Tujina

Mraz in sneg ohromila tudi Avstrijo in Slovaško, Franciji grozijo plazovi

Dunaj/Bratislava/Pariz, 17. 01. 2013 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./S.S./STA
Komentarji
8

Sneg in mraz povzročata težave tudi drugje. V Avstriji so zaradi snega nastali več kilometrov dolgi zastoji, odpovedani so bili številni leti. V Franciji svarijo pred veliko nevarnostjo snežnih plazov.

Čiščenje snega na avstrijski avtocesti
Čiščenje snega na avstrijski avtocesti FOTO: Reuters

Obilno sneženje je ponoči zajelo tudi Avstrijo in Slovaško. V obeh državah je prav tako snežilo čez dan, sneg pa je težave povzročal tudi v letalskem prometu. Z dunajskega letališča so sporočili, da bodo po vsej verjetnosti nastale zamude v letih in mogoče so odpovedi kakšnega leta. Sneži namreč tudi drugod po Evropi, tako da je bilo med drugim prizadeto münchensko letališče.

Na dunajskem letališču vse od poznega dopoldneva letala niso mogla več pristajati, vzletala pa so zgolj v omejenem obsegu. Do 16. ure je izpadlo 229 od predvidenih 342 vzletov in pristankov. Tista letala, ki so poletela, pa so to večinoma storila z velikimi zamudami. Na letališču računajo, da bodo od 20. ure pristanki znova mogoči.

Sneg je povzročil prometni kaos na jugu in vzhodu Avstrije. Na Dunaju so med jutranjo prometno konico nastali večkilometrski zastoji.

Obilica snega je zapadla na avstrijskem Štajerskem, kjer je snežna odeja ponekod debela tudi do 30 centimetrov in je povzročala težave v cestnem prometu. Na območju Gradca je že v sredo popoldne zaradi spolzkega cestišča v steber trčil avtomobil, voznica pa je bila pri tem huje poškodovana. Na Tirolskem se je medtem povečala nevarnost snežnih plazov na višjeležečih predelih.

Koroški Beljak pokriva 40-centimetrska snežna odeja. Na Gradiščanskem so zaradi snega morali večkrat posredovati gasilci. V mestih Güssing in Sankt Michael je namreč s cestišča zdrselo več avtobusov in tudi tovornjak.

V Gornji Avstriji so prav tako vladale zimske prometne razmere. Na številnih cestah je za tovornjake začela veljati obvezna uporaba verig. Za zasneženo avtocesto A7 je policija voznikom svetovala, naj jo uporabijo le, če je zares treba.

Sneg ohromil promet v Bratislavi

Tudi slovaško prestolnico so danes pestile prometne nevšečnosti. Mestne oblasti so voznike avtomobilov pozvale, naj raje uporabijo javni prevoz. Vendar so tudi avtobusi imeli dopoldne po več kot eno uro zamude.

Čeprav so v Bratislavi delovali vsi razpoložljivi snežni plugi, jim ni uspelo rešiti prometnega kaosa. Na cestah proti mestu so bili zjutraj večkilometrski zastoji, več letov na bratislavskem letališču pa je imelo zamude.

Spolzke ceste so nevšečnosti povzročale po vsej državi, vendar so prevozne vse avtoceste, nemoteno pa poteka tudi železniški promet.

Sneg v Berlinu
Sneg v Berlinu FOTO: Reuters

V Nemčiji zapadlo do 20 centimetrov snega

Tudi celotna Nemčija se je danes znašla pod snežno odejo, čeprav je ta na severu bolj tanka. Na jugu je do danes zjutraj zapadlo do 20 centimetrov snega. Po vsej državi, razen nekaj izjem, kot je Zgornje Porenje, vlada dolgotrajen mraz. Ponoči temperature ponekod na jugu in zahodu države padejo tudi pod minus deset stopinj Celzija.

V Franciji zelo nevarni snežni plazovi

V Franciji so se danes zbudili v zelo mrzlo jutro. Po večjem delu države so temperature zraka znašale –7 stopinj Celzija, ponekod pa so se spustile tudi pod –10 stopinj. Večje preglavice na območju Pirenejev Francozom povzročajo snežni plazovi. Zaradi izjemno velike količine snega je namreč zelo velika nevarnost plazov. Zato je Francija že razglasila največjo možno stopnjo nevarnosti snežnih plazov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Malek
17. 01. 2013 21.05
+1
prišel z spitala am pyhrn pa ni zastojev
estelle.r
17. 01. 2013 21.02
+2
Tukaj snega NI. Lp iz Pariza. p.s. copy paste rocks a ne?
walter2
17. 01. 2013 20.46
+2
Za jug Nemcije lahko zagotovo trdim,da je vasa informacija napacna.Delam v Augsburgu,snega imamo okrog 5 cmm a temparature ponoci so povprecno -3 stopinje.
NightWishFan
17. 01. 2013 20.40
+1
Očitno tudi v Avstriji imajo nesposobne cestarje a ne vsi tisti, ki takoj pljuvate če je na cesti 5cm snega?
miha900
17. 01. 2013 20.18
+6
Hja. Tud Avstrijci verjetn res da ne morjo vseh cest naenkrat spucat,seveda je to logično. Isto majo k pr nas. Sam pr nas je treba takoj jamrat kolk mamo nesposobne cestarje. Vsi ki jamrate si preberite članek,pa boste drugič malo premislili predno kaj napišete. Dragi sodržavljani in sodržavljanke mal je pa treba znat potrpet
Roxy79
17. 01. 2013 20.03
+6
Zdej pa bi prosil za komentar voznika kamiona, ki nam je nekaj dni nazaj govoril v kamero, da zakaj je takšen problem s snegom na cestah samo v Sloveniji. Čšp... v Avstriji je lahko 2m snega, pa ni teh težav. Sicer pa nam vseskozi tuji šoferji kvazijo po TV-ju (ko jih upraša novinar za komentar), odgovorijo, da je takšen problem samo v Sloveniji. Drugje po Evropi teh tezav ni. Bi lahko tudi ti šoferji navedli kazni ki jih dobijo od neupoštevanju predpisov? Pa modro molčijo.
yaks
17. 01. 2013 20.27
+2
Tistil, ki je to klobasal je bil Klobasa. Sej vsako leto poročajo o gromozanskih zastojih v Avstriji, Nemčiji in Franciji. A nekateri tu še vedno blebetajo, da se to samo tu dogaja. V Veliki Britaniji imajo 15cm snega in je cel kaos v državi in sporočajo naj ljudje reje ostanejo doma.
yaks
17. 01. 2013 20.28
+1
Na Japonskem je snega ravno toliko, da je malo travo prekrilo, pa so odpovedali predavanja in zaprli šole.