Tujina

Sojenje Mubaraku se bo nadaljevalo 2. januarja

Kairo, 28. 12. 2011 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
2

Sodnik Ahmed Refat je na sojenju padlemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku prisluhnil izjavam odvetnikov obeh strani, nato pa obravnavo prekinil in odredil, da se bo nadaljevala 2. januarja. Sojenje bi lahko potekalo več mesecev, če ne celo let.

Svojci žrtev egiptovskih protestov
Svojci žrtev egiptovskih protestov FOTO: Reuters

Sojenje nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku se je nadaljevalo po skoraj dveh mesecih.  Sodnik Ahmed Refat je tako prisluhnil izjavam odvetnikov obeh strani, nato pa obravnavo prekinil in odredil, da se bo nadaljevala 2. januarja. Potem ko je bilo prvo zaslišanje 3. avgusta odprto za javnost, so vsa kasnejša, vključno z današnjim, potekala za zaprtimi vrati.

Sojenje se je nadaljevalo tudi njegovima sinovoma, nekdanjemu egiptovskemu notranjemu ministru, šestim vodilnim v egiptovski policiji, v odsotnosti pa sodijo tudi poslovnežu Huseinu Salemu.

Za varnost sojenja v stavbi policijske akademije v Kairu je skrbelo več kot 5000 policistov. Pred stavbo so se zbrali tako Mubarakovi podporniki kot svojci žrtev protirežimskih protestov. Mnogi Egipčani sicer upajo, da bo sojenje zacelilo vsaj nekaj ran, ki jih je prizadejal Mubarakov režim, in da bo država po politično nemirnem letu našla vsaj nekaj stabilnosti.

Padli egiptovski predsednik je obtožen korupcije in uboja okoli 850 protestnikov na februarski vstaji, ki ga je po 30 letih tudi odnesla z egiptovskega ''prestola''. Mubaraku, ki se je izrekel za nedolžnega, grozi tudi smrtna kazen. Za nedolžna sta se izrekla tudi njegova sinova Ala in Gamal, ki se v okviru istega sojenja branita obtožb o korupciji. Poleg trojice so na zatožno klop v istem postopku sedli še nekdanji notranji minister Habib al Adli in šest nekdanjih policijskih poveljnikov. Sojenje Mubaraku, ki od aprila prestaja pripor v tamkajšnji bolnišnici, kamor so ga prepeljali po srčnem napadu, je zgodovinsko, saj so le redke avtokratske voditelje privedli pred roko pravice.

Sojenje Mubaraku in njegovima sinovoma je zadnje v vrsti sodnih procesov proti članom Mubarakovega režima. Več deset ministrov, uradnikov in poslovnežev je v priporu, medtem ko proti njim potekajo preiskave o različnih obtožbah. Več ministrov pa je bilo tudi že obsojenih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
29. 12. 2011 15.38
+1
Matej248 29.12.2011 15:21:30 1 ljudje ki komentirate, razen redkih izjem npr nimivseeno, igor gojcic, ljudje kje vi živite, dejansko me res zanima, imate dostop do interneta, torej koliko ti vzame, da skočiš na youtube, vpišeš notri nevidni imperij, maš po delih, torej daj vzami si 20min poglej vsaj 2 dela, če že ne vseh 7, pa vam bo jasno vse kar se tiče ameriške poltiike, mate tud slo podnapise zraven, ampak dajte mi povedat no, kako se še vedno najdete ljudje, ki zagovarjate ameriško politiko, zdej a ste z njimi in ste totalno pokvarjeni in tule provocirate po forumu al ste pa tako nerazgledani, da niste sposobni malce pobrskat po spletu in sami ugotoviti kaj je prava resnica, torej resnica je samo ena in to je ta da družini rothschild, rockefeller ter vatikan obvladujejo ves svet! 2012 pa je leto da temu naredimo KONEC!!!!!!! Lp Matej248 29.12.2011 15:16:41 chavez stoji na poti bankirjem, zato vse to kar je povedal drži, me pa čudi da je o tem celo članek na 24ur, se delate kao objektivne? Kaj pa protesti po ZDA, vsake 14dni en majhen članek? Hvala lepa za takšno informiranost.
zalijanc
28. 12. 2011 10.18
+1
Toliko časa ga bodo obravnavali, da ga bo na koncu ljudstvo poklicalo nazaj na prestol.