Tujina

Mossack Fonseca naj bi zlorabljal ime Rdečega križa

Dunaj, 10. 04. 2016 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Panamskih dokumentih je omenjen tudi Rdeči križ. Družba Mossack Fonseca naj bi ime te organizacije uporabljala za skrivanje spornih početij svojih strank. Predsednik Rdečega križa opozarja, da so s tem ogrozili varnost njihovega osebja.

Sporne posle družbe Mossack Fonseca je razkrila afera Panamski dokumenti, v katero se je ujela vrsta znanih osebnosti z vsega sveta.
Panamska odvetniška družba Mossack Fonseca je za skrivanje domnevno spornih poslovnih praks svojih strank uporabljala ime Rdečega križa, a po besedah predsednika te človekoljubne organizacije Petra Mauerja brez njihovega dovoljenja. Mauer je v pogovoru za švicarski časnik Le matin dimanche opozoril, da neupravičeno povezovanje Rdečega križa s skrivnostnimi ali neznanimi subjekti nikakor ni nedolžno.

"Mednarodni odbor Rdečega križa potrebuje posebno zaščito, saj delamo na vojnih območjih in v konfliktih s številnimi vpletenimi. Tveganja so zelo velika. Sploh si ne upam predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi se na primer ugotovilo, da smo povezani s podjetjem, ki je v lasti oborožene skupine," je dejal. "Varnost našega osebja je delno zagotovljena prav zato, ker se naše ime in znak spoštuje," je dodal.

Sedež družbe Mossack Fonseca, krajše Mossfon v Panami.
Sedež družbe Mossack Fonseca, krajše Mossfon v Panami. FOTO: AP

Po poročanju omenjenega časnika je Mossack Fonseca vzpostavila dva sklada (Sklad bratovščine in Sklad vere), ki jih je ponujala v uporabo svojim strankam. Med organizacijami, ki naj bi prejemale sredstva tega sklada, je naveden Rdeči križ. "Nikoli nismo imeli kakršnega koli odnosa z družbo Mossack Fonseca in od nje tudi nikoli nismo prejeli nobenega denarja," je zatrdil Maurer.

Švicarski Sonntags Zeitung pa piše, da so stranke omenjena sklada uporabljale za to, da so lažje odpirale bančne račune za svoja podjetja v davčnih oazah. Ko so banke spraševale o lastništvu teh podjetij, so navedli omenjena sklada in njun domnevni humanitarni značaj, brez navajanja dejanskih lastnikov podjetij. Sklada naj bi bila navedena kot delničarja okoli 500 različnih podjetij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RED_line
10. 04. 2016 19.00
+1
ah, še en ki nč ne ve
SEJBOBOL
10. 04. 2016 18.11
+5
No zdej pa obrazloži to 70+ starim ljudem te posle , pa bote spoznal od KDAJ naprej so se rojevale BARABE ....
ONniON
10. 04. 2016 17.32
+5
nobenemu ni za zaupat
Transformerji
10. 04. 2016 17.19
+0
Mi smo svoje lopove našli že pred leti.....