Tujina

Mufti v Meki o terorizmu

Meka, 09. 01. 2006 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Savdski mufti je ob vrhuncu romanja muslimanov v Meko 2,5 milijona vernikov opozoril pred terorizmom pod krinko vere.

Romarji v Meki
Romarji v Meki FOTO: Reuters
Tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je v voščilu ob kurban bajramu, v imenu poglavarja islamske skupnosti v BiH reis-l-ulema Mustafe Cerića in predsednika Mešihata islamske skupnosti Ibrahima Malanovića, muslimanom zaželel, naj bajramske dneve preživijo v miru in bajramsko veselje pa preživijo s svojimi najbližjimi.

V teh dneh, ko se muslimani pripravljajo, da z darovanjem kurbanskega mesa pomagajo revnim, obiščejo svoje najbližje in sosede, vas želim spomniti, da kurbanski bajram nosi v sebi močno sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi, ne glede na rasno in nacionalno pripadnost ali socialni položaj, je v nagovoru dejal Porić.

"Nekateri so zagrešili največje zločine proti islamu, saj so njihova dejanja vodila v to, da se zdaj pojem terorizma skoraj izključno povezuje s to vero," je v molitvi v mošeji Namira ob vznožju gore Arafat poudaril šejk Abdul Aziz al Šejk, savdski mufti, ki je romarjem naročil, naj branijo islam in temelje islamskega prava pred nevedneži in verskimi skrajneži. Muftijevo pridigo je prenašala tudi savdska televizija. V minulih letih so muftiji ob hadžu, letnem romanju v muslimansko sveto mesto Meka, predvsem kritizirali zahodne medije, ki islam prikazujejo v "popačeni podobi".

Letošnjega romanja se udeležuje okoli 2,5 milijona vernikov iz 177 držav, ki so ob sončnem vzhodu začeli romanje na 250 metrov visoko goro Arafat, kar je osrednji obred hadža.

Med obrednim kroženjem okoli Kabe - svetega kamna - je v gneči v minulih letih umrlo več ljudi, letos še ne poročajo o takih nesrečah
Med obrednim kroženjem okoli Kabe - svetega kamna - je v gneči v minulih letih umrlo več ljudi, letos še ne poročajo o takih nesrečah FOTO: Reuters

Za varnost romarjev letos skrbi okoli 60.000 policistov, zdravstvenih delavcev in drugega osebja. Letošnje romanje je zaznamovalo porušenje strehe hotela v muslimanskem svetem mestu Meka minuli teden, ki je zahtevalo 76 smrtnih žrtev.

Romanje v Meko je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran, islamska sveta knjiga, predpisuje, da mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Molitev ob vznožju gore Arafat predstavlja vrhunec tradicionalnega romanja muslimanov. Na gori Arafat je imel namreč po islamskem verovanju prerok Mohamed zadnjo pridigo, na tem mestu pa romarji z molitvijo prosijo za milost in odpuščanje.

Verniki se bodo nato vrnili v Mino, kjer bo v torek potekalo simbolično kamenjanje hudiča, ki zaznamuje začetek muslimanskega praznika žrtvovanja Eid Al Adha (kurban bajram), ko muslimani z vsega sveta v spomin na Abrahama zakoljejo ovco ali kako drugo žival. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom zagovarjati pred Alahom za svoja dejanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou