Tujina

Mraz pomoril floridske ribe

Ljubljana, 12. 01. 2010 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Britanci se pripravljajo na tretji ledeni val s snežnimi zameti. Zapadlo naj bi do 30 centimetrov novega snega. V češki Pragi čistijo sneg tudi mestni uradniki, mraz na Floridi pa je pomoril ribe.

Uživanje na ledenem jezeru Menteith na Škotskem
Uživanje na ledenem jezeru Menteith na Škotskem FOTO: Reuters

V Veliki Britaniji se pripravljajo na tretji ledeni val s snežnimi zameti. Pričakujejo do 30 centimetrov novega snega, kar je velika težava, saj že zdaj primanjkuje peska za posipanje cest in plina za ogrevanje. Ponekod je odpadel pouk, oviran je promet, v nekaterih predelih komunalni delavci že pet tednov niso odpeljali smeti. V Veliki Britaniji zimska oprema na vozilih ni zakonsko določena.

Močneje sneži in piha ponekod v Franciji in Španiji. Na praške ulice se je na ukaz župana podalo okoli 750 občinskih uradnikov, ki so z lopatami odstranili sneg s pločnikov in pomagali očistiti mesto. Odslej je namreč za čiščenje snega s pločnikov odgovorno mesto Praga, medtem ko so morali sneg doslej čistiti lastniki zgradb. Tako bodo zaposleni v komunalnih službah lahko namesto pločnikov čistili tudi tramvajske proge in tako nekoliko omilili prometni kaos v češki prestolnici, ki je nastal zaradi zasneženih ulic in zamud tramvajev.

Prebijanje skozi ledeno reko Hudson v bližini Kingstona
Prebijanje skozi ledeno reko Hudson v bližini Kingstona FOTO: Reuters
Poginula riba na Floridi. Mraz naj bi bil odgovoren za največji pogin rib v zadnjih 20 letih.
Poginula riba na Floridi. Mraz naj bi bil odgovoren za največji pogin rib v zadnjih 20 letih. FOTO: Reuters

V Nemčiji se razmere medtem umirjajo. Še vedno sneži, prenehalo naj bi jutri. Najnižje temperature so okoli –11 stopinj Celzija. Na Norveškem, kjer so še včeraj namerili –42, se je otoplilo. V Oslu je –14, najnižja izmerjena temperatura v državi je bila –30 stopinj Celzija. Tudi v Švici ne sneži več, na Poljskem, kjer je zaradi mraza umrlo več kot 100 ljudi, so temperature zraka malo pod ničlo.

Topleje je tudi na Floridi, in sicer je bilo ponoči –1, podnevi pa 14 stopinj Celzija. Nizke temperature, ki so v zadnjih dneh zajele ZDA, so na Floridi zahtevale krvni davek. Poginilo je na stotine rib, skrbi tudi pridelovalce sadja, saj so zmrznili toplote vajeni citrusi. Tudi v najbolj mrzlem Bismarcku, kjer so včeraj namerili –30, sta danes dve stopinji Celzija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
12. 01. 2010 19.18
Tud pred leti in desetletji so v teh krajih bile iste temparature, samo, da niso tolk porocali o njih....Velikokrat tudi prej so pomaranze zmrznile na Floridi in Mehiki, ni prvic)))
rozentalka@yahoo.com
12. 01. 2010 16.57
Ampak raznih Kopenhagnih in Kyotih se pa še vedno nič ne zmenijo...
roaddogg
12. 01. 2010 16.45
... če maš globalno segrevanje pa ti zarad mraza crkavajo ribe, ki prej niso..
Roxy79
12. 01. 2010 15.03
res velike ribe.....