Tujina

Mubarak v hišnem priporu v vojaški bolnišnici

Kairo, 22. 08. 2013 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so opustili obtožbe o korupciji zoper strmoglavljenega egiptovskega predsednika Mubaraka, je tožilstvo odločilo, da ga morajo izpustiti iz zapora. S helikopterjem so ga odpeljali v vojaško bolnišnico, kjer bo v hišnem priporu čakal na sojenje zaradi ravnanja med nemiri leta 2011.

Privrženci Hosnija Mubaraka so z navdušenjem pozdravili odločitev tožilstva.
Privrženci Hosnija Mubaraka so z navdušenjem pozdravili odločitev tožilstva. FOTO: Reuters

Strmoglavljeni egiptovski predsednik Hosni Mubarak je odletel iz zapora. S helikopterjem so ga na lastno željo prepeljali v vojaško bolnišnico v četrti Madi v Kairu, kjer bo v hišnem priporu.

Tožilstvo se je že v ponedeljek odločilo opustiti obtožbe, ki so se nanašale na korupcijo, danes pa so odredili, da Mubaraka izpustijo iz zapora. Mubarakov odvetnik Farid al Dibao je dejal, da je njegova stranka vrnila 600.000 ameriških dolarjev, kolikor je znašal znesek v vrednosti daril, ki jih je prejel od državnega medijskega podjetja.

85-letnega Mubaraka pa še vedno čaka obtožba in sojenje zaradi ravnanja med nemiri leta 2011. Zaradi odgovornosti za smrt protirežimskih protestnikov so ga lani že obsodili na dosmrtno zaporno kazen, a so na višji instanci ugodili pritožbi, tako da se je maja sojenje začelo znova. Ker pa je Mubarak že odslužil maksimalno dolžino pripora, ga ne morejo več zadrževati.

Mubaraka so v helikopter prepeljali na nosilih.
Mubaraka so v helikopter prepeljali na nosilih. FOTO: Reuters

Več t. i. revolucionarnih skupin je medtem že začelo kampanjo proti njegovi izpustitvi. Gibanja, ki so sodelovala tudi pri protestih za njegovo odstavitev leta 2011, so pozvala k protestom.

Razlog za opustitev obtožb v primeru korupcije in izpustitev bi bila po mnenju analitikov lahko tudi želja po ugajanju zaveznicam iz Mubarakovih časov, ki državi obljubljajo finančno pomoč. Gre predvsem za Savdsko Arabijo, tradicionalno nasprotnico Muslimanske bratovščine, ki je s posredovanjem vojske strmoglavila z oblasti predsednika Mohameda Mursija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SENANDA
22. 08. 2013 22.02
+0
POPLNOMA ,NEPRIMERNA,POTEZA,VOJNI ZLOČINEC!!!
kure bedne
22. 08. 2013 19.30
+4
In diktator na prostosti. Isto kot v Sloveniji.
Robin Gunner
22. 08. 2013 17.14
+3
evo vojaski rezim je ze spustu diktatorja. vse zorganizirano in placano ;)