Tujina

Murdoch naj bi privolil v zaslišanje

London, 14. 07. 2011 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Murdoch in njegov sin naj bi vendarle prišla na zaslišanje pred parlamentarni odbor. Medtem pa so policisti v povezavi s škandalom prijeli nekdanjega pomočnika urednika tabloida News of the World Neila Wallisa.

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch FOTO: Reuters

Izvršna direktorica družbe News International Rebekah Brooks je privolila v pričanje pred parlamentarno komisijo za kulturo, medije in šport glede škandala o prisluškovanju. Lastnik te družbe Rupert Murdoch je sporočil, da se zaslišanja ne more udeležiti, njegov sin James, ki je prav tako lastnik družbe, pa je dejal, da bi ga lahko komisija zaslišala po 10. avgustu. Poziv za pričanje pred omenjeno komisijo sicer za oba Murdocha ni zavezujoč, saj nista britanska državljana.

Iz družbe News Corporation pa so kasneje sporočili, da bosta Murdoch in njegov sin vendarle prišla na zaslišanje pred parlamentarni odbor. Kot so sporočili, ravno pripravljajo pismo poslancem, s katerim jih bodo obvestili, da bosta Rupert in James Murdoch prišla na torkovo sejo odbora.

Je pa vse tri omenjene k udeležbi na zaslišanju pozval namestnik britanskega premierja Nick Clegg. Zavzel se je tudi za temeljito reformo britanskih medijev, ki pa bo morala biti osnovana na svobodi, pluralnosti in odgovornosti.

Medtem pa so britanski policisti v povezavi s škandalom po poročanju medijev prijeli nekdanjega pomočnika urednika tabloida News of the World Neila Wallisa. Na njegovem domu naj bi opravili tudi hišno preiskavo. 60-letni Wallis se je tabloidu pridružil leta 2003 in je bil na položaju pomočnika urednika, dokler je bil odgovorni urednik Andy Coulson. Slednjega so policisti prijeli že prejšnji teden.

Tabloid News of the World so pretekli teden ukinili, ker so pristojni organi ugotovili, da so novinarji tabloida uporabljali informacije, ki so jih pridobili med prisluškovanjem znanim osebam. Policija je prijela več oseb, premier David Cameroon pa je napovedal dve neodvisni preiskavi.

Pred odborom je že v sredo pričal nekdanji premier Gordon Brown, ki je dejal, da je News International, ki je bil lastnik tabloida, kršil zakon kar po tekočem traku. Senator Jay Rockefeller, ki predseduje parlamentarni komisiji, pa je dejal, da je povsem mogoče, da se je škandal prenesel tudi v ZDA, kjer naj bi med drugim prisluškovali sorodnikom žrtev napadov 11. septembra 2001, a za te trditve ni ponudil nobenega dokaza.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo.pogreb
14. 07. 2011 19.27
Men se ta novica zdi precej "precenjena" ter da ji posvecajo prevec pozornosti glede na to da se tice le anglezev . Mene samo zanima kaj ni ta Murdoch Rupert tisti ki se je sel neke miljardne financne piramide pa je ne vem kolk ljudi okol prneso pa je propado pol pa so mu sodli pa to