Tujina

Pogajanja neuspešna, Mramor ostro nad Grke: Slovenijo so kar obšli, mi varčujemo, oni nameravajo višati plače

Bruselj, 16. 02. 2015 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Od Grčije bi pričakoval pošteno držo, da bi vsaj komunicirali z našo vlado, vsaj preko veleposlaništva. Vendar je šla Grčija samo do nekaj velikih držav, Slovenijo pa je enostavno obšla," pravi finančni minister Dušan Mramor.

Dušan Mramor - 15
Dušan Mramor - 15 FOTO: Damjan Žibert
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem pravi, da je glede na današnji razplet, na potezi Grčija, od katere je odvisno, ali bo v petek še en izredni sestanek evroskupine. Prošnja za podaljšanje obstoječega programa bi Grkom omogočila uporabo določene prožnosti v sklopu tega programa, tudi nadomestitev določenih ukrepov, ob zavezah, da država tega ne bo počela enostransko, brez dogovora z institucijami, ter da bo spoštovala finančne obveznosti, je pojasnil Dijsselbloem.

Finančni ministri držav z evrom na zasedanju v Bruslju danes niso uspeli doseči dogovora o prihodnji mednarodni finančni pomoči Grčiji, so razglasili v uradu grškega premierja Aleksisa Ciprasa.

Evroskupina je "razpravljala o nerazumnem in nesprejemljivem osnutku teksta o podaljšanju programa pomoči". "V takšnih okoliščinah dogovora danes ne more biti," so posvarili v Atenah.

Po navedbah neimenovanega vira, na katerega se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, naj bi evroskupina od Grčije pričakovala uresničevanje do sedaj veljavnih pogojev in izvedbo doslej veljavnega programa.

Finančni ministri držav v območju evra so se danes zbrali v Bruslju, kjer so skušali znova doseči kompromis o finančni pomoči Grčiji po izteku sedanjega programa konec meseca. Pogajanja so se izkazala za zelo težavna, tehnični pogovori pred srečanjem ministrov pa niso prinesli preboja. Dvomov je tudi v Bruslju precej več kot optimizma, omenja pa se tudi že možnost novega sestanka v petek.

Nova grška vlada, ki je volivcem obljubila konec bolečega zategovanja pasu, želi zmehčati pogoje za finančno pomoč, ki jo država potrebuje, saj ji sicer grozi bankrot. A posojilodajalci vztrajajo, da ne bo finančnih injekcij brez stroge terapije.

Grki še verjamejo v dogovor

Grški finančni minister Janis Varufakis je sicer po propadlem sestanku z osemnajstimi kolegi iz evrskih držav izrazil prepričanje, da bo evroskupina v prihodnjih 48 urah dosegla dogovor. Evropa bo dosegla častni dogovor, je še dejal in opozoril, da zgodovina EU kaže, da ultimati še nikoli niso prinesli nič dobrega.

Grčija se je bila po njegovih besedah pripravljena zavezati, da ne bo sprejemala enostranskih odločitev, in pristati na pogojevanje. Zmotilo pa ga je na primer to, da evrske države niso bile pripravljene pojasniti, kaj pomeni "nekaj prožnosti".

Varufakis je zatrdil, da se Grčija ne igra s prihodnostjo Evrope. Kot akademik se je ukvarjal s teorijo iger in ve, da igra temelji na predpostavki, da so motivi igralcev trdno določeni in sebični, v primeru Grčije in njenih partnerjev pa ni tako, je pojasnil.

Danes se je po njegovih besedah pokazalo to, da se EU prebija skozi težek proces, saj je v eni članici izvoljena nova vlada, ki spodbija program, ki poteka pet let in ne deluje.

Mramor oster do Grkov

Finančni minister Dušan Mramor je bil danes ob prihodu na sestanek evroskupine zelo oster do Grčije. Slovenija bo vztrajala, da Grčija poravna svoje obveznosti in nadaljuje reforme, je poudaril.

"Pri takšni izpostavljenosti, kot jo ima Slovenija do Grčije, pri takšni solidarnosti, kot smo jo nudili, je Grčija sporočila, da namerava povečevati pokojnine, poviševati plače, zaposlovati v javnem sektorju in zahtevati dodatno zmanjševanje obveznosti do Slovenije, medtem ko v Sloveniji znižujemo plače in varčujemo na vseh področjih," je položaj opisal Mramor.

Slovenski minister ni kritičen le do vsebine predlogov nove grške vlade, temveč tudi do njihovega načina komuniciranja. "Od Grčije bi pričakoval pošteno držo, da bi vsaj komunicirali z našo vlado, vsaj preko veleposlaništva. Vendar je šla Grčija samo do nekaj velikih držav, Slovenijo pa je enostavno obšla," je dejal.

Mramor oporeka tudi stališču, da je Grčija prezadolžena, da bi lahko dolgoročno to vprašanje ustrezno obravnavala v okviru svojega gospodarstva. "To ne drži. Slovenija, ki ima pol toliko zadolžitve kot Grčija, ima skoraj toliko, nekoliko manj obremenitve z obrestmi v BDP in s tega vidika je grški dolg prav tako vzdržen kot slovenski dolg," je dejal Mramor.

Minister je še povedal, da je razkorak med obstoječim programom pomoči Grčiji in predlogi nove grške vlade precej večji kot 30-odstoten, kot se je sprva govorilo. Mramor pričakuje od Grčije določena zagotovila, da bo odplačevala svoje obveznosti, in si želi dogovora, da bi "ohladil mednarodne finančne trge in nervozo".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (817)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ULTRA PLUS
17. 02. 2015 15.49
+2
Prav so imeli Slovaki, ki jim niso dali nič! Mramorček sedaj pa zrihtaj vsakemu slovencu all inclusive dopust za 14 dni v hotelu s 5 zvezdicami. To je namreč toliko.
Ira Sanctus
17. 02. 2015 15.44
+2
I.S. užgite po bogatih. Boste prej fertik, ker jih je baje komaj 1%. Pa še nas bote rešli pijavk!
Elias47
18. 02. 2015 09.56
fajn bi že bilo... a žal ti bogati tudi kontrolirajo I.S. ... in imajo z njimi celo namen izvesti invazijo na Evropo... takrat, ko bo papež prestavil sedež v Istanbul..
pravica5
17. 02. 2015 15.37
+2
A to v Grciji so leve stranke? Pri nas si jih pa tako zelijo nekateri no ze kar vecina.
Fifi 24
17. 02. 2015 12.23
+2
Pozabi tiste pol miliarde za uradno Grke ki jo je tako Nemčija pokasirala Pahor zrihtal rekel moramo ubogat EU , Slovaki sicer niso , jah nimajo Pahorja_____mene bolj zanima kako bo z miliardo ki jo bomo v kratkem popušili v Rusiji SPET Pahor zrihtal tokrat je bil odličen v itervjuju za Rusko TV
Ciril Vodnik
17. 02. 2015 12.16
+3
Bravo Mramor - je povedal tako kot je!
HolyRomanEmpire
17. 02. 2015 12.11
+1
Zapret pahorja sam smejat se zna nesposobni podlež umazan
srebrnibreg
17. 02. 2015 12.22
-2
Moraš se obrniti na tiste kateri so ga izvolili za predsednika države.
antiXfashizmXeuXgso
17. 02. 2015 12.27
+0
ginger 1
17. 02. 2015 12.40
+1
EURIP----na tistih volitvah s tisto izbiro,ki nam je bila ponujena sta bila Pahor in Turk oba SLABA...izbrali smo vseeno manj SLABEGA...!!!
antiXfashizmXeuXgso
17. 02. 2015 12.59
+1
A tko? Men se zdi Pahor katastrofalno slab in kot premier in kot predsednik. Sicer pa če me spomin ne vara;a ni bil v špilu tut Zver? Zakaj se pa njega ni izbral na volitvah?
ginger 1
17. 02. 2015 13.04
+0
antiXfashizmXeuXgso
17. 02. 2015 13.12
+1
Ja vem, v finalu....zakaj pa Zver v polfinalu ni več dobil? Zakaj pa ni več njegove volilne baze bilo zanjga?
StopTTIP
17. 02. 2015 11.36
+2
Leta 2008 je bila "izpostavljenost slovenije do grčije" enak 0 EUR !!!!!!!! Nato pa so politikanti najemali kredite, jih "posojali" grčiji, da je grčija odplačala svoje kredite BANKAM.... sedaj je pa grčija dolžna sloveniji (ne banki) in se "ji je*e"..... Kdo je kriv za nastalo situacijo ???? PAHOR in KRIŽANIČ !!!!!! Tadva sta za svoje žepe posojala slovenski davkoplačevalski denar v vrečo, za katero je vsak normalen vedel, da ne bo nikoli nič vrnjeno !!!!!!!!!
El Koronito
17. 02. 2015 11.27
+7
Vprašajte se, kdo bo oškodovan, če se vsem na svetu v trenutku odpišejo dolgovi? Ljudje in podjetja dolgujemo bankam, komu pa dolgujejo banke? Banke posojajo nekaj, česar nimajo. Papirnat denar danes sploh nima realne podlage v konkretnih vrednostih ampak obstaja samo kot obljuba, da bo vrnjen. In šele ko bo vrnjen bo dobil svojo vrednost. Razumete? Sistem je narejen tako, da dolg obstaja kot največja neoliberalna vrednota. S svojim delom denar "ovrednotite" in mu dajete realno vrednost pri tem pa BREZ VLOŽENEGA DELA služijo tudi bankirji. Zato lahko mirno, brez večje škode, takoj odpišemo dolgove vsem na svetu. Nihče ne bo oškodovan, samo 100 najbogatejših družin na svetu bo ostalo brez dobička, ki bi jim ga ljudlje na svetu ustvarili iz ničvrednih bankovcev. Gre za največji nateg človeštva.
antiXfashizmXeuXgso
17. 02. 2015 11.49
+2
Zadnjič sem nekje zasledil, da je cel svet zadolžen preko 200% svetovnega BDP. Zdej pa mi razloži, kako je to mogoče. A smo si sposojal od Marsovcev al kaj?
T_one
17. 02. 2015 12.39
+2
@EURIP to ti pove, da je "elita" izven radarja - "izven držav", da oni nas obravnavajo drugače kot sebe. Veliko pa tudi pove, da ima ta 1% v lasti več kot 90% svetovnega bogastva. Ves svet pa je toliko, kot si napisal, dolžan njim, oni pa se bogatijo s plenjenjem in prevarami.
antiXfashizmXeuXgso
17. 02. 2015 13.03
-2
Aha, torej ta elita ne spada na ta svet in ni del tega sveta? In še neki; če je cel svet tej eliti dolžan 200% svetovnega BDP-ja, a je potem pred zadolževanjem sveta vseh teh 200% svetovnega BDP-ja imela elita?
abigail
17. 02. 2015 11.23
+3
Naivna predsednika, naivni ministri, naivni prebivalci. Neverjetno, kako je imel Milčinski prav.
T_one
17. 02. 2015 11.08
+5
Moj odgovor Mramorju in vsem drugim, ki se zavzemajo za te ganocidne 666-troistične varčevalne ukrepe v Grčiji, medtem ko posojilodajalci sedijo na trilijonih: "Iskreno, res iskreno vas pomilujem vse luciferjanske satanistične 666 antikristove zionistično in (prosto)masonske psihopatske lopovske morilske ydyotske magalomane, ki se še v tretjem tisočletju zavzemate za revščino in trpljenje ljudi in živali!!! Ni vam pomoči; zato upam, da vas čimprej vzame "hudič", ker za takšne dinozavrske mentalno zaostale ydyote ni prostora v Tretjem tisočletju!!!! Amen!"
T_one
17. 02. 2015 11.08
+10
dejsto je, da s temi varčevalnimi ukrepi, v katere jih sili EU, Grčija ne more iziti iz krize niti v deset tisoč letih, hkrati bo Grčija kot država popolnoma razprodana, Grki pa bodo kmalu vsi postali sestradani hlapci na tuji zemlji, generacije grkov pa bodo prisiljene živeti v revščini. Medem pa posojilodajalci (zionistični in masonki lastniki IMF, ECB) sedijo na trilijonih in milijardah; in četudi bi le-ti odpisali vse dolgove vsem državam sveta, bi še jim vedno ostalo več kot 90% njihovega premožanja, ki ga imajo, saj so lastniki več kot 90% vsega svetovnega bogastva (kot so mediji lepo poročali v preteklosti; da ima 1% ljudi na sveti več kot 90% svetovnega bogastva). Tako pa fašistična EU sili, da morajo reveži vračati posojilodajalcem denar, ki so ga itak le-ti nakradli (ali pa morda kdo res še verjame, da je ta 1% ljudi s poštenim delom prišlo v posest več kot 90% svetovnega bogastva). Kam bo pripeljalo to genocidno varčevanje; ali v genocid v Grčiji, ali v državljansko vojno v Grčiji, ali pa bodo vsi Grki postali izbeglice, in jih bo potem res imela na grbi vsa Evropa, dobesedno! Odpis dolgov Grčiji je lahko le v dobro vsem nam ostalim! Tisti, ki podpirajo te genocidne varčevalne ukrepe proti Grkom, tudi sebi kopljejo jamo... Tudi npr. sankcije proti Rusiji; pomislite, ko bodo rusi zaradi teh sankcij obubožali, ko bodo rusom stradali in od lakote umirali njihovi otroci; ali res mislite, da se potem ti ljudje ne bodo maščevali zaradi bede v katero jih je namerno pahnila Evropa in Amerika?!! Potem bomo pa spet tarnali zaradi "teroristov"... ki smo jih s svojim zlobnim oz. nespametnim početjem ustvarili sami... tako kot že sedaj tarnamo zaradi "teroristov" (ljudje, ki se maščujenjo zaradi trpljenja, ki so jim ga povzročile ZDA in njune zaveznice, ki jih je pri njihovem klanju po svetu podpirala cela Evropa in Amerika), ki so jih ustvarile ZDA in EU s svojim klanjem na Bližnjem Vzhodu... Evropejci in Američani sami sebi kopljemo jamo..."kar sejemo, to žanjemo"... In nikar ne tarnajte zaradi tega, kar počnejo ti teroristi, ker smo si jih ustvarili sami, in smo dobili točno tisto, kar smo si oz. si še bomo zaslužili.
abigail
17. 02. 2015 11.20
+2
Hja, saj je marsikaj od tega zelo res, samo naj se potem teroristi spravijo na te glavne ignorantske bogataše, ne pa da sekajo nedolžno prebivalstvo.
M_teorija
17. 02. 2015 10.34
+4
V prejšnem režimu je vsak politik imel partijsko knjižico in v socialistični ekonomiji so doštudirali. In zdaj so eni od teh antikomunisti in drugi (ali oboje), pa eksperti za tržno ekonomijo!?
kapljač1
17. 02. 2015 10.32
+4
Zato , ker smo v Sloveniji politično nesposobni in ne najdemo boljšega izhoda iz krize, kot pri ljudeh povzročati humanitarno škodo, se je Mramor lotil Grčije, ki hoče EU dopovedat, da nižanje plač, pokojnin ni prava rešitev. Tudi po tej Mramorjevi uverturi nas svet ne bo jemal bolj resno , kar smo v času po osamosvojitvi si sami prislužili. Razen, če bi se pridružili Grčiji in skupno vstrajali, da EU več malih ne diskriminira in jih ima zgolj za svoje hlapce.
denden
17. 02. 2015 09.45
+3
Poroštvo Grčiji smo dali pod določenimi pogoji, če Grčija teh pogojev ne izpolnjuje, tudi mi ne rabimo izpolnit zaveze. Kaj nam ta denar lahko Evropa kar vzame in ga da za Grčijo?
Borut Novak 1
17. 02. 2015 09.53
+6
Če ne bomo spoštovali zavez, jih vsi ne bomo. Kreditov več ne vračamo tudi SLO bankam ne! Super. To bo izkoreninilo javne plemiče.
Sirius.2
17. 02. 2015 09.33
+5
A nam je kdo drug kriv za naše hlapčevstvo.
Borut Novak 1
17. 02. 2015 09.34
+2
Končno pametna beseda. Smo ugotovili da nam vso škodo povzročajo samo naši?! ZDA , EU , NATO, in kapitalisti pa nam samo hočejo pomagat?! Ni ga sramotnejšega suženjstva kot je prostovoljno! A ne volivci socialistov?!?
ginger 1
17. 02. 2015 09.46
+3
Bilder...ampak,socijalisti imajo vse v svojih rokah...od medijev do gospodarstva.Desnica v Sloveniji pa se,kar spi.Nobene aktivnosti nikjer...
Borut Novak 1
17. 02. 2015 09.51
+4
ja. saj gledam in se čudim. Psihiatri trdijo da smo narod s samodestruktivnim nagonom.
M_teorija
17. 02. 2015 10.36
Tisti, ki imajo firme prijavljene v tujini, poslujejo pa pri nas in koristijo usluge JS so čist nedolžni!?
BobbyP
17. 02. 2015 09.27
+3
A se je Luka Mesec že kaj oglasil po teh zadnjih novicah? Kaj je, Butalci? A boste dali še malo keša, da si lahko Grki spet uvedejo dodatek na točnost in na zlikano srajco? Loleki.
Borut Novak 1
17. 02. 2015 09.30
+5
Zakaj bi se on oglašal? V proračunu vedno dovolj denarja za njegovo plačo. Tudi ko bomo na nivoju Bolgarije. Pa se v Bolgariji nihče ne gre revolucijo. Za tekovine socializma je dovolj da ti je šolski sistem sproduciral funkcionalno nepismen narod, pa si varen. Po neodvisni mednarodni raziskavi smo praktično najmanj funkcionalno pismen narod na svetu. Zanj ni "zime". Kolikor bo potreboval se bo zarubilo revežu. Zato pa imajo tako učinkovite rubežnike in namerno napisano zakonodajo o rubežu tako da se tega nebi sramoval noben skrajni režim na svetu.
VSEZNALECno1
17. 02. 2015 09.05
+3
Mramor želi zagotovilo ...... a potem ko smo že dal...pa bi glasoval, da hočeš hipoteko na otok ko smo posojal al pač pozneje... kakšno zagotovilo...besedo grka ki je potamanil 415 mrd.....
valjhunsinkajtimara
17. 02. 2015 08.52
+8
Luka pa pa ona igrlaka bi jim vse kr šenkala...
biggbrader
17. 02. 2015 08.58
+6
VSEZNALECno1
17. 02. 2015 09.00
+5
valjhunsinkajtimara
17. 02. 2015 09.02
+4
skoz sta že na dvakoplačevalskem denarju, pa nikol nista vedla, kak težk ga je zaslužit
valjhunsinkajtimara
17. 02. 2015 09.03
+3
čudi me, da ne predlagata novelo zakona, da bi slovenijna mesečno pošiljala denar v grčijo.. tko, kr tako, da se imajo lahko oni dobr ne da bi delali.
biggbrader
17. 02. 2015 09.05
+3
Iz mladinskih funkcionarjev vedno zrase nekaj velikega; če samo Borisa pogledamo.
Borut Novak 1
17. 02. 2015 08.51
+2
Troika v Grčiji je bila vsekakor napaka. Morali bi jih pusti bankrotirat, tistih 400 milijard kolikor se je (in se še bo) vrglo v njih, bi pa bilo treba dat EU bankam! Predvidevam da EU podobne napake ne bo naredila pri socialistični republiki Sloveniji!
VSEZNALECno1
17. 02. 2015 08.58
+3
BioBenz
17. 02. 2015 08.58
+2
čisto vseeno...denar je v vsakem primeru pristal pri lopovih
T_one
17. 02. 2015 11.21
+1
Točno to bi morali narediti! Tako pa se je EU spravila nekega kvazi "reševanja Grčije", da je imela izgovor, da je lahko na račun tega zadolžila in zbankrotirala še mnoge druge Evropske države. Tako bi ostal dolg Grčije le 100 milijard, ne pa 400 (ali koliko že je, ker enkrat govorijo o 280 milijardah Grškega dolga, drugič o 320, tretjič o 400, tak oda bohve kolik je resnično).Tudi kriza takrat se je pri nas začela šele zaradi tega posojila Grčiji (ki ga je, če se še dobro spomnim, EU ukazala, da morajo vse države, ki so posodile denar Grčiji, ta dolg odpisati), za katerega še vedno plačujem oobresti...poleg dokapitalizacij bank, ki nam jih je ravno tako ukazala EU. Resnica je, da jeSslovenijo v krizo pahnila EU, ravno tako pa so v tistem obdobju Evropski slovenski politični, bankirski in tajkunski petokolonaši, po ukazu EU, načrtno poplenili Slovenijo in uničili gospodarstvo, in to počnejo še naprej! In t ovse le zato, da so tako zadolžili Slovenijo, da lahko tudi pri nas nemoteno uvajajo fašistično diktatura in lastninijo našo državo in vso našo lastnino. to je tist, kar je bil načrt Evropske Unije že od vsega začetka. To je bil tudi edini razlog, da so uvedli Lizbonski sporazum, ki jim je omogočila, da so lahko spremenili evropsko zakonodjao v fašistično diktaturo. In tako smo sedaj v EU 666.
1adler
17. 02. 2015 08.50
+6
Glavno,da ste jim v krizi denar dali-ovce
1airbus
17. 02. 2015 09.28
-1
BioBenz
17. 02. 2015 08.43
+6
Grčijo silijo v način varčevanja za katerega je troika že pred letom rekla da je napačen....ampak dovolj dober za grčijo očitno