ki je izbruhnilo po atentatu na Butovo 27. decembra lani preložili na 18. februar.
Volitve v Pakistanu bi morale sprva potekati 8. januarja, a so jih zaradi nasilja, ki je izbruhnilo po atentatu na Butovo 27. decembra lani preložili na 18. februar. FOTO: Reuters

Na volitvah opozicija pričakuje zmago, a tudi nepravilnosti in v primeru drugačnega izida že obljublja množične proteste. Za Pakistansko ljudsko stranko (PPP) Benazir Buto, ki jo sedaj vodi njen mož Ali Asif Zardari, naj bi po rezultatih javnomnenjskih anket glasovala okoli polovica volivcev, 22 odstotkov naj bi jih podprlo Pakistansko muslimansko ligo-N (PML-N), ki jo vodi nekdanji premier Navaz Šarif, samo 14 odstotkov pa vladajočo Pakistansko muslimansko ligo-Q (PML-Q)

V sobotnem napadu v kraju Parašinar je bilo ubitih 46 ljudi, okoli 50 je huje ranjenih. Po navedbah prič je v ljudi zapeljalo vozilo, ki je nato eksplodiralo. Predvolilno nasilje se nadaljuje, najhuje je v četrtih, kjer skupaj živijo šiiti in suniti. Paravojaške sile naj bi že zavzele položaje v mestu in začele nadzirati nasilje.

Zardari in Šarif sta v pričakovanju zmage opozicije že napovedala oblikovanje povolilne vladne koalicije, Zardari pa je ob tem obljubil, da bo v primeru zmage v vladi pripravljen sodelovati z vsemi demokratičnimi silami, tudi s trenutno vladajočo stranko, saj si želi "vlado narodnega soglasja z vsemi".

V Pakistanu je 80 milijonov volilnih upravičencev, v ponedeljek pa bodo za petletni mandat volili 342-članski spodnji dom parlamenta. Poslanci v zgornjem domu imajo triletni mandat, volijo pa jih pokrajinske skupščine.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.