Tujina

FOTO in VIDEO: Bela Dalmacija in ledeno Jadransko morje

Ljubljana, 03. 02. 2012 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
160

Pobelilo je Brač in Murter, v snegu so uživali tudi Splitčani. O sneženju poročajo iz Rima, na pariških ulicah je led. V Ukrajini so namerili minus 35, v Romuniji je doma zmrznil dojenček, ker revni starši nimajo denarja za kurjavo. Ponekod poročajo o pomanjkanju zalog.

Izredno nizke temperature v vzhodni in srednji Evropi bodo predvidoma vztrajale še prihodnji teden.

Srbi so se znova zbudili v zelo mrzlo jutro. Najbolj mrzlo je bilo na Zlatiborju, kjer so okoli 6. ure izmerili minus 17 stopinj. Nizke temperature bodo vztrajale tudi v prihodnjih dneh, ponekod bo padal sneg, ki ga bo veter nosil na kupe. V 16 občinah so razglasili izredno stanje, v višjeležečih krajih bodo šole zaprte predvidoma vse do 10. februarja. Ponekod so zaprte ceste, oviran je promet, nekateri so brez elektrike, težave so z dobavo nafte. Včeraj so reševalci posredovali 30-krat, medtem ko je bila noč mirnejša in ni bilo novih smrtnih žrtev. Z močnim sneženjem imajo veliko dela tudi v prestolnici, zato je mesto na pomoč pozvalo prebivalce. Vsakemu, ki bo pomagal pri čiščenju snega, bodo plačali dnevnico, in sicer približno 15 evrov.

Letališče v črnogorski prestolnici Podgorica je zaprto zaradi sneženja. Z resnimi težavami v prometu se zaradi snega soočajo tudi v Bosni in Hercegovini. Sneženje mestoma spremlja močan veter, ki povzroča visoke nanose snega.

Slobodna Dalmacija poroča, da je Split danes zajelo snežno neurje z orkansko burjo, kakršnega se ne spomnijo v zadnjih 50 letih.

Na Hrvaškem je najhladnejši dan v zadnjih dneh. Ponekod je bilo zjutraj minus 20, sneži po celi državi. V Šibeniku je bilo minus šest, Split, kjer so namerili minus štiri, je po poročanju lokalnih medijev ohromljen zaradi snežnega zameta in močne burje. Župan Željko Kerum je odredil zaprtje javnih uradov, šol, vrtcev in vseh mestnih podjetij, za katere ni nujno, da delajo. Sneg je tudi na Braču in Murterju.

Beograjčanu je takole zamrznila brada.
Beograjčanu je takole zamrznila brada. FOTO: Reuters

Hrvaški mediji so poročali, da je na posameznih območjih ob obali zaledenelo tudi morje, nenavaden prizor je bil tudi trajekt, prekrit s snegom, ki se je danes do Splita prebil z otoka Brač. Sicer je večina trajektnih povezav prekinjenih. V državi je oviran promet, zaprte so nekatere ceste. Hrvaški avtoklub poziva voznike, naj se na pot odpravijo le, če je nujno. Snežilo bo predvidoma do srede, z razjasnitvijo bodo prišle še nižje temperature.

Sneg v Šibeniku:

Sneg v Splitu:

V spodnji galeriji si lahko pogledate, kakšen je Split, ko ga prekrije sneg:

Mrzlo je tudi v Sloveniji ...

Sibirski mraz je zajel vso Evropo. V Rusiji, kjer je v Moskvi danes minus 25 stopinj Celzija, v Sibiriji pa minus 50, je zaradi mraza od 1. januarja umrlo 64 ljudi. Na cestah so zastoji, zaradi snežnega zameta je bila zaprta glavna avtocesta v regiji Volgograd. Za prihodnje dni v Rusiji napovedujejo padec temperatur do minus 30.

Ukrajinci se trudijo ostati doma na toplem. V državi, kjer je med najhujšo zimo v zadnjih šestih letih zaradi mraza umrlo več kot 100 ljudi, so temperature pod minus 30 stopinj Celzija. V Kijevu je zmrznila reka Dnjeper. V zadnjih 24 urah je umrlo 20 ljudi, brezdomcem nudijo začasno zavetje ogrevani šotori, mnogi so zaradi ozeblin v bolnišnicah. Oviran je promet.

Prebivalec vasi ob Kijevu Oleksandr Berezjnets je zjutraj v hiši nameril minus ena stopinjo Celzija, medtem ko je bilo zunaj minus 35. Šole v prestolnici so zaprte, iz supermarketov poročajo o pomanjkanju zalog, saj so na poledenelih cestah in zaradi zamrznjenega goriva v rezervoarjih obstali številni tovornjaki z dobavo.

Romunski socialni delavci so iz neogrevanih domov revnim staršem v mestu Iasi in v vasi Fantanele, kjer je bilo minus 20, odvzeli devet otrok, potem ko je zaradi mraza umrl štirimesečni dojenček. Malčki so bili podhranjeni, ko je pritisnil mraz, se je njihovo stanje izredno poslabšalo. Po ocenah oblasti je v državi zaradi mraza ogroženih okoli 15.000 otrok, postavili so centre, kamor se lahko zatečejo pomoči potrebni.

Papež Benedikt XVI. opazuje zasneženi Vatikan
Papež Benedikt XVI. opazuje zasneženi Vatikan FOTO: Reuters
O snegu poročajo tudi iz italijanske prestolnice Rim, kjer se je v zadnjih 15 letih sneg samo enkrat zadržal cel dan.

Rim v sosednji Italiji, kjer je tudi mraz, je po večdnevnem deževju včeraj zvečer in danes zjutraj presenetil sneg. Šole so sicer odprte, a so odpovedali današnji in jutrišnji pouk, da ne bi zamudili snovi učenci, ki niso mogli priti v šolo. Kolisej je tudi zaprt, do poldneva je ponekod v mestu zapadlo okoli 40 centimetrov snega. Slabo vreme in sneg sta ovirala cestni, letalski in železniški promet na severu in v osrednjem delu države. Vlaki imajo še vedno zamude, razmere na cestah in letališčih se izboljšujejo. Včeraj je v Milanu na ulici umrl brezdomec.

Mraz je dosegel tudi Francijo, kjer vremenoslovci opozarjajo, da prihajajo še bolj mrzli dnevi. V Parizu je bilo minus pet, Parižani niso vajeni ledu na svojih ulicah. Saška na vzhodu Nemčije in Turingija v osrednji Nemčiji sta v noči na danes zabeležili najnižje temperature to zimo – pod minus 22 stopinj.

Izredno nizke temperature so tudi na severu Kitajske, kjer imajo nekateri revni prebivalci v hišah temperaturo minus 10 stopinj Celzija. Sneg je tudi v afganistanskem Kabulu.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
04. 02. 2012 10.07
+0
Tale zemlja se pa resno segreva lol
Draža
04. 02. 2012 09.56
+1
Lani ta čas v Sibiriji,točno Ojmjakon je bilo minus-68 stopinj,pri minus 51 je tam že rdeči alarm.
Samojed1982
04. 02. 2012 08.39
+13
Slabo mi je, ko berem o revnih, ki nimajo denarja za kurjavo, a zraven je pa slika papeža, ki je na toplem in gleda v prazno... Vatikanska cerkvena mafija ima pa denarja dovolj za ogrevanje cele Evrope... Da ne bo pomote, jaz strogo ločujem cerkev od Boga...
gripson
04. 02. 2012 09.30
+2
LovecNaKomuniste
03. 02. 2012 23.11
-8
Sramota, v Ljubljani pa prvič po 4000 letih nebo niti 1 cm snega.
TakeItEasy
04. 02. 2012 09.16
+10
verjemi....še sneg nima namena priti v prestolnico prevare in laži!
veselo-na-delo
03. 02. 2012 22.52
+21
To je žalostno da bereš članek o smrti dojenčka zaradi denarja, katerega oče in mati nimata za kurjavo no tako daleč so že nekateri prišli,drugi pa niso dosti za nijimi katerim tud že škriplje v denarnici od mraza. Te glauni pa uživajo namesto da bi komu kaj prispevali. Žalostno ampak resnično. Če bi bili toti bližje nas bi jim takoj nekaj kurjave podaril da so malo na toplem. Taki bi bil še kako ti hvaležen če bi mu šel v pomoč.
klarkec
03. 02. 2012 23.02
+16
Če se v Sloveniji pojavi tak mraz bodo tudi pri nas otroci umirali, verjemi..........samo glavno pri nas je, da oblikujemo vlado, katerokoli...........kdo pa za nase otroke skrbi, in za nas slabo plačane delavce, za družine, ki niti poleti ne morejo preživet. Ne vem kaj še povedat........ne želi si takega mraza
Odpri..Oci
03. 02. 2012 23.07
+17
Tudi v Sloveniji prihaja do "energetske" revščine, kjer si ljudje ne morejo več privoščiti normalnega ogrevanja.... povečini zaradi uvajanja novih davkov (CO2... za polnjenje Lučkinih žepov...) in dvigovanja trošarin (za birokratske plače...) !!!!!
veselo-na-delo
03. 02. 2012 23.49
+6
@ klarkec To imaš prav! To pa zaradi takega stanja kot je dan danes pri nas,- plače dol položnice gor.
Maja Mozgan
04. 02. 2012 08.13
Pa če bi blo tko mraz, da bi lahk moj otroček zmrznu - ne bi tega dopustila, bi verjetno prej jest zmrznila, ko bi vse njemu dala in ga z svojim telesom grela...
gripson
04. 02. 2012 09.31
+0
klarkec
03. 02. 2012 22.45
+1
Ah, da globalnemu segrevanju v brk...............brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
klarkec
03. 02. 2012 22.40
+3
pri teh temperaturah ni štos v sami temperaturi, to je izmerjenih, ampak dejanskih, danes je bilo u zaprožju, Ukrajina izmerjeno minus 18, dejansko pa več kot minus 30. To zavede ljudi in oni, kot tudi jaz gredo na ulico in nič ne mislijo. To je problem. Seveda pa v trgovino ali po obveznih opravkih moraš. Od tu naprej, pa se lahko zgodi marsikaj, verjemite v Sloveniji si ne želite tega mraza in ga ne potrebujete. Jas sam ga ne potrebujem, no na mojo večno srečo moram to prenašat............zbežat preprosto ne morem
Mawsyy
03. 02. 2012 22.30
+6
the day after tommorow sam vseen... bogi ljudje. :(
Neli Zivko
03. 02. 2012 22.23
+12
očitno smo že pozabili, da je bilo Blejsko jezero vsako leto zamrznjeno .....
annunaki
04. 02. 2012 06.42
+4
Tudi reka Krka zmrzuje,kar pa ni ravno pogosto.....
tali?ni tom
03. 02. 2012 22.18
+8
popolnoma naravno ! in omejevanje je samo pobiranje davka ! država bo čez cajt pri taki "skrbi" za okoplje na pluča montirala števec kolk kisika bomo podihal in na tazadnjo kolk metana pa amonijaka izpustimo ! vse za čisto okolje- pardon za polnjenje državne jame brez dna ! kdo pa vulkanom računa izpuste pa pred par tisoč leti nazaj ko je bla ledena doba ko je par tipov okol mamute preganjalo pa sigurno niso tolk onesnaževali da bi nardil ledeno dobo ! ti kvazi "strokovnjaki" tipa algore sam mečejo pesek v oči folku ! to je narava ki se encaajt obnaša tako encajt pa drugače in to je to ! se pa vela skrbno obnašat ker je ceneje pr teh cenah energije ki je nenormalna !
gongash
03. 02. 2012 22.05
+1
človek se igra z naravo onesnažuje povsod ampak narava ima vedno zadnjo besedo evropa vsaj poskuša omejiti amerika kitajska rusija itd pa kar naprej nadaljujeo
mariebele
03. 02. 2012 22.00
+20
naježim se ob občutku, ko pomislim na otroke-brezdomce.. v takem mrazu... moja največja želja je pa: naj tut prinas stisne tak mraz ( - 20 do - 40 stopinj ) in naj janši in drugim tajkunom in zahrbtnim politikom, ki nekaj govorijo - delajo pa drugo, odpove ogrevanje
sinaya
03. 02. 2012 21.58
+4
Split mi je pa res zanimiv :)
modrix
03. 02. 2012 21.48
+3
nč ne mede..kva je zdej to porkamatorka
klarkec
03. 02. 2012 21.30
+11
Saj ne da bi koga učil, sam sem že dva tedna zaradi dela v Ukrajini, tu je res prekleto mraz, pa se veter ves cas piha, tako da je obcutek mraza vcasih tudi blizu -40. No vseeno gre, če živiš drugače v toplem hotelu. Država kolker vidim se trudi za svoje, no vsem nikdar ne moreš pomagat in tako pač število mrtvih rase.. Samo to želim povedat, ni zmiraj res, da če se država imenuje Ukrajina, jih boli za svoje ljdi. Pa prosi vse sloviniste, da prezrejo moje nepravilno izražanje
volek
03. 02. 2012 21.23
+2
Sej ni čudenga da nimamo nobenga novga Križaja, hrvati pa Kostelića. Če čmo kej novga imet, bomo moral za sneg prosit al pa kakšnga Faka uvozit.
kr edn no
03. 02. 2012 21.17
+9
Gremo na morje <3
Ivan Vanek
03. 02. 2012 21.17
+5
V takem mrazu še vrapčki ne letijo ,hodijo raje peš ,tako je hladno.
binmister
03. 02. 2012 21.17
-25
briga me za dalmacijo in ostale
Draža
04. 02. 2012 09.57
-1
LKOHOL
03. 02. 2012 21.06
+6
V srbiji so zaceli oblaciti prasice pred nevarnim mrazom:)))A v Crni gori so po dolgem casu obuli vunjene carape!