Tujina

Mušaraf bo odstopil

Islamabad, 18. 08. 2008 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Opozicija meni, da bi morali pakistanskega predsednika Mušarafa zaradi kršenja ustave in slabega vodenja države postaviti pred sodišče.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je danes napovedal odstop. Kot je sicer poudaril, nobene od obtožb njegovih nasprotnikov, ki zahtevajo njegov odstop, ni mogoče dokazati, saj ni nikoli naredil ničesar zase, pač pa "le za Pakistan".

Mušaraf bo odstopil s položaja predsednika.
Mušaraf bo odstopil s položaja predsednika. FOTO: Reuters

Nekdanji vojaški poglavar in tesen ameriški zaveznik je spoznal, da je njegova priljubljenost v preteklih 18 mesecih upadla. ''Moj odstop bo danes prejel tudi parlament. Po posvetovanju s pravnimi svetovalci in tesnimi političnimi privrženci sem sprejel odločitev, da odstopim,'' je povedal in dodal, da svojo prihodnost prepušča v roke pakistanskega ljudstva.

Evropska komisija se je danes zadržano odzvala na napovedani odstop pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa. Gre predvsem za "notranjepolitično zadevo Pakistana", je v Bruslju dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Mušaraf je v nagovoru na pakistanski televiziji sicer zanikal vse obtožbe, ki jih je opozicija izrekla proti njemu. "Niti ene od obtožb ni mogoče dokazati, saj nisem ničesar delal v svojo korist, pač pa v korist Pakistana," je dejal Mušaraf. Pakistan naj bi pod njegovo oblastjo postal na svetovnem zemljevidu pomembna država, v kateri vladajo red, mir in demokracija ter spoštovanje človekovih pravic.

Opozicijske stranke so pod vodstvom Pakistanske ljudske stranke (PPP) po več mesecih našle skupno besedo in so se 7. avgusta sporazumele, da Mušarafa odstavijo s položaja predsednika. Pretekli teden so nato v štirih pakistanskih pokrajinskih skupščinah potekala glasovanja o zaupnici Mušarafu, vse štiri skupščine pa so predsedniku izrazile nezaupanje.

V nedeljo so stranke nato napovedale, da so že pripravile predlog za odstavitev Mušarafa, ki naj bi ga še ta teden predložile nacionalnemu parlamentu. Med obtožbami, ki naj bi bremenile Mušarafa, naj bi bile tudi kršitve ustave in slabo vodenje države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajrolaf
19. 08. 2008 11.35
samo res zgleda ko Drnovšek, tak od daleč. še en diktator manj... kolko jih še ostane? Ga bojo obesili kot Sadama? Po moje ne, ker se je on proti terorizmu boril. Ja no, on ima tudi precej življen na vesti.
Carmel
19. 08. 2008 09.33
ti Obama si en cepec. Zadaj na sliki je Mohammad Ali Jinnah, ustanovitelj Pakistana.
grosman@email.si
18. 08. 2008 23.20
Haha, dobra slika odzadi
Mali_Piko
18. 08. 2008 21.06
McShAdow
18. 08. 2008 18.38
a je v ozadju od drnovška slika?
mafia89
18. 08. 2008 15.35
nei odstopi ..če se je tko odloču..:D