Tujina

News of the World odpihnil še Brooksovo

New York, 15. 07. 2011 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
9

Zaradi škandala s prisluškovanjem znanim osebam je svoj odstop podala izvršna direktorica družbe, v lasti katere je bil tabloid News of the World. FBI pa bo preveril, ali so morda novinarji prisluškovali tudi v ZDA.

Rupert Murdoch in Rebekah Brooks
Rupert Murdoch in Rebekah Brooks FOTO: Reuters

Izvršna direktorica podjetja News International Rebekah Brooks je zaradi škandala s prisluškovanjem v tabloidu News of the World odstopila s položaja. V odstopni izjavi je zapisala, da čuti globoko odgovornost do ljudi, ki so bili zaradi škandala prizadeti. "Verjela sem, da bi bila prava in odgovorna poteza potegniti družbo iz osrčja krize. Zato je bila moja želja ostati na mostu, a sem postala glavna tema debate. To pa zdaj odvrača preveliko pozornost od naših naporov za popravo napak iz preteklosti," je še zapisala. Njeno potezo je že pozdravil James Murdoch, sicer vodja medijske hiše News Corporation. Kabinet britanskega premierja Davida Cameroona se je na odstop Brooksove odzval z besedami, da se premierju zdi to prava odločitev.

Brooksova sicer vztraja, da ni vedela za sporne prakse svojih podrejenih, ki so vdirali v telefone več tisoč zvezdnikov, politikov, žrtev terorističnih napadov in kriminalnih dejanj ter svojcev v tujini ubitih vojakov. Iz družbe News Corporation so kmalu po odstopu Brooksove sporočili, da bo novi izvršni direktor News International Tom Mockridge, dosedanji generalni direktor televizije Sky Italia, ki je tudi del Murdochovega medijskega imperija. Pred Mockridgeom je težka naloga, saj mora povrniti zaupanje bralcev in deležnikov.

News International izdaja najbolj prodajan britanski časnik The Sun, dnevnika The Times in The Sunday Times, konec prejšnjega tedna pa so zaradi škandala z vdiranjem v telefone po 168 letih izhajanja ukinili tabloid News of the World.

Preiskava tudi v ZDA

Sicer pa bo zaradi škandala s prisluškovanjem ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) preveril, ali so morda mediji v lasti Ruperta Murdocha tudi v ZDA prisluškovali znanim osebam, kot je to počel tabloid News of the World. Za preiskavo so se zavzeli številni senatorji, hkrati pa tudi mnogi drugi člani republikanske stranke, je dejal generalni državni tožilec Eric Holder.

Britanski tabloid News of the World, ki je zaradi škandala preteklo nedeljo izšel zadnjič, je v Veliki Britaniji prisluškoval številnim znanim osebam, zanimivosti iz prisluhov pa so objavljali v člankih. Prisluškovati so jim pomagali kar policisti, ki so jih podkupili. Med preiskavo so se začela pojavljati tudi ugibanja, da so poskušali novinarji priti tudi do telefonskih pogovorov žrtev napadov 11. septembra 2001 v New Yorku. Tako bo FBI preveril, ali so novinarji poskušali vdreti v telefonske predale žrtev teh terorističnih napadov.

Medijski magnat Rupert Murdoch
Medijski magnat Rupert Murdoch FOTO: Reuters

Je primer že zastaral?

Zgodbo, da naj bi novinarji News of the Worlda poskušali priti do telefonskih predalov žrtev 11. septembra, je objavil britanski Mirror. Zanj je newyorški zasebni detektiv dejal, da so omenjeni novinarji z njim navezali stik in ga prosili, če bi jim lahko priskrbel podatke o klicih žrtev terorističnih napadov. Tako za zdaj ni znano, ali trditve zapisane v Mirrorju držijo. Kljub temu pa so sorodniki žrtev zadovoljni, da bo FBI sprožil preiskavo.

Vendar pa se lahko zgodi, da bo kljub preiskavi težko kogar koli kaznovati. Od napadov je minilo že skoraj 10 let, v ZDA pa primeri o prisluškovanju zastarajo že po petih letih. Vendar pa se senatorji zavzemajo tudi, da bi družbo News Corporation kaznovali tudi po drugem zakonu, ki predvideva kazen za ameriška podjetja, ki so v drugih državah udeležena pri podkupovanju.

Preiskava ni usmerjena proti vsem medijem

Včeraj sta Rupert Murdoch in njegov sin James Murdoch najprej zavrnila, da bi pričala pred komisijo britanskega parlamenta, pozneje pa sta svojo udeležbo potrdila.

Včeraj so se v Sydneyju zbrali generalni tožilci ZDA, Velike Britanije, Nove Zelandije, Kanade in Avstralije. Britanec Dominic Grieve je pri tem dejal, da preiskave proti Murdochovemu imperiju ne bi smele ogroziti svobode govora v medijih. "Ne želimo si, da bi ne glede na to, kar se bo zgodilo med preiskavo, dobili medije, ki bodo nadzorovani na tak način, da bo omejena njihova pravica do svobodnega poročanja," je dejal.

Zaradi škandala se je Murdoch znašel pod hudim pritiskom javnosti in politikov. Ukiniti je moral tabloid News of the World, hkrati pa je moral tudi odstopiti od namere, da njegov imperij poveča s prevzemom največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB, katere nakup bi bil vreden 12 milijard dolarjev.

Murdoch sicer zagotavlja, da družba News Corp, ki ima v lasti tudi britansko podjetje News International (ta je med drugim tudi lastnik News of the World), dobro vodi krizo, ki je nastopila po izbruhu škandala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
15. 07. 2011 16.17
sicer pa če bi imeli angleži moda, bi bojkotirali zaradi takih p...karij, vse Murdokove izdelke! tko pa sami vedo kaj so in podpirajo z nakupi njegovih proizvodv, med katerimi so tudi nezakonita prisluškovanja!
odbogaposlan
15. 07. 2011 16.02
in murdok je zdaj ukinil časopis, ki je posloval pozitivno, da mu ne bo rabu plačat odškdonino! to vam je kapitalna demokracija!
odbogaposlan
15. 07. 2011 16.01
samo novice počasi curljajo v javnost, in folk je zgrožen!
odbogaposlan
15. 07. 2011 16.00
lani so se na večeji dobili: Rebekah Brooks, murdokov sin, in tisti novinar ki je delal pri angleškem premierju. to vse pove!
odbogaposlan
15. 07. 2011 15.52
odbogaposlan
15. 07. 2011 15.51
zakaj ste mi pred 2 dnevi zbirsali komentar, da je ta murdok fašist! admin, si kdaj prebral kakšno knjigi, si prebral orwelovo 1984? če ne si pejt prebrat. v terj knjigi boš videl, kaj je fašizem in kaj prisluškovanje!
jero_x
15. 07. 2011 13.25
veš da je vedno lažje pred srugim pragom pometat kot pa pred svojim resnica boli in tako dalje :)
DeBill
15. 07. 2011 11.53
če bodo hoteli foxa, pardon, ruperta *.. ga pač bodo. zakonodaja zda je raztegljiva kot čigumi. lahko ga tudi po antiter actu, kajti prisluškovanja se ne oproščajo, če je padel nixon bo en rfupert toliko lažje.
tekavcminka56
15. 07. 2011 10.46
FBI nej raj sebe prever alpa amerisko vlado in nej že nehajo folku prodajat kr ene butaste zgodbice, katerim večina ne verjame več..